DA LI JE OD ADAMA DO MOJSIJA POSTOJAO BOZIJI ZAKON?
JESTE!
Nelsim je izjavio: “Ljudi od Adama do Mojsija nisu imali zakon,ali postoji moralni zakon u coveku samom.
Nelsime, ova tvoja recenica ima dva dela i jedan drugome se suproti.
Prvi deo kaze da nije bilo zakona, a drugi da jeste. Nelsime, moras se opredelityi za jedno ili za drugo.
Da si toj recenici doadao smao jednu rec bila bi jasna i pravilna,a to je PISANI.
Kao naprimer: “Od Adam do Mojsija nije postojao PISANI Boziji zakon, ali postoji moralni zakon u coveku...
Da li je postojao Bozji zakon od Adama do Mojsija?
SVAKAKO DA JESTE.
Zato sto mu je bio poznat Bozji zakon. Kajin je sa sigurnoscu mogao da izjavi:
“Krivica je moja velikaa da mi se ne moze oprostiti.” 1. Mojsijeva 4,13.
Kad ne bi bilo zakona koji zabranjuje ubijstvo, kako bi Kajin mogao da zna da je kriv?
Dakle, bio mu je poznat Bozji zakon.
Biblija svedosi o prepotopnom svetu: “I zamlja se pokvatri pred Gospodojm I napuni se zemlja BEZAKONJA.” 1. Mojsijeva 6,9.
Bezakonje ne moze da postoji tamo gde nema zakon. I to je dokaz da je u Nojevo vreme, dakle, pre Mojsija, bio poznat Bozji zakon.
Bozji zakon je prenosen usmeno od pokolenje na pokolenje.
Nelsim je rekoa da za to nemamo dokaza u Bibliji.
Ako je tako, sta je ovo sto je Bog izajvio o Avramu: “Ja znam da ce zapovediti sinovima svojim i domu svojemu nakon sebe da se drze puteva Gospodnjih i da cine sto je pravo i dobro, da bi Gospod navrsio na Avramo sto mu je obecao.” 1. Mojsijeva 18,19.
Roditelji su poucavcali svoje potomke o Bogu i Njegovom zakonu.
Ako nije pre Mojsija postojao Bozji zakon, kako je Bog mogao da izjaviu ovo o Avramu:
“Zato sto je Avram slusao Glas moj i cuvao NAREDBU moju,; ZAPOVESTI moje, PRAVILA moja i ZAKONE moje.” 1. MojsijevA 26,5..
Ovim Biblija nedvosmislemo dokazuje da je od Adama do Mojsija postojao Bozji zakomn.”
Sa drugim delom tvoje recenice, Nelsime: “ali postoji moralni zakon u coveku “ i ja se slazem.
I apostol Pavle o tome pise: “Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slusaju zakon, nego ce se ONI OPRAVDATI KOJI GA TVORE. Jer kad neznabosci NE IMAJUCI ZAKONA SAMI OD SEBE CINE STO JE PO ZAKONU, i oni zakona ne imajuci sami su sebi zakon. ONI DOKAZUJU DA JE OVO NAPISANO U SRCIMA NJIHOVIM, STO SE CINI PO ZAKONU BUDUCI DA IM SAVET SVEDOCI...” Rimljanima 2,12-15.
Ovo je dokaz da kad nije postojao PISANI Bozji zakon, ipak je postojao,jer je bio napisan u coveku, u njegovom srcu i saveti.
Savaki onaj u cijem crcu je napisan Bozji zakon on nastoji da zivi po njemu.
Isus je to ovako objasnio: “Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje DRZITE. Ko ima zapovesti moje i DRZI IH, on je onaj sto ima ljubav prema meni.” Jovan 14,5.
Psalmista je izjavio: “Hocu CINITI VOLJU Tvoju Boze moj, ZAKON JE TVOJ MENI U SRVCU.” Onaj u cijem srcu je Bozji zakon on je pravilo njegovog zivota.
Apostol Jovan svedoci: “Jer je ovo ljubav Bozja da zapovesti Njegove tvorimo i zapovcesti Njegove nisu teske.” 1. Jovanova 5,3.
“Svaki koji cini greh i bezakonje cini i greh je bezakonje...Koji pravdu tvori, pravednik je, a koji tvoiri greh, od djavolja je. “ 1. Jovanova 3,4.7-10.
BOZJI ZAKON JE VECAN I NEPROMENLJIV
“Dela su Njegova istina i pravda, VERNE su sve zapovesti Njegove. TVRDE SU ZA VAVEK VEKA, osnovane na ISTINI I PRAVDI.” Psalam 111,7.8.
I Pavle to potvrdjuje: “Tako je dakle , ZAKON SVET I ZAPOVEST SVETA, PRAVEDNA I DOBRA.” Rimljanima 7,12.
“BLAGO ONIMA KOJI TVOIRE ZAPOVESTI NJEGOVE, da im bude vlast na drbvo zivoyta i da udju na vrata u grad.” Otkrivenje 22,14.
Tako, Nelsim je u pravu da poznanje Boga ne zavoisi SAMO od pisane reci i Zakona, nego pored toga, postoji saznanje o Bogu i Njegovom zakonu u samomn coveki tako da niko nece imati izgovora za nevestvo i prekrsaj Bozjeg zakona.