Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
"Znači, Božjem narodu preostaje subotni mir. Ko, naime, udje u njegov mir taj je počinuo od svojih dela – kao i Bog od svojih." (Jevrejima 4,9.10; Čarnić)
Ovo je receno alegorijski izneo sam tumacenje citave glave na ovoj temi i to dva puta.
To sto se u NZ pominje subota ne znaci da se svetkovala subota, ap. PAvle je propovedao subotom jer su se subotom okupljali jevreji, kad su hriscani u pitanju, "U prvi dan nedelje sabrase se ucenici da lome hleb".
Kako je svetkovanje nedelje uvedeno u hrišćanstvo? Pošto Ti nisi promenio Božji zakon, ko je to učinio? --------------------------------------------------------------------------------------- "I govoriće reči na Višnjega... i pomišljaće da promeni vremena i zakone." (Danilo 7,25)
Vec rekoh da niko nije promenio ni vremena(subota je 7. dan) ni zakone samo ih je preobrazio, oni svoju sustinu nisu promenili samo oblik.
Zar mislite da ste ubjedljiviji ako pišete ovako velikim fontom? Veliki font na internetu se smatra dernjavom. Uporedite to sa živim dijalogom. Mislite li da ste ubjedljiviji ako vičete na sagovornika?
Da ili jednostavno ne moze da shvati da nemaju svi isti pogled na svet kao oni, prvo pocinje vikanje jer neko ne zeli da prihvati sve sto je onaj koji vice prethodno rekao pa on onda ponavlja uzvisenim tonom, kad ni to ne uspe onda se prelazi na uvrede, kad ni uvrede ne pomognu onda dolazi do fizickog nasilnog kontakta.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ovo je receno alegorijski izneo sam tumacenje citave glave na ovoj temi i to dva puta.
To sto se u NZ pominje subota ne znaci da se svetkovala subota, ap. PAvle je propovedao subotom jer su se subotom okupljali jevreji, kad su hriscani u pitanju, "U prvi dan nedelje sabrase se ucenici da lome hleb".

Nije alegorija pozivanje na SZ, dakle radi se o sedmičnoj suboti. I to je dokaz da je teba slaviti. Pa je subotom propovcijedao i paganima. Pa je zapoviejdđeno da se subota slavi i 70. godine. Tvoji arg. u totalno bezveze. Već sam ti rekao da se hljeb lomio svaki dan u hramu. Od spominjanja nedelje da se lomi hljeb jedno je obična večera, a jedno je obred koji je Pavle pripremio kao oproštaj i to u subotu naveče po sadašnjem. Nigdje nema svetkovanja nedelje.

Vec rekoh da niko nije promenio ni vremena(subota je 7. dan) ni zakone samo ih je preobrazio, oni svoju sustinu nisu promenili samo oblik.

Jeste ako ne slavi subotu, onda je to promijena. Pa po vama nije subota 7. dan jer se okupljate nedeljom i nju računate kao 7. dan. To što kalendar SPC ima subotu 7. dan je dokaz da ona jeste 7. dan. A vaša praksa opet dokazuje drugačije.

Da ili jednostavno ne moze da shvati da nemaju svi isti pogled na svet kao oni, prvo pocinje vikanje jer neko ne zeli da prihvati sve sto je onaj koji vice prethodno rekao pa on onda ponavlja uzvisenim tonom, kad ni to ne uspe onda se prelazi na uvrede, kad ni uvrede ne pomognu onda dolazi do fizickog nasilnog kontakta.

Za mene je to isticanje, a ne vikanje. Osim toga što je admin dozvolio tolika slova. trebao je da dozvoli samo mala. Velika slova su vikanje kao NKMLKIDJJ. A ne ovo.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije alegorija pozivanje na SZ, dakle radi se o sedmičnoj suboti.
Ne radi se vec se pravi poredjenje, poslanica je upucena JEvrejima i zbog toga Pavle pominje subotu.
I to je dokaz da je teba slaviti.
Ne nije.Pominje se i mamon da li i njega treba slaviti?
Tvoji arg. u totalno bezveze.
Tvoji.
Već sam ti rekao da se hljeb lomio svaki dan u hramu.
:roll::roll::roll:
HLeb se svaki dan lomio u hramu od strane hriscana?!
Hleb se lomio svaki dan, ali oni su se okupljali samo prvim danom da lome hleb, a u hramu su boravili redovno do 70.
Od spominjanja nedelje da se lomi hljeb jedno je obična večera, a jedno je obred koji je Pavle pripremio kao oproštaj i to u subotu naveče po sadašnjem. Nigdje nema svetkovanja nedelje.
Ne nazalost(vasu), U Svetom Pismu pise drugacije.
Jeste ako ne slavi subotu, onda je to promijena. Pa po vama nije subota 7. dan jer se okupljate nedeljom i nju računate kao 7. dan. To što kalendar SPC ima subotu 7. dan je dokaz da ona jeste 7. dan. A vaša praksa opet dokazuje drugačije.
Sustina zapovesti je da se svetkuje Bog jednoga dana, koji je to dan?
Najsvetiji.Koji je dan najsvetiji?
Dan vaskrsenja Gospodnjeg.
Za mene je to isticanje, a ne vikanje. Osim toga što je admin dozvolio tolika slova. trebao je da dozvoli samo mala. Velika slova su vikanje kao NKMLKIDJJ. A ne ovo.
.......

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ne radi se vec se pravi poredjenje, poslanica je upucena JEvrejima i zbog toga Pavle pominje subotu.

U 4. zapovijesti je spomenuto stvaranje, isti kontinuitet je i sa Pavlom.

Ne nije.Pominje se i mamon da li i njega treba slaviti?

U kom kontekstu.

:roll::roll::roll:
HLeb se svaki dan lomio u hramu od strane hriscana?!
Hleb se lomio svaki dan, ali oni su se okupljali samo prvim danom da lome hleb, a u hramu su boravili redovno do 70.

Dokaz tvoje nezrelosti. Nedelje koja je jedva spominje imamo jedan sastanak povodom odlaska Pavla i učenika. Druge nedelje se skupili da jedu kao i svaki dan.

Ne nazalost(vasu), U Svetom Pismu pise drugacije.

trebaš i da dokažeš.

Sustina zapovesti je da se svetkuje Bog jednoga dana, koji je to dan?
Najsvetiji.Koji je dan najsvetiji?
Dan vaskrsenja Gospodnjeg.

Pravi duh satane. Dan vaskrsenja je dio ceremonijalng zakona tako da nije mjerilo poslušnosti.

Kada bude došao dan suda, i kada pred njima budu stajale ploče zakona (Jakov 2,12) neki će pokušati da se opravdaju:

"Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"

Naravno da takvo svetkovanje dana odmora ne samo sto nema veze sa subotom, ni pocinkom od stvaranja, vec nema veze ni sa autoritetom Bozje Reči, ni uopšte sa Četvrtom zapovešću.

Nema veze ni sa moralnim zakonom.

Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.

Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomeni na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.

Nedelja je inače prorečen dan vasrksenja, i slavila se u okviru Pashe jednom godišnje sa običajem obrtnih snopova koji su ukazivali na vaskrsenje. Ali taj praznik je ukinut samim tim što se ispunio i na njega se odnosi Kološanima 2,16-17 da ne mora da se drži, jer je sen Hristov.

Nije moguće kršenje jedne moralne zapovesti nadoknaditi držanjem jedne ceremonijalne zapovesti. Praviti počinak u dan nedeljni nije ništa drugo nego sahranjivanje vaskrslog Hrista, jer je Hristos ustao u dan nedeljni, a ne počinuo, pa i mi treba da ustanemo toga dana na svakodnevne aktivnosti, a ne da pravimo počinak u taj dan.

Napisao moj prijatelj i brat u Hristu Miloš B.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
U 4. zapovijesti je spomenuto stvaranje, isti kontinuitet je i sa Pavlom.
Stvaranje tj. Subota je 2. najsvetiji dan posle nedelje, nedelja je 1. dan novog carstva, novo doba je nastupilo HRistovim vaskrsenjem staro doba se zavrsilo.
U kom kontekstu.
Tebi kontekst nije bitan samo izvlacis sve NZ citate gde se spominje subota.
Dokaz tvoje nezrelosti. Nedelje koja je jedva spominje imamo jedan sastanak povodom odlaska Pavla i učenika. Druge nedelje se skupili da jedu kao i svaki dan.
Nisu, pise da su svaki dan lomili hleb, ali su se samo 1. dana u nedelji okupljali da lome hleb.Nisam ja nezreo, kako da se ne nasmeje neko nekome ko govori da se razume u nesto, a prica da su hriscani lomili hleb u hramu?
trebaš i da dokažeš.
Sta god ja izneo ti ces pogresno i drugacije protumaciti.
Pravi duh satane. Dan vaskrsenja je dio ceremonijalng zakona tako da nije mjerilo poslušnosti.
Kakve veze ima da li je neki zakon ceremonijalan ili ne zakon je zakon.
"Da, Gospode, držao sam Tvoje zapovesti! ... Da, držao sam Četvrtu zapovest. Samo ne sedmi, već prvi dan sedmice. I ne subotu, nego nedelju. Ne kao dan počinka, već kao dan vaskrsenja. I ne zato što tako kaže Sveto pismo, već zato što tako uči predanje crkve kojoj pripadam!"
Tako uci Sveto Pismo i Sveto PRedanje.
Svetkovanje nedelje ne može da spada u moralni zakon, jer ga Bog nije naredio pa da bude kriterijum poslušnosti Bogu.
Spada u moralni zakon, ako neko postuje Boga svetkovace ga jednom sedmicno tj. imace ceo dan posvecen odmoru i molitvi Bogu.
Oni koji govore zašto svetkuju nedelju, govore o nedelji kao uspomeni na vaskrsenje, čime otkrivaju ceremonijalni karakter nedelje.
Ceremonijalni zakon nije ukinut da jeste i 4. zapovest bi bila ukinuta.
Nije moguće kršenje jedne moralne zapovesti nadoknaditi držanjem jedne ceremonijalne zapovesti. Praviti počinak u dan nedeljni nije ništa drugo nego sahranjivanje vaskrslog Hrista, jer je Hristos ustao u dan nedeljni, a ne počinuo, pa i mi treba da ustanemo toga dana na svakodnevne aktivnosti, a ne da pravimo počinak u taj dan.
Nedeljom i Subotom se odmaralo jer su sveti dani, a ne zato sto se Bog tada odmarao(BOg se ne odmara niti radi, On se ne menja i nije u vremenu), Nedelja je svetija od subote i zato se svetkuje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Stvaranje tj. Subota je 2. najsvetiji dan posle nedelje, nedelja je 1. dan novog carstva, novo doba je nastupilo HRistovim vaskrsenjem staro doba se zavrsilo.

Rekla crkva u koju ide Nelsim, a Biblija nigdje.

Tebi kontekst nije bitan samo izvlacis sve NZ citate gde se spominje subota.

Pa upravo ono što sam rekao dokazuje suprotno. Vidiš da ne smiješ da daš nikakv stih iz Biblije. Rasp. si sveo na puko prepucavanje.

Nisu, pise da su svaki dan lomili hleb, ali su se samo 1. dana u nedelji okupljali da lome hleb.Nisam ja nezreo, kako da se ne nasmeje neko nekome ko govori da se razume u nesto, a prica da su hriscani lomili hleb u hramu?

Pa piše ovo. Djela apostolska 2,46I svaki dan bili su jednako jednodušno u hramu, i lomili su kruh po kućama i primali hranu s radošću i priprosta srca.

Vidiš da su se okupljali svaki dan. Tek ne smiješ da daš one stihove gdje piše nedelja.

Kakve veze ima da li je neki zakon ceremonijalan ili ne zakon je zakon.

Ima jer je subota u moralnom zakonu, a nedelja u ceremonijalnom. Samo je moralni zakon mjerilo poslušnosti. svetkovanje nedelje je bezvrijedno. To je čak bogohulno jer nije zapovijeđeno. Nesvijesno slavljenje boga Sunca.

Ceremonijalni zakon nije ukinut da jeste i 4. zapovest bi bila ukinuta.

Nego šta nego je ukinut. Što ne kolješ onda jagnje za Pashu? 4. zapovj. je dio moralnog Zakona, a ne ceremonijalnog.

Nedeljom i Subotom se odmaralo jer su sveti dani, a ne zato sto se Bog tada odmarao(BOg se ne odmara niti radi, On se ne menja i nije u vremenu), Nedelja je svetija od subote i zato se svetkuje.

Odmaralo se samo subotom. Samo je subota sveti dan. Lupaš gluposti Bog je dao primjer da se 7. dan ne radi, a ne zato što je njemu to potrebno. A ko ti je rekao da je Njemu potreban odmor. Nedelja je sotonski dan ako se svetkuje, dan boga Sunca.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Rekla crkva u koju ide Nelsim, a Biblija nigdje.
Jos pre stvaranja vaskrsenje je bilo isplanirano u vecnosti, ono je vece od subote.
Pa upravo ono što sam rekao dokazuje suprotno. Vidiš da ne smiješ da daš nikakv stih iz Biblije. Rasp. si sveo na puko prepucavanje.
Evo po deseti put: "U prvi dan nedelje sabrase se ucenici da lome hleb".
Pa piše ovo. Djela apostolska 2,46I svaki dan bili su jednako jednodušno u hramu, i lomili su kruh po kućama i primali hranu s radošću i priprosta srca.
Lomili po kucama , a ne u hramu niti na sabranju svaki dan!
Vidiš da su se okupljali svaki dan. Tek ne smiješ da daš one stihove gdje piše nedelja.
Ne pise da su se okupljali svaki dan da lome hleb, pise da su po kucama lomili hleb i da su se okupljali na boogsluzenju jevreja.
Ima jer je subota u moralnom zakonu, a nedelja u ceremonijalnom. Samo je moralni zakon mjerilo poslušnosti. svetkovanje nedelje je bezvrijedno. To je čak bogohulno jer nije zapovijeđeno. Nesvijesno slavljenje boga Sunca.
Vidis nisi bolji od jevreja u SZ u kom im Bog nije zapovedio da vole pa nisu voleli, zakon je produkt greha i tvrdog srca, a ne blagodati, taj zakon u ljudima postoji, ali ga nisu spoznali.Subota nema veze sa moralom.
Nego šta nego je ukinut. Što ne kolješ onda jagnje za Pashu? 4. zapovj. je dio moralnog Zakona, a ne ceremonijalnog.
Hristos nije dosao da ukine nijedan zakon vec da ispuni(preobrazi ljubavlju) i to je i ucinio.Protivis se Bibliji.
Odmaralo se samo subotom. Samo je subota sveti dan. Lupaš gluposti Bog je dao primjer da se 7. dan ne radi, a ne zato što je njemu to potrebno. A ko ti je rekao da je Njemu potreban odmor. Nedelja je sotonski dan ako se svetkuje, dan boga Sunca.
Ti si sotonin jer je sotonin dan vaskrsenja za tebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
"Znači, Božjem narodu preostaje subotni mir. Ko, naime, udje u njegov mir taj je počinuo od svojih dela – kao i Bog od svojih." (Jevrejima 4,9.10; Čarnić)

Na koji dan misli apostol Pavle kada piše da i mi treba da se odmaramo, kao i Bog koji je to učinio?

Za ovaj ''subotni pocinak'' se kaze: ''jer da ih je Isus Navin uveo u pocinak''(u obecanu zemlju).
Dakle, svo vreme on tamo govori alegorijski o ''pocinku'' kao o ''obecanoj zemlji'', a sad vam je na kraju ''subotni pocinak'' ''doslovan''?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
DA LI JE OD ADAMA DO MOJSIJA POSTOJAO BOZIJI ZAKON?
JESTE!
Nelsim je izjavio: “Ljudi od Adama do Mojsija nisu imali zakon,ali postoji moralni zakon u coveku samom.

Nelsime, ova tvoja recenica ima dva dela i jedan drugome se suproti.
Prvi deo kaze da nije bilo zakona, a drugi da jeste. Nelsime, moras se opredelityi za jedno ili za drugo.

Da si toj recenici doadao smao jednu rec bila bi jasna i pravilna,a to je PISANI.
Kao naprimer: “Od Adam do Mojsija nije postojao PISANI Boziji zakon, ali postoji moralni zakon u coveku...

Da li je postojao Bozji zakon od Adama do Mojsija?

SVAKAKO DA JESTE.

Zato sto mu je bio poznat Bozji zakon. Kajin je sa sigurnoscu mogao da izjavi:
“Krivica je moja velikaa da mi se ne moze oprostiti.” 1. Mojsijeva 4,13.
Kad ne bi bilo zakona koji zabranjuje ubijstvo, kako bi Kajin mogao da zna da je kriv?
Dakle, bio mu je poznat Bozji zakon.

Biblija svedosi o prepotopnom svetu: “I zamlja se pokvatri pred Gospodojm I napuni se zemlja BEZAKONJA.” 1. Mojsijeva 6,9.
Bezakonje ne moze da postoji tamo gde nema zakon. I to je dokaz da je u Nojevo vreme, dakle, pre Mojsija, bio poznat Bozji zakon.

Bozji zakon je prenosen usmeno od pokolenje na pokolenje.

Nelsim je rekoa da za to nemamo dokaza u Bibliji.
Ako je tako, sta je ovo sto je Bog izajvio o Avramu: “Ja znam da ce zapovediti sinovima svojim i domu svojemu nakon sebe da se drze puteva Gospodnjih i da cine sto je pravo i dobro, da bi Gospod navrsio na Avramo sto mu je obecao.” 1. Mojsijeva 18,19.
Roditelji su poucavcali svoje potomke o Bogu i Njegovom zakonu.

Ako nije pre Mojsija postojao Bozji zakon, kako je Bog mogao da izjaviu ovo o Avramu:
“Zato sto je Avram slusao Glas moj i cuvao NAREDBU moju,; ZAPOVESTI moje, PRAVILA moja i ZAKONE moje.” 1. MojsijevA 26,5..

Ovim Biblija nedvosmislemo dokazuje da je od Adama do Mojsija postojao Bozji zakomn.”

Sa drugim delom tvoje recenice, Nelsime: “ali postoji moralni zakon u coveku “ i ja se slazem.
I apostol Pavle o tome pise: “Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slusaju zakon, nego ce se ONI OPRAVDATI KOJI GA TVORE. Jer kad neznabosci NE IMAJUCI ZAKONA SAMI OD SEBE CINE STO JE PO ZAKONU, i oni zakona ne imajuci sami su sebi zakon. ONI DOKAZUJU DA JE OVO NAPISANO U SRCIMA NJIHOVIM, STO SE CINI PO ZAKONU BUDUCI DA IM SAVET SVEDOCI...” Rimljanima 2,12-15.

Ovo je dokaz da kad nije postojao PISANI Bozji zakon, ipak je postojao,jer je bio napisan u coveku, u njegovom srcu i saveti.

Savaki onaj u cijem crcu je napisan Bozji zakon on nastoji da zivi po njemu.

Isus je to ovako objasnio: “Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje DRZITE. Ko ima zapovesti moje i DRZI IH, on je onaj sto ima ljubav prema meni.” Jovan 14,5.

Psalmista je izjavio: “Hocu CINITI VOLJU Tvoju Boze moj, ZAKON JE TVOJ MENI U SRVCU.Onaj u cijem srcu je Bozji zakon on je pravilo njegovog zivota.

Apostol Jovan svedoci: “Jer je ovo ljubav Bozja da zapovesti Njegove tvorimo i zapovcesti Njegove nisu teske.” 1. Jovanova 5,3.

“Svaki koji cini greh i bezakonje cini i greh je bezakonje...Koji pravdu tvori, pravednik je, a koji tvoiri greh, od djavolja je. “ 1. Jovanova 3,4.7-10.

BOZJI ZAKON JE VECAN I NEPROMENLJIV

“Dela su Njegova istina i pravda, VERNE su sve zapovesti Njegove. TVRDE SU ZA VAVEK VEKA, osnovane na ISTINI I PRAVDI.” Psalam 111,7.8.

I Pavle to potvrdjuje: “Tako je dakle , ZAKON SVET I ZAPOVEST SVETA, PRAVEDNA I DOBRA.” Rimljanima 7,12.

“BLAGO ONIMA KOJI TVOIRE ZAPOVESTI NJEGOVE, da im bude vlast na drbvo zivoyta i da udju na vrata u grad.”
Otkrivenje 22,14.

Tako, Nelsim je u pravu da poznanje Boga ne zavoisi SAMO od pisane reci i Zakona, nego pored toga, postoji saznanje o Bogu i Njegovom zakonu u samomn coveki tako da niko nece imati izgovora za nevestvo i prekrsaj Bozjeg zakona.

Natrag