Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kako je najbolja ideologija ako zagovara (zagovara, ne samo prakticira) obračun i fizičko istrebljenje "klasnog neprijatelja"?
Cilj opravdava sredstva kažu oni, kod njih je pogrešno jer su oni hteli bukvalno Carstvo NEbesko samo bez BOga i duhovnog života.Zamisli ti hrišćansku državu sa komunističkom vlašću i ideologijom koja ne goni Hrista?
To bi bila strogo moralna država jer komunizam je bio moralno strog i to znamo, zati da novac koji čini ogromno zlo u svetu nestane tj. da se ukine i da su svi ljudi jednaki i da žive u slozi,bratstvu i jedinstvu i pri tome da su hrišćani.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja se slažem sa komunističkom ideologijom, čak bih rekao da sam komunista, to je najbolja ideologija od svih koja govori o zajednici i međusobnom pomaganju, imali su dosta greški u ideologiji kao antiteizam jer su zbog pojedinih ljudi iz crkve stekli utisak da crkva propagira nejednakost i monarhiju, a SZ je najveći antimonarhistički spis.Oni su samo kriv pogled na crkvu imali i nisu shvatili da crkva u suštini takodje propagira slogu,bratstvo i jednakost.

Taman ste isti, jedno vam piše, a praksa totalno drugačija.

Ja hoću da kažem da je Bog rekao ne da slave subotu iz sećanaj na stvaranje već da u budućnosti slave subotu jer je ona sećanje na stvaranje, tj. nisu oni znali da je subota sećanje na stvaranje pa im je Bog rekao da je poštuju kao što ti misliš već im je Bog rekao da je subota sećanje na stvaranje, on im je otkrio nešto novo, a ne podsetio na staro.

Pa što bi onda vezivaju subotu za stvaranje, ako nije tada data. Oni su znali za subotu. Samim tim što su znali za počinak. Faraon im zabranio odmaranje dodao im ješ posla. Zabranio im subotu. Iako im je subota izblijedila nisu oni potpuno na nju zaboravili.

Šta moja crkva kaže drugačije?

Kaže da ukazuje na Hrista a ne na stvaranje.

Subota je doba kad čovek treba da bude sa Bogom u zajednici, a moral svaki dan treba da bude u upotrebi, ane 7. dana kad se čovek susreće sa Bogom.

A ko ti je rekao da moral treba da bude samo 7. dana? Pa što onda ne držiš subotu?

Nije to apsurdno ima i to neke logike, svako ima neko svoje tumačenje.

nema to je kompromis sa dugim vremenskim periodima. Nema ni logike ni istine.

SZ zakon jeste dat za spoznanje greha, ali njime se čovek nije mogao sapsiti zato je Hristos i ispunio zakon.

A ko je rekao da se spašavamo zakonom? Ali ko ne drži zakon neće se spasiti. Bilo ko je jednom zgriješio, najmanje, svi bi bez Isusa stradali.

Bog nije počinuo 7. dan sećaš se da je On ne promenljiv i vanvremen?

Jeste jer nije stvarao. Nije počinuo što mu treba nego je dao ljduima primejr.

Kako je mogao da se odmara odredjeni vremenski period ako je On van vremena?

U tom vremenskom periodu jeste. E kakva ti je nauka, sada ideš na tu kartu. Piše da jeste odmarao, vjerovaću Mojsiju, a ne tebi. Pa stvarao je u vremenu. Bog nije samo izvan vremena, nego i u vremenu. Jer je prisutan na zemlji.

Jednostavno jer se ovaj odmor ne odnosi na Boga,

Ko je rekao da se odnosi na Njega. Bog je odmarao da bi ljudima dao primjer. A ne radi sebe. To sam već vidio. Logika prebacivanja subote na Boga.

ovaj odmor označava Njegovo delovanje odnosno delovanje Njegovih energija u materijalnom svetu, On ne odmara 24h posle šestodnevnog odmora, On ne da odmara već ne dela tj. ne stvara u materiji svojim energijama i to ne 24h već od završetka posla do kraja sveta i onda će On ponovo vaskrsnuti ceo svet to jest stvoriti novi svet i to je 1. dan tj. Nedelja i to je hrišćanima otkriveno vaskrsenjem tj. otkriven im je svetiji dan od Subote jer se od tada čovek može spasiti.

Naravno moraš da izađeš djelimično iz teme jer nemaš nauku u Bibliji. Ovo sam već objasnio.

Ne treba da ti piše nešto da bih to sam shvatio,

To za tebe važi.

Ne nije ponudio ništa novo u tome i jeste poenta jer ako umoralnom zakonu tj. savesti nema subote onda je to znak da ona nije deo moralnog zakona.

Kako nema ako je dio dekaloga? Jel ti vidiš šta pišeš? Nije dio moralnnog zakona kažeš. Sada se nimalo ne čudim što vam je Bog polupao idole i polupaće vam se idole od Kamčatke do svete Gore i Egipta i gdje god ste svoje idole podigli. I treba da vam ih polupa i da razbije one koji im se klanjaju i koji ih podižu.

Ima li zakon početak i kraj?
Ima, znači zakon nije za Boga već za ljude, pogledajmalo da je Bog u NZ promenio odnos u odnosu na odnos iz SZ, Bog se ne menja, ali zakon da, Sve sem Boga se menja, a jedino se On ne menja.Niko i nije promenio zakon moralni niti će, zakon je ispunjen i dobio je novi oblik, a ne promenjen.

Nema jer je oduvijek. Pa zakon oslikava Božji karakter i moralnost. to isto kao kada bi rekao da je Bog postao moralan naknadno. Pa opet ideš protiov Biblije. jesi toliko sebe izbezumio da nećeš da prihvatiš stih koji kaže da je zakon nepromijenjiv.

Niti je to danas greh niti je nemoralno već nezdravo i fizički pogrešno i za to su ljudi krivi i degradacija ljudi.U Svetom Pismu piše da je Bog dozvolio Noju sve da jede tek posle potopa.Nije Bog u SZ hteo da kazni jevreje jer je loše jesti svinjetinu već zato što su bili bez ljubavi i nisu poštovali zakon uopšte.

Uvodđenje svoje nauke. Pa što onda nije rekao da ih je kaznio zbog povrća ili jagnjeta? Znaš li ti uopšte kako se vodi rasprava? Ne širi temu ako nemaš adekvatnih poređenja za svoje arg.

E prijatelju o tome i ja svo veeme govorim zakon se ne menja već menja oblik u skaldu sa okolnostima i čovekom jer se i čovek menja i samim tim norme menjaju oblik, isto je i sa subotom.Bog je rekao Noju da mu daje sve da jede kao zelenu travu, sve sem ljudi to se i iz rečenog može zaključiti.

Pa nije se promijenila okolnost oko subote, zato nigdje nije zapovijeđen drugi dan i subota je isto držana kao i u SZ.

Nije to rad u današnjem smislu reči, Bog je rekao čoveku da se brine o vrtu i da mu bude gospodar, neki kažu da je vrt bio čitava planeta.

A koji je danas smisao rada? Izvlačiš se. rekao si da nije radio, a sada jeste samo nije to ko sada. Pa nije ležao u raju.

Ne nije, čoveku nije trebala subota,

kome je onda Bog posvetio subotu? Kako nije trebala ako je za čovjeka?

ona nema nikakvu svrhu za spasenje,

Nemoj se glupirati. Ko ti je rekao da se čovjek spasava subotom?. Vrijeđaš mi zaista razum. ako si ti svoj isključio, ja nisam. PC je uvreda za hrišćanstvo.

a i da ima čoveku to nije bilo potrebno, čovek je u raju imao samo ejdnu zapovest koju je prekršio, a subota nije bila ta zapovest, pričaš glupsoti i nesvesno se ne slažeš ni sa Svetim Pismom.

Kome je onda Bog psovetio subotu? Nećeš da kažeš to.

Da, sli nije spasao ljude, On je vaskrsenjem spasao ljude, stanje čovekovo je bilo isto i za vreme Isusovog boravka na zemlji sve do stradanja i vaskrsenja.Drugi dolazak je nedleja, a Hristos je simbolično vaskrsao toga dana da da predsliku da će Bog sve vaskrsnuti isto kao što je BOg simbolički rekao da je počinuo 7. dan da bi pokazao da više neće stvarati do drugog dolaska tj. 1. dana.

I oni opet držali subotu 4 decenije nakon uskrsnuća i nisu se jadni sjetili da je ukinuta.

Sve ovo je podržano od strane Svetog Pisma i ne suprostavlja se sa njim, čovek ne treba samo slepo da veruje već i da donosi neke logičke zaključke.

Da imaš dokaze dao bi ih. svi su ti navodi van Biblije. Ja iako nisam sada daovao stihove, davao sam naiuku Biblije

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Taman ste isti, jedno vam piše, a praksa totalno drugačija.
Praksa zavisi od ljudi, a nauka od BOga, ja ovde govorim kako treba da bude, a to nije kako jeste trenutno.
Pa što bi onda vezivaju subotu za stvaranje, ako nije tada data. Oni su znali za subotu. Samim tim što su znali za počinak. Faraon im zabranio odmaranje dodao im ješ posla. Zabranio im subotu. Iako im je subota izblijedila nisu oni potpuno na nju zaboravili.
Nisu oni znali za subotu, subota je samo sećanje na raj i na uživanje u Božijoj ljubavi koje su izgubili.
Kaže da ukazuje na Hrista a ne na stvaranje.
Subota ukazuje na stvaranje i crkvva to ne poriče, ali ona takodje ukazuje na Hristov odlazak u Ad i spasenje onih iz tamnice, nedelja ukazuje na novo stvaranje i na Hristov drugi dolazak.
A ko ti je rekao da moral treba da bude samo 7. dana? Pa što onda ne držiš subotu?
Ti si rekao da ta zajednica povlači moral jer je zajednica sa BOgom, aja sam rekao da moral treba da se poštuje svakoga dana, jedan dan je posvećen BOgu, bilo bi lepo kad bi svi mogli da budu takvi, ali nisu zbog čovekovog pada, Bog je ljudima dao jedan dan, a do vaskrsenja ej tobila subota jer je najsvetiji dan koji je čoveka trebalo da podseća na blagostanje u raju, a nedelja ga podseća na buduće blagostanje i vaskrsenje.
nema to je kompromis sa dugim vremenskim periodima. Nema ni logike ni istine.
Nisam to rekao već da psotoje razna tumačenja.
A ko je rekao da se spašavamo zakonom? Ali ko ne drži zakon neće se spasiti. Bilo ko je jednom zgriješio, najmanje, svi bi bez Isusa stradali.
Samo je moralni zakon obavezan za spasenje, a subota nije deo moralnog zakona.
Jeste jer nije stvarao. Nije počinuo što mu treba nego je dao ljduima primejr.
On je nepromenljiv, On nije mogao jednog tenutka da radi, a drugog ne, jer bi to onda značilo da je uvremenu.Nije On počivao nikakav vremenskiperiod već je dao naredbu da se svet stvara 6 dana, a 7 dan je dan kad se više svet ne stvara.Svet je prestao da se stvara po Božijoj naredbi, nije BOg prestao da stvara pa se odmarao.
U tom vremenskom periodu jeste. E kakva ti je nauka, sada ideš na tu kartu. Piše da jeste odmarao, vjerovaću Mojsiju, a ne tebi. Pa stvarao je u vremenu. Bog nije samo izvan vremena, nego i u vremenu. Jer je prisutan na zemlji.
Bog ije u vremenu, jer je nepromenljiv vreme je registrovanje promena kod prolaznih bića, a Bog to nije, Njegove energije održavaju svet i one su u svetu, a ne Njegova priroda.Veruj ti Mojsiju i on je u pravu, ali si ga pogrešno razumeo.Bog je dao naredbu da se sve stvara 6. dana ni iz čega, nije On bukvalno stvrao, On je izdao naredbu i sve se odigralo kroz Reč tj. Sina, a Sveti Duh je oživotvorio sve.
Ko je rekao da se odnosi na Njega. Bog je odmarao da bi ljudima dao primjer. A ne radi sebe. To sam već vidio. Logika prebacivanja subote na Boga.
Bog je vanvremen i nepromenljiv, toliki ste fanatici da subotu stavljate iznad svega pa i iznad BOga.Bog je vanvremen i ne menja se, a ako se ne menja i nije se niakda menjao jer je vanvremen onda nije ni mogao jednoga trenutka da odmara, a drugoga da radi, niti je On uopšte radio, On je dao naređenje da se sve stvori ni iz čega niti je odmarao jer nije bukvalno radio ni stvarao.
Naravno moraš da izađeš djelimično iz teme jer nemaš nauku u Bibliji. Ovo sam već objasnio.
Ovo je vezano za temu.
To za tebe važi.
To važi sa sve ljude čistog srca kao Jov, njemu ništa nije pisalo, a on je sve poštovao što u njemu postoji(moral).
Kako nema ako je dio dekaloga? Jel ti vidiš šta pišeš? Nije dio moralnnog zakona kažeš. Sada se nimalo ne čudim što vam je Bog polupao idole i polupaće vam se idole od Kamčatke do svete Gore i Egipta i gdje god ste svoje idole podigli. I treba da vam ih polupa i da razbije one koji im se klanjaju i koji ih podižu.
Zato što DEKALOG nije moralni zakon 100%.Mi nemamo idole pa samim tim On nema šta da lupa, pogledaj film Agora ako već nisi i videćeš odnos hriščana prema filosofiji i mnogoboštvu u 4. veku.Film je inaće radio ateista.
Nema jer je oduvijek. Pa zakon oslikava Božji karakter i moralnost. to isto kao kada bi rekao da je Bog postao moralan naknadno. Pa opet ideš protiov Biblije. jesi toliko sebe izbezumio da nećeš da prihvatiš stih koji kaže da je zakon nepromijenjiv.
Naravno da je zakon u suštini nepromenljiv, ali ako neko ne veruje da zakon ne može da promeni oblik i da se uzdigne on je onda izbezumljen jer je Hristos direktno promenio i uzdigao zakon o braku.
Uvodđenje svoje nauke. Pa što onda nije rekao da ih je kaznio zbog povrća ili jagnjeta? Znaš li ti uopšte kako se vodi rasprava? Ne širi temu ako nemaš adekvatnih poređenja za svoje arg.
Ja mislio da ti poznaješ Sveto Pismo pa na tom nivou sa tobom polemišem.
Pa nije se promijenila okolnost oko subote, zato nigdje nije zapovijeđen drugi dan i subota je isto držana kao i u SZ.
Jer je SZ zakon dat ljudima tvrdog srca i bez ljubavi, a NZ zakon dat ljudima koji imaju ljubavi, u NZ se ne pominje pola ako ne i više od pola SZ zakona što ne znači da nije ispunjen.Rekao sam ti već da je Bog jevrejima zapovedio da to čine jer su tvrdog srca i sami to ne bi činili dok hrišćani nisu tvrdog srca i oni poštuju najsvetiji dan.
A koji je danas smisao rada? Izvlačiš se. rekao si da nije radio, a sada jeste samo nije to ko sada. Pa nije ležao u raju.
Nije radio u dnašnjem smislu reči, tek po izgnanju rad postaje ono što je danas kako i sam BOg kaže Adamu da će sa znojem lica svog jesti hleb, znači rad je drugačiji, ljudi su bili visokointeligentniji oni su mogli da kontrolišu materiju i da čine ono što bi savremeni svet smatrao da samo bogovi mogu da čine, rad nije bio samo drugačiji u raju već i do potopa.
kome je onda Bog posvetio subotu? Kako nije trebala ako je za čovjeka?
Trebao mu je taj jedan dan svetkovanja Boga kad je izgnan iz raja, a ne pre izgnanja jer mu je u raju svaki dan bio kao taj jedan, a nije bitno da li je to subota već je bitno da je to najsvetiji dan, a posle vaskrsenja to više nije subota.
Nemoj se glupirati. Ko ti je rekao da se čovjek spasava subotom?. Vrijeđaš mi zaista razum. ako si ti svoj isključio, ja nisam. PC je uvreda za hrišćanstvo.
Sekte su uvreda za svaku religiju.............
Kome je onda Bog psovetio subotu? Nećeš da kažeš to.
Subota je za čoveka, a najsvetiji je dan bila do vaskrsenja.
I oni opet držali subotu 4 decenije nakon uskrsnuća i nisu se jadni sjetili da je ukinuta.
Niko nije subotu držao 4 decenije nakon vaskrsnuća sem jevreja, hrisćani su subotom bili u hramu, jer se tada vršilo bogosluženje jer su smatrali da Hristos nije ukinuo bogosluženje znaš zašto su smatrali da HRistos nije ukinuo bogosluženje?
PA jer je On sam tako rekao da nije dožao da ukine zakone.Do 70. su se u hramu okupljali subotom jer se bogosluženje tad vršilo posle 70. nisu jer je hram bio uništen.Hrišćani su se posebno okupljali nedeljom i stari rimski spisi svedoče o tome.
Da imaš dokaze dao bi ih. svi su ti navodi van Biblije. Ja iako nisam sada daovao stihove, davao sam naiuku Biblije
Ja sam davao nauku iz Biblije, ane stihove jer smatram da je obojica dovoljno dobro poznajemo.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nelsime, ovoga puta recicu ti ukratko ono kako ja vidim da Biblija uci:

Prvo, Biblija govorio o stvaranju u koje je ukljucena i Subota:

"I svrsi Bog do sedmoga dana dela svoja koja ucini; i POCINU U SEDMI DAN od svih dela svojih koja ucini. I BLAGOSLOVI BOG SEDMI DAN I POSVETI GA, jer u taj dan POCINU od svih dela svojih koja ucini.." 1. Mojsijeva 2,2.3.

Za mene je ovo znacajno, da se BOG ODMARAO U SUBOTU. BLAGOSLOVIO JE I POSVETIO. Posvetiti znaci odvojiti za posebnu sluzbu.

Sve ovo je Bog licno ukljucio u svoj zakon Derkalog: Cetvrta Bozja zapovest glasi: "Secaj se da svetkujers dan subotni. Sest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A SEDMI JE DAN SUBOTA. POCINAK POSVECEN JAHVI BOGU TVOJEMU. TADA NIKAKVA POSLA NEMOJ RADITIU NI TI NI....TA I JAHVE JE SEST DANA STVARAO NEBO ZEMLJU MORE I STO JE U NJIMA,A SEDMI JE DAN POCINUO. STOGA JE JAHVE BLAGOSLOVUI I POSVETIO DAN SUBOTNI." Mojsijeva 20,8-11. Stvarnost.

Ovo jasno pokazuje da je Bog u Svojim zapovestima spojio SEDMI dna iz sedmice stvaranja sa cetvrtom svojom zapovescu. Blagosloviuo je i posvetio samo subotiu, a ne i bilo koji drugi dan.

Posle ove jasne izjave koju je Bog dao i ono sto je licno napisao, da provcitamo i ono sto su ljudi zapovedili 364. goiodine u Laodikeji:

"Hriscani ne smeju svetkovati subotu, i odmarati se toga dana, vec treba da toga dana rade, a treba da svetkujiu dan Gospodnji, i kao hriscani, koliko je moguce, treba da se toga dana uzdrzavaju od rada. Ako budu dalje svetkovali siubotu da budu prokleti."

Laodikejski Koncil 364.29. kanon
"
KADA SAM JA OBVU LJUDSKU ZAPOVESTI UPOREDIO SA BOZJOM IZJAVOM, ZAKLJUCIO SAM DA SU SE SVETI OCU SUPROTSTAVILI BOGU I NJEGOVOM ZAKONU, A TO JE GREH I OTPAD OD VERE, TADA SAM DONEO ODLUKU DA ZIVIM ONAKO KAKO JE BOG REKAO I STO JE ZAPISANO U SVETOM PISMU.

OVIM BI SMO MOGLI PREKINUTI SVA DRUGA NAGADJANJA KOJA NEMAJU NIKAKVE OSNOVE. Ja sam odlucio da Boga stavim na prvo mesto, a postujerm i ljude onoiliko koliko se oni oslanjaju na Boga i slusaju Njegovu revc.,

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Za mene je ovo znacajno, da je BOG ODMARAO U SUBOTU. BLAGOSLOVIO JE I POSVETIO. Posve6t98i6yti znaci odvojiti za posebnu nsluzbu.
Nije se Bog odmarao već ti to bukvalno shvataš, Bog je van vremen On ne može jednog trenutka da radi, a drugog ne jer je vanvremen i nepromenljiv.Bog je naredio svemu da se stvori ni iz čega i to se stvaralo 6 dana, a 7 dan još uvek traje i to je dan kad Bogne stvara, nedelja je svetija od subote jer je to dan finalnog vaskrsenja i dan preioda nestvaranja.

Sve je to lepo samo što je subota bila najsvetiji dan do vaskrsenja, ane posle.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Nije se Bog odmarao već ti to bukvalno shvataš, Sve je to lepo samo što je subota bila najsvetiji dan do vaskrsenja, a ne posle.

Nelsime, pa zar si se ti zbilja usudio da svecano izjavis: " NIJE SE BOG ODMARAO, VEC TI TO BUKVALNO SHVATAS."

Pre svega, Sveto pismo tvrdi da BOG JESTE SE ODMARAO PRVE SUBOTE PO STVARANJU.

Tu tvrdnju je i sam BOG napisao u Cetvrtoj zapovesti gde kaze: "TA I JAHVE JE SEST DANA STVARAO NEBO , ZEMLJu I MORE, I STO JE U NJIMA A SEDMOG JE DANA POCINUO." 2. Mojsijeva 20,11.
Da li ti zaista zelis da se suprotstavis i samoj Bozijoj zapovesti?

Drugo, u sedmici stvaranja, sve je bukvalno, a nista nije simbolicno. Simbole nalazimo u prorocanstvima i Otkrivenju, a ne u sedmici stvaranja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nelsime, pa zar si se ti zbilja usudio da svecano izjavis: " NIJE SE BOG ODMARAO, VEC TI TO BUKVALNO SHVATAS."

Tu tvrdnju je i sam BOG napisao u Cetvrtoj zapovesti gde kaze: "TA I JAHVE JE SEST DANA STVARAO NEBO , ZEMLJu I MORE, I STO JE U NJIMA A SEDMOG JE DANA POCINUO." 2. Mojsijeva 20,11.

Drugo, u sedmici stvaranja, sve je bukvalno, a nista nije simbolicno. Simbole nalazimo u prorocanstvima i Otkrivenju, a ne u sedmici stvaranja.

Da li Bogu treba odmor?

''Moj Otac radi sve do sad, pa radim i ja''

''Bog večni Gospod...ne sustaje niti se umara?'' (Isaija 40:28)

Da li trebamo sad shvatiti da se Bog ''doslovno odmorio''?
Naravno da ne!

Da li je zaista tako?

(Jevrejima 3,4)

''A kojima se zakle da neće ući u pokoj Njegov, nego onima koji ne hteše da veruju?''

''I vidimo da ne mogoše ući za neverstvo.''

''Jer mi koji verujemo ulazimo u pokoj, kao što reče: Zato se zakleh u gnevu svom da neće ući u pokoj moj, ako su dela i bila gotova od postanja sveta.''

''Jer negde reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih.''

''I na ovom mestu opet: Neće ući u pokoj moj.''

''Budući, pak, da neki imaju da uđu u njega, a oni kojima je najpre javljeno ne uđoše za neposlušanje;''

''Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se pre kaza: Danas ako glas Njegov čujete, ne budite drvenastih srca.''

''Jer da je Isus Navin one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.''

''Da se postaramo, dakle, ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku neverstva.''

Pitanje za vas da li ovde Pavle govori Jevrejima da ''drze subotu''?
PA JEL ONI NISU VEC DRZALI SUBOTU?
I TO FANATICKI!?

Ne!

On se ovde obraca Jevrejima, upucujuci ih na Hrista, a ''sedmi dan(subota) se alegorizuje'' i poredi se sa ''ulaskom u obecanu zemlju'', jer mi ''koji verujemo'' ulazimo u odmor, jer ''Hristos je nas odmor'', a Jevreji ''ne udjose u pocinak''(simbolisano subotom) koji bese ''obecana zemlja'', ''za neverstvo''.

I onda da li je subota simbol?
Po Pavlu jeste!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Posle ove jasne izjave koju je Bog dao i ono sto je licno napisao, da provcitamo i ono sto su ljudi zapovedili 364. goiodine u Laodikeji:

"Hriscani ne smeju svetkovati subotu, i odmarati se toga dana, vec treba da toga dana rade, a treba da svetkujiu dan Gospodnji, i kao hriscani, koliko je moguce, treba da se toga dana uzdrzavaju od rada. Ako budu dalje svetkovali siubotu da budu prokleti."

Laodikejski Koncil 364.29. kanon
"
KADA SAM JA OBVU LJUDSKU ZAPOVESTI UPOREDIO SA BOZJOM IZJAVOM, ZAKLJUCIO SAM DA SU SE SVETI OCU SUPROTSTAVILI BOGU I NJEGOVOM ZAKONU, A TO JE GREH I OTPAD OD VERE, TADA SAM DONEO ODLUKU DA ZIVIM ONAKO KAKO JE BOG REKAO I STO JE ZAPISANO U SVETOM PISMU.
Kažeš, "ljudi zapovjedili 364. godine", "suprotstavili se Bogu i njegovom zakonu", "to je grijeh i otpad od vjere". OK, ali ti isti ljudi i ta ista Crkva određuje kanon Svetog Pisma, i ti ga preuzimaš od tih otpadnika i otpale Crkve i smatraš ga Svetim Pismom. Kako? Kako možeš preuzeti "otpadničku Bibliju" i smatrati je Svetim Pismom!? Kako istu Crkvu možeš smatrati otpalom, a od nje preuzeti Sveto Pismo? Kako ne vidiš da si vlastiti um zarobio svojom besmislenom misaonom vratolomijom?

OVIM BI SMO MOGLI PREKINUTI SVA DRUGA NAGADJANJA KOJA NEMAJU NIKAKVE OSNOVE. Ja sam odlucio da Boga stavim na prvo mesto, a postujerm i ljude onoiliko koliko se oni oslanjaju na Boga i slusaju Njegovu revc.,

Slažem se, jer bi svako nastavljanje s tvoje strane bilo plod tvoje besmislene misaone vratolomije.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460

Kad bi tumačio kao ti što bukvalno tumačiš onda bi se to tumačenje suprostavljalo ostalom delu Svetog Pisma.
Kad kaže da se Bog odmarao misli se da se svet nije stvarao, jer uzimajući u obzir da je Bog vanvremen i nepromenljiv znamo da dani i vreme za Njega ne postoji, a samim tim zaključujemo da se On nije bukvalno odmarao.Bog je svet stvorio naredbom kroz Sina i oživotvoravanjem Svetoga Duha, On je naredio svemu da se stvori, a ne stvarao bukvalno, On ej van vremena i ne menja se ,a ako je van vremena onda On ne može da jednog dana radi, a drugog ne, a ako tako nešto piše to onda nije bukvalno rečeno, zapravo celo stvaranje i svi događaji do Avrama su alegorijski rečeni jer bi bukvalni smisao bio neshvatljiv starim narodima, isto je kao i sa ootkrovenjem Jovanovim.Ovde se ne govori da je Bog stvarao 6 dana,a zatim nije radio jedan dan pa ide nova sedmica i šta je On radio nove sedmice i ponovo se odmarao 7. dan?
Ne nije jer bi On morao da bude stvoren i ako je On stvorio subotu i vreme i ako je ograničen vremenom (sa čim se ne slaže ni Sveto Pismo ni Sveto Predanje ni zdrav razum) onda je On i promenljiv jer je bilo vremena kad je radio i nije odmarao i vremena kad je odmarao i nije radio.Iz svega rečenog možemo da zaključimo da Bog nije bukvalno radio i odmarao se.

Kad kaže da je Bog svet stvarao 6 dana i da se odmarao 7. dan to znači da se svet po naredbi Njegovoj stvarao ni iz čega,a ne da ga je Bog stvarao bukvalno, On je naredio da se stvori samo iz sebe po zamisli Nejgovoj kroz Reč (Logosa) Njegovu.
Svet se stvarao 6 dana , a sedmi dan je prestanak stvaranja i taj dan još uvek traje taj dan odmora trebao je da predstavlja rajsko blagostanje Adama i Eve i taj dan trebao je da traje do dolaska Hristovog, taj odmor je trebao da traje svo vreme postojanja sveta do dolaska Hristovog, ali Adam i Eva su pali i taj odmor je prestaoda postoji i postali su samo muka i zlo i svet je degradirao i postao propadljiv.Da bi ljudi ponovo osetili to blagostanje Bog je njima dao zapovest da Ga svetkuju jednog dana i to 7. dana po ljudskom računanju vremena koje nije uvek BILO ISTO. Bog je simbolično dao baš subotu koja je 7. dan tj dan blagostanja koje je prestalo da bude 7. dan tadašnjeg jevrejskog računanja vremena.

HRistos je došao i baš simbolički vaskrsao u 1. dan, zašto prvi dan?
Zato što je subota 7. dan i taj dan odmora tj. dan kad se svet više ne stvara još uvek traje i po drugom dolasku nastupiće OSMI DAN koji simboliše večnost i taj dan predstavlja carstvo nebesko jer će ono večno trajati za vreme tog dana.Subota samim tim ne može biti svetija od nedelje, jer subota je simboliše ono rajsko blagostanje koje još uvek nije bilo potpuno i koje je OČEKIVALO NEDELJU.NEdelja samim tim je ispunjenje svega, a u suboti se očekivala nedelja, taj poredak je poremećen, ali i dalje traje subota samo i Bog se psotarao da ovaj period u kom živimo barem malo podseća na subotu pa je dao dan odmora tj. 7. dan po ljudskom računanju vremena koji samo simboliše stvaranje.NEdelja je dan Carstva nebeskog is vetija je od subote, hrišćani se okupljaju nedeljom jer oni očekuju vaskrsenje i drugi dolazak koji će se desiti uskoro kako je Spasitelj rekao.

Natrag