Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jel vaskrsenje bilo nakon 70. godine AD? Pošto je Isus rekao učenicima da ne bježe u zimu i u subotu.

Nije Isus rekao da ne bježe subotom, što je tebi? Isus dopušta i volu život spašavati subotom, a ne čovjeku. Rekao je da mole Boga da im bježanje ne bude zimi ili subotom. Zimi je zima, a subotom bi ih napali farizeji zbog bježanja. Zato im kaže da mole Boga da ne moraju bježati zimi ili subotom.

Drzati sam dofgadjaj Hristovog vaskrsenja kao jedan od bitnih dogadjaja nije povezano sa ni jednim danom - jer ni Hristos ni apostli nisu zapovedili da se bilo koji dan posveti Hristovom vaskrsenju.

Prijatelju, apostoli odlučili da to bude nedjelja. Ja razumijem zašto nedjelja, ali i da ne razumijem što onda, tako odlučili i tako činili apostoli.

To je ucinila Rimska crkva nakon velikog otpada polovinom 2 veka.

Kako Rimska crkva u 2. stoljeću, kad su to učinili apostoli od samog početka Crkve?

Ako nema direktne zapovesti - tada postovanje nedelje ne obavezuje ni crkvu ni Hriscane.

Zapovijed je za robove koji su pod Zakonom sa Sinaja, a za kršćane, koje Krist za slobodu oslobodi, dovoljan je primjer apostola koji su se s kršćanima u nedjelju okupljali na Euharistiju.

Subota je deo vecnog nepromenjivog Bozjeg zakona.

Gdje ovo piše u Bibliji? Ako nisi našao u Bibliji, gdje si našao?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nelsim, mene licno ne yanima TVOJE tumacenje i TVOJE crkve.
Prilozi biblijske dokaze kao sto to ja cinim, i tada mozemo ozbiljno diskutovati na osnovu pisma.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nelsim, mene licno ne yanima TVOJE tumacenje i TVOJE crkve.
Prilozi biblijske dokaze kao sto to ja cinim, i tada mozemo ozbiljno diskutovati na osnovu pisma.
Vidis ni mene ne interesuje tvoje tumacenje i tumacenje crkve koja nije Hristova.Mi smo diskutovali na osnovu pisma, ali ti nisu u NZ prilozio nijedan stih gde Hristos naredjuje da se postuje subota samo si navodio svoje tumacenje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Greska.
Sve sto sam izneo ja sam posvedocio pismom.
Ti sve vreme iznosis ljudska misljenja.

Ovo si sam svestan, ali ti ponos ne dozvoljava da ucinis drugacije, i da se odreknes ljudskih filozofija i prihvatis cistu rec Bozju.

Pozdrav!

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Greska.
Ti sve vreme iznosis ljudska misljenja.

Ovo si sam svestan, ali ti ponos ne dozvoljava da ucinis drugacije, i da se odreknes ljudskih filozofija i prihvatis cistu rec Bozju.

Pozdrav!
Ne ti si samo zinosio svoje tumacenje i svoje misljenje, a ja ne slusam ljude vec one koji su se u Hrista obukli.

Nauka Bozija ne mzoe da bude manje savrsena od ljudkse filosofije, a ucenje vase je nesavrsenije od nauke ljudske, znaci da nije Bozije.

Inace ne postoji nauka ljudska u tom smislu reci pod kojim je ti podrazumevas.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

Ništa ti nisi posvjedočio. A i čijijm Pismom se koristiš? Pismom otpale Crkve, koje su sastavili otpadnici?

Ne priječi ponos one koji se na Crkvu i njeno učenje oslanjaju. Oholice su oni koji Crkvu i njeno učenje odbacuju, a hvale se i ponose vlastitom vezom sa Bogom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Razgovor sa Isusom o 7. danu.

Učenici su kao uspomenu na vaskrsenje, od tada svetkovali nedelju umesto Subote. Da li su to zaista činili? - ----------------------------------------------------------- "A kad se Pavle sa svojim društvom odveze iz Pafa, dodjoše u Pergu Pamfilijsku, a Jovan se odvoji od njih, i vrati se u Jerusalim. A oni otišavši iz Perge dodjoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sedoše." (Dela 13,13.14)

Zar se ovde ne radi o dogadjaju koji se samo jednom desio? ---------------------------------------------------------------------------------------
------------"I Pavle po običaju svome udje k njima, i tri subote razgovara se s njima iz pisma." (Dela17,2)

Možda se apostol Pavle u Subotu sretao sa Jevrejima, a u nedelju sa mnogobošcima? --------------------------------------------------------------------------- "A kad izlažahu iz zbornice Jevrejske, moljahu neznabošci da im se ove reči u drugu subotu govore. A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." (Dela 13,42.44)

Gospode, da li postoje i druga ukazivanja na to da je Pavle svetkovao Subotu? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "A u dan subotni izidjosmo iz grada k vodi gde beše bogomolja; i sedavši govorismo k ženama koje se bejahu sabrale." (Dela 16,13)

Izvor: subota 7. dan

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Učenici su kao uspomenu na vaskrsenje, od tada svetkovali nedelju umesto Subote. Da li su to zaista činili? - ----------------------------------------------------------- "A kad se Pavle sa svojim društvom odveze iz Pafa, dodjoše u Pergu Pamfilijsku, a Jovan se odvoji od njih, i vrati se u Jerusalim. A oni otišavši iz Perge dodjoše u Antiohiju Pisidijsku, i ušavši u zbornicu u dan subotni sedoše." (Dela 13,13.14)
I kupus se sadi u januaru, ovaj stih nema veze sa praznovanjem subote.
-"I Pavle po običaju svome udje k njima, i tri subote razgovara se s njima iz pisma." (Dela17,2)
Znaci PAvle je samo subotom razgovarao sa njima?
NE vec tri sedmice tj. subote kako se sedmica i zvala!
neznabošci da im se ove reči u drugu subotu govore. A u drugu subotu sabra se gotovo sav grad da čuju reči Božje." (Dela 13,42.44)
Pavle je propovedao i sinagogama i kod jevrejima prvo i to subotom.
"A u dan subotni izidjosmo iz grada k vodi gde beše bogomolja; i sedavši govorismo k ženama koje se bejahu sabrale." (Dela 16,13)
Ovo nikakve veze nema sa praznovanjem subota, tos to se u NZ subota pominje ne znaci da su je praznovali(posle vaskrsa).

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da li Božja reč govori da je apostol Pavle u Subotu govorio, kako Jevrejima, tako i neznabošcima? ----------------------------------------------------- "I prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke."(Dela 18,4)

Šta je apostol Pavle učio o svetkovanju Subote? --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Znači, Božjem narodu preostaje subotni mir. Ko, naime, udje u njegov mir taj je počinuo od svojih dela – kao i Bog od svojih." (Jevrejima 4,9.10; Čarnić)

Na koji dan misli apostol Pavle kada piše da i mi treba da se odmaramo, kao i Bog koji je to učinio? -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Jer negde reče za sedmi dan ovako (1. Mojsijeva 2,1): i počinu Bog u dan sedmi od sviju dela svojih." (Jevrejima 4,4)

Kako je svetkovanje nedelje uvedeno u hrišćanstvo? Pošto Ti nisi promenio Božji zakon, ko je to učinio? --------------------------------------------------------------------------------------- "I govoriće reči na Višnjega... i pomišljaće da promeni vremena i zakone." (Danilo 7,25)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zar mislite da ste ubjedljiviji ako pišete ovako velikim fontom? Veliki font na internetu se smatra dernjavom. Uporedite to sa živim dijalogom. Mislite li da ste ubjedljiviji ako vičete na sagovornika?

Natrag