Da li slaviti subotu ili nedelju

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To je biblijski izvor:

PROKLETSTVO ZA ONOGA KO UKINE I NAJMANJU ZAPOVEST I NAUCI LJDE DA JE NE DRZE, I BLAGOSLOV ZA ONOGA KO NAUCI LJUDE DA JE DRZE I SAM JE DRZI ( sto znaci i zapovest o Suboti koja je deo deset zapovesti ):

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nijesam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem:
dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanjega slovca ili jedne title iz zakona dok se sve ne izvrši.

Vidiš da Isus ovdje govori o čitavom Zakonu. Dakle, ako se pozivate na Zakon, zašto kršite Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Nema vrdanja, Isus kaže da "ni najmanje slovce ili jedna titla neće nestati". Ako Isus tako kaže, onda je tako, vjeruješ li Isusu? Ako je tako, onda u Zakonu mora ostati i ova zapovijed - Tko bi u dan subotni obavljao kakav posao neka se pogubi. (Iz 31,15). Ako ona ostaje u Zakonu, kako je Isus rekao, i ako se vi adventisti pozivate na Isusa i na Zakon, zašto onda kršite ovu Božju zapovijed?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Da li su posle Tvog raspeća, Tvoji sledbenici prestali da poštuju Subotu? - "U subotu dakle ostaše na miru po zakonu." (Luka 23,56)

Izvor: Subota 7. dan.
Zasto pricas gluposti?
Ja sam rekao da je do vaskrsenja subota vazila, a po vaskrsenju je uspostavljena nedelja, naravno da je subota trebala da se postuje, ali do vaskrsenja, jer je vaskrsenjem ona zamenjena nedeljom, ne moze ona biit zamenjena vaskrsenjem(nedeljom) pre nos to je ono dogodilo.

Jsno je LAodikeja da je zakon obvezan i da nije izgubio svoju sustinu u NZ, ali je promenio oblik i za to sam dao dosta primera kao npr. menjanje zapovesti o braku.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nelsim, ti si u vezi teme "arhandjela Mihajla" trazio od mene da prilozim dokaz u bibliji u vidu teksta koji glasi "Isus je Mihalo"
Ja sam naravno u kontekstu to dokazao.

Sada ti prilozi dokaze gde Isus i apostoli kazu "od sadda zapovedamo Hriscanima da vise ne drze subotu, jer smo mi promenili Subotu i uspostavili nedelju kao dan Hristovog vaskrsenja.

Dakle, prilozi direktnu zapovest datu od Hrista i apostola da u novom zavetu drzimo nedelju.

Ako ona postoji, ja cu osmah da pocnem da svetkujem nedelju..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sada ti prilozi dokaze gde Isus i apostoli kazu "od sadda zapovedamo Hriscanima da vise ne drze subotu, jer smo mi promenili Subotu i uspostavili nedelju kao dan Hristovog vaskrsenja.

Dakle, prilozi direktnu zapovest datu od Hrista i apostola da u novom zavetu drzimo nedelju.

Ako ona postoji, ja cu osmah da pocnem da svetkujem nedelju..

Kao prvo, niti su apostoli svetkovali nedjelju niti kršćani danas svetkuju nedjelju. Kršćanima je najveće i najsvetije ono što se dogodilo u nedjelju, a to je Kristovo uskrsnuće. I po Isusovoj zapovijedi (pozivu) apostoli od prvih dana Crkve okupljaju kršćane na lomljenje kruha (Euharistiju), a nedjelja je dan u koji su ta okupljanja najbrojnija i najsvečanija. Djela apostolska spominju svakodnevno lomljenje kruha, ali posebno ističu okupljanje na Euharistiju u prvi dan tjedna. Evo:

Dj 20,7: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh, Pavao im govoraše i kako je sutradan kanio otputovati, probesjedi sve do ponoći.

Dakle, Isus apostolima zapovjeda: Lk 22,19-20: I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu, pošto večeraše, govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi koja se za vas prolijeva.", a kao što vidjesmo gore, apostoli su odabrali i odlučili da okupljanja svih kršćana na Euharistiju budu baš u prvi dan tjedna (nedjelju).

Upravo će zbog toga što je baš nedjelja bila dan u koji se čitava zajednica okupljala sveti Pavao odrediti:

1 Kor 16,1-2: U pogledu sabiranja za svete, i vi činite kako odredih crkvama galacijskim. Svakoga prvog dana u tjednu neka svaki od vas kod sebe na stranu stavlja i skuplja što uzmogne da se ne sabire istom kada dođem.

Evo što je Pavao odredio (zapovjedio) kršćanima. Činite li vi adventisti ovo što je Pavao odredio kršćanima? Ako ne činite, kako se možete zvati sljedbenicima apostola i kršćanima?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Isto kao i u PRavoslavnoj crkvi danas, iz prakse se ne vrsi Evharistija svaki dan, ali u manastirima se svaki dan sluzi liturgija i na njoj se vrsi Sveta Evharistija svaki dan, ali je Sveta Evharistija nedeljom najsvecanija zbog toga sto ej Hristos vaskrsao toga dana.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zasto pricas gluposti?
Ja sam rekao da je do vaskrsenja subota vazila, a po vaskrsenju je uspostavljena nedelja, naravno da je subota trebala da se postuje, ali do vaskrsenja, jer je vaskrsenjem ona zamenjena nedeljom, ne moze ona biit zamenjena vaskrsenjem(nedeljom) pre nos to je ono dogodilo.

Nigdje dokaza u Bibliji. Subota se držala i u apostolsko doba i 70. godine i kasnije.

Djela apostolska 13,27 Doista, žitelji Jeruzalema i glavari njihovi ne upoznaše njega ni riječi proročkih što se čitaju svake subotepa ih, osudivši ga, ispuniše.

Djela apostolska 13,42 Na izlasku su ih molili da im iduće subote o tome govore.

Djela apostolska 13,44Iduće se subotegotovo sav grad zgrnu čuti riječ Gospodnju.

Djela apostolska 15,21 Ta Mojsije od pradavnih naraštaja ima po gradovima propovjednike koji ga u sinagogama svake subote čitaju.

Djela apostolska 17,2 Po običaju uđe Pavao onamo. Tri je subote s njima raspravljao na temelju Pisama.

Djela apostolska 18,4Svake je pak subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke

Šabat je načinjen radi čovjeka rekao je Isus. Nije rekao radi Jevreja, dakle načinjena za sve ljude.

Potvrda od katolika "Mi držimo nedelju umesto subote, zato što je Katolička crkva na Saboru u Laodikeji (336. n.e) prenela svetost subote na nedelju." (Katehizis Katoličke crkve za obraćenike, str. 50)

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Djela apostolska 13,27 Doista, žitelji Jeruzalema i glavari njihovi ne upoznaše njega ni riječi proročkih što se čitaju svake subotepa ih, osudivši ga, ispuniše.
Ovo nema veze sa praznovanjem subote.
Djela apostolska 13,42 Na izlasku su ih molili da im iduće subote o tome govore.
Gde, na hriscanskim okupljanjima?
Ne vec u sinagogi gde je sabranje bilo subotom.
Djela apostolska 15,21 Ta Mojsije od pradavnih naraštaja ima po gradovima propovjednike koji ga u sinagogama svake subote čitaju.
Da prijatelju, ali mi ovde govorimo o hriscanskim okupljanjima,a ne jevrejskim,
Djela apostolska 17,2 Po običaju uđe Pavao onamo. Tri je subote s njima raspravljao na temelju Pisama.
Tri subote tj. tri sedmice, subota je sedmi dan i zato se sedmica nazivala subota kao sto se danas naziva nedelja po prvom danu.
Potvrda od katolika "Mi držimo nedelju umesto subote, zato što je Katolička crkva na Saboru u Laodikeji (336. n.e) prenela svetost subote na nedelju." (Katehizis Katoličke crkve za obraćenike, str. 50)
Didahi iz 1. veka koji psotoje na spisima poreklom jos iz 2. veka govori o praznovanju subote.Na saboru u Laodikeji je to postao dogmat, ali je bilo dugo u praksi pre toga kao sto je i naziv Bogorodica psotao dogmat 431. a pre toga se dugo upotrebljavao.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nigdje dokaza u Bibliji. Subota se držala i u apostolsko doba i 70. godine i kasnije.

Djela apostolska 13,44Iduće se subotegotovo sav grad zgrnu čuti riječ Gospodnju.

Vi adventisti bježite od Novog zavjeta k'o vrag od tamjana, a i kada pročitate nešto nikada to ne znate pročitati. Pogledajmo samo nastavak iza ovoga što si ti citirao:

Dj 13,44-45: Iduće se subote gotovo sav grad zgrnu čuti riječ Gospodnju. Kad su Židovi ugledali mnoštvo, puni zavisti psujući suprotstavljali su se onomu što je Pavao govorio.

Kao što vidimo, sveti Pavao je u Antiohiji pizidijskoj govorio dvije subote zaredom. Upravo tamo okupljeni, zavišću i psovkom reagirali su na Pavlovo naviještanje Radosne vijesti. Zar su Pavlova okupljanja s kršćanima s kojima se sastajao na lomljenje kruha (Euharistiju) završavala tako da nakon Pavlovih riječi neki psuju? Naravno da ova Pavlova subotnja epizoda nema nikakve veze s okupljanjem kršćana.

Naravno da Židovi subotom po sinagogama čitaju Mojsija, ali nisu kršćani imali Euharistiju po sinagogama. Možeš li uopće zamisliti kako bi završili i Pavao i kršćani da su došli u sinagogu lomiti kruh? Glavu bi im Židovi zavrnuli.

Kad vam adventisti nešto citiraju uvijek pročitajte što piše u nastavku gdje su adventisti završili citat. Pogledajmo što se točno dogodilo i kako sve završi:

Dj 17,1-4: Prošavši kroz Amfipol i Apoloniju, stigoše u Solun, gdje bijaše židovska sinagoga. Po običaju uđe Pavao onamo. Tri je subote s njima raspravljao na temelju Pisama. Tumačio je i izlagao: "Trebalo je da Krist trpi i uskrsne od mrtvih. Taj Krist jest Isus koga vam ja navješćujem." Neki se od njih uvjeriše pa se pridružiše Pavlu i Sili; tako i veliko mnoštvo bogobojaznih Grka i nemalo uglednih žena.

Što se ovdje događalo subotama? Pavao je tamo tumačio Pisma i navješćivao Krista, i neki povjerovaše i pridružiše se Pavlu i Sili, postadoše kršćani. Dakle, ovdje ponovo nije riječ o okupljanju kršćana subotom. I kako završi treće subote?

Dj 17,5-10: Židove nato spopade zavist pa pridobiše neke opake uličnjake, potakoše ih i pobuniše grad te nahrupiše u kuću Jasonovu tražeći da se Pavao i Sila izvedu pred narod. .....Time uzbuniše svjetinu i glavare koji su to čuli te oni od Jasona i ostalih uzeše jamčevinu pa ih pustiše. Braća su pak brže-bolje noću odaslala Pavla i Silu u Bereju.

Dakle, tri subote zaredom Pavao u Solunu govori okupljenima. I kako završi? Židove spopade zavist, pobuniše grad te nahrupiše u kuću Jasonovu tražeći da se Pavao i Sila izvedu pred narod (Židovi nisu izvodili pred narod da bi nekoga odlikovali, obično bi se tada kamenjem nabacivali). Na kraju se Pavao i Sila spašavaju bježeći noću u Bereju. Zar su ovi Pavlovi "subotnji susreti" bili okupljanja s kršćanima, zar se od kršćana sveti Pavao morao spašavati bijegom pod okriljem noći?

Djela apostolska 18,4Svake je pak subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke

Opet tipično adventistički. Pročitajmo mi da sve vidimo:

Dj 18,4-6: Svake je pak subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke. Kad iz Makedonije pristigoše Sila i Timotej, Pavao se potpuno posveti Riječi svjedočeći Židovima da Isus jest Krist. Kako se pak oni stadoše protiviti i huliti, otrese on haljine i reče im: "Krv vaša na glave vaše! Ja sam nedužan. Od sada idem k poganima."

Dakle, u Korintu, donosi nam Sveto Pismo, Pavao je svake subote raspravljao u sinagogi i uvjeravao Židove i Grke. Nakon što su u Korint pristigli Sila i Timotej, kako svjedoči Sveto Pismo, Pavao se potpuno posvetio Riječi svjedočeći Židovima da Isus jest Krist. S kime se ovih subota Pavao sastajao i družio, i kako završiše ova subotnja okupljanja? Ponovo nam Sveto Pismo donosi svjedočanstvo. Protivljenjem i huljenjem reagirali su na ono što im je Pavao navješćivao, tako da, kaže Sveto Pismo, Pavao otrese haljine i reče im: "Krv vaša na glave vaše! Ja sam nedužan. Od sada idem k poganima." Bijahu li ovo kršćani Korinta s kojima se sveti Pavao sastajao na redovita subotnja bogoslužja i lomljenje kruha? Jesu li okupljanja kršćana s Pavlom u subotu završavala njihovim huljenjem na ono što je Pavao govorio? Naravno da nisu! Niti su to bila okupljanja kršćana, niti je tu bilo kršćana. Ovdje je interesantno uočiti kako, nakon što "Pavao otrese haljine", subota u Djelima apostolskim "nestaje" kao da je nikada nije ni bilo. Da, u Dj 18,4 subota se zadnji put spominje. Zašto? ;)

Da je Jelena tada bila rođena sigurno bi nju pitali kako treba postupiti.;)

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
"Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu." Isus, (Matej 24:20)

Za 70 godinu i za pred kraj svijeta.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
"Nego se molite Bogu da ne bude bežan vaša u zimu ni u subotu." Isus, (Matej 24:20)

Za 70 godinu i za pred kraj svijeta.
Opet to sto postoje stihovi u kojima se pominje subota ne znaci da ona treba i dalje da se postuje, osim toga Hristos i apostoli su propovedali jevrejima kojima je subota bila dan odmora kao i njima samima do vaskrsenja.

Natrag