Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
mnogi misle da je subota data Jevrejima, a onda ima stih da je subota radi ČOVJEKA.
Marko 2,27 I govoraše im: "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote.

Da li je Isus ukinuo Zakon i proroke?
Matej 5,17"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.

Prvi Isusovi sljedbenici drže subotu?
Luka 23,56Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu.

Jel pagani hoće da dođu u subotu da čuju propovijed?
Djela apostolska 13,42 Na izlasku su ih molili da im iduće subote o tome govore.

Ko je Gospodar subote?
Matej 12,8Jer je gospodar i od subote sin čovječij.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Mora da vestice mnogo smrde kad nose djubretarsku metlu, a pojedini koji su koristili ovaj izraz da okarakterisu druge - mozda rade u gradskoj cistoci, pa im se dopao simbol vestice.

Čoveče.....poznajem ovu tetu.

Nelsime pitanje za tebe,gore si pomenuo da nije tačno da je Petar bio prvi biskup Rima koje dokaze imaš za to? može i na pp.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Matej 5,17"Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti.
Tacno, a vi opet 80% zakona ne ispunjavate u ispunjenom obliku.
Prvi Isusovi sljedbenici drže subotu?
Luka 23,56Vrativši se pak pripraviše mirise i miro; i u subotu dakle ostaše na miru po zakonu.
Naravno subota kao i obrezanje i zrtvovanje i svi zakoni su vazili do Hristove smrti, posle nje oni su ispunjeni i imaju novo znacenje i oblik, On sam je direktno dao drugaciji oblik braka.
Jel pagani hoće da dođu u subotu da čuju propovijed?
Djela apostolska 13,42 Na izlasku su ih molili da im iduće subote o tome govore.
Rekli su im to zato sto su oni prvo gde god sus tizali propovedali rec Boziju jevrejima u sinagogama gde je okupljanje bilo subotom.
Ko je Gospodar subote?
Matej 12,8Jer je gospodar i od subote sin čovječij.
On ju je pre svega i preobrazio u nedelju ispunivsi zakon.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Tacno, a vi opet 80% zakona ne ispunjavate u ispunjenom obliku.

Isus nije ukinuo moralni, a ceremonijalni jeste.

Naravno subota kao i obrezanje i zrtvovanje i svi zakoni su vazili do Hristove smrti, posle nje oni su ispunjeni i imaju novo znacenje i oblik, On sam je direktno dao drugaciji oblik braka.

Gdje piše da je subota važila do smrti. Vidiš da je važila i poslje ljude drže subotu poslje smrti. I 70. godine.

Rekli su im to zato sto su oni prvo gde god sus tizali propovedali rec Boziju jevrejima u sinagogama gde je okupljanje bilo subotom.

Pa što ih Pavle nije uputio na nedelju. Objašnjenja su ti ekstra.

On ju je pre svega i preobrazio u nedelju ispunivsi zakon.

Još da dokažeš. A da zaobišao si da je subota radi čovjeka.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Spominje se i u Postanku uzmi original Postanak 2,3. Zato i jeste blagoslovljen 7. dan. Kome je posvećen? Pa ljudima, nije Bog samom sebi posvetio 7. dan.

Zato i jeste u 4. zapovijesti spomenuto stvaranje.

Evo postanak 2:3 na hebrejskom
WTT Genesis 2:3 וַיְבָ֤רֶךְ אֱלֹהִים֙ אֶת־י֣וֹם הַשְּׁבִיעִ֔י וַיְקַדֵּ֖שׁ אֹת֑וֹ כִּ֣י ב֤וֹ שָׁבַת֙ מִכָּל־מְלַאכְתּ֔וֹ אֲשֶׁר־בָּרָ֥א אֱלֹהִ֖ים לַעֲשֽׂוֹת׃ פ
(Gen 2:3 WTT)
CRO Genesis 2:3 I blagoslovi Bog sedmi dan i posveti, jer u taj dan počinu od svega djela svoga koje učini. (Gen 2:3 CRO)
3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;(DK)

Zelim da napomenem da se u ovom stihu ne spominje hebrejska rec prevedena kod nas sa "SABAT"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus nije ukinuo moralni, a ceremonijalni jeste.

Kako sada ipak nešto ukinuo, a gore citiraš Sveto Pismo ovako:

Riječ je o čitavom Zakonu (Tori, Mojsijevu zakonu)

Gdje piše da je subota važila do smrti. Vidiš da je važila i poslje ljude drže subotu poslje smrti.

Ovdje je riječ o suboti uoči Isusova uskrsnuća. Nema kršćana prije dana silaska Duha Svetog.

Držite vi adventisti subotu i 2015. godine, pa što onda?

Pa što ih Pavle nije uputio na nedelju. Objašnjenja su ti ekstra.

Nije mogao. Sutradan u nedjelju se Pavao s kršćanima okupio na Euharistiju, a na Euharistiji su mogli sudjelovati samo oni koji su već kršteni.

Još da dokažeš. A da zaobišao si da je subota radi čovjeka.

Subotni odmor je u Zakonu zapovjeđen samo Židovima, i Isus u citatu koji si stavio (Mt 12,8) diskutira o suboti sa Židovima. I čitava priča je vrlo jasna i jednostavna. Većina Židova u svom licemjerju zauzimali su najrigorističniji stav prema pitanju zakonske obveze prema suboti. Po takvom stavu subota je iznad čovjeka, "čovjek je radi subote". Zbog toga Isus licemjernim Židovima kaže "Subota je stvorena radi čovjeka, a ne čovjek radi subote." (Mk 2,27) Dakle, ove Isusove riječi nikako ne znače da je subota zapovjeđenja svim ljudima, nego Isus razotkriva licemjerje Židova.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Zapovijest namjenjena svim narodima.

Ovako veli Gospod: pazite na sud, i tvorite pravdu, jer će skoro doći spasenje moje, i pravda će se moja objaviti.
Blago čovjeku koji tako čini, i sinu čovječijemu koji se drži toga čuvajući subotu da je ne oskvrni, čuvajući ruku svoju da ne učini zla.
I neka ne govori tuđin koji pristane uz Gospoda: Gospod me je odlučio od svoga naroda; i neka ne govori uškopljenik: gle, ja sam suho drvo.
Jer ovako veli Gospod za uškopljenike: koji drže subote moje i izbiraju što je meni ugodno, i drže zavjet moj,
Njima ću dati u domu svom i među zidovima svojim mjesto i ime bolje nego sinova i kćeri, ime vječno daću svakome od njih, koje se neće zatrti.
A tuđine koji pristanu uz Gospoda da mu služe i da ljube ime Gospodnje, da mu budu sluge, koji god drže subotu da je ne oskvrne i drže zavjet moj,
Njih ću dovesti na svetu goru svoju i razveseliću ih u domu svojem molitvenom; žrtve njihove paljenice i druge žrtve biće ugodne na oltaru mom, jer će se dom moj zvati dom molitve svijem narodima. ( knjiga proroka Isaije 56. 1-7 )

Natrag