Da li slaviti subotu ili nedelju

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kršćani su "djeca Kristove Crkve". Ako vi adventisti njihovu Crkvu identificirate s "Kurvom iz Otkrivenja", a identificirate, što su onda ti kršćani za vas.

Opet izvrces, oni ''instituciju smatraju preljubnicom'' ''kurvom'' , sto znaci da je ''prihvatila kompromis sa svetom''.
A oni koji su u njoj se pozivaju da izadju napolje: ''izadjite iz nje da vam ne naude zla njezina'', dakle ''obicni vernici su neduzni'' , pa kako bi ih jedan adventista nazvao ''kurvinim sinovima''?
Njima se nudi spasenje jer su neduzni..
Dakle nisu, i nece nazivati katolicke vernike tako..
Boze me sacuvaj bezobrazluka, nekog nazvati tako, ovo je opet tvoja smisljena manipualcija..
Ti svoj recnik pripisujes adventistima..

Kad ste farizeji, a to može i po vašem pisanju ovdje svatko vidjeti.

Upravo suprotno, po tvom pisanju se vidi tvoje farisejstvo.
A po mom pisanju se vidi da sam ja covek otvoren za svaki kompromis i razgovor, dok god to ne utice na moj odnos sa Isusom, ja prihvatam sugestiju i tolerantan sam covek. Dok ti kao farisej ne vidis dalje od nosa, ni levo ni desno.. pogled ti je kratak, pa se drzis naucenog..
I za ''stub'' ko pijan plota, to je odlika fariseja..

Sve sam citirao iz originalnih spisa Ellen White. Ako je i iskra istinoljubivosti u tebi, uputi i ti adventiste da sami provjere jeli točno sve ono što sam ja navodio iz spisa Ellen White.

Izneo si samo 10% istine, i to si kopirao ne iz ''originalnih spisa'' jer ih nemas, vec sa ''Kainosovog Sajta''.
Dakle ono sto si izneo kao nepoznavalac njenih dela ''kriticki'' nema nikakvu vrednost, jer nikada nisi citao tu zenu..
Dakle citalac ce iz sveg tvog pisanja izvuci samo 10% istine, kao sto sam i ja.
A svaki adventista zna sta cita, jer je na njenim spisima odrastao, pa ti ono pisanije ne vredi...
Dakle 10% ce izazvati sumnju, i o je nedovoljno...

Jeli, ja "lažem i manipulišem"!? Jesam li se ja možda i lažno predstavljao? Ne mire, to si ti činio. Predstavljao si se ovdje pravoslavcem, nadajući se da ćeš možda kojeg pravoslavca "navući na Jelenine nebuloze". Povukao si me za jezik, pa neka ljudi i ovo imaju na umu.

Ja se lazno predstavljao?
Pa ti si smesan? :)
Naravno da sam ja Pravoslavac.
Ali ti nisi nikakav katolik, ako cemo se vec optuzivati.
Izini, ali po tvom ponasanju se ne vidi ni sromnost, ni skrusenost, a ni Bogobojaznost.

Ja sa Jeleninim ''nebulozama'' nemam nista..
Sta mi spominjes tu zenu?

Isusu je i jedan vol važniji od "subotnjeg mira", a tebi nije ni ljudski život, tako da ti i Isus ne spadate u "istu torbu". Tvoje je mjesto "u torbi s farizejima".

Isusu je ''covek vazniji od subotnjeg mira''.
Tako je i meni.

Niko ovde ne govori da covek treba ''umreti od muke trudeci se odrzati subotu.''
Ti si kao i svaki farisej licemerno nasrnuo na nevine, optuzujuci i izvrcucii svaciju izjavu.

Kao sto rece ''sveca je telu oko, ako ti je oko cisto i celo ce tvoje telo svetlo biti'' , ''a ako ti je oko kvarno.. kolika ce biti tama u tebi'' - Slape, tvoje oko je ''kvarno'' , u ljudima vidis tamu koja i sama pomracuje tvoj um.
Imas '' zlo oko'', pa vidis i onoga cega nema..
Neka ti Bog pomogne..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa sami adventisti su priznali da je Jelena plagirala druge autore. I još tvrdila da je "svaku riječ koju je napisala" dobila direktno od Boga.

Pogresno.

Nije Ellen White plagirala druge autore, vec je uzimala pojedine istorijske izvore drugih pisaca kada je iznosila istoriju crkve, i uvek gde je to bio slucaj navedene su reference iz kojih dela su preuzeti pojedini citati.

Dakle, protivnici ovo vesto prikrivaju da bi dokazali da je Ellen White plagirala svoja dela, i ako to nije slucaj.

Jedan primer je upravo tvrdnja protivnika "da je Ellen White plagirala knjigu Velika borba"

Da su ti protivnici bili posteni - oni bi naveli reference ili naslovi istorijskih dela iz kojih je Ellen White uzimala pojedine citate, koje postoje na kraju knjige velike borbe po hronoloskom redu.

Drugo, nije Ellen White SVAKU rec dobijala od Boga - osim onih u kojima je to naglaseno, koji se ticu otkrivenja razlicite vrste koje je dobijala direktnim otkrivenjem od Boga.
Istina je - da je svaka rec nadahnuta Bozjim Duhom koji je vodio i nadahnjivao u pisanju saveta i uputa za zivot i rad crkve i prakticni zivot vernika.

Ne dopusti im ti da i oni budu zavedeni. Nagovori ih da svakako sami pročitaju.

To sam vec uradio u vise navrata, a svako ima slobodnu volju da li ce to uciniti ili ne.

Praksa okupljanja kršćana u nedjelju nastala je na Istoku, tamo gdje je i Crkva nastala, i ta praksa se širila na sve novoosnovane mjesne Crkve pa tako i na Rimsku Crkvu. Ako je Crkva otpala, kako tvrdite vi adventisti, onda je morala otpasti ona koju su još apostoli vodili, jer su praksu okupljanja kršćana u nedjelju uveli apostoli. Crkva se rađa u nedjelju (silazak Duha Svetog), sveti Pavao se nedjeljom s kršćanima okuplja na Euharistiju (Dj 20,7), Pavao određuje kršćanima da svake nedjelje skupljaju novac za siromašne, sveti Ivan nedjelju naziva danom Gospodnjim (Otk 1,10), i sva ranokršćanska literatura, također nastala na Istoku, govori o okupljanju kršćana u nedjelju. Činjenice naprosto ovako stoje. Možeš ti o ovim činjenicama misliti što te volja, ali ih svojim mišljenjem ne možeš promijeniti.

Ne postoji moje misljenje - vec biblijsko ucenje zasnovano na kontekstu biblije, i jos vise - na potpunom Bozanskom osvedocenju i zapecacenju istine od strane Svetog Duha.

Praksa okupljanja u nedelju jeste nastala na istoku u lokalnoj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle posvetio Rimljanima poslanicu je krenula putem otpada sredinom 2 veka.

Nedelja nikada i nigde nije posvecena od strane Hrista i apostola kao poseban dan za okupljanje i slavljenje Hristovog vaskrsenja.

Apostoli su se okupljali SVAKI DAN lomeci hleb po kucama, to jasno stoji u bibliji.

U bibliji "dan Gospodnji" je Subota, i apostoli nikada nisu nedelju nazvali "dan Gospodnji" to je pripisano nedelji tek nakon velikog otpada.

Nedelja je od strane apostola jednostavno nazvana "prvi dan" kada su obavljali svakodnevne poslove, ostavljali novac kod svojih kuca odmah posle Subotnog odmra, da bi apostol taj novac preuzeo kada dodje.

O toj ti ja Crkvi i govorim. O apostolskoj Crkvi koja je uvela praksu okupljanja kršćana i koja do dana današnjega čuva i propovjeda nauk apostola.

Greska.
Apostolska crkva nikada nije uvela okupljanje Hriscana u nedelju niti promenila i jednu zapovest dekaloga.

To je ucinila lokalna Rimska crkva koja je odbacila Hristovo i apostolsko ucenje i prihvatila ljudske filozofije.

Poseti moj blog "duhovni vavilon" i videces da to sto ta crkva o kojoj ti govoris kao navodno apostolskoj - nema nista zajednicko sa Hristom i njegovim ucenjem i prvom apostolskom crkvom u Jerusalimu.

Crkva koja krsi zapovesti i menja ih po svojoj volji - ne moze se nazvati Hristovom crkvom.

Obelezja crkve su u bibliji jasno definisana, ona "DRZI ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU, I IMA DAR DUHA PROROSTVA" ( otkrivenje 14. 12 / 12. 17 / 19. 10 )

Jesu li to Albigenzi, koje Jelena naziva svetima i čuvarima "istine o suboti", a prema svetom Ivanu su antikristi jer su naučavali da Isus nije došao u pravom tijelu i da nije ni trpio.

Ne znam o cemu govoris.

Kao prvo - Jovan nije nigde pisao a Albigenzima.

Kao drugo, u istoriji su postojale razlicite grupe Hriscana koji nisu posli primerom otpada.
Tu su na prvom mestu "Nazareni" - prva apostolska crkva u Jerusalimu o kojoj pisu ranohriscanski istoricari uz ostala obelezja kao o onima koji drze deset zapovesti i Subotu.
Tu su dalje "Valdenzani" i ostale grupe medju kojima su i albigenzi.

Točno stoji što si ti napisao, samo mene to ne brine niti vrijeđa. Ono što izlazi iz tvojih usta ne onečišćuje mene nego tebe.

Nema govora o nikakvom mom oneciscenju, vec upravo suprotno - da ti se time ukaze na krive puteve kojim ides iz cega proizilaze i tvoje reci i dela kojim sramotis samoga sebe i prizivas sud nad samim sobom.

Sve sto je ovde receno sa moje strane - receno je iz ljubavi i zalaganja za spasenje drugih i revnosti za istinu, cak i ono sto je mozda imalo prizvuk ostrijih reci, ali to je bio princip Hrista i njegovih apostola u trenutcima kada se istina grubo pogazi.

Zato sam i tražio da ga citiraš kompletnog. Pa da ne pravimo greške kao ovi gore koji ga možda nikada nisu ni vidjeli. Citiraj ga, nije te valjda sramota? Osim toga, kažeš da ja uvijek "nešto vadim iz konteksta", zato će biti dobro i korisno da ga citiraš i da ga vidimo u cjelini i u punom kontekstu.
Vjerojatno si htio reći pristrano i nepošteno? Zato ga ti citiraj kompletnog, pa neka ljudi sami nepristrano i pošteno sami donesu sud.

Ja testament nisam pomenuo, i zasto bi udovoljavao tvom egoistickom porivu koji tezi da u svakom slucaju blati i diskredituje druge.

Ti cini sto ti je volja.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Opet izvrces, oni ''instituciju smatraju preljubnicom'' ''kurvom'' , sto znaci da je ''prihvatila kompromis sa svetom''.

Hoćeš reći, adventisti ''instituciju smatraju preljubnicom'' ''kurvom''? Oni koji su, jedino po sotoninu naputku, mogli računati datum Isusova dolaska na Zemlju, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su Yom Kipur 1844. "profulali" za mjesec dana, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja za grešnike i da ih je Bog tada sve odbacio, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da je Isus tek 22.10.1844. sjeo uz Oca u nebeskoj Svetinji nad svetinjama, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da je prijestolje na kojem je bio Isus do 22.10.1844. preuzeo sotona, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da se spašavaju samo oni koji znaju za Isusovo preseljenje na nebu, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da molitve ljudi, koji ne znaju za Isusovo preseljenje na nebu, idu izravno sotoni, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su proglasili da je Isus anđeo, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni kojima je trebalo "devet godina proučavanja Biblije" da otkriju kako Biblijska subota ne počinje u 18 sati u petak, nego zalaskom sunca u petak, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su nesreću jedne djevojčice, koja je dobila kamenom u glavu, iskoristili da je proglase "proročicom i Božjom vjesnicom", oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su krili da im je proročica najprije plagirala druge autore, a onda i sama mijenjala svoje plagijate, iako je tvrdila da je svaku riječ koju je napisala dobila direktno od Boga, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji su učili da je Trojstvo suprotno zdravom razumu, suprotno Svetom Pismu i da je poganskog podrijetla, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji će 65 godina nakon smrti proročice isto to Trojstvo uvrstiti u svoja vjerovanja, oni Crkvu smatraju "kurvom"!? Oni koji tvrde da su sve "gornje nebuloze" na istom nivou sa Svetim Pismom, oni Crkvu smatraju "kurvom"!?

A oni koji su u njoj se pozivaju da izadju napolje: ''izadjite iz nje da vam ne naude zla njezina'',

I baš ovi gore, za koje iznesoh samo jedan dio, nekoga pozivaju i savjetuju!?

dakle ''obicni vernici su neduzni'' , pa kako bi ih jedan adventista nazvao ''kurvinim sinovima''?

:roll::roll::roll::roll::roll: "Kurvin sin" nije onaj tko je kriv, nego onaj kome je mater kurva.

Njima se nudi spasenje jer su neduzni..

:roll::roll::roll::roll::roll: Jeli, nude im spasenje? Kako? Da prihvate one njihove nebuloze ravnima Svetom Pismu?

Dakle nisu, i nece nazivati katolicke vernike tako..

Naravno da neće, oni su kulturni i obzirni. Neće oni osloviti nekoga "kurvin sine", nego će mu priopćiti da mu je majka kurva.

Dok ti kao farisej ne vidis dalje od nosa, ni levo ni desno.. pogled ti je kratak, pa se drzis naucenog..
I za ''stub'' ko pijan plota, to je odlika fariseja..

Drž'se ti Jelene, ni nosa nećeš viditi.

Izneo si samo 10% istine, i to si kopirao ne iz ''originalnih spisa'' jer ih nemas, vec sa ''Kainosovog Sajta''.

:roll::roll::roll: Kopirao sa ''Kainosovog Sajta''!? Pa ja sam to pisao i na "kainosovu sajtu". Hoćeš reći da sam kopirao sebe?

Dakle ono sto si izneo kao nepoznavalac njenih dela ''kriticki'' nema nikakvu vrednost, jer nikada nisi citao tu zenu..

Ja sam svjestan svog "nepoznavanja" i savjetovao ljudima da sami pronađu i provjere. Eto, reci im i ti da provjere.

Dakle citalac ce iz sveg tvog pisanja izvuci samo 10% istine, kao sto sam i ja.

Nisi ti ništa izvukao, niti ti to možeš.

A svaki adventista zna sta cita, jer je na njenim spisima odrastao, pa ti ono pisanije ne vredi...
Dakle 10% ce izazvati sumnju, i o je nedovoljno...

Zašto te strah od istine?

Ja se lazno predstavljao?
Pa ti si smesan? :)
Naravno da sam ja Pravoslavac.

Od Adama pa do danas, samo je dvojicu majka rodila koji su pravoslavci i kojima je Jelena proročica. To ste Miroljub Petrović i ti.

Ja sa Jeleninim ''nebulozama'' nemam nista..
Sta mi spominjes tu zenu?

Toliko su te obuzele Jelenine nebuloze da si odrvenio. I ne osjećaš da imaš nešto s njima.

Isusu je ''covek vazniji od subotnjeg mira''.
Tako je i meni.

Isusu je i život ovce važniji od "subotnog mira", a ti u Isusovoj brizi da ljudi ne bježe subotom prvenstveno vidiš Isusovu brigu za "subotni mir". Neko novo evanđelje i nekog drugačijeg Isusa propovjedaš.

Niko ovde ne govori da covek treba ''umreti od muke trudeci se odrzati subotu.''
Ti si kao i svaki farisej licemerno nasrnuo na nevine, optuzujuci i izvrcucii svaciju izjavu.

Možda si ti nevin, ali teze su ti nebulozne.

Kao sto rece ''sveca je telu oko, ako ti je oko cisto i celo ce tvoje telo svetlo biti'' , ''a ako ti je oko kvarno.. kolika ce biti tama u tebi'' - Slape, tvoje oko je ''kvarno'' , u ljudima vidis tamu koja i sama pomracuje tvoj um.
Imas '' zlo oko'', pa vidis i onoga cega nema..
Neka ti Bog pomogne..

Pročitaj ponovo onaj moj prvi pasus. Svega onoga ima. To što si ti slijep pa ne vidiš, ne može promijeniti činjenice.

Pogresno.

Nije Ellen White plagirala druge autore, vec je uzimala pojedine istorijske izvore drugih pisaca kada je iznosila istoriju crkve, i uvek gde je to bio slucaj navedene su reference iz kojih dela su preuzeti pojedini citati.

Dakle, protivnici ovo vesto prikrivaju da bi dokazali da je Ellen White plagirala svoja dela, i ako to nije slucaj.

Jedan primer je upravo tvrdnja protivnika "da je Ellen White plagirala knjigu Velika borba"

Da su ti protivnici bili posteni - oni bi naveli reference ili naslovi istorijskih dela iz kojih je Ellen White uzimala pojedine citate, koje postoje na kraju knjige velike borbe po hronoloskom redu.

Točno su ljudi naveli iz kojih knjiga i od kojih autora je Jelena krala. A reference su adventisti, tek kada je njeno plagiranje razotkriveno, počeli unositi u njene knjige. Jelena prije toga nije navodila od koga je krala.

Drugo, nije Ellen White SVAKU rec dobijala od Boga - osim onih u kojima je to naglaseno, koji se ticu otkrivenja razlicite vrste koje je dobijala direktnim otkrivenjem od Boga.
Istina je - da je svaka rec nadahnuta Bozjim Duhom koji je vodio i nadahnjivao u pisanju saveta i uputa za zivot i rad crkve i prakticni zivot vernika.

A čiji duh ju je vodio, naprimjer ovdje:

Prvo "Jelenino svjedočanstvo" kojim agitira za prikupljanje novca kako bi se gradio Sanatorij:

Zdravstvena reforma predstavlja, kako mi je pokazano, sastavni deo poruke trećeg anđela i povezana je sa njom kao ruka s telom. .... To Bog stavlja pred svakoga kao lični zadatak, i to niko ne može da učini za drugoga.
Pokazano mi je da nam je u zdravstvenoj reformi naš nebeski Otac podario veliki blagoslov da bismo .....
Pokazano mi je da među adventistima sedmog dana nema oskudice što se sredstava tiče. Za sada im najveća opasnost preti od nagomilavanja imovine. ......
U našem narodu pokazalo se da velika materijalna sredstva nanose samo štetu onima koji su nerazdvojno vezani za to. Naš narod raspolaže obiljem sredstava, i kada bi svi uvideli značaj i važnost ovog dela, ovaj veliki poduhvat bi se mogao ostvariti bez ikakvih teškoća. .....
Mnogi koji ispovedaju istinu postaju tvrdice i robovi lakomstva. Oni treba da se ozbiljno zabrinu zbog takvog svog stanja. ....
Oni koji lakomo zadržavaju svoja sredstva osvedočiće se da će im to poslužiti samo na prokletstvo a ne na blagoslov.
(Ellen White, Svjedočanstvo za Crkvu br.11)

Što su ljudi mogli nakon što im je sam Bog poručio da je to „Njegov zahtjev“ za svakog pojedinca, pogotovo što će im uskraćeni novac biti na prokletstvo. I tako se prikuplja novac. Gradnja je počela, a prava priča nastaje kad se starješina James White vratio sa liječenja. Bio je ljut zato što on nije to planirao i nije upravljao ovim graditeljskim pothvatom. Zamislite, sve što je do tada bilo sagrađeno moralo se srušiti – doslovno i zadnji kamen. Nakon toga, pod vodstvom James-a White-a, lječilište je građeno po drugi put, s milijunskim gubicima Gospodinova novca!

Naravno, ovo je Ellen White dovelo u vrlo neugodan položaj. Na traženje vodstva Crkve, u odsutnosti svoga muža, ona je napisala gore citirano svjedočanstvo, a onda dolazi drugo svjedočanstvo koje će negirati ono prvo. Evo tog drugog svjedočanstva:

Pokazano mi je da bi naši ljudi trebali pridonijeti svojim sredstvima gradnji Zavoda zdravstvene reforme. Zbog toga su mi braća iz Battle Creek-a pisala kako bi moje svjedočanstvo bilo potrebno što prije kako bi se pokrenulo braću da podrže Zavod, te da će se sa sačekati sa svjedočanstvom broj 11 kako bih napisala svjedočanstvo. .... Bilo je to veliko iskušenje za mene jer sam znala da ne mogu napisati sve što sam vidjela, jer sam tada govorila ljudima šest ili osam puta tjedno, obilazeći od kuće do kuće, pisala stotine stranica osobnih svjedočanstava i privatnih pisama. Ova količina rada s nepotrebnim teretima i kušnjama činila su me nesposobnom za rad bilo koje vrste. Moje loše zdravlje i moje mentalne patnje nije bilo moguće ni opisati. Pod ovakvim okolnostima dala sam i napisala ono što se pojavio u br 11 u odnosu na Zavod zdravstvene reforme, u nemogućnosti da dam sve što sam vidjela. Napravila sam pogrešku. (Svjedočanstva za Crkvu, god. I., str 563)

Nevjerojatno! Najprije kaže da joj je "pokazano" to što je napisala, a naknadno, nakon što su se morali baciti milijuni "Božjeg novca", piše drugo svjedočanstvo u kojem obrazlaže zašto prvo svjedočanstvo ne vrijedi. Umor, pisanje stotine stranica, bolest, mentalne patnje - navodi Ellen White kao razlog zašto u prvom svjedočanstvu nije bilo sve "što joj je pokazano". Nije li bilo logično da sve ovo navede pišući prvo svjedočanstvo, ako je tako? Naravno da je, samo što Ellen White nije ni u peti mogla biti pomisao da će pisati novo svjedočanstvo kojim će derogirati prethodno. Kako je mogla znati da će James White biti toliko nezadovoljan i da će postupiti kako je postupio, rušiti i bacati "Božji novac".

Ovo zorno pokazuje kako su nastajala svjedočanstva Ellen White. Ovdje to ona sama zapravo i priznaje. Ellen White kaže, "Zbog toga su mi braća iz Battle Creek-a pisala kako bi moje svjedočanstvo bilo potrebno ...". Dakle, riječ je o "naručenom svjedočanstvu". Naravno, previše bi bilo očekivati da Ellen White ovako naivno prizna tko je "naručitelj" drugog (novog) svjedočanstva, a i ne treba, vidi se iz aviona. Dakle, Laodikeja, čijim duhom je ovdje Jelena bila vođena kad je i svjedočanstvo, za koje je tvrdila da je dobila direktno od Boga, morala derogirati "novim svjedočanstvom".

Praksa okupljanja u nedelju jeste nastala na istoku u lokalnoj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle posvetio Rimljanima poslanicu je krenula putem otpada sredinom 2 veka.

:roll::roll::roll: Rim je na Zapadu.

Nedelja nikada i nigde nije posvecena od strane Hrista i apostola kao poseban dan za okupljanje i slavljenje Hristovog vaskrsenja.

A apostoli se odlučili baš nedjeljom imati brojnija okupljanja s kršćanima.

Apostoli su se okupljali SVAKI DAN lomeci hleb po kucama, to jasno stoji u bibliji.

Točno, a nedjeljna okupljanja su bila brojnija i svečanija, i tako je od apostola do dana današnjeg.

U bibliji "dan Gospodnji" je Subota, i apostoli nikada nisu nedelju nazvali "dan Gospodnji" to je pripisano nedelji tek nakon velikog otpada.

Sveti Ivan u Otkrivenju nedjelju naziva danom Gospodnjim. Jeli i sveti Ivan otpadnik?

Nedelja je od strane apostola jednostavno nazvana "prvi dan" kada su obavljali svakodnevne poslove, ostavljali novac kod svojih kuca odmah posle Subotnog odmra, da bi apostol taj novac preuzeo kada dodje.

Nije nedjelja od apostola nazvana prvi dan, to joj nije bilo ni ime nego oznaka rednog broja dana u tjednu, a tako je označavana još i prije apostola. A tek će joj sveti Ivan dati ime dan Gospodnji (kirjake hemera), i nakon toga tako se imenuje već 19 stoljeća.

Greska.
Apostolska crkva nikada nije uvela okupljanje Hriscana u nedelju niti promenila i jednu zapovest dekaloga.

Kako nije kad se sveti Pavao sastaje s kršćanima na Euharistiju u nedjelju (Dj 20,7)? Kako nije kada sveti Pavao određuje da svakog prvog dana u tjednu kršćani skupljaju za siromašne.

To je ucinila lokalna Rimska crkva koja je odbacila Hristovo i apostolsko ucenje i prihvatila ljudske filozofije.

Čovječe, Rimska crkva je u Rimu, Zapad ti je to. A praksu okupljanja kršćana u nedjelju uvode apostoli na Istoku, tamo gdje je Crkva i rođena. Svi ranokršćanski spisi koji govore o nedjelji kao danu u koji se kršćani okupljaju na Euharistiju također su nastali na Istoku. Rim i Rimska crkva s tim nema baš nikakve veze, osim što je tu praksu apostola prihvatila kao i sve druge mjesne Crkve.

Poseti moj blog "duhovni vavilon" i videces da to sto ta crkva o kojoj ti govoris kao navodno apostolskoj - nema nista zajednicko sa Hristom i njegovim ucenjem i prvom apostolskom crkvom u Jerusalimu.

"Poseti moj blog" :roll::roll::roll::roll::roll: Kao da si na blogu pametniji nego ovdje? Je li ti i na blogu Rim na Istoku?

Crkva koja krsi zapovesti i menja ih po svojoj volji - ne moze se nazvati Hristovom crkvom.

Točno. Evo na primjer, sveti Pavao određuje Crkvama i kršćanima da svakog prvog dana u tjednu odvoji koliko tko uzmogne za siromašne, a vi adventisti se oglušujete o tu jasnu apostolovu zapovijed i činite kako je vama odredila vaša proročica Jelena. Jeste li vi onda Kristova i apostolska Crkva, ili ste "Jelenin zlatni rudnik"?

Obelezja crkve su u bibliji jasno definisana, ona "DRZI ZAPOVESTI BOZJE I VERU ISUSOVU, I IMA DAR DUHA PROROSTVA" ( otkrivenje 14. 12 / 12. 17 / 19. 10 )

Vi adventisti ništa od ovoga ne ispunjavate. Gore vidjesmo da ne držite do zapovijedi jednog apostola nego se ravnate po Jeleni, ne vjerujete da je najveća zapovijed ona za koju je Isus rekao da je najveća, nego ponovo po Jeleni tvrdite da zapovijed o suboti "sjaji jače od svih ostalih zapovijedi" a "vaš duh proroštva" sam stornira i proglašava nevažećim ono što je Bog ranije dao.

Ne znam o cemu govoris.

Kao prvo - Jovan nije nigde pisao a Albigenzima.

Ivan je pisao o antikristima, koji uče točno onako kako su učili Albigenzi. A eto, vaša Jelena one koji su za Ivana antikristi naziva "svetima" i "čuvarima prave istine".

Kao drugo, u istoriji su postojale razlicite grupe Hriscana koji nisu posli primerom otpada.
Tu su na prvom mestu "Nazareni" - prva apostolska crkva u Jerusalimu o kojoj pisu ranohriscanski istoricari uz ostala obelezja kao o onima koji drze deset zapovesti i Subotu.

Pa zašto onda vi adventisti ne slijedite Nazarene? Zašto se ne obrezujete? Zašto ne plaćate hramski porez? Zašto ne svetkujete sve židovske blagdane? Zašto ne prinosite žrtve? Vi druge napadate i grdite što nisu kao Nazareni, a sami se nećete na njih ugledati. Opet vaše farizejstvo.

Tu su dalje "Valdenzani" i ostale grupe medju kojima su i albigenzi.

Valdenzi nikada nisu svetkovali subotu. A, kao što rekoh, učenje Albigenza prema svetom Ivanu je učenje antikrista.

Nema govora o nikakvom mom oneciscenju, vec upravo suprotno - da ti se time ukaze na krive puteve kojim ides iz cega proizilaze i tvoje reci i dela kojim sramotis samoga sebe i prizivas sud nad samim sobom.

Točno, moje riječi onečišćuju mene, ali i tvoje onečišćuju tebe. Osim, ako sebe ne smatraš božanstvom.

Sve sto je ovde receno sa moje strane - receno je iz ljubavi i zalaganja za spasenje drugih i revnosti za istinu, cak i ono sto je mozda imalo prizvuk ostrijih reci, ali to je bio princip Hrista i njegovih apostola u trenutcima kada se istina grubo pogazi.

Kako se s Kristom i apostolima i njihovom revnosti za istinu može uspoređivati netko tko "Božjom vjesnicom" smatra onu koja je tvrdila da je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja za grešnike?

Ja testament nisam pomenuo, i zasto bi udovoljavao tvom egoistickom porivu koji tezi da u svakom slucaju blati i diskredituje druge.

Stalno ponavljaš da ja nešto "vadim iz konteksta", pa sam zato tražio da citiraš integralni tekst "Jelenina testamenta", pa da ga možemo pogledati u punom kontekstu. Dobro je da sada svi vide da ti je to samo šupalj izgovor, a zapravo te je sramota taj testament ovdje citirati. Nemoj ga više ni citirati, mogu ljudi sami potražiti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Točno su ljudi naveli iz kojih knjiga i od kojih autora je Jelena krala. A reference su adventisti, tek kada je njeno plagiranje razotkriveno, počeli unositi u njene knjige. Jelena prije toga nije navodila od koga je krala..

Nema govora o nikakvoj kradji, vec o citiranju pojedinih istorijskih dela, kao sto je uobicajeno da danas mnogi pisci koriste citate iz drugih izvora.
Ali po pravilu - tvojim iznosenju neistina nema kraja i ako ti je na to vec ukazano.

A čiji duh ju je vodio, naprimjer ovdje:

Prvo "Jelenino svjedočanstvo" kojim agitira za prikupljanje novca kako bi se gradio Sanatorij:.

Nisam video nista sporno u svedocanstvima o gradnji sanatorijuma, osim da si ti to sve pogresno razumeo i upakovao u svoju ambalazu kako bi izgledalo da tu ima nesto sporno - i ako nema, sve sa ciljem da bi nastavio sa blacenjem.

:roll::roll::roll: Rim je na Zapadu.:.

Rim je na zapadu, i u toj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle posvetio Rimljanima poslanicu ( dakle - crkvi u Rimu ) doslo je do otpada.

A apostoli se odlučili baš nedjeljom imati brojnija okupljanja s kršćanima.:
Točno, a nedjeljna okupljanja su bila brojnija i svečanija, i tako je od apostola do dana današnjeg..

Hvali jos samo da to dokazes biblijom.

Sveti Ivan u Otkrivenju nedjelju naziva danom Gospodnjim. Jeli i sveti Ivan otpadnik?

Nigde Jovan ne naziva nedelju danom Gospodnjim, vec je ovaj izraz dan Gospodnji Rim posvetio nedelji nakon velikog otpada.

Da je Jovan mislio na nedelju - on bi kao i svi apostoli pre njega napomenuli da je to "PRVI DAN" izraz koji se u bibliji odnosi na nedelju.

Apostol Jovan jednostavno kaze "dan Gospodnji" a dan Gospodnji u bibliji je Subota.

Nije nedjelja od apostola nazvana prvi dan, to joj nije bilo ni ime nego oznaka rednog broja dana u tjednu, a tako je označavana još i prije apostola. A tek će joj sveti Ivan dati ime dan Gospodnji (kirjake hemera), i nakon toga tako se imenuje već 19 stoljeća.

Greska, apostol nigde nije ovim izrazom mislio na nedelju, jer da je tako - onda bi u novom zavetu moralo biti i drugih dokaza gde apostoli nazivaju nedelju ovim izrazom i daju joj znacaj kao praznik Hristovog vaskrsenja.

Na srecu - toga u bibliji nema.

Nedelja kao Dan Gospodnji se prvi put srece nakon velikog otpada koji se dogodio sredinom 2 veka, i to u spisima pojedinih crkvenih otaca.

Kako nije kad se sveti Pavao sastaje s kršćanima na Euharistiju u nedjelju (Dj 20,7)? Kako nije kada sveti Pavao određuje da svakog prvog dana u tjednu kršćani skupljaju za siromašne.?

Vec je dat odgovor.

Apostol Pavle je bio okupljen u Subotu proslavljajuci ovaj sveti dan, a onda je produzio besedu do ponoci na prelasku iz Subote u nedelju, cekajuci jutro kada je morao da podje na put.

Dakle,, nigde ne pise da se apostol sastao da bi navodno pros;lavljao nedelju.

To je slucaj i sa ostavljanjem novca kod sebe u prvi dan.
Tu nigde ne pise da je apostol Pavle to rekao da bi nedelju postavio kao dan za slavljenje.

Čovječe, Rimska crkva je u Rimu, Zapad ti je to. A praksu okupljanja kršćana u nedjelju uvode apostoli na Istoku, tamo gdje je Crkva i rođena. Svi ranokršćanski spisi koji govore o nedjelji kao danu u koji se kršćani okupljaju na Euharistiju također su nastali na Istoku. Rim i Rimska crkva s tim nema baš nikakve veze, osim što je tu praksu apostola prihvatila kao i sve druge mjesne Crkve.

Nedelju nisu uveli apostoli.
Apostoli i prva crkva su svetkovali Subotu po cetvrtoj zapovesti.

Nedelja je dosla sa otpadom lokalne Rimske crkve i nametnula crkvama koje su posle ovim primerom otpada.

O nedelji pisu pojedini crkveni Oci, ali oni koji su bili deo otpada, upucujuci da Hriscani ne bi trebali vise da svetkuju Subotu - vec dan Gospodnji nedelju, sto nema veze sa Hristom i apostolima - jer oni takvu promenu nikada nisu odobrili, vec je tu promenu nacinio Rim, i on to danas ne krije, o cemu je Mika opsirno pisao na forumu.
"Poseti moj blog" :roll::roll::roll::roll::roll: Kao da si na blogu pametniji nego ovdje? Je li ti i na blogu Rim na Istoku?

Ja nisam ni tvrdio da je Rim na istoku, vec da istok nikada nije slavio nedelju, vec da je nedelja dosla sa otpadom lokalne crkve u Rimu.

Točno. Evo na primjer, sveti Pavao određuje Crkvama i kršćanima da svakog prvog dana u tjednu odvoji koliko tko uzmogne za siromašne, a vi adventisti se oglušujete o tu jasnu apostolovu zapovijed i činite kako je vama odredila vaša proročica Jelena. Jeste li vi onda Kristova i apostolska Crkva, ili ste "Jelenin zlatni rudnik"?

Adventisti odvajaju za siromasne, a da li to cine prvog dana - to bi trebao njih da pitas.

To pitanje treba uputiti tebi "da li si ti Hriscanin ili prihvatas ljudske filozofije, crkva koja menja rec Bozju i uspostavlja ljudske dogme.

Vi adventisti ništa od ovoga ne ispunjavate. Gore vidjesmo da ne držite do zapovijedi jednog apostola nego se ravnate po Jeleni, ne vjerujete da je najveća zapovijed ona za koju je Isus rekao da je najveća, nego ponovo po Jeleni tvrdite da zapovijed o suboti "sjaji jače od svih ostalih zapovijedi" a "vaš duh proroštva" sam stornira i proglašava nevažećim ono što je Bog ranije dao.

Upravo je suprotno, da ti nisi uopste razumeo sta znaci ta najveca zapovest koju je Hristos izgovorio.

Po tebi to znaci da ne treba ispunjavati ni jednu drugu zapovest dekaloga i da to znaci da je dekalog ukinut.

Za razliku od toga u biblijskom kontekstu to znaci - da se u toj zapovesti ostvaruje ispunjenje svih deset zapovesti, jer ljubeci Boga i bliznje celim svojim bicem - covvek drzi SVIH deset zapovesti.

Ivan je pisao o antikristima, koji uče točno onako kako su učili Albigenzi. A eto, vaša Jelena one koji su za Ivana antikristi naziva "svetima" i "čuvarima prave istine".

To je tvoje licno tumacenje vere Albigenza - pripisivanje necega o cemu su apostoli pisali Hriscanima i vernim ljudima.

Pa zašto onda vi adventisti ne slijedite Nazarene? Zašto se ne obrezujete? Zašto ne plaćate hramski porez? Zašto ne svetkujete sve židovske blagdane? Zašto ne prinosite žrtve? Vi druge napadate i grdite što nisu kao Nazareni, a sami se nećete na njih ugledati. Opet vaše farizejstvo..

Nazareni su bili prva Hriscanska crkva u Jerusalimu.

Ovo sto ti govoris su cinili Ebioniti - Judeognosticka sekta koja je tezila da sacuva ceo Mojsijev zakon i starozavetna obredna pravila.

Valdenzi nikada nisu svetkovali subotu. A, kao što rekoh, učenje Albigenza prema svetom Ivanu je učenje antikrista.

Bilo je organizovanih grupa Valdenzana koji su svetkovali Subotu.
Cak i danas postoje u Skandinavskim zemljama.

Točno, moje riječi onečišćuju mene, ali i tvoje onečišćuju tebe. Osim, ako sebe ne smatraš božanstvom.

Ne, vec cinim po osvedocenju i imam mir sa Bogom.

Kako se s Kristom i apostolima i njihovom revnosti za istinu može uspoređivati netko tko "Božjom vjesnicom" smatra onu koja je tvrdila da je 22.10.1844. završilo vrijeme pokajanja za grešnike?.

Nikada Ellen White nije tvrdila da se 1844 godine zavrsilo vreme pokajanja za gresnike, vec je govorila o odredjenoj grupi ljudi koja je bila okupljena oko Milera i odbacila svetlost o ociscenju nebeske Svetinje i Isusovoj posrednickoj sluzbi u korist coveka, cime su zatvorili vrata Isusu kako bi on posredovao za njih.

Stalno ponavljaš da ja nešto "vadim iz konteksta", pa sam zato tražio da citiraš integralni tekst "Jelenina testamenta", pa da ga možemo pogledati u punom kontekstu. Dobro je da sada svi vide da ti je to samo šupalj izgovor, a zapravo te je sramota taj testament ovdje citirati. Nemoj ga više ni citirati, mogu ljudi sami potražiti.

Neka potraze i neka vide da tu nema nista sporno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ne kritiziram ja, nego vi adventisti. Vi kažete kako vam nije važno ono što su apostoli činili, inzistirate na izričitoj zapovijedi.

Pa apostoli su upravo cinili ono sto je ZAPOVEST od njih zahtevala.
Da je bilo potrebno menajti Bozji zakon, zar Apostoli to ne bi promenili?

Nego ti nisi u stanju drugacije da dokazes svoje sujeverje i otpad od apostolskog ucenja nego izvrvces jasne izjave Pisma.

Ipak je točno da subota kršćanima [B je napisao(la):
nije nikada zapovjeđena.
[/B]

Bravo Slape! Do sada si napadao samo adventiste a sada si poceo javno da ismejavas i Bog i Njegov zakon.
Znavci po tvome misljenju Bog je napisao "NIKAKVU" zapovest o Suboti.
Covec sto dalje idemo sve se vise u tebi otkriva gnev protiv Boga, protiva Svetog pisma i Bozjeg zakona. razmisli malo, znas ko je taj koji se vekovima borio protiv toga. Ciji si ti onda svedok? Kome pripadas?

A tko će procijeniti tko su otpadnici od Kristove Crkve? Da to ne bi možda trebali [/COLOR je napisao(la):
biti sami otpadnici? Točno, ja Crkvu smatram svojom, i upravo je ta Kristova i apostolska Crkva imala autoritet otpadnicima proglasiti i arijaniste i modaliste i marcioniste i manihejce i pripadnike svih drugih hereza. Crkva je jedina i pozvana čuvati Kristov nauk i nauk apostola.

Crkva koja vesa, ubija i zive spaljuje one koji se ne pokoravaju njenom ucenju, NIJE HRISTOVA CRKVA nego otpad od Crkve. Koga je Isus obesio, spalio ili strpao u zatvor. Nasilniuci nemaju nicega zajendickoga sa Hristom.

Sveti Pavao kaže da je [B je napisao(la):
subota sjena[/B] (Kol 2,16), što da mu ja činim? Osim toga, tražio sam i ti mi još nisi našao niti jedno mjesto u Svetom Pismu gdje su apostoli subotom okupljeni s kršćanima.

Slape ti si postao poytpuno neposten covek.

Pre svega Pavle ne kaze da je Cetvrta zapoovest o suboti ukinuta, to je tvoj pogresan zakljucak.

Drugo, mi smo tebi naveli iz Pisam gde jasno pise da su se ljudi sakupljali i u subotu, samo ti bezis od toga.

Jos nisi pronasao zapovest o promeni Siubote u prvi radni dan, a mi unapred znamo da je nikad nineces ni pronaci.

Vidis Spae, ja sam se godinama pitao zasto se toliko mnostvo protestanata odvojilo od Katolicke crkve? Zar nije postojala mogucnost da se dogovorite i slozite?
Sad vidima zasto. Zato sto vrsite tiraniju nad ljudskom savescu i ne prezete niodcega dok ne postignete svoj cilj.
Ajde objasni nam, kakose to moglo dersiti da su zvona vase crkve u Parizu za vreme Bartolomejske noci dala znak za pocetak pokolja protestanata? Koliko je hiljada ljudi samo tada bilo ubijeno? A ti jadan jos uvek tvrdos da je to "apostolska" Crkvsa.[/QUOTE]

"SUBOTA NAJISTAKNUTIJI DAN U ZAKONU, PROMENJEN JE U NEDELJU;. OVAJ I SLICNI PROPISI NISU UKINUTI HRISTOVOM IZJAVOM, jer sma kaze da nije dosao da promeni zakon, vec da ga ispuni, NEGO SU PROMENJENE VLASVCU CRKVE.”
Prorocka vera nasih otaca, sv I str. 478.

“BIBLIJA GOVORI: SECAJ SE DANA SUBOTNOG, DA GA SVETKUJES. Katolicka crkva kaze: NE...JA SAM UKINULA SUBOTNI DAN I ZAPOVEDAM VAM DA SVETKUJETE PRVI DAN SEDMICE. I GLE, SAV CIVILIZOVANI SVET KLANJA SE
U ODANOJ POSLUSNOSTI, NAREDBI KATOLICKE CRKVE,”
American Santinel, (katolicka publikacija) p. 173, Kansas City, Missuri

Slape, koga ti slusas, Boga ili obicne smrtnike?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema govora o nikakvoj kradji, vec o citiranju pojedinih istorijskih dela, kao sto je uobicajeno da danas mnogi pisci koriste citate iz drugih izvora.
Ali po pravilu - tvojim iznosenju neistina nema kraja i ako ti je na to vec ukazano.

Da, samo što pošteni pisci točno navedu autora i djelo koje su citirali, a Jelena to nije činila. Jelena je najveći kradljivac autorskih prava u povijesti čovječanstva.

Nisam video nista sporno u svedocanstvima o gradnji sanatorijuma, osim da si ti to sve pogresno razumeo i upakovao u svoju ambalazu kako bi izgledalo da tu ima nesto sporno - i ako nema, sve sa ciljem da bi nastavio sa blacenjem.

Sporno je bacanje "Božjeg novca" rušenjem gotovo sagrađene zgrade Sanatorija, samo zbog toga jer je James White htio biti "graditelj". A supruga mu Jelena, za to bacanje Božjeg novca, ishodi čak novo svjedočanstva kod Boga. Koji je to bog koji poništava svoje prethodno svjedočanstvo i dopušta bacanje vlastitog novca, samo na hir Jamesa White-a?

Rim je na zapadu, i u toj Rimskoj crkvi kojoj je apostol Pavle posvetio Rimljanima poslanicu ( dakle - crkvi u Rimu ) doslo je do otpada.

Sad je Rim ipak na Zapadu, OK. Ali, praksa okupljanja kršćana u nedjelju nastala je na Istoku, tamo su svi apostoli na početku djelovanja Crkve, i ta praksa je prihvaćena i u Rimskoj crkvi kao i u svim drugim mjesnim Crkvama.

Nigde Jovan ne naziva nedelju danom Gospodnjim, vec je ovaj izraz dan Gospodnji Rim posvetio nedelji nakon velikog otpada.

Rim je na Zapadu, a termin dan Gospodnji za nedjelju i sva ranokršćanska literatura koja govori o nedjelji kao danu gospodnjem nastali su u Crkvi na Istoku. Dakle, kada bi vi adventisti i bili u pravu da je nedjelja poganska, nikako ne biste mogli optužiti Rimsku crkvu, nego apostole i prvu Crkvu na Istoku.

Da je Jovan mislio na nedelju - on bi kao i svi apostoli pre njega napomenuli da je to "PRVI DAN" izraz koji se u bibliji odnosi na nedelju.

Zašto bi Ivanu bilo zabranjeno da po prvi put nedjelju nazove danom Gospodnjim? I vidi, Ivanovi učenici i sljedbenici nakon toga baš nedjelju nazivaju danom Gospodnjim. U grčkom jeziku nedjelja se već 19 stoljeća naziva kirjake - dan Gospodnji.

Apostol Jovan jednostavno kaze "dan Gospodnji" a dan Gospodnji u bibliji je Subota.

Subota ima svoje ime. Ukupno se 166 puta javlja u Svetom Pismu, i svaki put je nazvana subotom, svojim imenom. Ivan u svom evanđelju 11 puta spominje subotu, i također je svaki put naziva subotom. U Otk 1,10 riječ je dakle o nedjelji a ne o suboti.

Greska, apostol nigde nije ovim izrazom mislio na nedelju, jer da je tako - onda bi u novom zavetu moralo biti i drugih dokaza gde apostoli nazivaju nedelju ovim izrazom i daju joj znacaj kao praznik Hristovog vaskrsenja.

Zašto bi moralo biti više mjesta gdje je nedjelja nazvana danom Gospodnjim, da bi to bila nedjelja? Evo ti još jedan primjer iz Novog zavjeta:

1 Kor 11,20: Kad se dakle tako zajedno sastajete, to nije blagovanje Gospodnje večere (κυριακὸν δεῖπνον):

Evo, ovaj Pavlov izraz κυριακὸν δεῖπνον (Gospodnja večera) javlja se u Svetom Pismo samo na jednom mjestu, ovdje kod Pavla u 1 Kor 11,20. Znači li to onda, po tvojoj logici, da ovo ne može nikako biti Gospodnja večera? Po tebi ovo nije Gospodnja večera, jer tvoja gornja logika kaže: "onda bi u novom zavetu moralo biti i drugih dokaza gde apostoli nazivaju Gospodnju večeru ovim izrazom"

Nedelja kao Dan Gospodnji se prvi put srece nakon velikog otpada koji se dogodio sredinom 2 veka, i to u spisima pojedinih crkvenih otaca.

Hoćeš reći, kod "Ignacija Antiohijskog otpadnika", koji nedjelju tako naziva i koji je skončao mučeničkom smrću zbog vjere u Krista?

Apostol Pavle je bio okupljen u Subotu proslavljajuci ovaj sveti dan, a onda je produzio besedu do ponoci na prelasku iz Subote u nedelju, cekajuci jutro kada je morao da podje na put.

:roll::roll::roll::roll::roll: Sveti Luka ne piše: "U subotu kad se sabrasmo lomiti kruh ...", nego piše: Dj 20,7: "U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh ...". :roll::roll::roll::roll::roll:

Dakle,, nigde ne pise da se apostol sastao da bi navodno pros;lavljao nedelju.

Kršćani nikada nisu "proslavljali nedjelju", nego su se nedjeljom okupljali slaviti Krista.

To je slucaj i sa ostavljanjem novca kod sebe u prvi dan.
Tu nigde ne pise da je apostol Pavle to rekao da bi nedelju postavio kao dan za slavljenje.

Upamti već jednom. Kršćani nikada nisu "proslavljali nedjelju", nego su se nedjeljom okupljali slaviti Krista.

Nedelju nisu uveli apostoli.
Apostoli i prva crkva su svetkovali nedelju po cetvrtoj zapovesti.

Ovako tvrdite vi adventisti, a sveti Luka u Djelima apostolskim piše: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh.
Kome da vjerujem? Vama adventistima s jedne strane, ili svetom Luki, Svetom Pismu i Crkvi s druge strane?

Nedelja je dosla sa otpadom lokalne Rimske crkve i nametnula crkvama koje su posle ovim primerom otpada.

Nedjelju je Rimska crkva prihvatila kao i sve drugo što je došlo iz apostolske i prve Crkve na Istoku. I Ignacije Antiohijski, kojeg ti smatraš otpadnikom, dolazi sa Istoka, iz Antiohije.

O nedelji pisu pojedini crkveni Oci, ali oni koji su bili deo otpada, upucujuci da Hriscani ne bi trebali vise da svetkuju Subotu - vec dan Gospodnji nedelju, sto nema veze sa Hristom i apostolima - jer oni takvu promenu nikada nisu odobrili, vec je tu promenu nacinio Rim, i on to danas ne krije, o cemu je Mika opsirno pisao na forumu.

Jel'da, i Ignacije Antiohijski je otpadnik? Na Istoku, Laodikeja, na Istoku gdje su apostoli i započeli svoju misiju propovijedanja Evanđelja nastala je praksa okupljanja kršćana u nedjelju. Rim koji je na Zapadu s tim nema nikakve veze, a u Rimsku crkvu ta praksa je došla isto kao što je došla u sve mjesne Crkve. Apostoli su uveli i širili praksu okupljanja kršćana u nedjelju, isto kao što su širili Crkvu osnivajući nove mjesne Crkve.

Ja nisam ni tvrdio da je Rim na istoku, vec da istok nikada nije slavio nedelju, vec da je nedelja dosla sa otpadom lokalne crkve u Rimu.

A tko je ovo napisao?

Nemaš ti više pojma ni što si pisao niti što pišeš. Zarobila ti proročica um, pa me ništa od tebe ne čudi.

Adventisti odvajaju za siromasne, a da li to cine prvog dana - to bi trebao njih da pitas.

Nema potrebe, sami ste deklarirali kako skupljate. Odbacili ste zapovijed apostola Pavla, a poslušali proročicu Jelenu.

Upravo je suprotno, da ti nisi uopste razumeo sta znaci ta najveca zapovest koju je Hristos izgovorio.

Svakome je jasno, a i ja znam, što znači zapovijed koju je Isus naveo kao najveću. A vaša proročica, kao što je odbacila Pavlovu zapovijed o skupljanju za siromašne i nametnula svoju zapovijed, tako se suprotstavlja i Kristu i tvrdi da "zapovijed o suboti svijetli jače od svih drugih zapovijedi".

Po tebi to znaci da ne treba ispunjavati ni jednu drugu zapovest dekaloga i da to znaci da je dekalog ukinut.

Već sam ja desetine puta izrekao svoj stav o ovome.

To je tvoje licno tumacenje vere Albigenza - pripisivanje necega o cemu su apostoli pisali Hriscanima i vernim ljudima.

Nije "moje lično", nego su to povijesne činjenice.

Nazareni su bili prva Hriscanska crkva u Jerusalimu.

Ovo sto ti govoris su cinili Ebioniti - Judeognosticka sekta koja je tezila da sacuva ceo Mojsijev zakon i starozavetna obredna pravila.

Nisi u pravu, jer nemaš pojma o ovome. Da si ti mene poslušao i umjesto Jelene čitao Sveto Pismo, nešto bi i naučio. Evo, probaj sada nešto o ovome naučiti:

Dj 15,1-5: Uto neki siđoše iz Judeje i počeše učiti braću: "Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti." Kad između njih te Pavla i Barnabe nasta prepirka i raspra nemalena, odrediše da Pavao i Barnaba i još neki drugi između njih uzađu u Jeruzalem k apostolima i starješinama poradi tog pitanja. ..... Kada pak stigoše u Jeruzalem, primi ih Crkva, apostoli i starješine. Ispripovjediše što sve Bog učini po njima. Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

Jeli ti sada jasno? Nisu Ebioniti ovdje tražili da kršćani iz nežidovstva "opslužuju Mojsijev zakon". Ovo su jeruzalemski kršćani regrutirani iz židovstva, nazareni kako ih ti nazivaš. Oni traže da se kršćane koji dolaze iz poganstva obreže i da opslužuju Mojsijev zakon. Ako su oni uzor vama adventistima, onda se vi obrezujte i opslužujte čitav Mojsijev zakon. Apostoli su odbacili njihove zahjeve, i zato nas kršćane ne obvezuje ništa iz Mojsijeva zakona, i zato ga ne opslužujemo.

Bilo je organizovanih grupa Valdenzana koji su svetkovali Subotu.
Cak i danas postoje u Skandinavskim zemljama.

Navedi izvor za svoju tvrdnju.

Ne, vec cinim po osvedocenju i imam mir sa Bogom.

Ipak tvoje riječi ne onečišćuju mene nego tebe.

Nikada Ellen White nije tvrdila da se 1844 godine zavrsilo vreme pokajanja za gresnike, vec je govorila o odredjenoj grupi ljudi koja je bila okupljena oko Milera i odbacila svetlost o ociscenju nebeske Svetinje i Isusovoj posrednickoj sluzbi u korist coveka, cime su zatvorili vrata Isusu kako bi on posredovao za njih.

Sve je ostalo zapisano. Koliko god se trudila i ona i James White i vodstvo crkve ASD, nisu mogli sakriti njene besmislice.

Bravo Slape! Do sada si napadao samo adventiste a sada si poceo javno da ismejavas i Bog i Njegov zakon.
Znavci po tvome misljenju Bog je napisao "NIKAKVU" zapovest o Suboti.

Tko je to tvrdio, ja nisam? Bog je Izraelcima zaista zapovjedio subotni odmor.

Crkva koja vesa, ubija i zive spaljuje one koji se ne pokoravaju njenom ucenju, NIJE HRISTOVA CRKVA nego otpad od Crkve. Koga je Isus obesio, spalio ili strpao u zatvor. Nasilniuci nemaju nicega zajendickoga sa Hristom.

Ja ipak, za razliku od tebe, nikada ne bih napustio Kristovu Crkvu. Točno je da su neki u Crkvi i u ime Crkve učinili djela koja ne mogu imati ništa zajedničko s Kristom, ali za to će oni sami morati s Kristom izravnati račune. Ja nisam nimalo krivlji od tebe za zločine koje je netko napravio u Crkvi i u ime Crkve. Jedina je razlika po tom pitanju između mene i tebe, to što si se ti odijelio od Crkve a ja nisam. Vi koji ste se odijelili od Kristove Crkve imate jednu "prednost". Naime, vama nitko ne može prigovoriti za ono što vam je Crkva učinila, jer vi odijeljeni od Crkve s tom Crkvom nemate ništa. Međutim, itekako imate sa onim što ste i tako odijeljeni učinili. Milijunima ljudi "eutanazirali ste mozak" zarobljavajući ih Jeleninim besmislicama. Počinili ste strašan "mozgocid", a i za to treba izravnati račune.

Slape ti si postao poytpuno neposten covek.

Pre svega Pavle ne kaze da je Cetvrta zapoovest o suboti ukinuta, to je tvoj pogresan zakljucak.

Čak i kad bih ja bio nepošten, ostaje činjenica da sveti Pavao piše da je subota sjena, jednako kao mlađaci i svi židovski godišnji blagdani.

Drugo, mi smo tebi naveli iz Pisam gde jasno pise da su se ljudi sakupljali i u subotu, samo ti bezis od toga.

Ljudi se sakupljali subotom? Pa naravno da su se sakupljali. Vidjeli smo, bili su to Židovi koji bi Pavla natamburali nakon što bi im govorio o Kristu, i još neki neznabošci. Ja sam tražio da mi u Svetom Pismu nađeš bar jedno mjesto gdje su subotom okupljeni apostoli s kršćanima. Okupljeni s kršćanima, Marko, a ne s tamburašima.

Vidis Spae, ja sam se godinama pitao zasto se toliko mnostvo protestanata odvojilo od Katolicke crkve? Zar nije postojala mogucnost da se dogovorite i slozite?
Sad vidima zasto. Zato sto vrsite tiraniju nad ljudskom savescu i ne prezete niodcega dok ne postignete svoj cilj.

A jesi li se zapitao, kako to da je od "odvojenih protestanata" do danas nastalo 50-tak tisuća različitih denominacija koje isto Pismo čitaju i koji tvrde da ih isti duh nadahnjuje? Koji ih to onda duh nadahnjuje? Nije li to "duh raskolništva"? Zaista, otkuda vas toliko? Nije li možda zbog toga što mislite da je Kristova Crkva kao tvrtka koju može osnovati tko god se sjeti? Nije li to zbog toga što američki farmer, kada nauči čitati i kupi Bibliju, misli da je ispunio sve uvjete da osnuje svoju vlastitu crkvu? Nije li to zbog toga što se onoga tko dobije "kamenom u glavu", kao vaša proročica, smatra najpogodnijim da osnuje svoju crkvu?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, samo što pošteni pisci točno navedu autora i djelo koje su citirali, a Jelena to nije činila. Jelena je najveći kradljivac autorskih prava u povijesti čovječanstva.

U tvojim zlim ocima kroz koje sve prikazujes negativno - da, u realnosti - ne.

Sporno je bacanje "Božjeg novca" rušenjem gotovo sagrađene zgrade Sanatorija, samo zbog toga jer je James White htio biti "graditelj". A supruga mu Jelena, za to bacanje Božjeg novca, ishodi čak novo svjedočanstva kod Boga. Koji je to bog koji poništava svoje prethodno svjedočanstvo i dopušta bacanje vlastitog novca, samo na hir Jamesa White-a?

Nisi odgovorio na pitanje - ko ti je dao pravo da napadas druge i jos da ulazis u pobude iz kojih je nesto uradjeno pogresno predstavljajuci i vadeci citate iz konteksta?

Sad je Rim ipak na Zapadu, OK. Ali, praksa okupljanja kršćana u nedjelju nastala je na Istoku, tamo su svi apostoli na početku djelovanja Crkve, i ta praksa je prihvaćena i u Rimskoj crkvi kao i u svim drugim mjesnim Crkvama.

Samo jos da to dokazes pismom.

Rim je na Zapadu, a termin dan Gospodnji za nedjelju i sva ranokršćanska literatura koja govori o nedjelji kao danu gospodnjem nastali su u Crkvi na Istoku. Dakle, kada bi vi adventisti i bili u pravu da je nedjelja poganska, nikako ne biste mogli optužiti Rimsku crkvu, nego apostole i prvu Crkvu na Istoku.

Nedelja nije nastala na istoku - vec sa otpadom Rimske crkve i prihvatanjem paganske nedelje.

Zašto bi Ivanu bilo zabranjeno da po prvi put nedjelju nazove danom Gospodnjim? I vidi, Ivanovi učenici i sljedbenici nakon toga baš nedjelju nazivaju danom Gospodnjim. U grčkom jeziku nedjelja se već 19 stoljeća naziva kirjake - dan Gospodnji.

Da, taj izraz je preuzeo Rim i pripisao nedelji da bi navodno predstavio kako je dan Gospodnji nedelja, i ako Jovan nigde ne kaze da je to prvi dan u sedmici nedelja.

U bibliji Subota je dan Gospodnji.

Subota ima svoje ime. Ukupno se 166 puta javlja u Svetom Pismu, i svaki put je nazvana subotom, svojim imenom. Ivan u svom evanđelju 11 puta spominje subotu, i također je svaki put naziva subotom. U Otk 1,10 riječ je dakle o nedjelji a ne o suboti.

Nigde u novom zavetu nedelja nije nazvana "dan Gospodnji" vec uvek "prvi dan"

Da je Jovan mislio na nedelju on bi rekao "prvi dan" uz izraz "dan Gospodnji"
Ali on to nije rekao, i prema tome nije mislio na nedelju, vec na Subotu.

Zašto bi moralo biti više mjesta gdje je nedjelja nazvana danom Gospodnjim, da bi to bila nedjelja? Evo ti još jedan primjer iz Novog zavjeta:

1 Kor 11,20: Kad se dakle tako zajedno sastajete, to nije blagovanje Gospodnje večere (κυριακὸν δεῖπνον):

Evo, ovaj Pavlov izraz κυριακὸν δεῖπνον (Gospodnja večera) javlja se u Svetom Pismo samo na jednom mjestu, ovdje kod Pavla u 1 Kor 11,20. Znači li to onda, po tvojoj logici, da ovo ne može nikako biti Gospodnja večera? Po tebi ovo nije Gospodnja večera, jer tvoja gornja logika kaže: "onda bi u novom zavetu moralo biti i drugih dokaza gde apostoli nazivaju Gospodnju večeru ovim izrazom"

Za tako vaznu pojedinost moralo bi biti drugih dokaza, ali njih nema, kao ni zapovesti da praznujemo nedelju kao navodni dan Gospodnji.

Hoćeš reći, kod "Ignacija Antiohijskog otpadnika", koji nedjelju tako naziva i koji je skončao mučeničkom smrću zbog vjere u Krista?

Nigde ignjacije ne naziva nedelju danom Gospodnjim - to su ubacili kasnije u njegove spise da bi tako predstavili.

:roll::roll::roll::roll::roll: Sveti Luka ne piše: "U subotu kad se sabrasmo lomiti kruh ...", nego piše: Dj 20,7: "U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh ...". :roll::roll::roll::roll::roll:

Iz konteksta je to ocigledno, i odgovor je vec dat a on glasi.

Dakle,, nigde ne pise da se apostol sastao da bi navodno proslavljao nedelju.

Kršćani nikada nisu "proslavljali nedjelju", nego su se nedjeljom okupljali slaviti Krista.

To nigde ne stoji u bibliji, vec da su se okupljali SVAKI DAN.

Ovako tvrdite vi adventisti, a sveti Luka u Djelima apostolskim piše: U prvi dan tjedna, kad se sabrasmo lomiti kruh.
Kome da vjerujem? Vama adventistima s jedne strane, ili svetom Luki, Svetom Pismu i Crkvi s druge strane?

Veruj bibliji da je Subota sedmi dan Bogomdani dan za proslavljanje tvorca.
Ne veruj ljudskim dogmama.

Nedjelju je Rimska crkva prihvatila kao i sve drugo što je došlo iz apostolske i prve Crkve na Istoku. I Ignacije Antiohijski, kojeg ti smatraš otpadnikom, dolazi sa Istoka, iz Antiohije.

Ne nego pagansku filozofiju obukavsi je u Hriscansko ruho.

Jel'da, i Ignacije Antiohijski je otpadnik? Na Istoku, Laodikeja, na Istoku gdje su apostoli i započeli svoju misiju propovijedanja Evanđelja nastala je praksa okupljanja kršćana u nedjelju. Rim koji je na Zapadu s tim nema nikakve veze, a u Rimsku crkvu ta praksa je došla isto kao što je došla u sve mjesne Crkve. Apostoli su uveli i širili praksu okupljanja kršćana u nedjelju, isto kao što su širili Crkvu osnivajući nove mjesne Crkve.

Zao mi je, prevaren si ljudskom dogmom i iskljucivoscu.

Svakome je jasno, a i ja znam, što znači zapovijed koju je Isus naveo kao najveću. A vaša proročica, kao što je odbacila Pavlovu zapovijed o skupljanju za siromašne i nametnula svoju zapovijed, tako se suprotstavlja i Kristu i tvrdi da "zapovijed o suboti svijetli jače od svih drugih zapovijedi".

Subota je pecat u kojoj je prikazan autoritet Bozji kao tvorca.

, jer nemaš pojma o ovome. Da si ti mene poslušao i umjesto Jelene čitao Sveto Pismo, nešto bi i naučio. Evo, probaj sada nešto o ovome naučiti:

Dj 15,1-5: Uto neki siđoše iz Judeje i počeše učiti braću: "Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevu, ne možete se spasiti." Kad između njih te Pavla i Barnabe nasta prepirka i raspra nemalena, odrediše da Pavao i Barnaba i još neki drugi između njih uzađu u Jeruzalem k apostolima i starješinama poradi tog pitanja. ..... Kada pak stigoše u Jeruzalem, primi ih Crkva, apostoli i starješine. Ispripovjediše što sve Bog učini po njima. Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

Jeli ti sada jasno? Nisu Ebioniti ovdje tražili da kršćani iz nežidovstva "opslužuju Mojsijev zakon". Ovo su jeruzalemski kršćani regrutirani iz židovstva, nazareni kako ih ti nazivaš. Oni traže da se kršćane koji dolaze iz poganstva obreže i da opslužuju Mojsijev zakon. Ako su oni uzor vama adventistima, onda se vi obrezujte i opslužujte čitav Mojsijev zakon. Apostoli su odbacili njihove zahjeve, i zato nas kršćane ne obvezuje ništa iz Mojsijeva zakona, i zato ga ne opslužujemo.

Ovo se odnosi na starozavetni obredni zakon i zakon o obrezanju, a ne na deset zapovesti.

Nazareni su drzali Subotu i deset zapovesti.
Prouci malo bolje istoriju prve crkve.

Na kraju zelim da ti dam jedan savet.

Primiri malo svoj progoniteljski duh, jer se vidi da imas inkvizitorski duh koji se ispoljava u pisanju kilometarskih komentara i pokusaju da se u svakom slucaju neko oblati na forumu.

Primiri se, niko te ne juri niti ti zeli bilo kakvo zlo.
Moli se da ti Gospod da mir, jer vidim da si u nemiru.

Pozdrav!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Na kraju zelim da ti dam jedan savet.

Primiri malo svoj progoniteljski duh, jer se vidi da imas inkvizitorski duh koji se ispoljava u pisanju kilometarskih komentara i pokusaju da se u svakom slucaju neko oblati na forumu.

Nisam ja kriv, Jelena se oblatila sama.

P.S. Ovo je samo za tvoje oči, jedan kratak komentar.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Opet o Jeleni. Neverovatno..
Sto se tice tvoje opaske gore da smo ja i Miroljub Pravoslavci kojima je Jelena prorocica, svasta ces ti jos napisati i slagati. Miroljubu Jelena nije prorocica, a još manje je meni.

Jos cekam tvoje objasnjenje, zasto Isus upucuje ucenike da se mole "da bezanje njihovo ne bude u subotu"?
Za zatvorena gradska vrata nemas nikakvih dokaza.
Zasto je rekao?

Da je bilo zbog "vrata", on subotu ne bi ni spomenuo ovde, vec bi rekao "molite se da vrata ne budu zatvorena".

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko:

Stvarnposlap je odgovorio:
A jesi li se zapitao, kako to da je od "odvojenih protestanata" do danas nastalo 50-tak tisuća različitih denominacija koje isto Pismo čitaju i koji tvrde da ih isti duh nadahnjuje?

Stvarnoslape, ja ne branim protestante! Ono sto su i neki od njih ucinili sa katolicima nije na mestu i to je za svaku osudu. Vi katolici ste uzrok te propasti. Vi ste pokrenuli unistenje protestanata, a ni oni nisu bili kako treba. vece, ubijali ste se ksao politicki nepriujatelji sto s eunistavaju

Kakva ste vi braca? Kakva je to religija? To nema nikave veze sa Hristom niti sa njegovim Jevandjeljem.

Kad procitas ovaj clana, odgovori na nejga, a na moj komentar verovsatno da neces odgovoriti.

Na današnji dan
~ Povijest kroz datume, događaje i osobe
Search:

BARTOLOMEJSKA NOĆ

23 Četvrtak Kol 2012

Posted by POVIJEST in EUROPA, POVIJESNI DOGAĐAJI, XVI. STOLJEĆE

3 komentara

Oznake

bitke, crkva, događaji, europska povijest, francuska povijest, povijest, protestantizam, reformacija

(23./24. 8. 1572.)

Događaj koji je u velikoj mjeri obilježio XVI. stoljeće i regentstvo francuske kraljice Katarine Medici bila je krvava Bartolomejska noć. Katolkinja Katarina nije imala razumijevanja za sve očitije širenje protestantizma u Francuskoj, pa je hugenote, inače nositelje protestantske ideje u svojoj zemlji, odlučila onemogućiti u njihovom djelovanju na najgori mogući način – ubijanjem. Kao regentica kraljevstva bez pristanka zakonitog kralja, sina Karla IX., nije mogla u potpunosti izvršiti svoj plan. Na kraju je, uz svesrdnu pomoć katoličkih svećenika i pape osobno, uspjela ishoditi Karlov blagoslov za uništenje hugenota, uvjerivši ga da su oni u stanju dovesti u pitanje čak i opstanak prijestolja.

Njena fanatična želja za isključivo katoličkom Francuskom kulminirala je sredinom kolovoza 1572. godine, a bila je realizirana u tri segmenta. Prvi dio bila je tzv. “krvava svadba” Margarete Valois, Katarinine kćeri, i Henrika Navarskog. Ona je bila katolkinja, a on hugenot. Drugi dio bio je atentat na admirala Gasparda de Colignyja, inače vođu hugenota, a treći dio bio je sam pokolj francuskih protestanata te kobne noći. Hugenoti su bili pristalice reformacije u Francuskoj od 16. do 18. stoljeća i podržavali su učenje Jeana Calvina, francuskog kršćanskog vjerskog reformatora, koji se ogradio od katolicizma, tj. protestirao je protiv odluka Katoličke crkve iz čega je i izveden naziv protestanti. Naime, admiral Coligny bio je savjetnik Karla IX., koji je na sve načine mladoga kralja pokušao pridobiti na stranu hugenota, tj. kalvinizma uopće. Koliko je u tome uspio, govori i činjenica da je upravo Karlo IX. svoju sestru Margaretu obećao Henriku Navarskom, jednom od protestantskih prvaka, pritom izjavivši: “… da Margaretu ne zaručuje samo za Henrika, nego je u njegovoj osobi daje svim francuskim hugenotima”. Svadba je zakazana za 18. kolovoza 1572. u Parizu i tada na scenu stupa Katarina, koja je u dogovoru sa vođama katolika – vojvodom Henrikom Guiseom i mladim princem Henrikom Valoisom – svatove odlučila iskoristiti za konačan obračun s hugenotima. Plan je bio da se odjednom riješi problem vjerskih sukoba između katolika i protestanata u Francuskoj. Znajući da će mladoženjini prijatelji – svi viđeniji hugenoti – doći u Pariz, pala je odluka da se problem riješi na najjednostavniji način kada će svi biti na okupu. Vjerojatno je u tome veliku ulogu odigrala i taština Katarine Medici, jer je bilo neshvatljivo da joj sin više sluša savjete heretika Colignyja nego vlastite majke.

Plan je uspješno zadržan u tajnosti, pa su hugenoti, ništa ne sluteći u velikom broju došli u Pariz na zakazano vjenčanje. Sada su na svoju stranu još samo trebali pridobiti mladoga kralja Karla IX. Taj su zadatak prepustili kraljici majci. Međutim, Katarina danima nikako nije uspijevala razgovarati sa sinom, a uzvanici su se polako već počeli razilaziti. Kraljica i njezini suučesnici postali su uznemireni, a da im plan polako izmiče kontroli uvjerili su se kada je jedan od slugu Henrika Guisa, bez ičijeg znanja, pucao na Colignyja i 21. kolovoza ga lakše ranio. Iako su admiralovi prijatelji predosjećali da će se nešto dogoditi, Coligny ih nije slušao. Bio je potpuno uvjeren u naklonost Karla IX. koji je atentatom bio ogorčen i odmah je naredio istragu. Tada konačno Katarina razgovara sa sinom i uvjerava ga da hugenoti koji su bili na svadbi nisu u Parizu s dobrim namjerama, već kako bi proveli urotu protiv njega i države. Karlo IX. povjerovao je majci. Što se dalje događalo vrlo je teško istinito rekonstruirati. Postoji puno verzija zasnovanih na različitim povijesnim izvorima, koji su nepouzdani iz jednostavnog razloga što su previše subjektivni. Naime, oni koji su opisivali događaje od 21. do 24. kolovoza 1572., uglavnom su bili ili na strani katolika ili na strani hugenota, pa su u različitim verzijama odgovornost svaljivali na protivnike. Uglavnom, kada je Karlo IX. prihvatio majčine sugestije, pokolj je mogao početi. U samo toj jednoj noći od 23. na 24. kolovoza 1572. u Parizu je ubijeno više od 3.000 hugenota. Nitko nije pošteđen, a što je najgore, mnogi su se francuski gradovi ugledali na pariški primjer te je sukladno tome rastao i broj žrtava. Različiti povijesni izvori, opet vrlo nepouzdani, govore između 10.000 i 100.000 ubijenih. Istina je, kao i uvijek, negdje u sredini, pa se može zaključiti da je bilo između 40 i 50 tisuća žrtava, a među njima i admiral Gaspard de Coligny.

Posljedice po hugenote u Francuskoj bile su strašne. Osim što je nepovratno odnio mnoge živote, taj je vjerski sukob prouzročio masovno iseljavanje protestantskih vjernika iz zemlje, posebice u Kanadu, dok je ekonomski Francuska u potpunosti izgubila privilegirani položaj i svrstala se u drugorazredne europske ekonomske subjekte. https://nadanasnjidan.wordpress.com/2013/04/13/katarina-medici/

Posle ovog izvestaja koga vidite da nisam ja pisao, nego neko drugi, nije na odmet da se naglasi, da katolici jesu odgovorni za ovaj pokolj, ali ni protestanti nisu im ostali duzni. Jervsevije Popovic tvrdi da su protestanti samo u ujednoj ofanzivi u Francuskoj ubili 80 katolika.

Ja mislim da je to sotonsko delo sa obe strane, hriscanstvo kao celina je javno osramoceno.

ZBOG TOGA I DANAS FRANCUZI GLEDAJU NA BILO KOJU RELIGIJU KAO NESTO NEPOSTENO, LOSE I PUNO MRZNJE I SUKOBA.
Tako skoro svakog drugog francuza ako upitate kojoj religiji pripada, obicno ce odgovoti: Ja sam katolok ali ne praktikant, a to znaci da je rodjen u katolickoj porodici, koja ne drzi nimalo do katolivcizma, ne ide u crkvu i ne postiuje nikakva crkvena pravila.

Poslednja izmena:
Natrag