- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Odlicno Slape. Tu sam te cekao.
Zasto bi Isus govorio da se mole za ''zatvorena vrata samo subotom'' kada bi ona u svakom slucaju nailaska neprijatelja ili rata bila zatvorena bilo kog dana?
Ti si pitao, "sta se to subotom posebno desavalo u Jerusalimu", pa ti ja odgovorih. Jesam li bio u krivu?
Iz istorije vidimo, da su vrata 70. n.e. bila zatvorena iako nije bila subota:
''Градска врата су била затворена и опсада је трајала пет месеци. Током тог времена, становници главног града су пролазили кроз страховиту агонију. Хране је бивало све мање. Појавиле су се разне банде чији су се припадници међусобно убијали. '' (Josif Flavije).
Zasto bi dakle Isus ovde ''istaknuo samo subotu''? Zasto nije rekao ''molite se da vrata ne budu zatvorena''.
Ona bi svakako to i bila, bilo kog dana u slucaju opsade!
Dakle ovde pada i tvoj argumenat da on ovde ''misli na vrata''.
Kako si ti zaključio da je ovo moj argument? Zatvorena vrata jesu prepreka, ali ne nepremostiva.
Dalje, Isus ovde nije ni mogao govoriti o ''zatvorenim gradskim vratima'' iz prostog razloga, sto zapocinjuci pricu kaze, da se ''bezanje odnosi I NA ONE U JUDEJI'' a ne smo one u ''JERUSALIMU''. Rekao je: ''TADA KOJI BUDU U JUDEJI, neka beze u gore''
Zasto bi ovi koji ''beze iz Judeje'' brinuli za ''zatvorena vrata u Jerusalimu''???
Jasno je da on ovde ''ne govori o zatvorenim vratima''.
Ona bi bila zatvorena u svakakom slucaju opsade i pored toga oni u Judeji ne bi morali da brinu za ''zatvorena vrata'' jer su napolju, dakle on o tome nije ni govorio!
Rekoh, ni zatvorena vrata nisu nepremostiva prepreka. Farizeji su najveća prepreka spašavanja čovjeka. Isusa su htjeli ubiti zbog kršenja subote, jer je subotom radio a učenici mu subotom trgali klasje. Što bi tek farizeji učinili onima koji bi prekršili subotu bježeći da spase živote?