Pavao točno kaže da je subota sjena. Adventisti već skoro dva stoljeća "noge polomiše" dokazujući da subote u Kol 2,16 nisu tjedne nego "neke druge subote". Doduše smiješno i bezuspješno to čine, ali zašto bi to uopće činili da Pavao ne piše da je subota sjena?
Nemas dokaza za to, a ja sam ti dokaz dao.
Radi se o jelima i picima koje su se prinosile za kakav praznik, za vmladine i Subote, odnosno u vreme ovih praznika i Subota.
Stvar je u nacinu pisanja onoga vremena, i shvata se ovako:
"Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, (KOJE SE PRINOSILO ) ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote; Koje je sve bilo sen ( PREDSLIKA - SIMBOL ) od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo" ( Kolosanimaa 2. 16 ).
Ovo je u kontekstu drugog teksta iz Jevrejima 10 poglavlja:
ZAKON O PRINOŠENJU ŽRTAVA PALJENICA - PREDSLIKA HRISTOVE ŽRTVE, UKINUT OD SAMOG HRISTA NJEGOVOM LIČNOM ŽRTVOM:
"Jer zakon imajući sen ( PREDSLIKU - SIMBOL ) dobara koja će doći ( HRISTOVE ZRTVE NA KRSTU ), a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi se prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakve savesti za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ( JELA I PICA ) ne može uzeti greha.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio. Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom. I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti greha.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu" ( Jevrejima poglavlje 10 )
Dakle, ti ne tumacis u kontekstu - vec proizvoljno.