Iv 7,23: Ako čovjek može primiti obrezanje u subotu da se ne prekrši Mojsijev zakon, zašto se ljutite na mene što sam svega čovjeka ozdravio u subotu?
A što Isus kaže? Koji Zakon se krši kršenjem subote? Mojsijev zakon, tako Isus kaže. A ti Marko, briga tebe što Isus kaže, tebi je proročicu slušati.
Izvrnuo si smisao teksta.
Jevreji su optuzivali Isusa zato sto leci u Subotu, jer po pravilima Fariseja u Subotu nije smelo da se obavlja lecenje bolesnih.
Isus im odgovara tako sto ih optuzuje da oni u Subotu obrezuju decu da bi sacuvali
MOJSIJEV ZAKON O OBREZANJU, a njemu upucuju optuzbe da krsi Subotu time sto leci bolesne.
"Mojsije vam dade da se obrezujete (ne kao da je od Mojsija nego od otaca); i u subotu obrezujete čoveka.
Ako se čovek u subotu obrezuje da se ne pokvari zakon Mojsijev, srdite li se na mene što svega čoveka iscelih u subotu?" ( Jovan 7. 22 - 23 )
Naime, Bog je zapovedio Jevrejima - da kada zena rodi dete, da bude necista
SEDAM DANA, a u
OSMI DAN da obreze dete.
"I reče Gospod Mojsiju govoreći:
Kaži sinovima Izrailjevim, i reci: Kad žena zatrudni i rodi muško, nečista da je sedam dana; kao u dane kad se odvaja radi nemoći svoje, biće nečista.
A u osmi dan neka se obreže dete" ( 3 Mojsijeva 12. 1 - 3 )
Desavalo se da ovaj osmi dan mnogo puta padne u Subotu, i Isus napominje - da Jevreji kada ovaj cin obrezanja padne u Subotu, da ce oni u svakom slucaju obaviti ovaj obred ( obrezati dete ) da se ne bi pokvario ovaj zakon Mojsijev o obrezanju, jer kada ne bi obrezali dete u ovaj osmi dan koji je pao u Subotu - pokvario bi se Mojsijev zakon koji pripisuje da se obrezanje mora obaviti bas u osmi dan.
Prema tome nema smisla da njega osudjuju sto leci bolesne u Subotu, jer je to elementarna zivotna potreba.