Izvini što sam zamijenio polove.
Teisti tvrde da im je od strane Boga data slobodna volja. Ne samo njima nego svim ljudima, zar ne? Ja duboko sumnjam u to i ne mogu da shvatim odakle im takav zaključak? Zar u Očenašu ne stoji: ...neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji? Volio bih da mi neko od teista suvislo odgovori na ovu dilemu.
Jurivaka hvala na izvinjenju, nisam onda imala vremena da
pokušam da odgovorim na ovo pitanje, čekala sam da završite diskusiju, ali se ona raširila u svim mogućim pravcima, ali izgleda samo nije u pravom.
Kažeš teisti tvrde, pošto ja izgleda pripadam (ovoj grupi wacko2) teista navešću jedan stih iz V knjige Mojsijeve, poglavlje Ponavljanje deset zapovesti Božjih. 32. gledajte dakle da činite kako vam je zapovjedio Gospod Bog vaš, ne svrćite ni nadesno ni nalijevo. Da ne ponavljam ti si već naveo Očenaš.
Već sam u prethodnom postu rekla da meni ne smeta ta nametnuta (uzgred ne mislim nametnuta, nego sam je prihvatila, niko me nije terao) volja i da sam zbog toga pitala šta je volja Božja, e sad ne mogu, a da ne upotrebim razum, ma kakav on bio, pošto je rečeno teisti tvrde da im je dato mašti na volju, ja ne mogu, a da ne izvučem zaključak da nisam teista :???:
Sledeći deo se ne odnosi na tebe...još jedan zaključak iz diskusije.
Naime okrivljena je "viša sila" za nesreću na Haitiju, onda ako se slučajno oklizaš i padneš, opet te "viša sila" kažnjava zbog tvojih nedela...meni se iz tih postova čini da je pojam "više sile" izmišljen da bi imali koga da okrivimo, ako se slučajno okliznemo i polomimo ruke noge šta već (ps.ovo nije metafora pošto vidim, da se na različite načine tumači šta neko napiše), ili za zemljotrese....i mnogo šta drugo...pa sad se ja pitam (na osnovu prethodnih postova)
Da li bi svet bio bolji da nije te "više sile" koja izgleda `oće da nas satre?
Iz nekih postova ja dolazim do zaključka da kada nebi bilo te "više sile" nebi bilo ni zemljotresa, cunamija, šumskih požara, nikada se nebismo povredili.....