Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
kod ateista nema ISTINE nego STATISTIKE...:blum3:
svi različito čuju,vide,osete,onjuše,okuse plus različite stvari previde i prečuju...:dance2:

Da, a vama teistima je određeno kako da gledate, šta da vidite, šta da osjetite... kako da mislite. Hvala lijepo! Makar i nemao istomišljenike, hoću da mislim svojom glavom!

Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
33
Grčka riječ za ”istinu“, alétheia, dolazi od riječi koja znači ”nesakriveno“,
pa stoga istina često obuhvaća otkrivanje onoga što je prije bilo sakriveno. (Usporedi Luka 12:2.)

Istina je da prihvaćanje istina iz Božje riječi ima svoju cijenu.
Kao prvo, sâma spoznaja istine može biti razorno iskustvo.

Istina je često neugodna, jer ne podržava predrasude ni mitove.“
Saznanje da su naša vjerovanja razotkrivena kao neistinita može biti razočaravajuće, osobito ako su nas poučavali religiozni vođe u koje smo imali povjerenje.

Neki bi to iskustvo mogli usporediti sa saznanjem da su roditelji u koje su imali povjerenje ustvari prikriveni kriminalci.

No, zar nije bolje saznati religioznu istinu nego živjeti u zabludi?
Zar nije bolje znati činjenice nego biti manipuliran lažima? ( Ivan 8:32; Rimljanima 3:4.)

Kao drugo, živjeti po religioznoj istini može nas koštati naklonosti nekih koji su nam prije bili prijatelji.

U svijetu u kojem su mnogi ’pretvorili istinu Božju u laž‘, oni koji se čvrsto drže istine iz Božje riječi čine se čudnima i ponekad ih se pogrešno shvaća (Rimljanima 1:25; 1. Petrova 4:4).

No istina je vrijedna ove dvostruke cijene.
Poznavanje istine oslobađa nas laži, zabluda i praznovjerja.
A kad živimo po njoj, istina nas jača da izdržimo u poteškoćama.

Božja je istina toliko pouzdana i dobro utemeljena, i toliko nas nadahnjuje nadom da nam omogućava ostati čvrstima pod svakom kušnjom.

Biblijska izreka kaže: ”Kupuj istinu i ne prodaji je; kupuj mudrost, znanje i razum“ (Priče Salamunove 23:23).

Odbaciti istinu kao relativnu ili kao da ne postoji znači odbaciti najuzbudljivije istraživanje koje pruža život, istraživanje koje najviše ispunjava.

Pronaći istinu znači pronaći nadu; poznavati je i voljeti znači poznavati i voljeti Stvoritelja svemira i njegovog jedinorođenog Sina; živjeti po njoj znači živjeti smisleno i s mirom u mislima, sada i zauvijek (Priče Salamunove 2:1-5; Zaharija 8:19; Ivan 17:3).

POŠTOVANJE istine to je stav koji sjedinjuje radosno uvjerenje da se istinu zaista može pronaći uz ponizno podvrgavanje istini kad god i gdje god ona iziđe na vidjelo.

Takva otvorenost prema istini traži se od onih koji obožavaju Boga istine; s obzirom na to, primjereno poštovanje istine jamči poštenje u čovjekovim odnosima s bližnjima, i u riječi i u djelu.

Biblija nam odgovara zašto su ljudi na Zemlji,
zašto ima toliko patnji,
kamo idemo i kako će se prilike promijeniti nabolje.
Ona nam otkriva da postoji vrhovni Bog koji je stvorio ljude i Zemlju za određenu svrhu i da će se njegov naum ispuniti (Izaija 14:24).

Biblija nam otkriva i to što je prava religija i kako je možemo pronaći.
Prema tome, to je jedini izvor uzvišene mudrosti koji nam može reći istinu o svim važnim životnim pitanjima

NEKE FILOZOFIJE PROTIVNE BIBLIJSKOJ ISTINI

POZITIVIZAM: Shvaćanje po kojem su sve ideje religiozne prirode besmislice koje je nemoguće provjeriti i da je cilj filozofije ujediniti pozitivne znanosti kako bi oblikovale cjelinu.

EGZISTENCIJALIZAM: Na njegove su zastupnike znatno utjecale strahote drugog svjetskog rata i zbog toga ima pesimističan pogled na život. Naglašava istraživanje čovjekove tjeskobe s obzirom na smrt i ispraznost života. Egzistencijalistički pisac Jean-Paul Sartre rekao je da je, budući da Bog ne postoji, čovjek napušten i egzistira u univerzumu koji je potpuno ravnodušan.

SKEPTICIZAM: Zastupa shvaćanje da je opažanjem i razumom nemoguće doći do ikakve objektivne, univerzalne spoznaje — ikakve istine — o egzistenciji.

PRAGMATIZAM: Procjenjuje istinsku vrijednost naših uvjerenja jedino po njihovoj praktičnoj vrijednosti za ljudske interese, kao što su interesi u preoblikovanom obrazovanju, moralu i politici. Smatra da istina sama po sebi nema nikakvu vrijednost.

Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
205
Vecina religijskih spisa lice jedni na druge kao jaje jajetu, a narocito Biblija u kojoj vecina likova ima neke slicnosti sa licnostima koje se pominju u spisima starog Egipta, Mesopotomaije i sl. Cak se i datumi rodjenja i drugi datumi poklapaju.

A to govori samo jedno, da iako su religijski spisi bazirani na Istini, nije im cilj da ljudima otkriju Istinu, vec da je od nje sakriju, i to tako sto se za osobine kljucnih licnosti u tim spisima uzimaju iste one osobine koje su posedovale licnosti opisivane u spisima starih civilizacija (paganski bogovi i sl.).

Dakle, ne kapiram u cemu je problem da se kaze kako nije poznat tacan podatak kada je Isus rodjen, vec mora da se uzme datum koji je u vezi sa Egipatskim bogom sunca (Ra) - jer od 25. decembra dan postaje sve duzi (naime, od 22. do 24. decembra navodno duzina dana traje isto, iako astronomski nije tako).

Cim jedna religija prihvata da laze i obmanjuje narod kako se ne bi otkrilo da nije sveznajuca, onda se u tom laganju i obmanjivanju ode u toliku krajnost da se izgubi i ono malo Istine sto je imalo, tako da su sve hriscanske crkve danas prakticno firme kojima su glavni interesi finansije i kontrola narodnih masa - samo sto je to kod nekih izrazeno vise a kod nekih manje. Naravno, uvek postoje pojedinci koji strce kao veliki duhovnici i koji zive skromnim zivotom u skladu sa onim sto propovedaju, ali ti pojedinci ne mogu sluziti kao opravdanje za postojanje organizacija koje se kriju iza propovedanja skromnosti dok njihovi lideri zive u neprevazidjenom luksuzu!

I najvaznija stvar u celoj prici - nijedan religijski spis u kome se poziva na ubistvo nije istinit niti sadrzi pravu i celovitu Istinu (mozda sadrzi neke delove, ali opste poznata je cinjenica da najopsanija je laz koja sadrzi 99% istine!), jer 'bog' koji poziva na ubijanje nije pravi Tvorac, vec zemaljski vladar koji ima cilj da zavadi ljude kako bi lakse njima vladao!

Dakle, vecina danasnjih religijskih knjiga su falsifikati koje su napisali ljudi kojima je cilj da vladaju narodima tako sto ce ih zavaditi (kako ce lakse to uraditi nego preko religije) - konkretno kada je Biblija u pitanju, odnosno njen najnoviji deo: Novi Zavet, sastavili su ga fariseji, koji su uvideli da ne vredi boriti se protiv najezde vernika nove religije (Hriscanstva), vec da je bolje infiltrirati se u njihove redove i preuzeti kontrolu, a zatim tu religiju iskoristiti za pokoravanje Evrope cijim vladarima je i odgovaralo da se stotine paganskih religija zameni jednom kojom bi se lakse kontrolisao narod.

Dovoljno je reci da su Jevandjelja u Novom Zavetu odabrana po danas nepoznatom principu, jer je tesko reci zasto je od nekoliko stotina razlicitih verzija odabrano bas ova 4, u kojima cak ni imena apostola nisu ista (ili ih je bilo vise od 12, ili neka imena u razlicitim jevandjeljima nisu tacna, te je jedno od to dvoje sigurno LAZ!). Vecina fanaticnih hriscana ignorise ovu 'sitnicu', ali u ovo vreme egzaktne nauke nezamislivo je da jedna tako vazna knjiga koja pretenduje da bude jedina koja sadrzi Istinu, sadrzi takve protivrecnosti!

Dakle, sve te knjige nije steta citati, jer sadrze delove Istine, ili su bazirane na starim spisima koji su sadrzavali fragmente Istine, ali treba se cuvati protivrecnosti i zamki koje je ubacila ljudska ruka, tako sto ce citalac misliti svojom glavom umesto da dozvoljava da bude programiran!

Pravi Tvorac nikada nece biti sebican, ljut, prouzrokovati unistenje, i sve te osobine su ocigledno pripisane nekom zemaljskom bicu koje je imalo ogromnu moc, ali i sve ljudske mane.

Jednom recju, Bog koga slave zvanicne religije hriscana, jevreja i muslimana ne moze biti pravi Bog, ako ga oni vide kao takvog, kao entitet koji moze da se razbesni zbog postupaka ljudi, koji poziva na ubijanje onih koji drugacije misle, itd.
Pravi Tvorac ce pozivati na mir, ljubav, slogu, i postovanje tudjeg misljenja ma kakvo ono bilo (sve dok ne ugrozava druge), a samo onaj ko ne zeli istinski duhovni napredak ljudi ce govoriti sve suprotno - da treba ubijati i proganjati neistomisljenike, da treba ljude naterati da misle 'tako i tako', itd.

I na kraju, ne postoje dobre i lose religije, vec samo dobri i losi ljudi!
Dobar covek ce biti dobar ma kojoj religiji pripadao, postovace druge i drugacije misljenje bez zelje da nametne svoje. Los covek ce biti los, ma kojoj religiji pripadao i/ili ma kakvu mantiju nosio, jer nece postovati druge niti drugacije misljenje i uvek ce nastojati da druge natera da misle isto kao i on, pa makar i silom!

A svi problemi kod ljudi pocinju od ega i egoizma, tj. od cuvenog 'JA'!

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
I na kraju, ne postoje dobre i lose religije, vec samo dobri i losi ljudi!
Dobar covek ce biti dobar ma kojoj religiji pripadao, postovace druge i drugacije misljenje bez zelje da nametne svoje. Los covek ce biti los, ma kojoj religiji pripadao i/ili ma kakvu mantiju nosio, jer nece postovati druge niti drugacije misljenje i uvek ce nastojati da druge natera da misle isto kao i on, pa makar i silom!

A svi problemi kod ljudi pocinju od ega i egoizma, tj. od cuvenog 'JA'!

yes3yes3yes3:yea::yea::yea:

Član
Učlanjen(a)
30.01.2010
Poruka
30
NE TRAZIM STO JE VASE NEGO VAS

Ovim recima ,koje je mogla izreci samo plamena apostolska ljubav prema bliznjim,iskazana je sustina odnosa hriscanina prema Bogu i Boga prema hriscaninu.LJubav Bozja mogla bi da kaze/
Ti hriscanine,postojis mene radi,mene radi milostinju delis,mene radi milosrdne molitve uzdizes,mene radi crkve zidas,mene radi zrtve prinosis i mnoga dobra dela cinis.Sve je to dobro,sve je to ugodno,no ti si mi drazi od svega toga.Na kraju krajeva ja ne trazim nista od svega toga ,ja tebe trazim samo tebe.
LJubav hriscanina pak mogla bi da kaze/
Ti mi Gospode zdravlje dajes,to je dobro.Ti svetlost palis,dazd pustas,gromom vazduh osvezavas i to je dobro.Ti dajes bogatstvo,mudrost,mnogoletnost i porod.Bezbroj drugih dobara Ti obilno postavljas na trpezu ovoga zivota.I sve je to dobro i predobro.
I sve to primam sa blagoscu.No na kraju krajeva sve je to samo ivica skuta Tvog,na kraju krajeva ja ne trazim nista od svega toga no Tebe,Gospode,Tebe Jedinoga trazim.
O braco moja ,nije ono Bog sto se vidi telesnim ocima,niti je covek ono sto se vidi telesnim ocima.Ono sto se vidi u vasceloj prirodi jeste samo nesto od Boga,ono sto se vidi u telesnoj rizi jeste samo nesto na coveku. Bog je ljubav,braco,sto nebo spusta ka zemlji,covek jeljubav braco,sto zemlju dize ka nebu.
O Gospode Covekoljubivi, Tvorce i Svedrzitelju,useli se vise i jos vise u nas Duhom Tvojim Zivotvornim,da zivi budemo,u carstvu bez smrti. Tebi slava i hvala vavek.

PROLOG EPISKOP NIKOLAJ VELIMIROVIC

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
O braco moja ,nije ono Bog sto se vidi telesnim ocima,niti je covek ono sto se vidi telesnim ocima.Ono sto se vidi u vasceloj prirodi jeste samo nesto od Boga,ono sto se vidi u telesnoj rizi jeste samo nesto na coveku. Bog je ljubav,braco,sto nebo spusta ka zemlji,covek jeljubav braco,sto zemlju dize ka nebu.
O Gospode Covekoljubivi, Tvorce i Svedrzitelju,useli se vise i jos vise u nas Duhom Tvojim Zivotvornim,da zivi budemo,u carstvu bez smrti. Tebi slava i hvala vavek.

Svidja mi se ovaj deo....lepe reci smile3

Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
"Mi smo objavili Tevrat u kome je uputstvo i svjetlo. Po njemu su Jevrejima sudili vjerovesnici, koji su bili Allahu poslušni i čestiti ljudi, i učeni, od kojih je traženo da čuvaju Allahovu Knjigu, i oni su nad njom bdjeli. Zato se, kada budete sudili, ne bojte ljudi, već se bojte Mene, i ne zamjenjujte riječi Moje za nešto što malo vrijedi! A oni koji ne sude prema onome što je Allah objavio, oni su pravi nevjernici... Poslije njih poslali smo Isaa, sina Merjemina, koji je priznavao Tevrat prije Njega objavljen, a Njemu smo dali Indžil, u kome je bilo uputstvo i svijetlo, i da potvrdi Tevrat prije Njega objavljen, u kome je također bilo uputstvo i pouka onima koji su se Allaha bojali,... A tebi objavljujemo Knjigu, samu Istinu, da potvrdi Knjige prije Nje objavljene i da nad Njima bdi. I ti im sudi prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i ne odstupaj od Istine koja ti dolazi; ... Allahu ćete se svi vratiti, pa će vas On o onome u čemu ste se razilazili obavijestiti." (Kur'an 5,44-48.)

Član
Učlanjen(a)
03.09.2009
Poruka
103
Prvo mi kaži šta je istina, pa ćemo onda o tome u kojoj je religiji možeš naći.
Ovako svako polazi od toga da je po difoltu istina baš u njegovoj religiji, pa što ta religija kaže, e baš to je sušta istina.
Tako i mi ateisti. Istina je u ateističkoj religiji. :dance2:
Dali ti vjerujes u ono sto radis.Ili jednostavno radis.I nikad ne vjerujes da ces uspeti.Dosta ljudi vjeru uzimaju i prilogodjavaju na svoj nacin.
Svete knjige (biblija ,kuran itd) pisani su tako da svaki tumac moze da je tumaci na svoj nacin.Isto tako niko od nas (vjernika ) nije procito orginalnu svetu knjigu.One su se kroz vjekove prepisivanja dopunjavale i mjenjale.Ali bit svake svete knjige osto isti.
Dali je istinita ili nije ,sve zavisi od covjeka do covjeka.Za neke netreba nikakve dokaze da bi u nesto verovali.
Ja vjerujem u svoju veru i meni netreba nikakav dokaz da Bog postoji niti ga trazim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
evo jedan najgluplji odgovor ali najrealniji za one koji neveruju . Ako verujes u Boga , mozes biti spasen vatre (ako postoji) a ako ne verujes , i ako si se okrenuo materiji, porocima zivota i huljenju Boga , ne mozes biti) mislim da ateisti nista bolje ne zive od teista, vec lutaju kroz zivot jer nemaju pravi cilj , a mislim da bi cilj svima treba biti Bozje Zadovoljstvo i Raj. znaci da svako ko ne veruje stavlja sebe u rizik. e sad.. sto se tice vere u Boga, ako ti je neko dao hleb , dao vodu i dao vazduh, i zivot dao , da li njemu trebas jednom zahvaliti, a nekome ko ti da nesto vredno spreman si i nedelju dana zahvaljivati ? sto se religija tice , mislim da je, kao sto i Hriscani Misle i ostali da je Bog JEDAN, sto znaci da je on od postojanja sveta, pa do danas , isto znaci da je Taj isti Bog slao ljude kako bi uputili ljude u veru , mislim da bi suludo bilo kada bi neko pomislio da je Bog rekao jedno , pa se u drugog religiji 'predomislio' i rekao drugacije . zbog toga su sve religije identicne , od prvog Bozjeg Poslanika Do poslednjeg(Muhammeda.s.a.w.s.) neko je naveo da su sve religije prepisi jedna od druge kako bi se zataskala istina .. a sto se topica tice , religija istinska .. ? to vam niko ne moze potvrditi, ali ja takodje stajem na stranu Islama , kao istinske religije iz vise razloga.. kao glavni razlog po cemu se Islam razlikuje od ostalih religija jesu Zakoni , za koje neki misle da su preterani. ali.. nijedan zakon u Islamu nije nepravedan. neka neko navede neki ukoliko misli da je nepravedan , potrudicu se da dam odgovor. naveo je neko kao 2 ili treci odgovor dosta o Islamu sa kojim se potpuno slazem, a zanimaju me te kontradikice za koje neko tvrdi ako moze da navede ta ajeta koja jedan drugog iskljucuju .. a sto se zakona tice ko moze bolje suditi ljudima i na zemlji i na nebu nego neko ko ih je stvorio ? niko osim Boga , tako da kako bi rekli Islamskim vernicima sudi Bog , dok ostalim vernicima ljudi sude, koji su u mnogo slucajeva nepravedni. bas zbog toga je stopa kriminala i ostalog na Istoku 1% dok je na zapadu mnogo velika . nebitno to, moje misljenje o veri i ostalom. kao prvo i osnovno treba cvrsto verovati u Boga , makar i krsili zapovesti , ali prava istinska ljubav i vera mora postojati , jer ima mnogo ljudi 'poboznih' koji idu u bogomolje, a ovako pricaju iza ledja , lose , smisljaju zlo drugome i ostalo . tako da je to osnov i pokretacka energija .. Allah(Bog) je u Svetoj knjizi Muslimana objavio pre svih zapovesti 'UČI' sto znaci mozda da je Muslimanu rekao , uci i druge knjige i religije , i videces da je jedino Kur'an prava objava sa neba(ne kazem da je biblija izmisljena, ima o tome dosta rasprave , ali to nije vazno) , i bices ojacan u veri.. sto se tice tih cuda koja su vec spomenuta , to je nemoguce objasniti , i jedno je sigurno , da je onaj koji je to objavio imao znanje o tome , a covek preko koga je objavljen Kur'an svakako nije mogao znati u 7. veku sta se nalazi u svemiru kako je nastao svet i mnogo toga drugog... sto znaci da je objavljeno od Boga. dok je npr u Hriscanskom svetu sasvim drugacije , svestenici koji su bili uceni u veri, su spaljivali naucnike na lomaci koji su nalazili kontradikcije u Bibliji , iako im je naredjeno da ne ubijaju.. ali kao i sto sam rekao , prava i istinska vera u Boga je najvaznija , i naravno postovanje Bozjih zakona i zapovesti. nije dovoljno reci 'ja verujem, ja sam vernik' pravi vernik koji voli Boga i postuje ide 5 puta na molitvu u toku dana. mozda ima malo offtopic ali izneo sam misljenje o religiji u kojoj postoji istina ..

Natrag