Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

Član
Učlanjen(a)
21.06.2009
Poruka
80
I, bre Polar, pa nisi ništa pazio na času čoveče!:)

Zar je to toliko očigledno?:red:
Pa kako može Hristos da bude prvi hriščanin?!Hrišćanin je sledbenik Hristov. I još kako je bitno!

Dobro, kad ti kažeš. Da li postoji prvi sledbenik, ili je napravljen koncenzus?

Šta petljaš ovo u trećoj rečenici, ne uspevam da te pratim...

Evo najprostije što mogu. Šta je cilj tvoje religije, koja je to velika istina koju pruža religija, ali lično za tebe (ili je po sredi stereotip)?:dntknw:

Joj, a tek nastavak...!
Ajmo redom:šta je cilj spoznaje Boga?Šta bi ti rek*o?

Mislio sam, šta ako cilj nije spoznaja Boga...;)

...pa opet preskačemo ove rečenice, tebi samom znane...pa ti odgovorim na poslednju:najbliži Bogu je onaj koji živi po Božijim zapovestima, a ne štreber koji zentuje od svega, a još manje budala koji skače..pa šta bude... igde god se našao...:)

Ti verovatno misliš na zapovesti zapisane u Bibliji, zar ne?
Rekao bih da je najbiži Bogu onaj koji je "spoznao Boga":???:

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Pa jeste, kad sam ja streberka, pa primetila da muljas...:)Idemo redom:
1.Jeste, prvi sledbenik Hristov, ucenik Hristov, bio je apostol Andrej.Zato se zove, u Zitijama svetih, Prvozvani.To sad nemoj da mi pomesas sa onim razbojnikom na krstu koji je sa Hristom prvi otisao u raj -taj se zvao Dismas.Nema konsenzusa.
2.Ovo pitanje ti je divno i pametno i ja sam bas i postavila temu na ovom pdf, zove se "pitanje za verujuce", na koju mi niko nije odgovorio.Valjda nema verujucih,ko bi znao? Sto se mene tice, gade mi se svi masovni pokreti, pa tako i kolektivna verovanja, a nisam nesto ni disciplinovana niti poslusna, tako da sve volim da otkrivam sama, pa sta kosta-da kosta!Zato ti mogu pricati samo o svom iskustvu i to vrlo rado! Istina koju sam ja,licno, iskusila je da Bog postoji i da me On voli.Takodje, da je On Licnost, Bice koje daje smisao, svrhu i snagu mom zivotu.On je sustina mog postojanja i vazduh koji disem.
3.Cilj spoznaje Boga je zajednistvo sa Njim.
4.Jeste, mislim na Bozije zapovesti, ali one nisu jedini put Bogopoznanja.Covek moze spoznati Boga i kroz Prirodu, nauku, patnju, licno iskustvo.ZApovesti su najvisi moralni kodeks ljudskog ponasanja kome ja, koja tezim Bogopoznanju, trudim se da ispunim...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bilo nekad.Mislim, takvo naucno verovanje.Vise nije.Od pojave humanisticke psihologije, dokazano da postoji hijerarhija potreba (Maslov,Teorije licnosti, polozila sam desetkom, veruj mi, mrzi me da trazim pa copy/paste...).
Po toj naucnoj teoriji koju mora da zna svaki student psihologije, naizust, postoje bazicne i potrebe viseg hijerarhijskog nivoa.Jedna od njih je i religiozna.
A teza Dzona Loka o tabula rase koju pominjes takodje nije vise "in".Covek se ne radja kao "prazan list papira".Postoje naucni dokazi (da ne crvenim opet slova) da deca uce i dok su u intrauterinom periodu razvoja, citaj:fetusi...
Dakle(M) nije diskutabilono...

Govoriš li o Abrahamu Maslovu? Ne, u njegovoj hijerarhiji potreba ne pominje se religija. Ne bar u njenim osnovnim odredicama. To je jedno, a drugo, nemaš nikakvog osnova da kažeš "Bilo nekad", a pozivaš se na Maslova. Ako je išta bilo nekad onda je to upravo on. Teoriju koju pominješ prvi put je objavio daleke 1943. godine! A od tada ih se pojavilo mnogo drugih teorija i "teorija". Za svaku svoju tvrdnju, možeš naći dokaz u nekoj od tih teorija. Kao, uostalom, i ja.

ps. čestitam na desetki!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Da, govorim o njemu. Samo nabroj sta se nalazi na vrhu njegove hijerarhije potreba, koje su to potrebe koje on pominje?Da li je religiozna potreba jedna od njih?
"Bilo nekad" se ne odnosi na Maslova vec na Dzona Loka po kojoj se covek radja kao "prazan list papira". Takodje, ne vezujem se za njega - ti me veza!vec za humanisticku psihologiju. Jeste, mnoge teorije su se pojavile, ali nisu sve naucne. Vecina njih se i ne bavi ovakvim pitanjima.
A ja svoje tvrdnje o veri ne trazim u nauci jer je to glupost na kub.Vera se ne dokazuje - inace ne bi bila vera.:)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Bila bi mi čast da čujem/pročitam o tom iskustvu.yes3

Btw, lepo ti stoje krila:)

Ijuu pa ti me navuce na off topic umalo!;)
Hocu!Daj temu...Rado cu pricati sa tobom, vidim da imas duha i nisi neki mracni, prgav tip.
Ipak, zao mi je sto moram da te suocim sa grubom stvarnoscu...nemam krila...:)

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
Ja pričam stalno o religijskoj vjeri.
Ti pricas o njoj, ja ne pricam . Takodje, koliko sam primetio i ti i ostali se bazirate samo na hriscanstvu i govorite kao da je to jedino sto postoji sto je vezano za boga i samo na osnovu njega stvarate sliku.

A ovo što si napisao da se rađamo sa urođenom težnjom ka Bogu, u najmanju ruku je diskutabilno. Kada se rodimo, imamo jedine težnje samo da dišemo, jedemo, gledamo i pravimo pokrete. Sve drugo što dođe kasnije, nauče nas. Zahvaljujući našem razumu i memoriji, koja je u trenutku rađanja kao bijeli list hartije, postepeno spoznajemo svijet oko sebe i usvajamo ga na način kako nam ga drugi predstavljaju; ovo naročito u početku našeg razvoja, koji i jeste najvažniji. Kasnije, kada i sami steknemo neko znanje i iskustvo, zauzimamo i vlastite stvove i donosimo vlastite sudove o svijetu koji nas okružuje.

Da li si ti ucio da volis?

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
TTakodje, koliko sam primetio i ti i ostali se bazirate samo na hriscanstvu i govorite kao da je to jedino sto postoji sto je vezano za boga i samo na osnovu njega stvarate sliku.
To, naravno, predstavlja slobodu izbora u okviru pdf-a, ali ne podrazumeva nepoznavanje ostalih religijskih sistema.A i razumljivo je, jer hriscani duboko veruju da postoji samo jedan Bog, dok su ostalo "tvorevine ruku ljudskih" ili demoni.
Verska tolerancija se ovde ne odnosi na versku alterantivu nego "mirnu koegzistenciju" i postovanje onih koji misle drugacije.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da, govorim o njemu. Samo nabroj sta se nalazi na vrhu njegove hijerarhije potreba, koje su to potrebe koje on pominje?Da li je religiozna potreba jedna od njih?

Ne, u njegovoj hijerarhiji potreba, ne pominje se religija.

Ti pricas o njoj, ja ne pricam . Takodje, koliko sam primetio i ti i ostali se bazirate samo na hriscanstvu i govorite kao da je to jedino sto postoji sto je vezano za boga i samo na osnovu njega stvarate sliku.

Da li si ti ucio da volis?

Kada govorim o religiji uopšte, nikada ne mislim samio na hrišćanstvo, ne znam kako si došao do takvog zaključka.
A što se tiče tvog pitanja o ljubavi, pa ja sam rekao da se rađamo sa razumom i intelektom. To valjda podrazumijeva da se sa našim mentalnim sklopom rađaju i naše emocije - ljubav, mržnja... Dakle, potencijalno su u nama i nisu unaprijed programirane i usmjerene ni na što.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
Kada govorim o religiji uopšte, nikada ne mislim samio na hrišćanstvo, ne znam kako si došao do takvog zaključka.

Ja sam do sada primetio da vadis citate samo iz hriscanskih knjiga ali recimo da je to zato sto su u diskusijama i ucestvovali uglavnom oni.
A što se tiče tvog pitanja o ljubavi, pa ja sam rekao da se rađamo sa razumom i intelektom. To valjda podrazumijeva da se sa našim mentalnim sklopom rađaju i naše emocije - ljubav, mržnja... Dakle, potencijalno su u nama i nisu unaprijed programirane i usmjerene ni na što.

Vidis to sto sam boldirao....to sam i ja rekao. Nikakvo programiranje i usmerenje nisam spominjao, ono je tu sa rodjenjem kao glad ( ceznja, zudnja ) a sta ce biti u zivotu dalje to zavisi od nas samih, da li cemo u sebi probuditi mrznju, ljubav ili nesto trece.

Natrag