Da li postoji religija u kojoj postoji istina ?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Prava religija

........Ako ovde ima religioznih ljudi koji bi želeli da objasne (da ne kažem - dokažu) da njihova religija, vera, veroispovest, ili bilo koji drugi teološki sistem verovanja ima bilo kakve veze sa istinom (onim što postoji), bio bih jako sretan, i veoma bih želeo to da čujem.yes3
U Hristovoj crkvi kod Hrišćana!
Ima jako puno primera, ali evo ti samo jedam za početak, ako si živ i zdrav.
Матеј 5:18 Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.
Danas proroci i proročice ne mogu predvideti događaje ni za godinu dana unapred a Hristova crkva može i po hiljadama godina unapred!
Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
U svakoj religiji postoji istina!
Takodje, u svakoj postoji poluistina i laz.
Religija nije van zemlje, ne pripada nekim nadnaravnim bicima nego ljudima. A ljudi ima i zlih i dobrih, kako svuda tako i u religijama. Lose je kada zli nadvladaju u religijama, tada pocinju katastrofe.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Da bi neka religija bila istinita ,treba da se ispuni veci broj cinilaca.
1.Da je ono sto ona uci u ogromnoj meri i naucna cinjenica.
2.Da je istorijski pouzdana
3.Da se slaze sama sa sobom,a ne da kontrira sama sebi
4.Da je izgradjujuca sa pozitivnim stvarima,a ne degradirajucim.
5.Da se sve to vidi i oseti na njenim pripadnicima itd..itd

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Veliko je pitanje šta je, ili koji je, laički stav - onih koji vjeruju da je sve istina što piše u Bibliji, Kur'anu, Tori..., ili onih koji ne vjeruju u tu "istinu"? U narodnu književnost spadaju i bajke!
Laički stav predstavlja obe krajnosti: verovanje da je sve istina i tvrdnja da apsolutno ništa nije istina. A da, postoje i narodne bajke, ali i one nose određene pouke.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sarrdu, ti stvaras pojam o pravoj crkvi na osnovu svojih licnih zelja i zamisli, odnosno ako nema Alkohola i Kafe, i ako covek mora da odvaja deo novca, to nije prava crkva, to je tvoj zakljucak.

Prijatelju, pravo Hriscanstvo se ogleda u samoodricanju, a ne u slobodi koja steti i telu i Duhu.

Zato je biblijski put najsigurniji, i hvala Gospodu sto nam je dao svoju rec, kao zastitu od laznih teorija i filozofija..

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Sarrdu, ti stvaras pojam o pravoj crkvi na osnovu svojih licnih zelja i zamisli, odnosno ako nema Alkohola i Kafe, i ako covek mora da odvaja deo novca, to nije prava crkva, to je tvoj zakljucak.
To normalno nije tačno iz 4 razloga:
1. To nisu moje lične želje i razlozi, zato što sam za sve zablude Adventizma izneo stihove iz Pisma, tako i iznete za alkohol, kafu i desetak i žene u crkvi, i sve ostale koje ću izneti;
2. Isto tako razmušljaju i sve ostale crkve na svetu, osim vaše;
3. Dobri poznavaoci biblije se takođe slažu sa mnom, oko navedenih stvari;
4. Neki dugogodišnji Adventisti se isto slažu sa mnom, ali zato što i ostale crkve greše u podosta toga - ostaju u Adventizmu;

Prijatelju, pravo Hriscanstvo se ogleda u samoodricanju, a ne u slobodi koja steti i telu i Duhu.
Misliš da se J.svedoci neodriču. Ili monasi u kelijama i manastirima. Ili baptisti ili .............. odricanje nije samo davanje desetka, već puno toga, pa na kraju krajeva i dobrovoljni prilog koji imaju sve crkve. Ali Adventisti mnogo vole pare, zato imaju u desetak. Doduše svi vole, ali ASD za nijansu više.

Zato je biblijski put najsigurniji, i hvala Gospodu sto nam je dao svoju rec, kao zastitu od laznih teorija i filozofija..
To, nažalost, svi kažu. Kada se vodi polemika o bilo kojoj doktrini – prvo se vadi biblija i stihovi iz Pisma. I na bazi ISTOG STIHA Hrist je razapet na krstu i stubu, Žene mogu da propovedaju i ne mogu, Desetak je mrtav i obavezan za Hriščane, Ikone i kipovi su potrebni radi približavanju Bogu i da je to kršenje druge zapovesti, mojsijeve ploče su imale 10 zapovesti i 12 zapovesti.................

Pa vidiš i sam, ako hoćeš da vidiš, na bazi ISTE BIBLIJE i ISTIH STIHOVA Adventisti su zaključili da žene mogu propovedati u crkvi, a Adventista Laodikeja da ne mogu. I sada ispada da ja > [FONT=&amp]ti stvaras pojam o pravoj crkvi na osnovu svojih licnih zelja i zamisli, [/FONT] < pa evo i ti si došao do drugačijeg zaključka od tvoje crkve.

Ustvari tu je nešto sasvim drugo u pitanju. To je CRKVENITITIS. ‘’Bolest’’ kojoj se retko koji vernik može odupreti. Malo psihologija mase, malo sotona, malo društveno okruženje, malo neki interes, malo još ko zna čega još i čovek (vernik) počinje braniti crvenu doktrinu a ne biblijsku. Postane crkvenolik a ne Hristolik. To si se i sam mogao lako uveriti u tvom ‘’ratu’’ sa J.svedocima. Pa zašto misliš da to nije slučaj i sa drugm vernicima? Vidiš da svi brane svoje crkve, a i sam znaš da su u zabludama. Zbog čega misliš da to ne važi i za Adventu. Podsetio bih te samo, po ko zna koji put, da sve crkve misle da su one PRAVE, i brane svoje doktrine!
Pozdrav brate, Bog s tobom

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
To normalno nije tačno iz 4 razloga:
1. To nisu moje lične želje i razlozi, zato što sam za sve zablude Adventizma izneo stihove iz Pisma, tako i iznete za alkohol, kafu i desetak i žene u crkvi, i sve ostale koje ću izneti;
2. Isto tako razmušljaju i sve ostale crkve na svetu, osim vaše;
3. Dobri poznavaoci biblije se takođe slažu sa mnom, oko navedenih stvari;
4. Neki dugogodišnji Adventisti se isto slažu sa mnom, ali zato što i ostale crkve greše u podosta toga - ostaju u Adventizmu;

Ti nisi nista izneo, u vezi desetka ti je objasnjeno, u vezi zena takodje, objasnio ti je Mika 32, a i ja, sto se tice kafe, takodje ti je upuceno objasnjenje o tome, da Hriscanin treba da bude celovita licnost, i da njegovo zdravlje, kao i Duhovnost zavise od pravilnog odnosa prema ishrani, jer je covekovo telo hram Svetoga Duha.
U tom pogledu, nedopustivo je da covek konzumira Alkohol koji je u bibliji okarakterisan kao izvor sveg zla i nemorala, kao i ostale otrove koji unistavaju kako covekovo fizicko, tako i Duhovno zdravlje.

Za razliku od toga, ti mi nisi naveo citate gde biblija odobrava konzumiranje Kafe, Alkohola, Cigareta, itd.

Misliš da se J.svedoci neodriču. Ili monasi u kelijama i manastirima. Ili baptisti ili .............. odricanje nije samo davanje desetka, već puno toga, pa na kraju krajeva i dobrovoljni prilog koji imaju sve crkve. Ali Adventisti mnogo vole pare, zato imaju u desetak. Doduše svi vole, ali ASD za nijansu više.

Naravno da se ne odricu, svestenici u drugim crkvama razmisljaju identicno kao ti, znam iz licnog iskustva, a ako neko tako cini, on je slab moralno i u drugim stvarima, a ja sam slicnu skolu prosao, dok nisam shvatio da me te sitne pojedinosti odvajaju od tvorca, i odlucio sam da ih uz Bozju pomoc odbacim.
Danas sam slobodan covek, jer ne robujem tim stvarima..

To, nažalost, svi kažu. Kada se vodi polemika o bilo kojoj doktrini – prvo se vadi biblija i stihovi iz Pisma. I na bazi ISTOG STIHA Hrist je razapet na krstu i stubu, Žene mogu da propovedaju i ne mogu, Desetak je mrtav i obavezan za Hriščane, Ikone i kipovi su potrebni radi približavanju Bogu i da je to kršenje druge zapovesti, mojsijeve ploče su imale 10 zapovesti i 12 zapovesti.................

Nazalost kazu, ali se malo njih stvarno srcem pridrzava reci Bozjih

Pa vidiš i sam, ako hoćeš da vidiš, na bazi ISTE BIBLIJE i ISTIH STIHOVA Adventisti su zaključili da žene mogu propovedati u crkvi, a Adventista Laodikeja da ne mogu. I sada ispada da ja > ti stvaras pojam o pravoj crkvi na osnovu svojih licnih zelja i zamisli, < pa evo i ti si došao do drugačijeg zaključka od tvoje crkve.

Ako postoji neka Adventisticka crkva koja prima zene u sluzbu propovednika, ali pazi `propovednika, ne ucitelja, ili da li dopustaju zenama da govore za propovedaonicom, vec iskljucivo propovednika, ja cu toj crkvi ili pojedincu reci u oci ili javno da je to pogresno, ali to mi nece biti razlog da napustim crkvu, jer ljudi u crkvi mogu doneti pogresne odluke, ne pitajuci Boga da li je to njegova volja, ali to ne znaci da ta crkva nije prava, vec da su pojedinci napravili kompromis.
A ja bih ti bio zahvalan kad bi mi naveo bar jednu Adventisticku crkvu u kojoj je pastor i propovednik zena.

Ustvari tu je nešto sasvim drugo u pitanju. To je CRKVENITITIS. ‘’Bolest’’ kojoj se retko koji vernik može odupreti. Malo psihologija mase, malo sotona, malo društveno okruženje, malo neki interes, malo još ko zna čega još i čovek (vernik) počinje braniti crvenu doktrinu a ne biblijsku. Postane crkvenolik a ne Hristolik. To si se i sam mogao lako uveriti u tvom ‘’ratu’’ sa J.svedocima. Pa zašto misliš da to nije slučaj i sa drugm vernicima? Vidiš da svi brane svoje crkve, a i sam znaš da su u zabludama. Zbog čega misliš da to ne važi i za Adventu. Podsetio bih te samo, po ko zna koji put, da sve crkve misle da su one PRAVE, i brane svoje doktrine!
Pozdrav brate, Bog s tobom

Da, sve GOVORE da su prave, ali ni jedna ne poseduje izvorno ucenje biblije, sto znaci da je to lazno svedocanstvo.

Bilo bi dobro da malo istrazujes, i da vidimo koja crkva danas ispunjava deset Bozjih zapovesti onakve kakve je Bog objavio Mojsiju na Sinajskoj gori, a Isus ih potvrdio, kad to otkrijes javi se, bas bi me zanimali rezultati tvog istrazivanja.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Brate Laodikeja.
Ne vredi! Identičan si slučaj kao i svi ostali crkvenjaci. Ja sam izneo validne i eksplicitine stihove iz Pisma koji govore da sam u 100 % u pravu - ti evo ofgovaraš da nisam ništa izneo. Tako je kod svih crkava kada se stihovima napadne njihova doktrina. Pa i sam Hrist je citirao stihove iz Pisma farisejima i sadukejima i ništa nije vredelo. Kad Bog nije uspeo biblijom da ubedi dobre poznavaoce Pisma šta je ISTINA, kako ću tek ja loše!? Nemam apsolutno nikakve šanse. Evo to je dokaz da je CRKVENITITIS postojao i u prvom veku. Znači i crkvenititis je dokaz da nepostoji PRAVA CRKVA (denominacija), a inače prava crkva postoji - to je Hristova Crkva.
Tako da, ne samo moji postovi sa tobom, već i svi ostali kada su dva različita crkvenjaka će se svoditi na:
JA SAM U PRAVU! - NE, NISI TI VEĆ SAM JA!!
Tako da ako hoćeš možmo nastaviti, prepisku, ali nam uvek treba biti napameti ovo.
Pozdrav, Bog s tobom.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Brate Laodikeja.
Ne vredi! Identičan si slučaj kao i svi ostali crkvenjaci. Ja sam izneo validne i eksplicitine stihove iz Pisma koji govore da sam u 100 % u pravu - ti evo ofgovaraš da nisam ništa izneo. Tako je kod svih crkava kada se stihovima napadne njihova doktrina. Pa i sam Hrist je citirao stihove iz Pisma farisejima i sadukejima i ništa nije vredelo. Kad Bog nije uspeo biblijom da ubedi dobre poznavaoce Pisma šta je ISTINA, kako ću tek ja loše!? Nemam apsolutno nikakve šanse. Evo to je dokaz da je CRKVENITITIS postojao i u prvom veku. Znači i crkvenititis je dokaz da nepostoji PRAVA CRKVA (denominacija), a inače prava crkva postoji - to je Hristova Crkva.
Tako da, ne samo moji postovi sa tobom, već i svi ostali kada su dva različita crkvenjaka će se svoditi na:
JA SAM U PRAVU! - NE, NISI TI VEĆ SAM JA!!
Tako da ako hoćeš možmo nastaviti, prepisku, ali nam uvek treba biti napameti ovo.
Pozdrav, Bog s tobom.

Onda ti nisi procitao neke moje ranije komentare, u kojima sam objasnio kojim putem covek mora proci na putu spoznaje Bozanske istine.

Sustina je u tome, da intelektualna spoznaja istine nije dovoljna da bi neko bio potpuno siguran da je ono sto je spoznao putem reci istina.
To je upravo sustina problema o kome ti govoris, odnosno koje pobude pokrecu coveka da prihvati odredjeno ucenje, da li je to istinska ljubav prema Bogu i teznja da spozna sta Bog zahteva od njega, ili nesto drugo sto postoji u njegovom srcu, a pobude u tom smislu mogu biti razlicite, formalna nacionalna i verska pripadnost, materijalna dobit, ugled u drustvu, ljubav prema prijateljima, tvrdicluk i oholost da se odredjeno ucenje sacuva po svaku cenu i ako se ispostavi da je lazno, nedostatak zelje da se ispostuju kriterijumi spasenja jer zahtevaju mnogo u samoodricanju, ljubav prema svetu i grehu, itd, itd.
Sve je tu sadrzano osim ljubavi prema Bogu i teznji da se spozna istina bez obzira na cenu.

Zelim da ti u par sledecih redova pojasnim neke pojedinosti vezane za principe kako covek moze doci do potpune spoznaje da je odredjeno ucenje od Boga ili ne.

Kao prvo, svako ucenje mora proci kroz odredjenu fazu provere, jer i sama rec Bozja na vise mesta upucuje na to kada kaze `ISPITAJTE KOJI JE PUT PRAV, PA IDITE NJIME.

A na drugom mestu savetuje `IMAJ GA NA UMU NA SVIM PUTEVIMA SVOJIM A NA SVOJ RAZUM NE OSLANJAJ SE.

Covekov princip mora biti taj, da ne prihvata nista dok ne ispita da li je nesto od Boga ili ne.
A u tom smislu postoje cetiri osnovna paralelna filtera kroz koja svaka stvar mora da prodje na putu ove provere.

1. REC BOZJA - Ispitati putem reci da li je odredjena stvar og Boga ili ne,
Sve sto nije u skladu sa jasnim otkrivenjima Bozje reci ili Duha Prorostva, i po principu `TAKO GOVORI GOSPOD, to treba odbaciti kao laz.
Ipak posto smo mi ljudi ograniceni i ne razumemo najbolje sve pojave koje se desavaju oko nas, i mozemo na osnovu te ogranicenosti da donesemo pogresne zakljucke i ako smo ispitali sve putem reci, onda se primenjuje sledeca faza provere,
a to je:

2. MOLITVA - Iskreno i usrdno traziti od Gospoda da nam on otkrije svojim Svetim Duhom da li je nesto od njega ili ne.
Ono sto se nadovezuje na ovo i spada u sledecu fazu provere je:

3. ISKUSTVO - Ako smo iskreni, Bog ce nam dati iskustveno osvedocenje da li je odredjena stvar od njega ili ne.
Kao sto znamo Bog se otkriva na nekoliko nacina opisanih i u otkrivenjima njegove
reci, to je upravo kroz svoju rec, kao i putem sna, vizije, kroz znakove, i glasom Svetoga Duha koji se obraca covekovom uhu, kao i srcu.
Sledeca i najvaznija faza provere kroz koju i proizlaze sve gore opisane, i bez koje covek nije siguran, je:

4. ISKUSTVO U SVAKODNEVNOM OPSTENJU I ZAJEDNICI SA BOGOM - Da bi covek uopste znao da li je nesto od Boga, on mora imati cvrstu neprekidnu zajednicu sa njim, Sveti Duh mora prebivati u coveku i usmeravati covekove misli i dela, sto coveku omogucuje da prepozna da li je nesto od Boga ili ne, jer mu Duh koji je u njemu to svedoci.

Covek koji ne primeni ove gore navedene principe,, nije nikako siguran u istinitost istine koju je primio, i takvom coveku se ne moze verovati bilo sta da kaze, jer takav covek stavlja sebe u poziciju da govori sam od sebe, po nahodjenju svog nepreporodjenog srca. a ne po nadahnucu i osvedocavajucom silom Svetog Duha.

Zato ispitujmo kakav nas Duh vodi, govorim licno za druge, jer ja znam sta mi Duh svedoci i kako mi se otkriva, a deo tih iskustava mozes procitati i u temi pod naslovom `ISKUSTVA SA BOGOM, koju sam pokrenuo na ovom forumu.

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Brate Laodikeja
Koji nas Duh vodi to je veoma lako-teško odrediti i znati.
Lako zato što u Pismu postoje stihovi koji nam jasno i precizno govore ko je od Boga i ko je spašen, a ko ne. I teško zato što proradi ljudska subjektivnost koja je najbolje opisana u stihu: Neće mi svi koji mi govore Gospode, Gospode ući u Carstvo Nebesko......
Prema tome biće ljudi koji su ubeđeni u svoje spasenje i da su vođeni Svetim Duhom a kad stanu pred Boga, veoma će se začuditi kad im Bog kaže :Idete od mene - nepoznajem vas.
Zato što su izvrtali Njegovu reč. Dodavali i oduzimali. A to je u bibliji na više mesta eksplicitno rečeno.
Prema tome meni je apsolutno jasno koji me duh vodi. I po stihovima iz Pisma i po veri. Znam da ništa nisam dodavao i oduzimao Pismu, jer nisam imao potrebe. Učio me je Bog kroz bibliju a ne EGW i Miler i vodeće telo i ljudi. Nikom nisam lažno ništa propovedao, već sam se držao samo ISTINE.
E sad šta je ISTINA - to smo više puta APSOLVIRALI. Svaka crkva ima svoju istinu kao što je i Pismo predvidelo >
[FONT=&quot][/FONT][FONT=&quot] I sedam će se žena uhvatiti za jednoga čoveka govoreći : "Svoj ćemo hleb jesti,"reći će,"i u haljine se svoje oblačiti, daj nam samo da tvoje nosimo ime, skini sa nas svu sramotu našu." (Is. 4:1).
I po već citiranom stihu >Neće svi koji mi govore Gospode, Gospode...< Može se zaključiti dq će tako ostati i do armagedona. Šta da se radi. Deluje Bog, ali deluje i sotona. Uvek je tako bilo i biće. Uvek je bilo koji su istinito prenosili Božju reč i oni koji su prenosili ZAPOVESTI LJUDSKE.
Evo upravo i ovaj forum je to lepo pokazao...
Ja sam ubeđen koliko god hoćeš posto da sam u PRAVOJ CRKVI i da prenosim samo ISTINU. A takođe mislim da si i ti u to ubeđen 100 % za svoju. I da nastavimo prepisku sa još 10 miliona postova, ista bi stvar bila. Ja drumom - ti šumom. Ostadosmo pri svojim ubeđenjima, a Hristov dolazak se već jako približio.
Šta ćeš, veliki je ulog, zato je to sve tako i komplikovano.
Pozdrav, Gospod s tobom
[/FONT]

Natrag