Brate Laodikeja.
Ne vredi! Identičan si slučaj kao i svi ostali crkvenjaci. Ja sam izneo validne i eksplicitine stihove iz Pisma koji govore da sam u 100 % u pravu - ti evo ofgovaraš da nisam ništa izneo. Tako je kod svih crkava kada se stihovima napadne njihova doktrina. Pa i sam Hrist je citirao stihove iz Pisma farisejima i sadukejima i ništa nije vredelo. Kad Bog nije uspeo biblijom da ubedi dobre poznavaoce Pisma šta je ISTINA, kako ću tek ja loše!? Nemam apsolutno nikakve šanse. Evo to je dokaz da je CRKVENITITIS postojao i u prvom veku. Znači i crkvenititis je dokaz da nepostoji PRAVA CRKVA (denominacija), a inače prava crkva postoji - to je Hristova Crkva.
Tako da, ne samo moji postovi sa tobom, već i svi ostali kada su dva različita crkvenjaka će se svoditi na:
JA SAM U PRAVU! - NE, NISI TI VEĆ SAM JA!!
Tako da ako hoćeš možmo nastaviti, prepisku, ali nam uvek treba biti napameti ovo.
Pozdrav, Bog s tobom.
Onda ti nisi procitao neke moje ranije komentare, u kojima sam objasnio kojim putem covek mora proci na putu spoznaje Bozanske istine.
Sustina je u tome, da intelektualna spoznaja istine nije dovoljna da bi neko bio potpuno siguran da je ono sto je spoznao putem reci istina.
To je upravo sustina problema o kome ti govoris, odnosno koje pobude pokrecu coveka da prihvati odredjeno ucenje, da li je to istinska ljubav prema Bogu i teznja da spozna sta Bog zahteva od njega, ili nesto drugo sto postoji u njegovom srcu, a pobude u tom smislu mogu biti razlicite, formalna nacionalna i verska pripadnost, materijalna dobit, ugled u drustvu, ljubav prema prijateljima, tvrdicluk i oholost da se odredjeno ucenje sacuva po svaku cenu i ako se ispostavi da je lazno, nedostatak zelje da se ispostuju kriterijumi spasenja jer zahtevaju mnogo u samoodricanju, ljubav prema svetu i grehu, itd, itd.
Sve je tu sadrzano osim ljubavi prema Bogu i teznji da se spozna istina bez obzira na cenu.
Zelim da ti u par sledecih redova pojasnim neke pojedinosti vezane za principe kako covek moze doci do potpune spoznaje da je odredjeno ucenje od Boga ili ne.
Kao prvo, svako ucenje mora proci kroz odredjenu fazu provere, jer i sama rec Bozja na vise mesta upucuje na to kada kaze `ISPITAJTE KOJI JE PUT PRAV, PA IDITE NJIME.
A na drugom mestu savetuje `IMAJ GA NA UMU NA SVIM PUTEVIMA SVOJIM A NA SVOJ RAZUM NE OSLANJAJ SE.
Covekov princip mora biti taj, da ne prihvata nista dok ne ispita da li je nesto od Boga ili ne.
A u tom smislu postoje cetiri osnovna paralelna filtera kroz koja svaka stvar mora da prodje na putu ove provere.
1. REC BOZJA - Ispitati putem reci da li je odredjena stvar og Boga ili ne,
Sve sto nije u skladu sa jasnim otkrivenjima Bozje reci ili Duha Prorostva, i po principu `TAKO GOVORI GOSPOD, to treba odbaciti kao laz.
Ipak posto smo mi ljudi ograniceni i ne razumemo najbolje sve pojave koje se desavaju oko nas, i mozemo na osnovu te ogranicenosti da donesemo pogresne zakljucke i ako smo ispitali sve putem reci, onda se primenjuje sledeca faza provere,
a to je:
2. MOLITVA - Iskreno i usrdno traziti od Gospoda da nam on otkrije svojim Svetim Duhom da li je nesto od njega ili ne.
Ono sto se nadovezuje na ovo i spada u sledecu fazu provere je:
3. ISKUSTVO - Ako smo iskreni, Bog ce nam dati iskustveno osvedocenje da li je odredjena stvar od njega ili ne.
Kao sto znamo Bog se otkriva na nekoliko nacina opisanih i u otkrivenjima njegove
reci, to je upravo kroz svoju rec, kao i putem sna, vizije, kroz znakove, i glasom Svetoga Duha koji se obraca covekovom uhu, kao i srcu.
Sledeca i najvaznija faza provere kroz koju i proizlaze sve gore opisane, i bez koje covek nije siguran, je:
4. ISKUSTVO U SVAKODNEVNOM OPSTENJU I ZAJEDNICI SA BOGOM - Da bi covek uopste znao da li je nesto od Boga, on mora imati cvrstu neprekidnu zajednicu sa njim, Sveti Duh mora prebivati u coveku i usmeravati covekove misli i dela, sto coveku omogucuje da prepozna da li je nesto od Boga ili ne, jer mu Duh koji je u njemu to svedoci.
Covek koji ne primeni ove gore navedene principe,, nije nikako siguran u istinitost istine koju je primio, i takvom coveku se ne moze verovati bilo sta da kaze, jer takav covek stavlja sebe u poziciju da govori sam od sebe, po nahodjenju svog nepreporodjenog srca. a ne po nadahnucu i osvedocavajucom silom Svetog Duha.
Zato ispitujmo kakav nas Duh vodi, govorim licno za druge, jer ja znam sta mi Duh svedoci i kako mi se otkriva, a deo tih iskustava mozes procitati i u temi pod naslovom `ISKUSTVA SA BOGOM, koju sam pokrenuo na ovom forumu.
Pozdrav