Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Misliš da li je Hristos na zemlji Bog...Bog Sin? Ne.

Mi bismo kao ljudi hteli razumeti u čemu JE RAZLIKA između Tri Nebeska Sveta...ovo je Gosn Otac, ovo je gosn Sin...ali to nije tako.

Hvala Bogu, konačno si "izišao iz rupe". I točno, bio sam "prokleto" u pravu kad rekoh da si ti najtipičniji primjer antikrista prema definiciji svetog apostola Ivana. Ovako:

1 Iv 2, 22-23: Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca.
-------------------
Gore vidimo nijekanje, pa čak i izrugivanje s Bogom Ocem i Bogom sinom - "Gosn Otac, ovo je gosn Sin...ali to nije tako". Eto, i Otac i Sin su ljudska izmišljotina, uči nas Jovan, a njemu osobno Bog je otkrio nešto što ni apostolima nije otkrio, otkrio mu je Boga koji se očitovao kao "Tri Nebeska Sveta". Ne samo apostolima, ni Isusu Bog nije otkrio ovo što je otkrio Jovanu. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hvala Bogu, konačno si "izišao iz rupe". I točno, bio sam "prokleto" u pravu kad rekoh da si ti najtipičniji primjer antikrista prema definiciji svetog apostola Ivana. Ovako:

1 Iv 2, 22-23: Tko je lažac, ako ne onaj koji tvrdi da Isus nije Krist? Antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina. Svaki koji niječe Sina, nema ni Oca, a tko priznaje Sina, ima i Oca.
-------------------
Gore vidimo nijekanje, pa čak i izrugivanje s Bogom Ocem i Bogom sinom - "Gosn Otac, ovo je gosn Sin...ali to nije tako". Eto, i Otac i Sin su ljudska izmišljotina, uči nas Jovan, a njemu osobno Bog je otkrio nešto što ni apostolima nije otkrio, otkrio mu je Boga koji se očitovao kao "Tri Nebeska Sveta". Ne samo apostolima, ni Isusu Bog nije otkrio ovo što je otkrio Jovanu.

Hajde otvorićemo posebnu temu za ovo. Ja sam rekao da ćemo sa ovim pitanjem otići u sasvim drugom pravcu a ja to ne želim. Otvorićemo temu vezanu samo za ovo pitanje.

Nego da se mi ovde bavimo Hristovom prirodom na zemlji a ne pitanjem sinovstva i očinstva.

Ima toliko tekstova koji jasno govore o "poreklu" Hrista Mesije kao ČOVEKA.

Drugo nisi ni jedan tekst našao gde Isus sam sebe naziva Theosom. Još uvek to čekam...mada ćeš mi teško odgovoriti kao i na sve ostale teksotove koji govore o LJUDSKOJ prirodi Hristovoj a nigde o Božanskoj.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Hajde otvorićemo posebnu temu za ovo. Ja sam rekao da ćemo sa ovim pitanjem otići u sasvim drugom pravcu a ja to ne želim. Otvorićemo temu vezanu samo za ovo pitanje.

Ovo je prava tema i pravo mjesto. Jer, antikrist je onaj tko niječe Oca i Sina, a vidjesmo gore da to činiš baš ti.

Ima toliko tekstova koji jasno govore o "poreklu" Hrista Mesije kao ČOVEKA.

Naravno, kad je čovjek. Ali je i mnogo mjesta na kojima se govori da je Isus Bog - sveti Toma: Gospodin moj i Bog moj. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Proroka ispred tebe, između braće tvoje, kao što sam ja, podignuće ti Gospod Bog tvoj; njega poslušajte", 5. Mojsijeva 18,11

Na koga se odnose ove proroke reči? Znamo svi. Na Hrista.

Pogledajmo sada opis Hrista..Mešijaha...

1. On je "prorok". To je odlika ČOVEKA.

2. On dolazi između braće. Opet odlika ČOVEKA. Jedan od braće. Da li braća imaju dve prirode? Ne. Koju prirodu imaju braća? Samo ljudsku-samo jednu.

3. Mešijah je kao Mojsije. Ima li Mojsije dve prirode? Ne, samo jednu.

Može li Mešijah imati dve prirode? Ne, ako je došao "između braće" i ako je "kao Mojsije".

Još mi takođe nisi odgovorio i gde stoji da je antihrist taj koji negira Božanstvo?

Na koliko pitanja ja ne dobih odgovor? Ti na svako moje jesi...i na to sam ponosan.

Naravno, kad je čovjek. Ali je i mnogo mjesta na kojima se govori da je Isus Bog - sveti Toma: Gospodin moj i Bog moj.

Jovan 10,33.34-"ja rekoh bogovi ste"...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
"Proroka ispred tebe, između braće tvoje, kao što sam ja, podignuće ti Gospod Bog tvoj; njega poslušajte", 5. Mojsijeva 18,11

2. On dolazi između braće. Opet odlika ČOVEKA. Jedan od braće. Da li braća imaju dve prirode? Ne. Koju prirodu imaju braća? Samo ljudsku-samo jednu.

Može li Mešijah imati dve prirode? Ne, ako je došao "između braće" i ako je "kao Mojsije".

Još mi takođe nisi odgovorio i gde stoji da je antihrist taj koji negira Božanstvo?

Na koliko pitanja ja ne dobih odgovor? Ti na svako moje jesi...i na to sam ponosan.

Sveti Toma: Gospodin moj i Bog moj. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sveti Toma: Gospodin moj i Bog moj.

Ok..."elohim" moj.

Toma nije išao dalje od onoga što je Hristos govorio o sebi. Misliš da je Toma rekao nešto što ni Hristos nije znao ni učio?

Ima li Mojsije i braća dve prirode ili jednu?

Zašto Mojsije nije dao nagoveštaj dve prirode u Mešijahu? Ni Isaija? Ni David? Kako to da ni jedan ne pomene tako važnu stvar ako će ono biti nešto što je alfa i omega učenja Novozavetne zajednice?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Ima li Mojsije i braća dve prirode ili jednu?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Prije dva i pol dana si dokazivao da se Tomin "Bog moj" odnosi baš na "Boga Uskrsavatelja", onoga koji je uskrisio Isusa.

Da li sam ja kriv što sam čuo da Theos uvek označava Boga? Jesam li ja tu teologiju propagirao? Ne, učili su drugi ja sam verovao. Eto šta znači "tradicija" koju prihvataš bez preispitivanja. Kada sam utvrdio da Theos može biti i theos imao sam druačiju sliku. Proveriš, ispitaš, vidiš....ako slediš tradicije ljudi imaćeš pogrešnu sliku....zato sve preispitati!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Da li sam ja kriv što sam čuo da Theos uvek označava Boga? Jesam li ja tu teologiju propagirao? Ne, učili su drugi ja sam verovao. Eto šta znači "tradicija" koju prihvataš bez preispitivanja. Kada sam utvrdio da Theos može biti i theos imao sam druačiju sliku. Proveriš, ispitaš, vidiš....ako slediš tradicije ljudi imaćeš pogrešnu sliku....zato sve preispitati!

Kad netko niječe Oca i Sina, kao što zorno vidjesmo da to čini Jovan, onda taj pada sve niže i niže, a evo primjera ovdje gore - Theos može biti i theos. teos ( s malim t) se koristi kada se govori o poganskim bogovima, :) i kao što vidite Jovan tvrdi da se sveti Toma obraća Isusu kao poganskom Bogu. Možete li zamisliti da se jedan od Njegovih apostola obraća Isusu kao poganskom bogu. Mogli vi to zamisliti ili ne, Jovan upravo tako tvrdi.

Inače, sveti apostol Ivan je Tomine riječi "Bog moj", zapisao kao veliko Theos, ovako:

καὶ ἀπεκρίθη Θωμᾶς καὶ εἶπεν αὐτῷ· Ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου.

Natrag