Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
POSTATI ne znači ostati isto moj Slape. Isus je u biti ČOVEK-TELO a ne da je i telo ostao Bog. U teme je poenta priče. Isus nije i Reč i telo već TELO.

Slažem se, POSTATI ne znači ostati isto. Ali, POSTATI ne znači ni prestati biti ono od prije. Kad si ti postao muž, nisi prestao biti sin. Jesam li u pravu? I tako Bog, kad je postao tijelom, nije prestao biti Bog. "Zaboga", kako Bi Bog prestato biti Bog. Kako je Bog vječan - bez početka je, bez kraja je i ne prestaje

Dakle, ovdje nije riječ o metamorfozi - Bog prestaje biti Bog i postaje čovjek.

Da si ti u pravu, da je Isus iz Nazareta samo čovjek, sveti Ivan ne bi napisao da je Riječ (Bog) postala tijelom, nego bi napisao da je Riječ stvorila tijelo - kao što stvara sve drugo.

P.S. I nisi mi odgovorio, jesi li ti začet po Duhu Svetim.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne, ti negiraš Božanstvo Njegovo, ono u kakvo Crkva veruje. Iznosiš lingvističko mentalne gimnastičke pokušaje da Bogočoveka učiniš samo čovekom.

Jesi li ti samo telo? Naravno, po tvom materijalističkom verovanju jesi. Tako da poenta cele priče je da Isusu negiraš Božanstvo.

Ne negira, ponoviću još jednom. Naravno, da negira tako bih i nastupio.
No, ja samo ukazuje ko je Hristos u procesu spasenja tj.kada je uzeo telo. To je ono što je nadodato kao nepotrebno breme u prošlim vekovima koje veoma opterećuje hristološku dogmu.
Ali Božanstvo Hristovo je neupitno..i Božanstvo Duha Svetoga.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Slažem se, POSTATI ne znači ostati isto. Ali, POSTATI ne znači ni prestati biti ono od prije. Kad si ti postao muž, nisi prestao biti sin. Jesam li u pravu? I tako Bog, kad je postao tijelom, nije prestao biti Bog. "Zaboga", kako Bi Bog prestato biti Bog.

Dakle, ovdje nije riječ o metamorfozi - Bog prestaje biti Bog i postaje čovjek.

Da si ti u pravu, da je Isus iz Nazareta samo čovjek, sveti Ivan ne bi napisao da je Riječ (Bog) postala tijelom, nego bi napisao da je Bog stvorio tijelo - kao što stvara sve drugo.

P.S. I nisi mi odgovorio, jesi li ti začet po Duhu Svetim.

Pogrešna je paralela koju praviš da nama zato što smo mi od početka ove prirode tj.čovek. Isus pak nije čovek oduvek. On je POSTAO nešto što nije. Tu je razlika. Zato nije dobra paralela.
Začeće Duhom Svetim nije vezano za Božansku prirodu jer Mepijah je najavljen kao "seme" Davidovo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da Mire, izraz "Sin Božiji" ima konotaciju pre svega vernosti Bogu..onaj koji je veran Bogu..za ljude na zemlji...i Adama koji je bio bezgrešan i anđele koji su bezgrešni. Svi su nazvani sinovima Božiji i to ne koncidira prirodu Božansku već vernost Bogu.

Šta je priroda? Znaš valda...mi imamo prirodu stvorenog...Bog je nestvoren. Dakle, postoje samo dve prirode..ona koja samu sebe ne može da održava i ona koja može. To je razlika između nas i Boga.

Mire, Isus nije izašao iz majčine utrobe radeći zanat...naravno da je učio, kao čovek. Ne znam kakvog Isusa zamišlja ali On je "seme Davidovo" po prirodi tela i On je svakako realan čovek.

Eto ukratko.

Ps.. On se javi u telu je original...ne Bog se javi u telu. Proveri koja grčka reč se pominje u izrazu "Bog" se javi u našem prevodu. Nije Teos..

Jovane brate, ako izraz "Sin Bozji" kada se primenjuje na Isusa, tumacis na isti nacin na koji se primenjuje i na ljude ili na andjele, zasto onda i izraz "bog" ne primenjujes na Isusa na isti nacin na koji se on primenjuje na stvorena bica?

Shvatas li da to mozes uraditi, i da bi na taj nacin porekao i Hristovo Bozanstvo, isti argument koriste i Jehovini Svedoci u poricanju njegovog Bozanstva!

Pa sta smeta da mi izraz "bog" primenimo na Isusa kao da se on odnosi na ljude? Zar nije Isus bio "samo covek" na zemlji i govorio "u ime Bozje"? Moze li biti da je samo imao autoritet i nista drugo? Ni ovaj izraz dakle ne dokazuje da je on BOG! Znaci, ajde da sve izraze svedemo kao da se odnose na ljudski odnos prema Bogu? A to moze biti slucaj i u vezi Isusa, i on je onda stvarno bio obican andjeo ili obican covek - stvorenje!

Izvini, ali ovakva teologija je igranje izrazima i totalno je apsurdna, jer ti izrazi su "antropomorfizmi", a znas dobro da ne ukazuju na realnost (stvarnost), nego sluze da opisu Bozanski odnos na nacin razumljiv ljudima! Niti izrazi - PASTIR, MLADOZENJA, MUZ, ZENA, JAGNJE, VINOGRADAR i slicno ne ukazuju na realnost, vec ukazuju na ODNOS!

Tako i izrazi SIN COVECJI, SIN BOZJI, COVEK, JEDINORODNI BOG, ni jedan od tih izraza ne ukazuje na realnost, vec na ODNOS!

Dakle, kada za Isusa stoji napisano da je on COVEK, mi ni taj izraz ne mozemo shvatiti doslovno kao da on stvarno to jeste - "samo covek". Jer kada bismo to uradili, onda bismo morali i sve ostale izraze da shvatimo doslovno!

Znaci Jovane, tvoje insistiranje na izrazu COVEK, ne ukazuje da je on imao samo ljudsku prirodu! Niti na zemlji, a niti na nebu (jer to su samo predstave u obliku vizija)! Ne dokazuje zapravo nista! I bolje bi ti bilo da na tome ne insistiras uopste, jer je kranje neozbiljno!

A sto se tice PRIRODE kazes - "mi imamo prirodu stvorenog...Bog je nestvoren"?

Jovane, "PRIRODA" je TELO!
Bog ima "nestvoreno telo"!
I tu si u pravu!

Ali si nesvestan, ili ne zelis biti, da mi ne govorimo niti ucimo da je Isus TELOM BIO BOG! On to nije bio telesno, vec je samo bio BOG PO NARAVI! Sto znaci, da je njegova LICNOST BORAVILA U TELU i bila sa telom spojena na jedan poseban nacin! Bozansko je na taj nacin bilo spojeno sa ljudskim! I zato ga mi zovemo BOGO-COVEK - jer je bio i pravi Bog i pravi covek!

Ja mislim da ti ne znas ni sta mi tvrdimo, i zato ovo sve pises. NIJE ISUS TELOM BIO BOG! I ja stvarno ne znam zasto ti nama dokazujes da je on "telom bio samo covek", kao da mi toga nismo ni svesni?

A sto se tice "licnosti", ukloni licnost iz tela, i onda vise nemas Isusa! Jer licnost si ti sam! Tvoje znanje, to si ti, i tvoja secanja, tvoja iskustva!

Ti nisi saamo telo, ono je po sebi nebitno, jer ti mozes uzeti i telo stoke, ali to ne menja tvoju licnost! Na primer, kada su demoni uzimali tela, da li su oni prestali biti demoni? NE! Oni govore kao demoni i svesni su samih sebe, i nisu oni bili "ograniceni telom stoke" , da ne znaju ni ko su ni sta su, niti su razmisljali kao stoka! Dakle, njihova licnost se ne menja ulaskom u zivotnje ili coveka, i oni zadrzavaju svoje prethodno znanje!

Isti slucaj je i sa Isusom! A to se zove utelovljenje. Isus na neki nacin zaposeda telo, s tim sto je Hristos bio u telu koje je imalo ljudsku licnost obicnog coveka, i on je ponekad tu licnost supresovao, a ponekad je ona dolazila do izrazaja! A to je ono sto posmatramo u bibliji!

Ti ne vidis ocigledno, i ne razumes pravoslavnu i katolicku teologiju. Bitno je da si otvorio temu sa namerom da osporis nase ucenje, a nisi upucen sta mi ucimo!

Dakle, ti svo vreme ovde obaras ono sto mi niti tvrdimo niti ucimo, bavis se dokazivanjem da "Isus nije telom bio Bog" (materijalno)!? Izvini, ali ko je to uopste i tvrdio???

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pogrešna je paralela koju praviš da nama zato što smo mi od početka ove prirode tj.čovek. Isus pak nije čovek oduvek.

Nisi ni ti "muž oduvijek", pa ipak nisi prestao biti sin kad si postao muž. Tako i Isus nije prestao biti Bog kad je postao čovjek. :) Prosto k'o pasulj.

On je POSTAO nešto što nije. Tu je razlika. Zato nije dobra paralela.

I ti si, kad si postao muž, postao nešto što do tada nisi bio, ali nisi prestao biti sin. :) Prosto k'o pasulj.

Začeće Duhom Svetim nije vezano za Božansku prirodu

Ma nemoj!?!? A za što vezano začeće Duhom Svetim? I je li Duh Sveti Bog?

jer Mepijah je najavljen kao "seme" Davidovo.

Što hoćeš ovim reći? Je li Marija začela po Duhu Svetom ili je začela s Josipom?

P.S. Nisi odgovorio jesi li ti začet po Duhu Svetom?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane brate, ako izraz "Sin Bozji" kada se primenjuje na Isusa, tumacis na isti nacin na koji se primenjuje i na ljude ili na andjele, zasto onda i izraz "bog" ne primenjujes na Isusa na isti nacin na koji se on primenjuje na stvorena bica?

Shvatas li da to mozes uraditi, i da bi na taj nacin porekao i Hristovo Bozanstvo, isti argument koriste i Jehovini Svedoci u poricanju njegovog Bozanstva!

Pa sta smeta da mi izraz "bog" primenimo na Isusa kao da se on odnosi na ljude? Zar nije Isus bio "samo covek" na zemlji i govorio "u ime Bozje"? Moze li biti da je samo imao autoritet i nista drugo? Ni ovaj izraz dakle ne dokazuje da je on BOG! Znaci, ajde da sve izraze svedemo kao da se odnose na ljudski odnos prema Bogu? A to moze biti slucaj i u vezi Isusa, i on je onda stvarno bio obican andjeo ili obican covek - stvorenje!

Izvini, ali ovakva teologija je igranje izrazima i totalno je apsurdna, jer ti izrazi su "antropomorfizmi", a znas dobro da ne ukazuju na realnost (stvarnost), nego sluze da opisu Bozanski odnos na nacin razumljiv ljudima! Niti izrazi - PASTIR, MLADOZENJA, MUZ, ZENA, JAGNJE, VINOGRADAR i slicno ne ukazuju na realnost, vec ukazuju na ODNOS!

Tako i izrazi SIN COVECJI, SIN BOZJI, COVEK, JEDINORODNI BOG, ni jedan od tih izraza ne ukazuje na realnost, vec na ODNOS!

Dakle, kada za Isusa stoji napisano da je on COVEK, mi ni taj izraz ne mozemo shvatiti doslovno kao da on stvarno to jeste - "samo covek". Jer kada bismo to uradili, onda bismo morali i sve ostale izraze da shvatimo doslovno!

Znaci Jovane, tvoje insistiranje na izrazu COVEK, ne ukazuje da je on imao samo ljudsku prirodu! Niti na zemlji, a niti na nebu (jer to su samo predstave u obliku vizija)! Ne dokazuje zapravo nista! I bolje bi ti bilo da na tome ne insistiras uopste, jer je kranje neozbiljno!

A sto se tice PRIRODE kazes - "mi imamo prirodu stvorenog...Bog je nestvoren"?

Jovane, "PRIRODA" je TELO!
Bog ima "nestvoreno telo"!
I tu si u pravu!

Ali si nesvestan, ili ne zelis biti, da mi ne govorimo niti ucimo da je Isus TELOM BIO BOG! On to nije bio telesno, vec je samo bio BOG PO NARAVI! Sto znaci, da je njegova LICNOST BORAVILA U TELU i bila sa telom spojena na jedan poseban nacin! Bozansko je na taj nacin bilo spojeno sa ljudskim! I zato ga mi zovemo BOGO-COVEK - jer je bio i pravi Bog i pravi covek!

Ja mislim da ti ne znas ni sta mi tvrdimo, i zato ovo sve pises. NIJE ISUS TELOM BIO BOG! I ja stvarno ne znam zasto ti nama dokazujes da je on "telom bio samo covek", kao da mi toga nismo ni svesni?

A sto se tice "licnosti", ukloni licnost iz tela, i onda vise nemas Isusa! Jer licnost si ti sam! Tvoje znanje, to si ti, i tvoja secanja, tvoja iskustva!

Ti nisi saamo telo, ono je po sebi nebitno, jer ti mozes uzeti i telo stoke, ali to ne menja tvoju licnost! Na primer, kada su demoni uzimali tela, da li su oni prestali biti demoni? NE! Oni govore kao demoni i svesni su samih sebe, i nisu oni bili "ograniceni telom stoke" , da ne znaju ni ko su ni sta su, niti su razmisljali kao stoka! Dakle, njihova licnost se ne menja ulaskom u svinje, i oni zadrzavaju svoje prethodno znanje!

Isti slucaj je i sa Isusom! A to se zove utelovljenje. Isus na neki nacin zaposeda telo, s tim sto je Hristos bio u telu koje je imalo ljudsku licnost obicnog coveka, i on je ponekad tu licnost supresovao, a ponekad je ona dolazila do izrazaja! A to je ono sto posmatramo u bibliji!

Ti ne vidis ocigledno, i ne razumes pravoslavnu i katolicku teologiju. Bitno je da si otvirio temu sa namerom da osporis nase ucenje, a nisi upucen sta mi ucimo!

Dakle, ti ovde svo vreme obaras ono sto mi niti tvrdimo niti ucimo, bavis se dokazivanjem da "Isus nije telom bio Bog" (materijalno)!? Izvini, ali ko je to uopste i tvrdio???
Mire, Isus nije imao nikakvu NARAV niti bilo šta što je vezano za Boga..prirodu Božansku.
Drugo, mislim da se sa tobom neće složiti Dart i Slap...možda grešim...dogma crkve je da je Isus Bog u telu...dakle ima prirodu Božansku koja je prekrivena telom a ne samo Božansku MISAO kako ti tvrdiš.

No, dobro.

Za izraz "sin Božiji" već imamo reference na šta se odnosi...nikada na prirodu Božanstva na koga god da se primenjuje. Zato se to ne može PODRAZUMEVATI kada se radi o Hristu u telu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nisi ni ti "muž oduvijek", pa ipak nisi prestao biti sin kad si postao muž. Tako i Isus nije prestao biti Bog kad je postao čovjek. :) Prosto k'o pasulj.

I ti si, kad si postao muž, postao nešto što do tada nisi bio, ali nisi prestao biti sin. :) Prosto k'o pasulj.

Ma nemoj!?!? A za što vezano začeće Duhom Svetim? I je li Duh Sveti Bog?

Što hoćeš ovim reći? Je li Marija začela po Duhu Svetom ili je začela s Josipom?

P.S. Nisi odgovorio jesi li ti začet po Duhu Svetom?

Ne primenjuj Božanske stvari na čoveka to je idolopoklonstvo. Pogrešna primena...mada želiš dati smisle odgovor ali u suštini je neprimenjiv jer nisu polazne tačke iste.

Izraz POSTATI u Jovanu 1,14 ukazuje na pronćmenu u odnosu na ono što je bio. Filibljanima 2,6.7 ukazuje na "pražnjenje" Božanske prirode i POSTANAK sluge.

Začeće Duhom Svetim ne znači "transfer Božanske prirode" u telo. Ti možda to podrazumevaš ali to nije to što ti podrazumevaš. Jer apostoli kada govore o Hristu oni ne govore o Božanskoj prirodi u Hristu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, Isus nije imao nikakvu NARAV niti bilo šta što je vezano za Boga..prirodu Božansku.
Znaci Isus nije uopste bio Isus na zemlji, nego neki drugi covek! Eto, to je tvoja teologija!

Ako nemas "licnost", nemas istu osobu!

Drugo, mislim da se sa tobom neće složiti Dart i Slap...možda grešim...dogma crkve je da je Isus Bog u telu...dakle ima prirodu Božansku koja je prekrivena telom a ne samo Božansku MISAO kako ti tvrdiš.
Crkva ne uci da je "Hristos telom bio Bog", obaras ono sto mi ne ucimo svo vreme!

Bog je sa Hristom bio povezan na poseban nacin, sa njegovim ljudskim! A to ne znaci da je "telo promenilo prirodu" ili da je postalo nesto vise od obicnog coveka!

I radi toga si otisao u jos vecu herezu, da tvrdis da Isus na zemlji nije bio "po naravi Bog", dakle po licnosti!

A ako nemas licnost, to vise nije ista osoba, ona zapravo ne postoji!

Za izraz "sin Božiji" već imamo reference na šta se odnosi...nikada na prirodu Božanstva na koga god da se primenjuje.

Niko nije ni tvrdio da to ukazuje na "prirodu"! Jer kad bi to doslovno ukazivalo na prirodu onda bi to znacilo da je Isus "rodjen" a Bog kao sto muslimani kazu "ne radja" :)

A ti si Jovane, otisao dakleko, jako daleko, zadojen jeretickim tekstovima..

Zato se to ne može PODRAZUMEVATI kada se radi o Hristu u telu.

Hristos nije telom Bog! (materijalno). Obaras ono sto mi ne ucimo svo vreme, i to sam ti od starta rekao, pa ne slusas!

Poslednja izmena:
Natrag