Da Mire, izraz "Sin Božiji" ima konotaciju pre svega vernosti Bogu..onaj koji je veran Bogu..za ljude na zemlji...i Adama koji je bio bezgrešan i anđele koji su bezgrešni. Svi su nazvani sinovima Božiji i to ne koncidira prirodu Božansku već vernost Bogu.
Šta je priroda? Znaš valda...mi imamo prirodu stvorenog...Bog je nestvoren. Dakle, postoje samo dve prirode..ona koja samu sebe ne može da održava i ona koja može. To je razlika između nas i Boga.
Mire, Isus nije izašao iz majčine utrobe radeći zanat...naravno da je učio, kao čovek. Ne znam kakvog Isusa zamišlja ali On je "seme Davidovo" po prirodi tela i On je svakako realan čovek.
Eto ukratko.
Ps.. On se javi u telu je original...ne Bog se javi u telu. Proveri koja grčka reč se pominje u izrazu "Bog" se javi u našem prevodu. Nije Teos..
Jovane brate, ako izraz "
Sin Bozji" kada se primenjuje na Isusa, tumacis na isti nacin na koji se primenjuje i na ljude ili na andjele, zasto onda i izraz "
bog" ne primenjujes na Isusa na isti nacin na koji se on primenjuje na stvorena bica?
Shvatas li da to mozes uraditi, i da bi na taj nacin porekao i Hristovo Bozanstvo, isti argument koriste i Jehovini Svedoci u poricanju njegovog Bozanstva!
Pa sta smeta da mi izraz "
bog" primenimo na Isusa kao da se on odnosi na ljude? Zar nije Isus bio "samo covek" na zemlji i govorio "u ime Bozje"? Moze li biti da je samo imao autoritet i nista drugo? Ni ovaj izraz dakle ne dokazuje da je on
BOG! Znaci, ajde da sve izraze svedemo kao da se odnose na ljudski odnos prema Bogu? A to moze biti slucaj i u vezi Isusa, i on je onda stvarno bio obican andjeo ili obican covek - stvorenje!
Izvini, ali ovakva teologija je igranje izrazima i totalno je apsurdna, jer ti izrazi su "antropomorfizmi", a znas dobro da ne ukazuju na realnost (stvarnost), nego sluze da opisu Bozanski odnos na nacin razumljiv ljudima! Niti izrazi -
PASTIR, MLADOZENJA, MUZ, ZENA, JAGNJE, VINOGRADAR i slicno ne ukazuju na realnost, vec ukazuju na
ODNOS!
Tako i izrazi
SIN COVECJI, SIN BOZJI, COVEK, JEDINORODNI BOG, ni jedan od tih izraza ne ukazuje na realnost, vec na
ODNOS!
Dakle, kada za Isusa stoji napisano da je on
COVEK, mi ni taj izraz ne mozemo shvatiti doslovno kao da on stvarno to jeste - "
samo covek". Jer kada bismo to uradili, onda bismo morali i sve ostale izraze da shvatimo doslovno!
Znaci Jovane, tvoje insistiranje na izrazu
COVEK, ne ukazuje da je on imao samo ljudsku prirodu! Niti na zemlji, a niti na nebu (jer to su samo predstave u obliku vizija)! Ne dokazuje zapravo nista! I bolje bi ti bilo da na tome ne insistiras uopste, jer je kranje neozbiljno!
A sto se tice
PRIRODE kazes
- "mi imamo prirodu stvorenog...Bog je nestvoren"?
Jovane, "
PRIRODA" je
TELO!
Bog ima "nestvoreno telo"!
I tu si u pravu!
Ali si nesvestan, ili ne zelis biti, da mi ne govorimo niti ucimo da je Isus
TELOM BIO BOG! On to nije bio telesno, vec je samo bio
BOG PO NARAVI! Sto znaci, da je njegova
LICNOST BORAVILA U TELU i bila sa telom spojena na jedan poseban nacin! Bozansko je na taj nacin bilo spojeno sa ljudskim! I zato ga mi zovemo
BOGO-COVEK - jer je bio i pravi Bog i pravi covek!
Ja mislim da ti ne znas ni sta mi tvrdimo, i zato ovo sve pises.
NIJE ISUS TELOM BIO BOG! I ja stvarno ne znam zasto ti nama dokazujes da je on "telom bio samo covek", kao da mi toga nismo ni svesni?
A sto se tice "licnosti", ukloni licnost iz tela, i onda vise nemas Isusa! Jer licnost si ti sam! Tvoje znanje, to si ti, i tvoja secanja, tvoja iskustva!
Ti nisi saamo telo, ono je po sebi nebitno, jer ti mozes uzeti i telo stoke, ali to ne menja tvoju licnost! Na primer, kada su demoni uzimali tela, da li su oni prestali biti demoni?
NE! Oni govore kao demoni i svesni su samih sebe, i nisu oni bili "
ograniceni telom stoke" , da ne znaju ni ko su ni sta su, niti su razmisljali kao stoka! Dakle,
njihova licnost se ne menja ulaskom u zivotnje ili coveka, i oni zadrzavaju svoje prethodno znanje!
Isti slucaj je i sa Isusom! A to se zove
utelovljenje. Isus na neki nacin zaposeda telo, s tim sto je Hristos bio u telu koje je imalo ljudsku licnost obicnog coveka, i on je ponekad tu licnost supresovao, a ponekad je ona dolazila do izrazaja! A to je ono sto posmatramo u bibliji!
Ti ne vidis ocigledno, i ne razumes pravoslavnu i katolicku teologiju. Bitno je da si otvorio temu sa namerom da osporis nase ucenje, a nisi upucen sta mi ucimo!
Dakle, ti svo vreme ovde obaras ono sto mi niti tvrdimo niti ucimo, bavis se dokazivanjem da
"Isus nije telom bio Bog" (materijalno)!? Izvini, ali ko je to uopste i tvrdio???