Isus "ne zna" rekao je i sam. Dakle, obličje u kojem je Isus ne zna jer da ima element koji zna tj- Božasnki u sebi onda bi Njegove reči bile neistinite. On ne da ne želi da zna nego ne zna kao što i kaže. Jedino ako je Njegova priroda potpuno ljudska bez elemenata Božasnke ove reči imaju smisla. I tako i jeste. On zaista je u ljdskoj prirodi koja ne zna.
Ne, ili zna i li ne zna. Isus nije sveznajući u telu svom. Tu nema delić prirode koja je sveznajuća jer kažem ako i to tako bilo onda bi Isusuove reči bile neistinitie. A On svakako ne bi govorio neistinu.
Ti gore reče kako naprosto "
ne možeš prihvatiti da bi Isus govorio neistinu", pa slijedom toga
mora biti istina da Isus nešto ne zna, a idući dalje slijedom iste logike, zaključuješ:
Isus nije Bog, jer sam prizna da nešto ne zna,
a pravi Bog je Sveznajući - sve zna.
Na ovu tvoju logiku, i na slijed zaključivanja ja u principu nemam niti jednu primjedbu. Naprosto je jasno da ne može biti jasnije - Pitam: "
Isuse, znaš li ti "to i to"? Isus odgovara:
"Ne znam". "Oprosti Isuse,
ali ti ne možeš biti Bog, Bog sve zna, Bog je sveznajući".
Međutim, je li, i koliko je pametno
samo na temelju jedne izvučene Isusove izjave izvoditi ovako
dalekosežan zaključak, zaključak o kojem nam možda ovisi
dobitak ili gubitak vječnog života. U Novom zavjetu piše da se spašavamo samo vjerom u Isusa Krista. Znači li to da nas spašava
bilo kakva vjera u Isusa? Sigurno ne.
Ako je Isus pravi Bog, kako će nas spasiti vjerovanje da je Isus rođen
samo kao čovjek, i nijekanje Isusova Boštva. Vrijedi i obrnuto. Ako je Isus rođen samo kao čovjek,
vjerovanje u čovjeka kao Boga sigurno nije spasonosno.
Sve ovo naveo sam isključivo zato da pokažem
koliko je važno "
ispravno vjerovati" - spasenje nam ne ovisi o vjerovanju, nego o
ispravnosti našeg vjerovanja. Kad je to tako, smijemo li tako olako, kao Jovan gore, izvući jednu Isusovu izjavu iz teksta (a i konteksta) i na temelju nje zaključiti:
Isus nije i ne može biti Bog. Ne može jer ne zna sve,
a Bog je Sveznajući, sve zna. Ne činimo li ovako istu grešku koju bismo napravili da se, na primjer, nađemo u križanju u kojem bar iz četiri smjera može naletjeti jureći auto, mi pogledamo i provjerimo sam jedan smjer, i onda zagazimo na kolnik!?!? Kad bi vam to vaše dijete učinilo, u strahu i bijesu biste uzviknuli:
"Idiote jedan, što ti je? Pogledaj na sve strane." A ne treba li onda "
pogledati na sve strane" kad je u pitanje naše spasenje? Mnogo je smjerova u "križanju na putu spasenja", ali pogledajmo ovdje, na primjer, ovaj:
Iv 21,17:
Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim."Ražalosti se Petar što ga upita treći put: "Voliš li me?" pa mu odgovori: "Gospodine, ti sve znaš! Tebi je poznato da te volim."
--------------------------------------------
Što ćemo sada Jovane? Ja se gore složih s tobom da
ne smijemo odbaciti ono što je Isus rekao, i ne smijemo to smatrati neistinom. OK, ali što ćemo sa ovim što sveti Petar reče? Može li biti neistina ovo što reče Petar, a zapisa sveti Ivan? Naravno da ne može,
i ove Petrove riječi su istinite i moramo ih prihvatiti kao istinite.
Jovan gore reče, baš zato što nije "okrenuo glavu u svim smjerovima", kako oni koji tvrde je Isus Bog
imaju nepremostiv problem - jer eto, taj "njihov Bog" "o danu i času" ništa ne zna. Međutim,
nepremostiv problem ima i Jovan, kad tvrdi da Isus ne zna sve, jer gore čitamo Petrovo očitovanje:
Gospodine, ti sve znaš! Dakle:
1. Tvrdimo li da je
Isus Bog, imamo nepremostiv problem objasniti
kako to da Bog nešto ne zna.
2. Tvrdimo li da je
Isus čovjek, imamo nepremostiv problem objasniti
kako to da čovjek sve zna.
Kako riješiti ovu prilično "šizofrenu" situaciju? Samo na jedan način.
Moramo prihvati da je Isus i Bog i čovjek, u jednoj osobi. Tako, kad Isus kaže da nešto zna samo Otac,
obraća nam kao čovjek. Ali, kad Isus kaže:
"Čuli ste da je rečeno: .... A ja vam kažem ..", Isus
nastupa kao Bog, Zakonodavac - Mt 7,28-29:
Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. Ta učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.