Član
- Učlanjen(a)
- 03.06.2010
- Poruka
- 14.301
Cuj bisera.. Ovo treba podeliti, da svi citaju. Sest dana da gresis a sedmi da ne gresis. Cuj konstatacije. Pa ti covece veze s teologijom nemas! A nama se smejes?
Pa to je tebi, a ne po meni. Od kada je subota odmor od grijeha?
To nema veze sa poslom, ne odmara se zbog grijeha, nego zbog posla, da bi se bilo u zajednici sa Bogom.Radi se o onom sto je Hristos rekao: "hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti "
Nemoj da ubacuješ besmislice u rasp. koje su svima jasne.To je odmor od pokusaja da uspostavimo vlastitu pravdu drzanjem zakona.
A ti rekao da oni govore dobro.Od svega onoga sto su i fariseji natovarili ljudima.
Eto kako lupaš gluposti, mene napadaš u prvoj rečenici za ovo. Hristos nam daruje svoju pravdu, i tako mi odmaramo od greha, jer smo u njemu nasli spas, mi smo u njemu opravdani!
"Pa tu gluposti, ispada da trebamo 6 dana da griješimo i da 7. dan ne griješimo".
A ti sam ovu besmislicu zastupaš.
Znači po tebi 6 dana da griješimo, a 7. da ne griješimo. Vidiš da LUPAŠ GLUPOSTI. Ovo dajem na grupi.Hristos nam daruje svoju pravdu, i tako mi odmaramo od greha, jer smo u njemu nasli spas, mi smo u njemu opravdani!
Pitanje, kako mozes "simbolizovati" jednu zapovest dekaloga i reci da ona ukazuje na odmor u obecanoj zemlji???
Kako moze bilo koja zapovest dekaloga da "ukazuje na nesto u buducnosti" ako nije senka???
Pa nije zapovijest nije sjenka iz Dekaloga, sjenka su jela i pića i praznici, samim tim i praznične subote, a ne sedmične.
Dakle ne lupaj gluposti. Ne drži se zapov. da bi se ušlo u Obećanu zemlju. Jer bi to bilo da se mi spasavamo svojim delima.
Spominje se u (jevrejima 4:4):
"Jer negde reče ZA SEDMI DAN ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. I na ovom mestu opet: NEĆE UĆI U POKOJ MOJ"
Upravo to dokazuje da treba da se drži Dekalog, samim tim i subota. To sam već spomenuo.
A gdje tu simbol žrtve SUBOTA? Kako nisu ušla vjerom njihova djeca kada jesu u zemaljski Hanan koji je simbol nebeskog.Ovde je "simbolizovao" SEDMI DAN, i rekao da predstavlja veci pocinak, onaj u obecanoj zemlji! Naravno, oni nisu usli, niti su pocinuli, jer su pomrli u pustinji! A ni deca im nisu verom usla u taj odmor, jer su se bunila! Zato za nas kaze da mi ULAZIMO koji Hrista verujemo! --->
Nije ušla generacija Isusa Navina i stariji. Kakve veze ima vjera u Hrista sa vašim glupim koment. da je subota ukinuta?
"Jer, u Počinak ulazimo mi koji smo poverovali.'' (Jevrejima 4:3)
kao da sam ja rekao nešto drugo.
Dekalog nije nikakav simbol žrtve na krstu.Opet pitanje, ako dekalog ne sadrzi simbole, i ne sme sadrzati simbole, kako mozes SIMBOLIZOVATI SEDMI DAN???
Subota nema veze sa krstom, nego PASHA.Ne brani on subotu i ne govori da nije ukinuta! Upravo govori suprotno, da je ona ISPUNJENA NA HRISTU!
Jok nego je Bog počinuo radi sebe, po tebi se umorio. Nego za koga je počinuo nego za ljude, da im da primjer.Ne govori da trebamo drzati doslovnu subotu, vec kaze da subota PREDSTAVLJA ODMOR U OBECANOJ ZEMLJI za jevreje. Dakle ON SUBOTU SIMBOLIZUJE!
Ne predstavlja. Ko je tebi rekao da se ulazi u obećanu zemlju radi odmaranja. Šta bi ti da ne radiš ništa.
Po tebi simbolizuje. Po Bibliji ne.
Nije AKO nego JESTE. 2. Mojsijeva 20,11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.Ako je subota proslava Bozjeg stvaranja
'ne predstavlja nikakav simbol' kako je Pavle smeo da je nacini SIMBOLOM ODMORA U OBECANOJ ZEMLJI???
Nije ona simbol, nego je ropstvo u Egiptu povod za ponovo davanje Dekaloga.
To cini i Mojsije u ponovljenim zakonima. Navodi drugi razlog za svetokovanje subote! Kaze da je razlog zasto im daje subotu taj - sto su u egiptu trpeli tezak rad, pa da bi se ODMORILI OD ROBOVANJA:
"Seti se da si bio rob u zemlji egipatskoj - ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU"!
To je povod, a ne uzrok davanja subote. Što onda 1. zapov. nije sjenka i što nije ukinuta.
I u njoj se spominje ropstvo u Egiptu.
Jok nije. 2. Mojsijeva 20,11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga.Subota nije data kao proslava stvaranja,
I ljudima Isus kaže da je za ČOVJEKA. Osim ako ne misliš da su samo Jevreji ljudi.data je jevrejima da bi se oni odmorili od robovanja,
Obavezno dajem na grupi.a nama ona predstavlja odmor od pokusaja da svojim snagama drzimo zakon, dakle mi odmaramo u Hristu, jer nam on daruje svoju prabdu! To je simbolizam!
Ko nije ušao? Oni koji su kršili zakon i nisu vjerovali Bogu.Naravno da nisu usli u "obecanu zemlju"!
Pa nisu oni ušli da ne rade ništa, kako je po tebi.A SHABAT je bio simbol veceg odmora u obecanoj zemlji!
određen je dan subota za počinak. Kao da sam ja rekao da budemo drvenastih srca.Nije odredjen nikakav novi dan, niti se radi o starom danu (suboti), nego se radi o pozivu da "UDJEMO U POCINAK" pa zato kaze "DANAS AKO CUJETE NJEGOV GLAS NE BUDITE DRVENATIH SRCA.. "
Što su onda izginuli oni koji nisu vjerovali, pa zbog kršenja dekalog, to ide zajedno ko ne vjeruje krši dekalog.Ne radi se o "vremenu" u koje ulazimo (dakle o subotnjem pocinku), jer govori da "PAZE DA NE ZAKASNE":
"DA SE BOJIMO, DAKLE DA kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, NE ZAKASNI KOJI OD VAS."
NIJEDAN JEVREJ NIJE MOGAO "ZAKASNITI" DA PROPUSTI DA UDJE U SUBOTNJI POCINAK, JER SVAKI JE ZNAO DA SUBOTA POCINJE NAKON ZALASKA SUNCA!
A ko je rekao da se svetkuje dan. Svetkuje se Bog posebno više tog dana.DAKLE, NE GOVORI OVDE O ULASKU U SUBOTNJI POCINAK KAO O SVETKOVANJU DANA, VEC O ULASKU U DUHOVNI POCINAK U HRISTU!
Nikako. Izlazak je samo povod za dekalog, a ne uzrok. Pa ne ukazuje dekalog na Isusovu žrtvu.PONOVO PITANJE ZA TEBE - KAKO SMES BILO KOJU ZAPOVEST DEKALOGA "SIMBOLIZOVATI" I PRIMENITI NA OBECANU ZEMLJU I HRISTA, AKO ONA NA TO NE UKAZUJE??
nije.ZNACI PRIZNAJES DA JE OVDE SUBOTA SIMBOL OBECANE ZEMLJE!
Pavle to ne radi nego ti.PITANJE, KAKO MOZES BILO KOJU ZAPOVEST DEKALOGA NACINITI SIMBOLOM A PAVLE TO RADI???
A ti kažeš subota ne ukazuje na stvaranje.(Jevrejima 4:4) :
"Jer negde reče ZA SESMI DAN dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. I na ovom mestu opet: NEĆE UĆI U POKOJ MOJ."
Ti si, nisam ja.TI SI TVRDIO DA DEKALOG NE SADRZI SIMBOLE!
Nije uzrok, nego povod.Pa sam si sebe oborio!
Sta je "razlog" svetkovanja subote? Pravi razlog je sto su oni u egiptu trpeli tezak rad, i zato im je dao subotu da se odmore, a to je bio simbol veceg odmora u obecanoj zemlji!
onda je sjenka i 1. zapov. i ona je po vama ukinuta. Jer se spominje ROPSTVO u Egiptu.Sta je "razlog" svetkovanja subote? Pravi razlog je sto su oni u egiptu trpeli tezak rad, i zato im je dao subotu da se odmore, a to je bio simbol veceg odmora u obecanoj zemlji!
Nego nije subota da se odmaraš od grijeha. Pa ti samog sebe osporavaš.ali to nije "glavni razlog" drzanja subote!
Prvo si rekao da je zbog grijeha, a sada zbog posla. Glavni razlog je da se još više ojača duhovna zajednica sa Bogom.
Kao da sam ja rekao nešto drugo. Ne treba Bogu odmor, ali nama treba.Bozje odmaranje sedmog dana nakon stvaranja, se samo uzima kao "primer" ,
nije. Da je sedmična ne bi prazničnu povezao sa jelom i pićem što su simboli Isusove žrtve.I Pavle je ovo znao, zato je SIMBOLIZOVAO SEDMICNU SUBOTU!
Vidiš da nigdje ne smiješ spomenuti da su simboli jelo i piće Isusove žrtve.
A to je PASHA, a ne SUBOTA SEDMIČNA.