Pa tu gluposti, ispada da trebamo 6 dana da griješimo i da 7. dan ne griješimo.
Cuj bisera.. Ovo treba podeliti, da svi citaju. Sest dana da gresis a sedmi da ne gresis. Cuj konstatacije. Pa ti covece veze s teologijom nemas! A nama se smejes?
Radi se o onom sto je Hristos rekao:
"hodite k meni svi umorni i natovareni i ja cu vas odmoriti " - To je odmor od pokusaja da uspostavimo vlastitu pravdu drzanjem zakona. Od svega onoga sto su i fariseji natovarili ljudima. Hristos nam daruje svoju pravdu, i tako mi odmaramo od greha, jer smo u njemu nasli spas, mi smo u njemu opravdani!
Ali si formalista, pa kad neko kaze "odmor od greha u Hristu" ti to shvatas bukvalno..
Ovim si sve rekao o sebi!
Ne lupetaj gluposti, vidiš da ovdje govori o generaciji koja nije vjerovala da se može zauzeti obećana zemlja
I sta ovde predstavlja "obecana zemlja"? Naravno, predstavlja
ODMOR (SHABAT) sto je Pavle povezao sa sedmicnim shabatom, jer kaze (jevrejima 4:4) -
"i negde rece za sedmi dan: Pocinu Bog u sedmi dan od dela svojih" - tako su i oni trebali da pocinu od svog posla u obecanoj zemlji!
Pitanje, kako mozes "simbolizovati" jednu zapovest dekaloga i reci da ona ukazuje na odmor u obecanoj zemlji???
Kako moze bilo koja zapovest dekaloga da "ukazuje na nesto u buducnosti" ako nije senka???
Gdje ti se ovdje spominje SUBOTA. I nisu ušli u obećanu zemlju jer nisu vjerovali Bogu.
Spominje se u (jevrejima 4:4):
"Jer negde reče ZA SEDMI DAN ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. I na ovom mestu opet: NEĆE UĆI U POKOJ MOJ"
---> Ovde je "simbolizovao"
SEDMI DAN, i rekao da predstavlja veci pocinak, onaj u obecanoj zemlji! Naravno, oni nisu usli, niti su pocinuli, jer su pomrli u pustinji! A ni deca im nisu verom usla u taj odmor, jer su se bunila! Zato za nas kaze da mi
ULAZIMO koji Hrista verujemo! --->
"Jer, u Počinak ulazimo mi koji smo poverovali.'' (Jevrejima 4:3)
Opet pitanje, ako dekalog ne sadrzi simbole, i ne sme sadrzati simbole, kako mozes
SIMBOLIZOVATI SEDMI DAN???
A sada 4. glava. Upravo 4. glava brani sedm. subotu da nije UKINUTA.
Ne brani on subotu i ne govori da nije ukinuta! Upravo govori suprotno, da je ona
ISPUNJENA NA HRISTU!
1. stih spominje da je Bog počinuo, znači trebamo i mi.
Ne govori da trebamo drzati doslovnu subotu, vec kaze da subota
PREDSTAVLJA ODMOR U OBECANOJ ZEMLJI za jevreje. Dakle
ON SUBOTU SIMBOLIZUJE!
Ako je subota proslava Bozjeg stvaranja i 'ne predstavlja nikakav simbol' kako je Pavle smeo da je nacini
SIMBOLOM ODMORA U OBECANOJ ZEMLJI???
To cini i Mojsije u ponovljenim zakonima. Navodi drugi razlog za svetokovanje subote! Kaze da je razlog zasto im daje subotu taj - sto su u egiptu trpeli tezak rad, pa da bi se
ODMORILI OD ROBOVANJA:
"Seti se da si bio rob u zemlji egipatskoj - ZATO TI JE GOSPOD ZAPOVEDIO SUBOTU"!
---> Pavle je ucen covek farisej, i zna sta kaze Mojsije, zato i on ovde u skladu sa time simbolizuje subotu!
Subota nije data kao proslava stvaranja, data je jevrejima da bi se oni odmorili od robovanja, a nama ona predstavlja odmor od pokusaja da svojim snagama drzimo zakon, dakle mi odmaramo u Hristu, jer nam on daruje svoju prabdu! To je simbolizam!
2. stih spominje nevjernike koji nisu vjerovali Bogu i nisu ni ušli u obećanu zemlju.
Naravno da nisu usli u "obecanu zemlju"! A SHABAT je bio simbol veceg odmora u obecanoj zemlji!
OPET PITANJE:
KAKO SMES BILO KOJU ZAPOVEST DEKALOGA SIMBOLIZOVATI I PRIMENITI NA HRISTA?
4. stih da je određen dan i da ne budemo drvenastih srca.
Nije odredjen nikakav novi dan, niti se radi o starom danu (suboti), nego se radi o pozivu da
"UDJEMO U POCINAK" pa zato kaze
"DANAS AKO CUJETE NJEGOV GLAS NE BUDITE DRVENATIH SRCA.. "
Ne radi se o "vremenu" u koje ulazimo (dakle o subotnjem pocinku), jer govori da
"PAZE DA NE ZAKASNE":
"DA SE BOJIMO, DAKLE DA kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj Njegov, NE ZAKASNI KOJI OD VAS."
NIJEDAN JEVREJ NIJE MOGAO "ZAKASNITI" DA PROPUSTI DA UDJE U SUBOTNJI POCINAK, JER SVAKI JE ZNAO DA SUBOTA POCINJE NAKON ZALASKA SUNCA!
DAKLE, NE GOVORI OVDE O ULASKU U SUBOTNJI POCINAK KAO O SVETKOVANJU DANA, VEC O ULASKU U DUHOVNI POCINAK U HRISTU!
5. stih uopšte ne govori o 2. danu odmora, nego o tome da Isus nije doveo one u pokoj
GOVORI O SEDMOM DANU I UPOREDJUJE GA SA ODMOROM U OBECANOJ ZEMLJI, U KOJU ONI NISU USLI! DAKLE ON CINI SUBOTU SIMBOLOM OBECANE ZEMLJE!
(Jevrejima 4:4) :
"Jer negde reče ZA SESMI DAN dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od svih dela svojih. I na ovom mestu opet: NEĆE UĆI U POKOJ MOJ."
---> PONOVO PITANJE ZA TEBE - KAKO SMES BILO KOJU ZAPOVEST DEKALOGA "SIMBOLIZOVATI" I PRIMENITI NA OBECANU ZEMLJU I HRISTA, AKO ONA NA TO NE UKAZUJE??
Što se vidi po 6. stihu. Dakle Božiji narod još počiva u grobu, nije u nebeskom Hananu.
ZNACI PRIZNAJES DA JE OVDE SUBOTA SIMBOL OBECANE ZEMLJE!
PITANJE, KAKO MOZES BILO KOJU ZAPOVEST DEKALOGA NACINITI SIMBOLOM A PAVLE TO RADI???
TI SI TVRDIO DA DEKALOG NE SADRZI SIMBOLE!
7. stih dokazuje da sedmična subota NIJE UKINUTA
Ni po cem ovaj stih ne dokazuje da subota nije ukinuta, vec samo konstatuje da koji udje u pocinak po istom primeru odmara od posla kao i Bog sto je pocinuo nakon zavrsetka stvaranja!
Vec sam objasnio da se
NE RADI SEDMICNOM POCINKU VEC O DUHOVNOM POCINKU U HRISTU, jer on kaze
"DA NE ZAKASNI KOJI OD VAS"..
KAKO TI MOZES ZAKASNITI DA NE UDJES U SUBOTNJI POCINAK AKO SI JEVREJ?
PISES BUDALASTINE!
Ropstvo u Egiptu je povod da se ponovo daju zapovijesti, a ne uzrok. Eto koliko nemaš pojma.
ZASTO ONDA SIMBOLIZUJE SEDMICNU SUBOTU AKO ONA NE UKAZUJE NI NA OBECANU ZEMLJU NI NA ODMOR U HRISTU???
JESI LI TI SLEP PA NE VIDIS DA JU JE PAVLE NACINIO SENKOM OVDE?
ALI VI KAZETE DA NIJEDNA ZAPOVEST DEKALOGA NIJE SENKA?
Nakon što je u stihovima 12-14 zapovjedio svetkovanje šabata, Mojsije je izraelskoj naciji dao razlog svetkovanja šabata: „Sjeti se da si i ti bio rob u zemlji egipatskoj
Pa sam si sebe oborio!
Sta je "razlog" svetkovanja subote? Pravi razlog je sto su oni u egiptu trpeli tezak rad, i zato im je dao subotu da se odmore, a to je bio simbol veceg odmora u obecanoj zemlji!
Bozje odmaranje sedmog dana nakon stvaranja, se samo uzima kao "primer" , ali to nije "glavni razlog" drzanja subote!
I Pavle je ovo znao, zato je
SIMBOLIZOVAO SEDMICNU SUBOTU!