Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
To znači da je po tebi Bog=stvoreno?

Kako po meni!?!?!? Gdje sam ja takvo što napisao? Ja sam samo citirao svetog Ivana.

Zašto je tebi kuran drag i simpatičan, a Ivanovi tekstovi ti se gade?

Mislim na tvoju interpretaciju.

Koju moju interpretaciju? Rekoh ti, ja sam samo apostola Ivana citirao.

Jer pošto tebi Bog nije uzrok početka onda je On bukvalno "početak"? Ne želiš dati jasan odgvor je li tebi Bog uzrok svega tj.početka? Šta je tu toliko teško odgovriti? Smatrasš li Boga uzrokom svega?

Bog je Početak (Otk 21,6 i Otk 22,14), što će reći da je Bog prije svega, iznad svega i uzrok svega što postoji. Bog je prisutan u najdubljoj nutarnjosti svojih stvorova: “U njemu živimo, mičemo se i jesmo” (Dj 17,28).

A zašto tebi, kao svetom Ivanu, Isus Krist nije "Alfa i Omega, Početak i Svršetak!" (Otk 22,14)?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Znam prijatelju, znam to je učenje JS tj. organizacije JS koje sada ponavljaju verujući. Nemam ništa protiv ali ti kažem da je ovo tipično tumačenje organizacije JS i ponekog crkvenog oca iz III veka..čini mi se Klimenet Aleksandrijski(to je ta čuvena škola kaja je kasnije iznedrila i Arija) i nikog više.

Prijatelju nema u Pismu nikakavih nagoveštaja mešanja anđela(tj. palih anđela) i žena. Niti je to moguće..Pismo nam prvi ne kaže kako se anđeli razmožavaju..ni da li se razmnožavaju ili na neki drugi način mogu replicirati vrstu. Mi nemamo nikakvih nagoveštaja o tome u Bibliji. Ako mi sad stavljamo naše tumačenje iznad onoga što piše u Pismu onda pravimo problem. Nema dakle u Bibliji nikakavih nagoveštaja mešanja drugih stvorenja i ljudi.

Pa upravo ljudi rađaju ljude....ako daš primetiti rođeni od Sinova Božijih i kćeri Čovečijih su i dalje ljudi. Zar to ne govori da su i ovi sinovi Božiji ljudi.

Vidiš li ovaj kontrast "sinovi Božiji" i "kćeri čovečije"? Taj kontrast je dat ne da bi govorio o nama nečem nepoznatom(jer Sin Božiji ovde nije definisan u pogledu rase, vrste, bića). Ovde vidimo samo konrtrast. Dakle da bi bio kontrast mora da su obe poznate. Ovde imamo jedu poznatu..kćeri čovečije...dakle ljudska vrsta. Dalje imamo "sin Božiji" a poređenje i kontrast je ovde upravo moguć samo ako razumemo da su "sinovi Božiji" zapravo ljudi. Samo ljudi sa ljudima mogu imati odnose. Odnos nije priznat između ljudi i neljudi. To nije odnos. Ovde Bog govori o odnosu koji jeste karakteristika ljudi. Jasno je da anđeli nemogu biti ovde neko na koga se ovi odnosi primenjuju...niti bi Bog to dozvolio. Cilj da se ukaže na one verne i pobožne koji su iskvareni nedoličnim ženama jer su uzimali kako koje hteše. Vidi i u Isusovom izveštaju o tome, nema nikakve pomene anđela..Isus to nikada nije tako razumeo.

Sve ostalo su špekulacije i to teške. Ceo izveštaju i 1. Mojsijeve 6 govori o kvarenju civilizacije zbog koje je došao Potop. Dakle moralna kategorija a ne ezoterična koju uvodiš ovim mišljenjem. Ljudi su se pokvarili i ljudi su i kažnjeni. Nije kaženjen anđeo već ljudi.

Ovo je čisto onako da kažem odvraćanje od teme greha ka nečemu ezoteričnom kao uzroku propasti ljudi. Dakle, cilj onoga ko je ovako nešto definisao jeste bio da se pređe na nevažnu i sporednu stvar umesto one koja je istaknuta u Pismu. Mislim dakle na one koji su prvi ovo uveli u verovanje...ti nisi kriv za to..ponavljaš ovu priču nekih ljuid koji ovo nisu razuemli kako treba.

Dragi moj Jovane,
Na nebu nema ni musko ni zensko,niti se zene ,niti se udaju.,toliko da znas.
I bas zato je nekim andjelima postalo zanimljivo da gledaju ljudske kceri...,a nisu mozda zdrebice od kobile ili junice od krava???
Za nas ljude se kaze da gledamo devojke ili zene.
Zatim u trecem stihu se odmah vidi Bozja ljutnja koja zavrsava presudom nakon 120 godina.
A sta je tu bilo lose sto su se ljudi razmnozavali?,pa to je i bila Bozja zapoved i da napune Zemlju,zar ne?
I nema tu casnih i necasnih ljudi,vec zlih i dobrih.
Obicno se za te velike i casne ljude na glasu dokaze da su bili bitange i da su ih drugi slusali iz straha.,cast izuzecima.
Sinovi Bozji se spominju i za ljude i za andjele.
Posto je Adamovo potomstvo postalo gresno ,nije moglo da se nazove Bozjim sinovima,vec ljudima.
Ali to nije bio slucaj sa andjelima koji su se nazivali Sinovima Bozjim.
Nijeli u Bibliji dosta zapisa kako su se andjeli pojavljivali ljudima?,ili je to po tebi bio samo Bog koji se jednom pretvorio u cak 3 coveka???,ili su ipak bili samo andjeli???
Nisu li drugi andjeli sa neba mogli da vide sta se sve radi na zemlji???
Ili su bili coravi,ili nisu imali senzore koji bi im dali uvida o desavanju na zemlji???

Eh ,a to da samo ljudi sa ljudima mogu imati sexualne odnose to je tek ono sto vidimo i kroz Bibliju i ono sto se desava i danas kao u Sodomi i Gomori nekada,,,,zene imaju sex sa dzukelama,magarcima,muskarci sa kravama,ovcama,kozama,guskama....sve bolesnik do bolesnika...
A andjeo kad uzme ljudski oblik da ne uzme i polni organ???
I sta ih sprecava da imaju sex sa ljudskim kcerima???,naravno neprirodan i to je razljutilo Jehovu Boga,pogledaj 3 stih.
Nije naislo na odobravanje vec na osudu.
I mani me tih casnih ljudi da su kao oni Sinovi Bozji.....,da jesu Bog bi ih spasao kao Noja i njegovu familiju,ali oni su bili bitange...
Dakle upravo sto im Bog to nije dozvolio ,sinovi Bozji su to svojevoljno radili i zato ih je stigla kazna.
Izgubili su svoj polozaj na nebu i cekaju svoju kaznu.Do tada neumorno vrse demoniziranje svih podloznih ljudi preko demonskih nauka i svega sto im je na raspolaganju. Sigurno si citao o demoniziranim ljudima u I veku nase ere ,kada je Isus izgonio demone.
Ali danas mnogi kazu da demona vise nema i da ne treba siriti istinu o njima.Jel i ti isto to mislis???

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kako po meni!?!?!? Gdje sam ja takvo što napisao? Ja sam samo citirao svetog Ivana.

Zašto je tebi kuran drag i simpatičan, a Ivanovi tekstovi ti se gade?

Bog je Početak (Otk 21,6 i Otk 22,14), što će reći da je Bog prije svega, iznad svega i uzrok svega što postoji. Bog je prisutan u najdubljoj nutarnjosti svojih stvorova: “U njemu živimo, mičemo se i jesmo” (Dj 17,28).

A zašto tebi, kao svetom Ivanu, Isus Krist nije "Alfa i Omega, Početak i Svršetak!" (Otk 22,14)?

Pod jedan, nisi ti Boga sveo na stvorenje, nego oni ("Bog" koga oni pokušavaju da nametnu je neaktivan,, odmara sedmi dan, nedosttupan, odsečen od stvorenog), pod dva bez Boga ništa ne može postojati, doslovno ništa, u svemu je. Ne sedi negde kod Oriona prekrštenih ruku i posmatra dok se čitav Univerzum, najsitniji delići atoma ponašaju kako im je volja....

No, Mileritima je to saznanje nedostupno, jer im je, jednima Bog, kompjuter, mašina bez osećanja, koju eto "ispunjava" papagajsko ponavljanje "jehova, jehova", a drugima alter ego čoveka...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dragi moj Jovane,
Na nebu nema ni musko ni zensko,niti se zene ,niti se udaju.,toliko da znas.
I bas zato je nekim andjelima postalo zanimljivo da gledaju ljudske kceri...,a nisu mozda zdrebice od kobile ili junice od krava???

Dragi moj Zaokret, na nebu se ne žene, nemaju odnosa a na zemlji ne samo da se žene i ufdaju nego čak i anđeli sa neba mogu da imaju odnsoe sa ženama...ne deluje li ovo malo nerealno? Ako na nebu nema ženidbe, nema poćžude..pa otkuda li anđelima..prema tvom viđenju.

Vidi, ovo je nova tema pa ćemo otvoriti ako bude trebalo...

Eh ,a to da samo ljudi sa ljudima mogu imati sexualne odnose to je tek ono sto vidimo i kroz Bibliju i ono sto se desava i danas kao u Sodomi i Gomori nekada,,,,zene imaju sex sa dzukelama,magarcima,muskarci sa kravama,ovcama,kozama,guskama....sve bolesnik do bolesnika...

Tačno..ali nemaju potomstva :). Tu je razlika.

I mani me tih casnih ljudi da su kao oni Sinovi Bozji.....,da jesu Bog bi ih spasao kao Noja i njegovu familiju,ali oni su bili bitange...

Nije je svakako bio jedan od časnih..pravi sin Božiji. On nije iskvaren bio kao ostali i zato je Bog njega poštedeo.

Dakle upravo sto im Bog to nije dozvolio ,sinovi Bozji su to svojevoljno radili i zato ih je stigla kazna.

Pretrpeli su kaznu jer su njihva deca pošli njihovim primerom..uzimali su raskalašne žene bez morala i tako su se iskvarili u potpunosti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Po tebi..po tebi..dogod ne odgvooriš da li je Bog=početak(bukvalno) ili je Bog-uzrok početka?

Pa šta kažeš?

Da li si razumeo ispravno Jovana? Ovde se radi o nečemu što je rečeno u jednom smislu ali bez dubljeg razumevanja samih reči ne biva ispravno shvaćeno. Šta znači za tebe da je Bog-početak?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po tebi..po tebi..dogod ne odgvooriš da li je Bog=početak(bukvalno) ili je Bog-uzrok početka?

Pa šta kažeš?

Isto što i sveti Ivan. :)

Da li si razumeo ispravno Jovana? Ovde se radi o nečemu što je rečeno u jednom smislu ali bez dubljeg razumevanja samih reči ne biva ispravno shvaćeno. Šta znači za tebe da je Bog-početak?

Jesam, potpuno ispravno sam razumio. Otjeraj đavlinu od sebe, moli se Bogu Isusu, pa se možda i tebi Istina otkrije.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nego možeš li otvoreno odgovoriti:

"Da li je Bog uzrok početka"? Je li On prourokovao početak?

Ja ti odgovorih, zašto ne čitaš? Evo ti još jednom:

Nego, sada, da i ja tebe nešto upitam. Je li Sin, Isus Krist, jednak Bogu Ocu? Apostoli i Kristova Crkva uče da je jednak. ;)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada se govori o Isus i negovoj prirodi - cesto se zanemaruje biblijska cinjenica da je on rodjenjem na ovoj zemlji imao dve prirode, Bozansku i telesnu ljudsku.
Zato smatram da je pogresno reci da je Isus na zemlji bio samo potpuno Bog, ili samo potpuno covek, vec - da je na nebu bio potpuno Bog, koji se odrekao Bozanskih atributa radi coveka i njegovog spasenja.
Da li je ostao Bog i zadrzao nesto od svog bozanstva i Bozanske prirode u trenutku rodjenja na zemlji, sigurno jeste, ali vise u onom opstem pravnom smislu, a mnogo manje u prakticnom, jer se on potpuno izjednacio sa nama ljudima u svakom pogledu osim u zivotu u grehu, jer je ziveo savrseno pravedno.
U njemu jeste ostalo nesto od Bozanske prirode koju je u potpunosti posedovao na nebu kao jednak Ocu, ali je ona bila zaodenuta telom.
Svojim vaskrsenjem Isus je zadrzao ljudsko telo, samo je ono u trenutku vaskrsenja bilo preobrazeno, isto kao sto ce Bog preobraziti i tela svih spasenih u casu Hristovog drugog dolaska.
Ova istina treba da nas pokrene na razmisljanje, koja je bila cena covekovog spasenja, da je sam Bog morao da se odrekne sebe i svog oblicja i postane covek radi spasenja covecanstva.

Natrag