Takav covek u kome je Duh Sveti - ne izgovara psovke. U deset zapovesti je itekako sve zapisano, i u zapovesti "ne ubi" i "ne svedoci lazno na bliznjega svojega" itd, jer psovanje i opadanje iz bilo kog razloga - ustvari pokazuje da Duh Sveti ne deluje u coveku, i da njegove misli, reci, dela, osecanja, nisu pod upravom Svetog Duha
Ja sam tebe pitao "koja od deset zapovesti zabranjuje psovanje" i naravno da nijedna zapovest to ne zabranjuje! Jer ti mozes psovati a ne mrzeti apsolutno nikog! I to je slucaj sa mnogim adventistima, psuju a ne mrze nikog.
Recimo adventista razbije neku posudu i onda se naljuti, pa u afektu opsuje i lupi sakom o sto, ali to nije psovka protiv neke osobe usmerena, vec je to iskazivanje nezadovoljstva tim dogadjajem!
Dakle, nema krsenja zakona! (Zapovest ne ubi takodje nema veze sa tim - jer ti ne mrzis nikog - samo iskazujes nezadovoljstvo). I zato se ni jedna zapovest ne moze primeniti na ovu situaciju!
Toliko o tvom "poznavanju zakona"!
A sto je Slap progovorio u afektu, to je samo izrazio nezadovoljstvo bez ikakve mrznje prema bilo kome! I ja ne mogu da ga krivim zbog toga! To je deo covekove prirode, gde je jedino bitno da on zna da ovo kontrolise!
prisutnosti starog gresnog coveka u covekovom bicu, gnevljivost, svadjalacki duh,
Izvini molim te, ali i Bog se "gnevi", i Pavle nas savetuje
- "gnevite se ali ne gresite, sunce da ne zadje u gnevu vasemu"!
Nisu Hriscani bez emocija, kao hipnotisani!
I nije pogresno naljutiti se na nekog ili nesto, cak i Bog se ljuti (to je njegiva osobina koju je usadio svojim stvorenjima), ali je pogresno dozvoliti negativnim emocijama da preovladaju, odnosno dopustiti da one preovladaju razum!
To je kao kada udaris mali prst, sacekaces da bol prestane i krenuces dalje, ali neces se nastaviti udarati, to nije razumno..
"ne svedoci lazno na bliznjega svojega" itd, jer psovanje i opadanje iz bilo kog razloga - ustvari pokazuje da Duh Sveti ne deluje u coveku
To nije tacno! Coveku je Bog usadio osecaj za pravdu, i kada covek oseti da je nesto nepravedno on tvrdi da je to licemerno, da je dvolicno ili je neposteno prema njegovom shvatanju!
Problem je sto covek buduci nesavrsen stvari ne sagledava iz sire perspektive i zato i nema dovoljno znanja da donese pravilan sud!
Zato je Bog rekao "ne sudite", ne zato sto je to pogresno, vec sto covek nije u stanju da sagleda sve aspekte pravilno kao Bog!
Znaci, osecaj za nepravdu ili iskazivanje nezadovoljstva, nije nesto sto je strano ljudskom bicu i nije greh, osim kada covek arogantno insistira da je njegov sud jedino merodavan i stavlja ga ispred Bozjeg!
A i ti si ovde osudjivao kao i svi mi, bilo mene da si krivio da sam licemeran ili nekog drugog.. A ja ti ovo ne zameram (jer to je u covekovoj prirodi). Samo sto je to tvoj sud, koji uopste nije pravilan sa stanovista Bozjeg, jer ti ne znas okolnosti pod kojima osoba deluje!
Znaci, mogli bismo ovde tvrditi da Sveti Duh nije u tebi, posto si osudjivao, ali necemo to reci, jer nije ni tacno!
I nema mnogo razlike psovati ili osuditi nekog, stvari su dosta slicne! Jer poticu od istog osecanja..