Po tisućiti put ovdje napisati - Isus vam nije Bog - nema veze s razmjenom mišljenja. To je notorno maltretiranje kršćana.
Onda brate ti nisi sposoban za diskusiju. Ako tebe vređa tuđe mišljnje i ako se ti osećaš maltretiran što čuješ drugo mišljenje onda nije preproučljivo za tebe da se izlažeš diskusiji. Jako si osetljiv onda.
Iz tvoje osetljivosti proizilazi osećaj da je neko drzak..jer pazi molim te..kako on sme da ima drugačije mišljenje..kme, kme..on je drzak. On mi uzima igračku..koja je samo moja..to je ipak nivo dečaštva. Ozbiljni ljudi neće kme, kme...za drugačije mišljenje..nego ideo no...slažem se ne slažem se..a ako nemam argument ili sam iznenađen nekim argumentom neću reći da je neko drzak..već ću reći..ok..ako se i ja u to osvedočim poverovaću..ili ne znam sada videću kasnije...itd..kme, kme je samo odlika dece.
A tko si ti da određuješ da ono što Ivan piše uopće to ne znači?
Čuj..ja određujem..ne znam je li smem da imam mišljnje koje ti ne poznaješ. Pa smem naravno.
Ako sveti Ivan kaže da je ta Riječ bila Bog, onda to naprosto tako i je.
Jovan kaže "Bog BEŠE Reč"...ovde je izraz "BEŠE" jedan psecifičan izraz koji treba razumeti. Jovan ne kaže "Bog jeste Reč"..kao stanje izjednačenosti sa Bogom kroz pojam Reč..već kaže Bog "BEŠE"..u tom trenutku. Ono u stihu 1 kada se kaže:
"U početku beše Reč"...po tvojoj logici taj početak bi bio Reč ili Bog.....kako ti drago. Ne, ovde nam Jovan daje smernice kako da razumemo taj izraz "BEŠE"...on upućuje na "uzročnost" ili "projavljivanje"..šta Jovan kaže ovde?
" U početku"...šta je to? To je početak stvaranja. Reč je dakle uzročnik početka...zato u Otkrivenju isti Jovan kaže "On je početak stvaranja", Otkrivenje 3,14...tj. On je uzrok stavaranja..On je pokretač stvaranja...stvaranje je kroz Njega-
Ali u Jovanu 1,1 kaže se da je On u početku. Ne da je On početak sam po sebi nego je On uzročnik početka.
Sada, kada se kaže " Bog BEŠE Reč" to ukazuje da je Reč "uzročnik", "projavitalj" Boga. Kroz Nju je Bogučinio proces stvaranja i Ona nosi Boga u sebi. To tekst hoće da kaže.
Uh...bolje nemoj jer nisi svet ni posvećen..to se vidi iz one čuvene vulgarne reči. Tako da ne pravi se svetac..nisi..
Tako je, radi se o dvije odvojene Osobe. Riječ nije Otac, ali jest Bog.
Radi se o dva odvojena entiteta..jer Reč je apstrakcija a ne ličnost ili Osoba. Grešiš dakle.
Pitam ja tebe zašto je sve stvoreno kroz Riječ? Prije nego što je bilo što stvoreno, postojao je samo Bog. A od Ivana saznajemo da da je sve stvarano "kroz ovu Riječ", dakle ova Riječ jest Bog.
Reč je bila instrument stvaranja...a ne da je Ona sama isto što i Bog. Zašto bi moralo kroz Reč? Pa zato što je potreban "posrednik" između Boga i stvorenja. Zapitaj se zašto?
I točno nam se u Novom zavjetu otkriva kako je to ova Riječ Bog. Tako saznajemo da je jedini Bog zapravo Trojstven - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.
Sin Bog ne postoji. Reč sama po sebi je apstraktan pojam zato nije ispravno Nju porediti sa Osobom.