Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Apsolutno NE!

Hoces reci da je tacna sotonska tvrdnja "vi cete postati kao bogovi poznajuci dobro i zlo"? :)

Ajde posto ti znas sve (ocigledno ti neko sapuce) , objasni sad ovo. Da li dakle tvrdis da je sotona bio u pravu i ljudi su "postali bogovi'?

Evo Mire šta kaže Psalam 82:

"Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi. Ali ćete kao ljudi pomreti, i kao svaki knez pašćete", Psalam 82,6.7

U Psalmu se ne postavlja pitanje šta je Bog mislio već je jasno da su oni zaista nazvani "bogovi". Nazvani su i "sinovi višnjega". Bog je njih tako nazvao a ne da im to kaže a da misli drugo. Ne, Bog im kaže da su uzvišeni(zbog položaja) ali im kaže da ih taj položaj neće spasiti presude i kazne zato što zauzimaju takav položaj...Bog kaže "vi jeste to" a ne "vi misiite da ste to". Upravo u tome i stoji smisao ovog kontrasta gde u nastavku kaže "ali ćete kao ljudi pomreti". Smisao kontrasta ne bi bio takav da oni zaisti nisu to a da kao ljudi pomiru. Snaga i moć kontrasta jeste da oni imaju zaista uzvišeni položaj nazvani "bog" ili "sin Božiji"(što je jedno isto) a onda umiru kao ljudi...

Ako čitamo ceo Psalam 82 videćemo da je ova Božija osuda ovima uzvišenim "bogovima" izrečena zato što ne rade kako treba jer ne vrše sud po volji Božijoj..a imaju tako uzvišen položaj.

Zato Hristos i kaže da Njemu ovo više priliči i da je On zaista dostojan ovoga jer On čini u potpunosti ono što je volja Božija.

Ne zelim da trazim, ako ne mogu na jednoj temi sve, koja je sa tim povezana, ako se razvodnjava, ne zelim onda ni odgovarati, jer necu ja skakutati s jedne teme na drugu.. Ako zelis biti uskracen za odgovor onda nastavi tako da radis..

Napravio si 5 tema od jedne..

Volim preglednost...ne volim kada je sve zbrkano..žao mi samo što smo se ispisali na temi kod Marka1932, i što ranije njegovu temu nisam oslobodio na vreme koja nije vezana za ovo pitanje pa se i tu dosta napisasmo.

Zato Mire, volim preglednost da se zna tačno gde šta stoji i šta je čemu tema. Ovde navodimo tekstove iz kojih možemo razumeti sve vezano oko Hristove prirode..je li ili nije Bog na zemlji.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zašto si onda, prije par tjedana, na moje prvo citiranje Tominih riječi - "Gospodin moj i Bog moj" - tvrdio da se ovo Tomino "Bog moj" ne odnosi na Isusa nego na Boga Oca? :) A sada evo tvrdiš, da se ne odnosi na Boga Oca, nego se odnosi na ne "ljude bogove".

Sve te razumem, i ja ću ponoviti 100 puta...ja ne znam sve i ja se i dalje učim. I želim da napredujem u znanju. Zato ja nikoga ne obavezuem mojim tekstovima niti šta namećem. Eto hvala Bogu na delu možeš videti na koji način se dolazi do razuemvanja i kasnije još boljeg razumevanja teksta. Ali najgore je to kada čovek misli da sve zna i da nema šta dalje da izučava i razumeva. Kada sebi ne dozvoli da bude poučen već ponavlja ono što je neko pre njega rekao pa po cenu da i nije tačno. To je najgore.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada sebi ne dozvoli da bude poučen već ponavlja ono što je neko pre njega rekao pa po cenu da i nije tačno. To je najgore.

Ponavljam nešto što je netko prije mene rekao!?!?!? Ponavljam, u pravu si, ponavljam ono što su rekli apostoli i što govori i ponavlja Kristova Crkva već dva tisućljeća. A ti me nagovaraš da odbacim to što dolazi od apostola, jer je zastarilo!?!?!? Odlazi od mene, sotono.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ponavljam nešto što je netko prije mene rekao!?!?!? Ponavljam, u pravu si, ponavljam ono što su rekli apostoli i što govori i ponavlja Kristova Crkva već dva tisućljeća. A ti me nagovaraš da odbacim to što dolazi od apostola, jer je zastarilo!?!?!? Odlazi od mene, sotono.
Apostoli to upravo nisu rekli. Ono što ponavljaš su interpretacije reči apostola. Ti pak treba da vidiš je li to ispravna ili ne interpretacija. Ja te pozivam to da preispiaš ako smeš

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Zašto si onda, prije par tjedana, na moje prvo citiranje Tominih riječi - "Gospodin moj i Bog moj" - tvrdio da se ovo Tomino "Bog moj" ne odnosi na Isusa nego na Boga Oca? :) A sada evo tvrdiš, da se ne odnosi na Boga Oca, nego se odnosi na ne "ljude bogove".

Ovo tvoje je tipično ponašanje i držanje ljudi kojima đavlina podvali laž, kao tebi da Isus nije Bog, i onda ih na sve moguće načina održava u ropstvu svoje laži. Rekoh, ti si školski primjer tog ropstva, pa ću baš na tvom primjeru pokazati kako to funkcionira odnos "đavlina šaptač i njegov zarobljenik".

1. Priča je počela Darthovom konstatacijom da je Blažena Djevica Marija Bogorodica.

2. Ti na ovo Dartovo uzvratiš da to nije točno, tvrdeći da Isus nigdje i nikada nije nazvan Bogom - Theos (iznio si ono što si čuo od đavline)

3. Ja na ovu tvoju tvrdnju citiram Tomine riječi iz Ivanova evanđelja: "Gospodin moj i Bog moj", i pitam - A što je ovo?

4. Đavlina, kojem je cilj zadržati te u ropstvu svoje laži, tebi došapnuo, a ti ovdje napišeš: "E, to Tomino Bog se ne odnosi na Isusa, nego na Boga Oca. Toma govori tko je Isusa uskrsnuo, a to je Bog Otac"

5. Ja ti uzvratim da je ova tvoja teza šizofrena i imbecilna, jer Toma niti što objašnjava niti što pita, nego naprosto oslovljava Isusa koji stoji ispred njega i kojeg je maloprije dotaknuo.

6. Sada si ponovo "u nevolji", i zato đavlina opet uskače i došaptavali ti - Reci mu da tu nije riječ pravom Bogu Ocu, nego tu Toma Isusa naziva "bogom", kako su nazivali i obične ljude.
-------------------
Da sve ovo nije žalosno i bogohulno, bio bi izvrstan materijal za komedije. Dakle, kako ćete prepoznavati da imate posla s ljudima koji su "sklopili savez sa đavlinom šaptačem"? Prvo, takvi često ne priznaju Crkvu i odbacuju Crkve, baš zato jer je Crkva jedna od nekoliko Isusovih ostavština čovjeku. Drugo, odbacivati će i Isusovu Majka Mariju. Odbacivati će Euharistiju, stvarnu prisutnos tijela i krvi Kristove u kruhu i vinu. I na kraju, lutat će u svojim duhovno-teološkim pozicijama, kao što gore vidjesmo kod Jovana, jer će vjerovati, od potrebe do potrebe, ono što im đavlina došapne.

Upravo tako, bio bi izvrstan materijal za komedije, ali radi se o duhovnim stvarima, te se zaista može govoriti o žalosnom stanju onih koji u takve stvare poveruju, da ne govorim o tome da sve svoje snage, umne ali i fizičke upiru da te blasfemije nametnu kao "otkrovenje" i sredstvo spasenja.

Radi se naime o školskom primeru tzv. evolutivne "teologije", specijalnosti, isljučive specijalnosti plodova američkog "revivala" prvih decenija XIX stoleća, od kojih su najglasniji Mileriti, među kojima se izdvajaju Adventisti Sedmog Dana i njihova braća svedoci jehove.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
OK, idemo samo citirati riječi apostola, i bez moje i bez tvoje interpretacije. ;)

Iv 20,27-28: Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran." Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!"

Nije problem interpretacija već da li je ispravna ili ne. Apostoli nekada daju formulacije koje je potrebno dopuniti kroz razumevanje drugih tekstova i koje daju smernice. Ni za jednog čoveka ne može se po Bibliji reći da je i Bog. Boga ne možemo videti tj.biti u Njegovoj blizini. Takođe Jovan 1,18 kaže da Boga niko nije video. Kada sve to imamo u vidu je li onda Tomine reči mogu biti tako shvaćene da protivureče?

Objašnjeno već više puta i to Biblijski tekstovima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Evo Mire šta kaže Psalam 82:

"Rekoh: bogovi ste, i sinovi višnjega svi. Ali ćete kao ljudi pomreti, i kao svaki knez pašćete", Psalam 82,6.7

U Psalmu se ne postavlja pitanje šta je Bog mislio već je jasno da su oni zaista nazvani "bogovi". Nazvani su i "sinovi višnjega". Bog je njih tako nazvao a ne da im to kaže a da misli drugo. Ne, Bog im kaže da su uzvišeni(zbog položaja) ali im kaže da ih taj položaj neće spasiti presude i kazne zato što zauzimaju takav položaj...Bog kaže "vi jeste to" a ne "vi misiite da ste to". Upravo u tome i stoji smisao ovog kontrasta gde u nastavku kaže "ali ćete kao ljudi pomreti". Smisao kontrasta ne bi bio takav da oni zaisti nisu to a da kao ljudi pomiru. Snaga i moć kontrasta jeste da oni imaju zaista uzvišeni položaj nazvani "bog" ili "sin Božiji"(što je jedno isto) a onda umiru kao ljudi...

Ako čitamo ceo Psalam 82 videćemo da je ova Božija osuda ovima uzvišenim "bogovima" izrečena zato što ne rade kako treba jer ne vrše sud po volji Božijoj..a imaju tako uzvišen položaj.

Zato Hristos i kaže da Njemu ovo više priliči i da je On zaista dostojan ovoga jer On čini u potpunosti ono što je volja Božija.

Volim preglednost...ne volim kada je sve zbrkano..žao mi samo što smo se ispisali na temi kod Marka1932, i što ranije njegovu temu nisam oslobodio na vreme koja nije vezana za ovo pitanje pa se i tu dosta napisasmo.

Zato Mire, volim preglednost da se zna tačno gde šta stoji i šta je čemu tema. Ovde navodimo tekstove iz kojih možemo razumeti sve vezano oko Hristove prirode..je li ili nije Bog na zemlji.

Nisi odgovorio na moje pitanje, a ono glasi:

Hoces li reci da je tacna sotonska tvrdnja "vi cete postati kao bogovi poznajuci dobro i zlo"? :)

Ajde posto ti znas sve (ocigledno ti neko sapuce) , objasni sad ovo. Da li tvrdis da je sotona bio u pravu i ljudi su "postali bogovi'?

Posto je u ovom psalmu po tebi, ljude "nazvao bogovima", time je sotonina tvrdnja da ce "covek postati bog" tacna? Zar ne?

Natrag