DA LI JE BOG SVEZNAJUCI?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Marko1932 je napisao(la):
Ako kazes da protestanti su pobegli iz crkve zato sto je nisu slusali, kako ste ih tako vaspitali da ne postuju svoju crkvu?

Slape odgovara:
A kako je Isus "vaspitao" svoje učenike koji "odstupiše od njega i više nisu išli s njime" (Iv 6,66), nakon što im je rekao: "Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu." Crkva, sastavljena od grešnih ljudi, najlogičnije mora i pogriješiti, ali kršćanin nema druge Crkve, Krist nije utemeljio i "rezervnu Crkvu".

Slape, molim te da na ovoj temi prestanes sa svojim glupostima.
Ovo nije tema o advnetistima, sektama, crkvi ni bludnici, za to postoji tema i tamo pisi sta zelis a ovde sam zamoli sve da diskutujemo o temi koja se podjednako odnosi na sve ljude.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Marko1932 je napisao(la):
Ako kazes da protestanti su pobegli iz crkve zato sto je nisu slusali, kako ste ih tako vaspitali da ne postuju svoju crkvu?

Slape odgovara:
A kako je Isus "vaspitao" svoje učenike koji "odstupiše od njega i više nisu išli s njime" (Iv 6,66), nakon što im je rekao: "Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu." Crkva, sastavljena od grešnih ljudi, najlogičnije mora i pogriješiti, ali kršćanin nema druge Crkve, Krist nije utemeljio i "rezervnu Crkvu".

Slape, molim te da na ovoj temi prestanes sa svojim glupostima.
Ovo nije tema o advnetistima, sektama, crkvi ni bludnici, za to postoji tema i tamo pisi sta zelis a ovde sam zamoli sve da diskutujemo o temi koja se podjednako odnosi na sve ljude.

Iz gore citiranog baš se krasno vidi kako si ti sam usmjerio diskusiju. Ako što i nevalja kod protestanata, misliš ti, nisu oni krivi nego su ih katolici "loše vaspitali". Naravno da sam morao odgovoriti. Ako mi katolici moramo nositi breme svojih grijeha i pogrešaka, taman posla da nam još netko natovari mnogostruko veći teret grijeha i pogrešaka protestanata.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
...
Odlično, sada si bar na tragu odgovora na pitanje. Univerzalni (Božji) zakon je ono što nam Bog "u srce upisije" i što nam preko naše savjesti posreduje. Zato će Isus taj univerzalni Božji zakon sažeti u pet riječi: "Ljubi Boga i ljubi bližnjega". Taj zakon je Adamu i Evi "u srce upisan", a ne onaj koji je na Sinaju napisan na kamene ploče. Na kamenim pločama nalazimo i ovo: Izl 20,12: Poštuj oca svoga i majku svoju da imadneš dug život na zemlji koju ti da Jahve, Bog tvoj. Kako će Adam i Eva poštivati oca i majku? Što bi značilo "da imaju dug život na zemlji", kad su smrtni postali tek padom u grijeh.

Nije taj "napismeni zakon" univerzalni Božji zakon. Čitaš li ti uopće Bibliju? Vidi što piše sveti Pavao:

Gal 3,19-24: Čemu onda Zakon? Dometnut je poradi prekršaja dok ne dođe potomstvo komu je namijenjeno obećanje; sastavljen je po anđelima preko posrednika. ..... Prije dolaska vjere, pod Zakonom zatvoreni, bili smo čuvani za vjeru koja se imala objaviti. Tako nam je Zakon bio nadzirateljem sve do Krista da se po vjeri opravdamo.

"Dometnut dok ne dođe ...", "bio nadziratelj sve do Krista". Razumiješ li ti išta od ovoga?
Slape, razumem ja ovo savrseno. Necu na ovoj temi da spamujem i da se nastavljam, imas temu o zakonima..

Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Da je Bog sveznajuć kako neki misle ne bi toliko grešaka pravio! Te kajem se što sam postavio Šaula za cara te kajem se što sam stvorio ljude jer je njihova misao zla od malena itd....

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da je Bog sveznajuć kako neki misle ne bi toliko grešaka pravio! Te kajem se što sam postavio Šaula za cara te kajem se što sam stvorio ljude jer je njihova misao zla od malena itd....

Zasto svi misle da je odlika ''sveznajuceg'' ''sposobnost koja se koristi non stop''?
Recimo kada bi ja znao da ce mi danas ''pasti saksija na glavu'' , ja bi izabrao da ''ne izlazim iz kuce''.
Ali ako nikada nisam doziveo ''bol'' i ''udarac u glavu'' bicu uskracen za jedno vazno iskustvo.

Ni tkz. proroci, koji gataju po kartama, ne gledaju sta ce im se desiti tog dana, pa potom planiraju ''da li da izadju iz kuce'' , vec ''uzivaju u svakom novom zivotnom iskustvu''. Iako imaju sposobnost ''da znaju'', ponekad biraju da ''ne znaju'', da bi iskusili ''zivotna desavanja''..

Ako Bog poseduje ''sveznanje'' to ne znaci da ga on koristi ''non stop'' kao da sebe pokusava da lisi vaznih zivotnih iskustava, saznanja i dogadjaja.. Kada bi tako radio, on ne bi ni stvarao andjele, ne bi nista cinio, jer svemu bi znao ''kraj''. Ako znas ''konacan ishod'' - ''ne mozes ni uzivati u dogadjaju''.
Zato Bog ''bira da ne zna sve''.

Dakle ''znati kraj'' nije uopste zanimljivo. Koja je svrha toga?

Bog je osoba koja je stvorila coveka, da bi uzivala u njegovom drustvu slobodnoj volji, usponu i padovima..
Ograniciti sebe u takvom odnosu i iskustvu sa covekom, nije Bozja volja, zato je on odabrao da u ovom slucaju svoje ''sveznanje'' ne koristi...
Kada kaze ''kajem se'' , to nije zato sto je on ''nacinio greske'', vec zato sto je ''odabrao da dozivi iskustvo odnosa koje nosi ljubav, greh, strah, mrznja, bol, iznenadjenja i nepredvidljivost...

Poslednja izmena:
Natrag