DA LI JE BOG SVEZNAJUCI?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne razumem kako neko može reći da veruje reči Božjoj, a pobija ono što je tamo zapisano.

U redu, evo želim da čujem tvoje mišljenje - zašto je Bog postavio drvo poznanja dobra i zla u Edemskom vrtu?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire kaže da Bog nikada ne predodređuje budućnost, što je u potpunosj suprotnosti sa biblijskim i teološkim shvatanjem da se sva dešavanja odvijaju po Božijem proviđenju i Božijim planovima! Slobodna volja nije nešto što je "palo s neba", i ona je, ili bi bar trebala biti, Božija kreacija, pa zar Bog nije znao šta će čovjek uraditi sa tom slobodnom voljom?!

Znao sam da ces se javiti na ovoj temi :)

Sigurno si zapazio da sam rekao da Bog ''ne predodredjuje'' ali da je ''nacinio izlaz''.
Sto samo po sebi znaci da on ipak ''predodredjuje'' ali da nikada ne ''ne odredjuje buducnost coveka'', jer bi to bio atak na njegovu ''slobodnu volju''.
Dakle Bog ''upravlja buducnoscu'' samo onda kada su u pitanju ''visi ciljevi'', ''opstanak coveka'' i ''samoga zivota''. To su egzistencijalna pitanja u koje se Bog mesa. Ali Bog nikako i nikada ne utice na zivot pojedinca, svako od nas ima slobodnu volju da odabere ''Dobro i zlo''.

Zato je Bog i dopustio Adamu i Evi da biraju, i postavio drvo ''spoznaje dobra i zla'', ne zato da bi ih iskusao, vec da bi im omogucio slobodu izbora..
Savrsenost ''ne iskljucuje slobodu izbora'' , vec savrsenost znaci da covek moze biti 'svet' ako to zeli i moze biti 'zao' ako to odabere, i u tome biti potpun. Nema smisla stvoriti savrseno bice i onda to ''savrseno bice ograniciti u necemu''. Ako ga ogranicis, onda on vise nije savrsen.

Paradoksalno objašnjenje! Prvo, Bog stvara čovjeka na svoju sliku i priliku, to znači savršeno biće kao što je i sam Bog - ako je na Njegovu sliku i priliku?! Odmah potom, nema povjerenja u to što je satvorio, nego to stvorenje iskušava drvetom spoznaje! Zaključak se nameće sam po sebi: ili Bog nije savršen, pa nije ni stvorio savršeno biće, ili ako jeste savršen i ako je stvorio savršeno biće, onda namjeno to biće stavlja pred iskušenje.

Bog stvara coveka na svoju sliku, tacno.
Odakle tebi ideja da Bog ne moze odluciti ''da bude zao''?
Kaze se jedino da on ''ne moze pogresiti'' ali da ne moze ''odluciti da bude zao''(ciniti zlo) nigde ne pise.
Kada je Isus(sam Bog) dosao na ovu zemlju, takodje je imao ''izbor'', ili ce preci na tamnu stranu ili ce ostati ''dobar''.
Dakle mogao je da izabere.
Tako i Bog stvarajuci coveka, stavlja pred njega slobodan izbor, da odluci u skladu sa slobodnom voljom.
Izbor puta je nesto zagarantovano svakom Bozjem stvorenju, i kao sto sam rekao Bog ne zeli ''prisilnu sluzbu.''
Znaci ''savrsenost'' nikako ne znaci i ''nemogucnost izbora''.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Bog zeli da mu ljudi sluze iz ljubavi i zato pred njih stavlja testove, kako bi čovek delima potvrdio tu ljubav prema Bogu i time prešao u visi stupanj duhovnog razvoja.
Prvi čovek jeste stvoren bezgrešan i moralno čist, ali nije bio zaključan u to savrsenstvo, vec je mogao da se razvija kroz čitavu večnost i njegov odnos sa Bogom da se produbljuje.
Ne znam zašto je nužno da Bog na taj način testira ljubav svoga stvorenja, ako je to stvorenje sam stvorio sa određenom namjerom, između ostalog i tom, da ljubi svoga stvoritelja? S druge strane, kao što reče Slap (ovdje se slažen sa njim) u ljubavi nema testiranja. Ako ga ima, onda to nije ljubav nego sumnja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Testovi potvrđuju ljubav, tako je i u ljudskim odnosima.
Ako nekog volimo nećemo učiniti ništa što bi te odnose poremetilo, recimo u braku.

Čovek je pao na ovom ispitu, jer je pokazao više ljubavi prema sebi i svom apetitu i doživeo pad.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Očito je da ljudi različito poimaju osjećanje koje zovemo ljubav!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pa kao sto sam objasnio gore, ne verujem da ga je testirao.
Vec mu je samo dao slobodan izbor.
I vec unapred je znao sta ce ovaj odabrati, i nacinio je ''izlaz'' , kroz otkupnu zrtvu Isusa Hrista, jer lepo pise da je ''jagnje Bozje zaklano od postanja sveta''.
Ako uzmemo samo taj jedan stih, jasno je da je Bog unapred znao i u skladu sa tim postupao..

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa kao sto sam objasnio gore, ne verujem da ga je testirao.
Vec mu je samo dao slobodan izbor.
I vec unapred je znao sta ce ovaj odabrati, i nacinio je ''izlaz'' , kroz otkupnu zrtvu Isusa Hrista, jer lepo pise da je ''jagnje Bozje zaklano od postanja sveta''.
Ako uzmemo samo taj jedan stih, jasno je da je Bog unapred znao i u skladu sa tim postupao..
Ma, da, ali zar je bilo potrebno klati jagnje?! Zar je bilo potrebno bilo šta ili koga žrtvovati? Zar je bilo potrebno drvo iskušenja u Edenskom vretu...? O tome se radi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ma, da, ali zar je bilo potrebno klati jagnje?! Zar je bilo potrebno bilo šta ili koga žrtvovati? Zar je bilo potrebno drvo iskušenja u Edenskom vretu...? O tome se radi.

Jedino objasnjenje je TEST za Adama, ali nije pogresno ni ono sto Mire kaze - da je on to ucinio zbog slobodne volje koju je dao coveku, da covek sam izabere, sto mislim da je nadovezanje na ono sto sam ja rekao - da to jestebila jedna vrsta testa, da se vidi da li ce Adam tu slobodnu volju upotrebiti da bi ostao veran Bogu ili ne.

Posto je Adam pao postao je gresnik, i smrt koja je prirodna posledica greha i odvajanja od Boga - postala je deo ljudske prirode i ušla u zemaljsku realnost, zavladavši svetom koji je Bog stvorio.

Njegovim odvajanjem od tvorca i zbog greha koji je doveo do njegovog pada - on je trebao da umre za večnost, bez mogućnosti da ikada više živi "Jer je plata za greh smrt" ( Rimljanima poslanica 6. 23 )

"Zato, kao što kroz jednog čoveka dođe na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagrešiše" ( Rimljanima 5. 12 )

Ipak - Bog iz ljubavi prema čoveku kao svom stvorenju - nije ostavio čoveka prepustivši ga ovoj zloj sudbini koju je sam odabrao neposlušnošću, već je stvorio plan spasenja - pronašavši zamenu za njegovu smrt.
Naime, on je obećao da če u određenom trenutku poslati spasitelja koji će preuzeti čovekov greh na sebe - pa time i smrt kojom je on trebao umreti, kako bi ga spasio od greha i večne propasti i vratio u izgubljeni raj.
Bog je ovo obećanje ispunio - poslavši svog jedinorodnog sina na ovaj svet, koji se rodio na ovoj zemlji kao čovek, živeo među ljudima životom poniznosti i umro mučeničkom smrću raspet na krstu, tom smrću preuzevši na sebe grehe celog sveta, i time omogućivši da verom u njega i prihvatanjem njegove žrtve kao otkup za svoje grehe - čovek ipak može večno živeti.

"A kad se navrši vreme, posla Bog Sina svog Jedinorodnog, koji je rođen od žene i pokoren zakonu,
Da iskupi one koji su pod zakonom, da primimo posinaštvo"
( Galatima poslanica 4. 4 - 5 )

"Jer Hristos još kad slabi bejasmo umre u vreme svoje za bezbožnike.
Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga može biti da bi se ko usudio umreti.
Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bejasmo grešnici umre za nas"
( Rimljanima poslanica 5. 6 - 8 )
"Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On ( Isus ) uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
I da izbavi one koji god od straha smrti u svemu životu biše robovi.
Jer se zaista ne primaju anđeli, nego se prima seme Avraamovo.
Zato beše dužan u svemu da bude kao braća, da bude milostiv i veran poglavar sveštenički pred Bogom, da očisti grehe narodne.
Jer u čemu postrada i iskušan bi u onome može pomoći i onima koji se iskušavaju"
( Jevrejima poslanica 2. 14 - 18 )
"Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.
Svi mi kao ovce zađosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Nj bezakonje svih nas"
( knjiga proroka Isaije 53. 5 - 5 )
"Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni" ( jevanđelje po Jovanu 3. 16 )

Bog je iz tog razloga uveo zrtveni sistem - koji je bio TIPOS ili predslika Hristove zrtve koju ce prineti na krstu za ljudske grehe, kao jagnje Bozje koje uzima ljudske grehe na sebe.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Laodikeja, sve je ovo lijepo i krasno - što ti i mire i mnogi drugi vjernici, pokušavate da date smisao nečemu što nema smisla! Ima li smisla čovjeka izložiti patnjama i iskušenjima, radi nekakvog trestiranja? Jer, ako je Bog svaznajući, veoma dobro je znao šta će čovjek uraditi sa slobodnom voljom koju mu je navodno dao. Ako je tako, a tako je ako je Bog sveznajući, onda je namjerno sve to uradio - gurnuo čovjeka u grijeh, da bi kasnije žrtvovao vlastitog sina da taj grijeh opere, odnosno preuzme na sebe. Kakvu svrhu je imala sva ta rabota? Da spasi čovjeka, kažete. Od koga da ga spasi? Od onoga koji je svu tu "igru" nepotrebno režirao, jer čovjek je, ako se tako može reći, bio spašen i bezgrešan u trenutku svog nastanka. Jedini mogući zaključak koji se može izvući iz sve ove "igre", jeste da Bogu nije trebao bezgrešni čovjek, nego grešnik, koji će radi toga grijeha biti ucijenjen za sva vremena.

Natrag