- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Naravno da ne razumiješ.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Mire kaže da Bog nikada ne predodređuje budućnost, što je u potpunosj suprotnosti sa biblijskim i teološkim shvatanjem da se sva dešavanja odvijaju po Božijem proviđenju i Božijim planovima! Slobodna volja nije nešto što je "palo s neba", i ona je, ili bi bar trebala biti, Božija kreacija, pa zar Bog nije znao šta će čovjek uraditi sa tom slobodnom voljom?!
Paradoksalno objašnjenje! Prvo, Bog stvara čovjeka na svoju sliku i priliku, to znači savršeno biće kao što je i sam Bog - ako je na Njegovu sliku i priliku?! Odmah potom, nema povjerenja u to što je satvorio, nego to stvorenje iskušava drvetom spoznaje! Zaključak se nameće sam po sebi: ili Bog nije savršen, pa nije ni stvorio savršeno biće, ili ako jeste savršen i ako je stvorio savršeno biće, onda namjeno to biće stavlja pred iskušenje.
Ne znam zašto je nužno da Bog na taj način testira ljubav svoga stvorenja, ako je to stvorenje sam stvorio sa određenom namjerom, između ostalog i tom, da ljubi svoga stvoritelja? S druge strane, kao što reče Slap (ovdje se slažen sa njim) u ljubavi nema testiranja. Ako ga ima, onda to nije ljubav nego sumnja.Bog zeli da mu ljudi sluze iz ljubavi i zato pred njih stavlja testove, kako bi čovek delima potvrdio tu ljubav prema Bogu i time prešao u visi stupanj duhovnog razvoja.
Prvi čovek jeste stvoren bezgrešan i moralno čist, ali nije bio zaključan u to savrsenstvo, vec je mogao da se razvija kroz čitavu večnost i njegov odnos sa Bogom da se produbljuje.
Ma, da, ali zar je bilo potrebno klati jagnje?! Zar je bilo potrebno bilo šta ili koga žrtvovati? Zar je bilo potrebno drvo iskušenja u Edenskom vretu...? O tome se radi.Pa kao sto sam objasnio gore, ne verujem da ga je testirao.
Vec mu je samo dao slobodan izbor.
I vec unapred je znao sta ce ovaj odabrati, i nacinio je ''izlaz'' , kroz otkupnu zrtvu Isusa Hrista, jer lepo pise da je ''jagnje Bozje zaklano od postanja sveta''.
Ako uzmemo samo taj jedan stih, jasno je da je Bog unapred znao i u skladu sa tim postupao..
Ma, da, ali zar je bilo potrebno klati jagnje?! Zar je bilo potrebno bilo šta ili koga žrtvovati? Zar je bilo potrebno drvo iskušenja u Edenskom vretu...? O tome se radi.