DA LI JE BOG SVEZNAJUCI?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje urednice,

drago mi je da si na ovoj temi sa nama. To je u stvarti tema o pitanju koje si ti ranije bio postavio.
Slazem se sa tvojom konstatacilom da jos nismo dali odredjen odgovor na ovu temu. Tek smo poceli.
Sve sto je Laodikeja naveo je ispravno i biblijski potvrdjeno.
Ja predpostavljam da ce na ovoj temi biti veca polemika nego na Subti i nedelji.

Prvo, rec je o Bozijem "Sveznanju". Da bismo dali prvilan odgovor na ovo pitanje mislim da bi bilo korisno da razdvojimo dva pojma:

Prvo, ono sto Bog planira da ucini u buducnosti, to je cvrsce od najtvrdjeg granita. Sva Bozija obevcanja su sigurna, ono sto je obecao da ce uciniti, sigurno ce uciniti. U to nemam nikakve sumnje, a veoma je korisno za daljnju diskusiju da imate ovo u vidu, jer ako to izgubite iz vida, postoji mogucnost da dobijete krivu sliku o Bogu.

Medjutim, ono sto je Bog obecao i sto zeli da ucini, a sto je uslovno vezano za druga bica, andjele, ljude itd. to je uvek pod znakom pitanja, ne zato sto Bog menja svoj plan, nego zbog toga sto je stvorenim bicima dao slobodu da biraju da li ce mu biti poslusni ili ne. Oduvek je postojala mogucnost poslusnosti uz koju su vezani i blagoslovi ili neposlusnost koja donosi prokletvtvo.

Laodikeja je naveo slucaj Adama. Tacno je da je Bog imao savrseni plan za coveka, koji je nenadmasiovo bolji od ovoga koji danas imamo, ali Adam je izneverio i Bozji plan nije se ostvario onako kako je bio u pocetku.
Ispod slike Eve kako je pruzila ruku da uzabere plod sa zabranjenog drveta, napisao sam: Ovaj pokret ruke promenio je Bozji pla i istoriju sveta. Sta mislite da li sam u pravu?

Jurivaka je nedavno postavio pitanje Izrailjskog narod. Bog ga je izabrao jos od Avramova vremena. Izveo ih je iz egipatskog ropstva. Dao ima svoj zkaon, Hranio ih u pustinji. Njihova misija bila je da ceo svet upoznaju sa zivim Bogom i Njegovimn zakonom, ali Izrailj je samo delimicno to ispunio i ubrzo sastranio.
Jurivaka je u pravu kad je postavio pitanje: Da li je Bog pogresio sto je izabrao takav narod koji ga je izneverio? Sta je onda sa Bozjim sveznanjem. Da li je Bog to unapred znao ili nije? Sta vi mislite?

Predlog: Pozivam vas da vise razmisljate o ovim pitanjima i da budete oprezni kakve odgovore cete dati, da ne budu u suprotnosti sa Svetim pismom.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Problem kod adventista, i sektaša općenito, kada je u pitanju tumačenje Biblije proizlazi iz njihova "drugog istočnog grijeha". Njihov drugi istočni grijeh je neposluh Kristovoj Crkvi i odbacivanje Kristove Crkve. Odbacili su Crkvu i kao autoritet u tumačenju Svetog Pisma, pa su morali stvoriti surogat tom autoritetu. Tako je svaki sektaš postao "sam svoj autoritet" i u tumačenju Svetog Pisma. Jadno bi bilo da čovjek nešto odbaci, a onda to zamjeni nečim gorim i lošijim. Zbog toga njihovo tumačenje Svetog Pisma mora biti bolje od onoga koje Crkva ima. U želji da što više nadmaše Crkvu, doveli su se u poziciju da sebe smatraju sveznajućima. Eto, Bogu priznaju da je i Svemogući i Sveznajući, ali i sami sebe uvjeriše da su i oni bar sveznajući. Zato oni i moraju imati odgovor na svako pitanje, pa tako i na svako pitanje na ovoj temi, dok bi oni koji nisu sveznajući na neka pitanja naprosto "slegnuli ramenima". Za sveznalicu je najveća sramota "slegnuti ramenima".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jurivaka, Bog nije stvorio Adama da bi sagresio, vec upravo suprotno - da bi covek živeo večno u savrsenom svetu koji je on stvorio.

Čovek nije imao razloga da iskaže neposlušnost prema Bogu jedenjem ploda sa zabranjenog drveta, jer je u Edemu imao sve što mu je bilo potrebno, sve privilegije i pogodnosti koje je pružalo savršeno okruženje u kome je živeo, i svo znanje koje mu je bilo dato, a koje bi se tokom vremena večnosti razvijalo, a čovek usavršavao u svakom pogledu.

Ipak, Bog je ljubav i istinsko poštenje, i on je obavestio čoveka o putu neposlušnosti i koje su posledice tog puta, jer je Lucifer pali anđeo upravo bio jedan od prvih koji je krenuo tim putem.

Bog je dao čoveku slobodnu volju da sam izabere između ova dva puta, ali nije naveo čoveka da izabere put neposlušnosti, to je čovek sam izabrao.

Ali Bog je stvorio plan spasenja po kome će on sve na kraju vratiti u prvobitno stanje i učiniti kraj grehu i smrti koja je posledica greha.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurivaka, Bog nije stvorio Adama da bi sagresio, vec upravo suprotno - da bi covek živeo večno u savrsenom svetu koji je on stvorio.

Čovek nije imao razloga da iskaže neposlušnost prema Bogu jedenjem ploda sa zabranjenog drveta, jer je u Edemu imao sve što mu je bilo potrebno, sve privilegije i pogodnosti koje je pružalo savršeno okruženje u kome je živeo, i svo znanje koje mu je bilo dato, a koje bi se tokom vremena večnosti razvijalo, a čovek usavršavao u svakom pogledu.

Ipak, Bog je ljubav i istinsko poštenje, i on je obavestio čoveka o putu neposlušnosti i koje su posledice tog puta, jer je Lucifer pali anđeo upravo bio jedan od prvih koji je krenuo tim putem.

Bog je dao čoveku slobodnu volju da sam izabere između ova dva puta, ali nije naveo čoveka da izabere put neposlušnosti, to je čovek sam izabrao.

Ali Bog je stvorio plan spasenja po kome će on sve na kraju vratiti u prvobitno stanje i učiniti kraj grehu i smrti koja je posledica greha.
Stalno pričate istu priču, a ne odgovarate na pitanje zašto je sve to bilo potrebno? Kao što već rekoh, pokušavate da date smisao nečemu čemu se ne može dati smisao. Zašto je Bogu trebalo da svoje stvorenje, koje je bilo savršeno kako kažete, pretvara u nesavršeno samim tim što ga je stavio pred iskušenje, iako je znao šta će čovjek uraditi, tj. da će zagaziti u grijeh. Da nije tako uradio, ne bi mu trebali ni planovi spasenja ni žrtva vlastitog sina. Zdrav razum se pita: zašto je Bog sebi natovario toliko bespotrebnog posla, a istovremeno svome stvorenju priredio toliko muke i patnje?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma, da, ali zar je bilo potrebno klati jagnje?! Zar je bilo potrebno bilo šta ili koga žrtvovati? Zar je bilo potrebno drvo iskušenja u Edenskom vretu...? O tome se radi.

Evo recimo imas drzavu, i ti si predsednik.
I imas zakon, i po tom zakonu, gresnik mora umreti.
Desi se da grupa ljudi tebi bliskih sa vlasti, završe na sudu i budu osudjeni. Da li ces ih ti kao predsednik drzave "pomilovati"?
Ti imas pravo na to.
Ali ako to uradis, drugi ce pomisliti da si pristrasan, i da uopste ne postujes svoj zakon, mislice da taj zakon nije ni vredan drzanja.
A ovde se ne radi o "nekoliko ljudi" vec o milionima. Ako promenis zakon zbog milosti, takodje ces ispasti i neozbiljan, drugi ce smatrati da mogu kršiti zakon i da ce svaki put predsednik drzave popustiti i izmeniti zakon. U drzavi bi nastao haos i niko vise ne bi drzao zakon. Banditi ubice i narkomani bi slobodno setali ulicama jer predsednik je popustljiv.
Samo jednom promeni svoj zakon, i narod te vise nece postovati.
Ne moze se zlocinu popustati, ne moze se menjati zakon iz milosti, svako mora biti propisno kaznjen, radi mira u drzavi.
Zato Bog, iako je milostiv, nije mogao promeniti svoj zakon tek tako, vec je u skladu sa tim zakonom i postupio, i nasao resenje za one koji su po njemu sagresili.
Tako je ostao pravedan vladar, ali i milostiv prema drugima...

Ne mozes reci: "puj pik vise ne vazi", kako ces ukinuti zakon i pomilivati ozbiljne prestupnike tek tako?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Mire, dao si dobar komentar, ja bih samo dodao ne mora svako "biti kaznjen samo zbog mira u drzavi", vec i zbog pravednosti. Pravda zakona mora biti zadovoljena, a mogla je biti zadovoljena u Starom zavetu preko obreda i zrtava i verom u dolazeceg Mesiju Otkupitelja, a u Novom zavetu prihvatenjem Hristove zrtve koji je za sve gresnike koji se kaju i veruju Ga osigurao vecni zivot. Tako pravda zakona je zadovoljena, a Hristova zrtva po milosti Bozjoj daje nam se kao dar, ako ga priznamo verom za svoga Spasiteljsa. A svaki onaj koji verom primi Hrista kao svog Spasitelja nastojace uz pomoc sile Svetoga Duha da zivi svetim zivotom u skladu sa Bozjom voljom koja je izrazena u Bozjem zakonu.
--------------

Slape je napisao:
Problem kod adventista, i sektaša općenito, kada je u pitanju tumačenje Biblije proizlazi iz njihova "drugog istočnog grijeha". Njihov drugi istočni grijeh je neposluh Kristovoj Crkvi i odbacivanje Kristove Crkve.

Slape, da li si procitao uvod ove teme? Izgleda da nisi. U pocetku navo sam da ova tema se ne odnosi ni na jednu posebnu versku zajednicu, a svojstvena je svim ljudima na zemljiu. Prema tome, Slape, tvoj komentar o adventistima i sektasima je potpuno besmislen. "Ko o cemu baka o ustipcima", tako i nas Slape. Ako mi ne znamo kako da tumavcimo Bibliju, pa ajde pokazi nam, kako je ti tumacis, ili ti to prepustas drugima da za tebe tumace.

Niko nije odbacio autoritet Crkve, svi oni koji su morali ponbeci iz vase crkve, imaju Crkvu i manje ili vise ako i kod vas, slusaju Crkvu.

Drugo, spomenuo si "sektase". Nadam se da ti je poznato da je Apostolska crkva povcela kao SEKTA u Judajizmu. Da li su zbog toga imali i pogresno tumacenje Biblije? Svakako da nisu.
Hristova crkva u svetu uvek je bila u manjini, pa tako je i danas. Prema tome nije greh prip;adati i sekti.

Ako kazes da protestanti su pobegli iz crkve zato sto je nisu slusali, kako ste ih tako vaspitali da ne postuju svoju crkvu?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako promenis zakon zbog milosti, takodje ces ispasti i neozbiljan, drugi ce smatrati da mogu kršiti zakon i ....
Samo jednom promeni svoj zakon, i narod te vise nece postovati.
Ne moze se zlocinu popustati, ne moze se menjati zakon iz milosti, svako mora biti propisno kaznjen, radi mira u drzavi.
Zato Bog, iako je milostiv, nije mogao promeniti svoj zakon tek tako, vec je u skladu sa tim zakonom i postupio, ....
Ne mozes reci: "puj pik vise ne vazi", kako ces ukinuti zakon i pomilivati ozbiljne prestupnike tek tako?

Pravda zakona mora biti zadovoljena, ....
Tako pravda zakona je zadovoljena,

A sveti Pavao kaže: Heb 7,12: Doista kad se mijenja svećeništvo, nužno se mijenja i Zakon.

Mire i Marko kažu da bi Bog bio neozbiljan kad bi promijenio Zakon, a sveti Pavao kaže da se mijenjanjem svećeništva nužno mijenja Zakon. Nije miri i Marku do toga da sačuvaju "ozbiljnost Boga", oni na sve moguće načine samo pokušavaju "došlepati" subotu iz Zakona sa Sinaja.

Slape je napisao:
Problem kod adventista, i sektaša općenito, kada je u pitanju tumačenje Biblije proizlazi iz njihova "drugog istočnog grijeha". Njihov drugi istočni grijeh je neposluh Kristovoj Crkvi i odbacivanje Kristove Crkve.

Slape, da li si procitao uvod ove teme? Izgleda da nisi. U pocetku navo sam da ova tema se ne odnosi ni na jednu posebnu versku zajednicu, a svojstvena je svim ljudima na zemljiu. Prema tome, Slape, tvoj komentar o adventistima i sektasima je potpuno besmislen. "Ko o cemu baka o ustipcima", tako i nas Slape.

Točno, tvoja retorička pitanja su pitanja koja se dotiču svakog čovjeka, ali čovjek treba biti slijepac pa ne vidjeti da su odgovori na ova pitanje podijeljeni točno onako kako su ljudi podjeljini po vjerskim zajednicama. Ja na to ne mogu i neću žmiriti, ti žmiri.

Ako mi ne znamo kako da tumavcimo Bibliju, pa ajde pokazi nam, kako je ti tumacis, ili ti to prepustas drugima da za tebe tumace.

Ne prepuštam ja drugima da mi tumače Bibliju. Ja prihvaćam tumačenje Crkve, u kojoj je Sveto Pismo (Novi zavjet) i nastalo i koja je jedina od Isusa ovlaštena poučavati i tumačiti Sveto Pismo, i to čini već dva tisućljeća. A da vama pokažem kako tumačiti Sveto Pismo? Razmisli samo o ovome. Kakav bi to bio Bog koji bi ljude čitavih 18 stoljeća ostavio u neznanju, a onda tek u 19. stoljeću ljudima preko Ellen White poslao "jedini i nepogrešivi tumač Biblije"?

Niko nije odbacio autoritet Crkve, svi oni koji su morali ponbeci iz vase crkve, imaju Crkvu i manje ili vise ako i kod vas, slusaju Crkvu.

Crkva može biti samo ono što je Krist utemeljio prije dvije tisuće godina. Kako bi crkva mogla biti ono što su osnivali "američki farmeri" 18 stoljeća nakon Krista? Mnoge od njih čak i ime nose po "farmerima".

Drugo, spomenuo si "sektase". Nadam se da ti je poznato da je Apostolska crkva povcela kao SEKTA u Judajizmu. Da li su zbog toga imali i pogresno tumacenje Biblije? Svakako da nisu.
Hristova crkva u svetu uvek je bila u manjini, pa tako je i danas. Prema tome nije greh prip;adati i sekti.

Pripadati sekti znači pripadati nečemu što je "izdvojeno (proizišlo) iz nečega". U tom smislu za prvu zajednicu kršćana (Apostolsku Crkvu) možemo reći da je "sekta Judaizma", jer je nastala u židovskom miljeu ali se iz njega izdvojila. Tako je i sa sektama u kršćanskom miljeu. Nastale su unutar Apostolske Crkve, ali su se iz nje izdvojile.

Ako kazes da protestanti su pobegli iz crkve zato sto je nisu slusali, kako ste ih tako vaspitali da ne postuju svoju crkvu?

A kako je Isus "vaspitao" svoje učenike koji "odstupiše od njega i više nisu išli s njime" (Iv 6,66), nakon što im je rekao: "Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu." Crkva, sastavljena od grešnih ljudi, najlogičnije mora i pogriješiti, ali kršćanin nema druge Crkve, Krist nije utemeljio i "rezervnu Crkvu". Ne postaje se bolji kršćanin i bliži Bogu tako da se napusti njegova Crkva, i onda još proglašava "Kurvom", nego tako da se ostane u njoj i svojim vlastitim rastom doprinosi da Crkva bude što dostojnija svoga utemeljitelja Isusa. Nema većeg licemjerja nego kada jedan grešnik (a svi smo grešnici) inzistira na "bezgrešnoj Crkvi". To je isto kao kada bi jedan član bande rekao svojim "pajdašima" da ih napušta i pravi svoju novu grupu, prigovarajući im da su banditi.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostol Pavle pod menjanjem zakona podrazumeva obredni zakon o prinošenju žrtava paljenica.
U starom zavetu su se prinosile životinje i njihova krv se prinosila pred kovčegom zaveta u Svetinji nad Svetinjama kao sredstvo oproštenja greha.

U novom zavetu ovaj obredni sistem je promenjen ili uklonjen, i sveštenstvo koje ga je obavljalo je promenjen ili uklonjen, odnosno - zamenjen je Hristovom prvosvešteničkom službom i žrtvom i njegovom krvlju koju on prinosi u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama pred kovčegom zaveta u kome se čuvaju originalne ploče sa ispisanih deset zapovesti.

Čovek koji danas prekrši bilo koju zapovest i time padne u greh - on ne prinosi žrtvu životinje, već dolazi Isusu koji je već prineo sebe na žrtvu kojom se brišu ljudski gresi.
O toj promeni govori biblija, a ne o promeni deset zapovesti, jer da je zakon mogao da se promeni - Isus ne bi morao da umre na krstu, jer bi jednostavno uklonio deset zapovesti i čovek više ne bi bio grešnik.
Ali Hristos je upravo umro jer su ljudi kršili deset zapovesti, i te grehe je neko morao da preuzme na sebe.
U starom zavetu je to bilo jagnje, u novom Isus koji i danas posreduje, da onaj ko padne u greh kršenjem bilo koje zapovesti, može doći njemu i dobiti oproštaj u Hristovoj krvi.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pavao govori o mijenjanju Zakona, a ne Isus. I Pavao govori o Zakonu (Tori, Petoknjižju), i nije lijepo da izvrćeš Pavlove riječi.

Sve što je Pavle napisao otkrio mu je Isus.

Ne, upravo je suprotno, da ti izvrćeš i vadiš iz konteksta pojedinačne tekstove da bi dokazao svoju teoriju.

Evo u biblijskon kontekstu koji je zakon uklonjen.

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakvu savest za grehe, kad se jednom očiste;
Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.

Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši:
Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože.
Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.

I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu" ( Jevrejima 10. 1 - 12 )

Dakle, radi se o zakonu o prinošenju žrtava koji je zamenjen - odnosno uklonjen, jer nije mogao suštinski osloboditi čoveka od greha, i zamenjen je Hristovom žrtvom u nebeskoj Svetinji nad Svetinjama.

O toj promeni Pavle govori, i biblijski kontekst jasno govori.

Natrag