Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
Čovjek je stvoren relativno savršenim, jer da je bio potpuno savršen ne bi mogao da pogriješi. Ustvari, jedino je Bog apsolutno biće. Po nekoj logici stvari to apsolutno biće diriguje pravila, kodex. Sve što je protiv tih pravila jeste grijeh. Znači grijeh ili dobro jesu, i samo jesu u odnosu prema Bogu.
Dva apsolutna bića ne mogu postojati u nekoj zajednici. Zato Bog i jeste jedan, ali sa tri ličnosti. Jedno apsolutno biće sa tri ličnosti - to ti je definicija Boga po hrišćanskom shvatanju.
Što se tiče osvetoljubivosti Boga, nema nekog smisla da Bog osjeća zadovoljastvo u osveti kad kažnjava čovjeka, ako već postoji zagrobni život. Mislim, šta je on tu čovjeku naštetio. To je samo interpretacija pisca Biblije koji na samo sebi svojstven način doživljava viziju o određenom dogadjaju. To važi i za stvaranje svijeta.

super ti je tema!
 
Član
Učlanjen(a)
06.12.2009
Poruka
69
Da ja mislim da je Bog dobar.........ipak nam on oprasta grehove koje covek mozda ne bi:):):)
 
Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
33
Iako je Adam bijo savršen mogao je sagriješiti jer ga je Bog stvorio sa slobodnom voljom. Ta činjenica nije u proturječju s time što je bio savršen nego je njegova savršenost bila uslovljena sa poslušnošću.

Nešto je savršeno onda kada ispunjava svrhu s kojom je načinjeno.
Zapravo, samo je Bog savršen i dobar u apsolutnom smislu (5. Mojsijeva 32:3, 4; Psalam 18:30;).
Bog, čija su sva djela savršena, ocijenio je svoje vrhunsko stvaralačko djelo na Zemlji ’veoma dobrim‘ (1. Mojsijeva 1:31; 5. Mojsijeva 32:4). Nadalje, da je bio zadovoljan onim što je stvorio, vidljivo je iz toga što je prvom paru dao svoj blagoslov i zapovjedio im da se rađaju i napune Zemlju ljudima te da gospodare nad njegovim zemaljskim stvorenjima — što sigurno ne bi učinio da je znao da su u nekom pogledu manjkavi (1. Mojsijeva 1:28).

Biblija kaže: ”Dobar je i pravedan Bog“ (Psalam 25:8) te: ’Kolika je dobrota njegova!‘ (Zaharija 9:17). Isus Krist, iako je imao tu moralnu odliku, nije dozvolio da se za njega riječ ’dobri‘ koristi kao titula kad je jednom čovjeku koji mu se obratio s ”Dobri Učitelju“ rekao: ”Zašto me zoveš dobrim? Nitko nije dobar, osim jednoga, Boga“ (Marko 10:17, 18). Tako je Boga priznao kao najveći uzor dobrote.
Kako je Bog pokazao svoju dobrotu. Kao prvo, bio je dobar prema ljudima kad je stvorio Zemlju. On nije priredio samo stvari neophodne za ljudski život. Štoviše, on je bogato osposobio naš planet da život na njemu učini pravim užitkom.
Dao je piće i hranu u velikoj raznolikosti. Učinio je oduševljavajuću različitost životinja i ptica, i stvorio je cvijeće koje pridaje boju i ljepotu našoj okolini. Osim toga, načinio je mnoge različite oblike krajolika koje je užitak gledati. Zaista, svaki put kad vidimo veličanstveni zalaz sunca ili čudesne formacije oblaka vidimo dokaze Božje dobrote!

Kad je stvorio čovjeka i ženu ponovno je došla do izražaja Božja dobrota. On je dao Adamu i Evi savršena, zdrava tijela i smjestio ih u Edenski vrt. Zatim im je povjerio uzbudljiv i izazovan zadatak: ”Napunite zemlju i sebi je podvrgnite.“ On je, dakle, pred njih postavio izgled da vječno uživaju život na rajskoj Zemlji među svojim mnogobrojnim potomstvom (1. Mojsijeva 1:26-28, 2:7-9).
Kakav predivan svadbeni poklon za prvi ljudski par!

Čak i kad su se Adam i Eva pobunili, Bog ih nije potpuno napustio. Da ih je u tom trenutku kaznio trenutnom smrću, on bi učinio samo ono što je pravo. Međutim, on je bio dobar prema sada grešnom ljudskom paru. Dopustio im je da žive još neko vrijeme i da imaju djecu (1. Mojsijeva 5:1-5).

Štoviše, Božja dobrota prema palom čovječanstvu nastavila se sve do sada.

On pruža obilno, tako da se ljudski život može nastaviti na njegovom posjedu, Zemlji. Isus je rekao Židovima svog vremena: ’Vaš Otac koji je na nebesima. . . čini da njegovo sunce izlazi i zlima i dobrima i da kiša pada i pravednima i nepravednima‘ (Matej 5:45). Svaka glad ili oskudica koji postoje nisu zato jer je Bog propustio učiniti pripreme za čovječanstvo. Oni postoje zbog pokvarenosti, okrutnosti i nedjelotvornosti ljudi.
Bog također dopušta čovječanstvu da iskorištava zemljino rudno bogatstvo i nije od njih sakrio određenu mjeru razumjevanja zvjezdanih nebesa i materijalnog sastava stvari. Zaista, Bog je dobar čovječanstvu, iako mnogi drsko kažu da nema Boga, a drugi zloupotrebljavaju njegovu dobrotu za sebične ciljeve, čak i do mjere da ugnjetavaju druge ljude (Psalam 14:1).

Budući da smo grešni i nesavršeni, možda sami sebi djelujemo u neku ruku poput knjige kojoj nedostaje jedan dio. Bog od nas ne očekuje da budemo savršeni u punom smislu te riječi. On od nas nikad ne očekuje previše (Psal. 103:14; Jak. 3:2). No ipak očekuje da mu budemo potpuno odani. To, dakako, ne znači da moramo biti savršeni.
Zamislimo mladića koji voli djevojku s kojom se namjerava oženiti. Bilo bi nerazumno da od nje očekuje da bude savršena. No sasvim je razumno da od nje očekuje da ga voli svim srcem, drugim riječima, da svoje romantične osjećaje poklanja jedino njemu. Slično tome,“Bog zahtijeva da se odanost iskazuje isključivo njemu” (2. Mojs. 20:5). On ne očekuje da budemo savršeni, nego da ga ljubimo svim srcem, da budemo odani jedino njemu.
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Štoviše, Božja dobrota prema palom čovječanstvu nastavila se sve do sada.

Spisak zemljotresa "dobrote" sa brojem žrtava samo od 2000. naovamo:

2009-01-16 -- Haiti -- 120.000
2008-05-12 -- Kina -- 88287
2007-08-15 -- Peru -- 587
2006-05-26 -- Indonezija -- 5749
2005-10-08 -- Pakistan -- 87351
2003-12-26 -- Iran -- 31000
2003-05-21 -- Alžir -- 2266
2002-03-25 -- Avganistan -- 1000
2001-01-26 -- Indija -- 20023

Koga zanima ceo spisak koji pokriva ove katastrofe od 1900 do danas, nek pogleda link
List of deadly earthquakes since 1900

E da, i možda ne bi bilo loše pitati rodbinu ovih nesrećnika što su ostali pod ruševinama koje je njihovo mišljenje o "dobroti". Imam osećaj da bi imali šta da kažu,
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.01.2010
Poruka
33
U potpunosti te razuijem
Milankoviću ti si faktički postavijo pitanje.
Ako je Bog Dobar zašto dozvoljava da se događaju loše stvari?

Božji ljudi u prošlim vremenima postavljali su ovakva pitanja. Kad je prorok Habakuk, naprimjer, vidio prezira vrijedno stanje koje je vladalo među Božjim narodom, žalosno je uzviknuo: ”Dokle ću, Bože, zapomagati, a da ti ne čuješ? Vikati k tebi ’Nasilje!‘ a da ti ne spasiš? Zašto mi nepravdu iznosiš pred oči, zašto gledaš ugnjetavanje?“ (Habakuk 1:2, 3,). Danas neki proživljavaju sličnu emocionalnu bol.
Kako se dakle možeš čuvati od toga da se ne prepustiš osjećajima srdžbe i ogorčenosti? Prije svega, moraš shvatiti odakle zlo dolazi.

Biblija jasno pokazuje da Bog nikada nije namjeravao da ovako patimo.
Bog je rekao Adamu da će u slučaju neposlušnosti umrijeti
(1. Mojsijeva 2:17). Ðavo je pak rekao Evi da neće umrijeti ako bude jela sa zabranjenog drveta!
(1. Mojsijeva 3:1-5). Sotona je ustvari Boga nazvao lašcem. Osim toga, Sotona je indirektno rekao da će čovjeku biti bolje ukoliko bude sam donosio odluke, a ne da mu Bog govori što da učini!

(što znači da su bili već prije uspostavljeni neki zakoni od Boga kao što je i zakon gravitacije - np. To je kao kad bi ja tebi reko Milankoviću zanemari zakon gravitacije skoči sa 12 sprata neć ti se ništa desit ako bi odlučijo da skočiš onda moraš prihvatiti posljedice Zakon gravitacije je već davno postavljen prije tvog skoka)

Tim postupkom Adam je čitavo svoje potomstvo osudio na grijeh i njegove razorne posljedice (Rimljanima 5:12).

Tog su istog dana Adam i Eva počeli osjećati posljedice svoje pobune. Odbacivanjem Božje vladavine lišili su sebe zaštite i blagoslova, što su dotad uživali jer su bili podložni Bogu.
Bog ih je istjerao iz Raja, a Adamu je rekao: ”Zemlja da je prokleta s tebe; s mukom ćeš se od nje hraniti do svojega vijeka; sa znojem lica svojega ješćeš kruh, dokle se ne vratiš u zemlju“ (1. Mojsijeva 3:17, 19). Adam i Eva postali su podložni bolesti, boli, starosti i smrti. Patnje su postale sastavni dio ljudskog života (1. Mojsijeva 5:29).
Jasno je da Bog nije bio taj koji je donio zlo čovječanstvu, već sam čovjek (5. Mojsijeva 32:5; Propovjednik 7:29). Doista, sve loše stvari koje se ljudima danas događaju — bolest, smrt, ratovi i nepravde — posljedica su Adamovog svojevoljnog čina neposlušnosti. Osim toga, svi smo izloženi onome što Biblija naziva ’vrijeme i nepredviđeni događaji‘ (Propovjednik 9:11,). I zli i pravedni doživljavaju slučajne nesreće i tragedije.
Odbacivanje Božje vlasti rezultiralo je neopisivim patnjama. Stoga je na mjestu da Bog svoju vlast izrazi na jedan poseban način kako bi okončao ljudske patnje i ostvario svoj prvobitni naum sa Zemljom. Isus je spomenuo to Božje uređenje kad je svoje sljedbenike učio da se mole: ”Oče naš, koji jesi na nebesima. Neka dođe kraljevstvo tvoje. Neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji (Matej 6:9,10).

Period tokom kojeg je Bog dopustio ljudima eksperimentiranje s vladavinama uskoro će završiti.
Onim što je činio tokom svoje kratke službe na Zemlji Isus je omogućio ljudima da si predstave blagoslove koji će biti izliveni na čovječanstvo nakon ponovne uspostave Božje vlasti. U Evanđeljima se može primijetiti da je Isus pokazivao suosjećanje prema ljudima koji su patili zbog siromaštva i diskriminacije. Liječio je bolesne, hranio gladne i uskrsavao mrtve.
Mogao je kontrolirati čak i prirodne sile (Matej 11:5; Marko 4:37-39; Luka 9:11-16). Zamisli samo što će Isus ostvariti kada svoju otkupnu žrtvu, koja čisti od grijeha, bude koristio za dobrobit poslušnih ljudi! Biblija obećava da će Bog posredstvom Kristove vladavine ’obrisati svaku suzu s očiju ljudi, te da više neće biti smrti, niti će više biti tuge ni vike ni boli‘ (Otkrivenje 21:4).

Biblija nam jamči da ćemo jednog dana biti ’oslobođeni od ropstva raspadljivosti i imati slavnu slobodu Božje djece‘ (Rimljanima 8:21).
No dotad bi još mnogi dobri ljudi mogli patiti.

Neka ti utjehu pruži saznanje zbog čega se to događa — i da to neće još dugo trajati.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
E da, i možda ne bi bilo loše pitati rodbinu ovih nesrećnika što su ostali pod ruševinama koje je njihovo mišljenje o "dobroti". Imam osećaj da bi imali šta da kažu,

Nije Bog nepravedan prema nesrećnima, i nas sutra može zadesiti neka bijeda, sigurno da je podvig u takvoj situaciji i dalje ostati vjeran Bogu kao pravedni Jov. Malo je onih koji to mogu, zato: "i ne uvedi me u iskušenje..." Međutim, Bog je taj koji život daje i ovaj i zagrobni. Bog je dopustio da prvi On strada na Krstu, a zatim i od 12 Velikih Apostola samo jedan umre prirodnom smrću, sv. ap. Jovan, koji je ipak mnogo postradao. To Boga ne čini nepravednim prema ljudima. Bog je životodavac, i na kraju pravda za sve jeste što svi umiremo, neko ranije, a neko po redu. Mislim da čak to i nije nešto čime se Bog bavi, kada je već ustrojio zakone u prirodi.
Ja lično sam imao priliku često da čujem: ako Bog postoji kako je dopustio da u II Svjetskom ratu oniliki narod strada - Jasenovac, Garavice, Jadovno, Šušnjar, Drakulić, Glina, Hvar, Aušvic, gasne komore...
Bog je iznad toga, iznad patnje koja je kao tren naspram vječnih muka o kojima biblija govori. Bog je iznad vremena, prostora... to su kategorije koje je On stvorio. Bog, zapravo, i jeste savršen jer ni od čega i ni od koga ne zavisi, sve zavisi od njega. Apsolutno je slobodan! :)

Pazi, jedan od znakova posljednjih vremena jesu i zemljotresi. A gdje su ostali znakovi koji traju već vijekovima. Ako malo bolje pogledamo za vrlo malo priroda će sve nas da potamani, ups oprosti na izrazu. Zemlja se mijenja. Maran Ata! Teško nama...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.01.2010
Poruka
22
Ova tema je jako diskutabilna , sto na kraju u vecini slucajeva dovodi do verbalnih sukoba ...
Misljenja su podeljena , ali evo ja cu izneti svoje misljenje i na koji nacin gledam i smatram Boga .
Pre svega sebe ne nazivam vernicom , jer ne smem da se usudim da to kazem jer jednostavno nisam .
Zasto ?
Ne postim sredom i petkom , ne odlazim u crkve i manastire , ne ispovedam se , gresna sam iako nisam mogla da verujem kada sam cula koji su svi gresi :S
Dakle da ne nabrajam sada , jednine verske obicaje i praznike koje ispostujem su za Bozic , Uskrs i kada su slave u pitanju . To nije dovoljno da bi sebe nazvala vernicom . Daleko od toga da sam ateista , jer kada me pitaju da li verujem u Boga , odgovor je : da .
Razna razmisljanja nas mogu odvesti na razlicite puteve .
Na primer , sta bi ste rekli kad bi procitali u novinama "Covek ubio suprugu i decu , a potom izvrsio samoubistvo" , verovatno bi ste se zapitali "zasto je Bog dozvolio da se to desi neduznima , ako je On pravedan?"
Mozda je Bog znao da ce se ta zena i deca napatiti u zivotu iz ko zna kojih razloga i odveo ih na bolje mesto - raj . Mozda zeli da njihove patnje prestanu ?
Mozda je to na neki nacin "opomena" za ceo svet , dok je znas ta opomena slepa ? Ukoliko jeste , zasto je takva opomena ? Zbog ceka opomena ?
Mozemo samo da lupetamo , intelektualisemo i pravimo se pametni , ili iznosimo svoja misljenja , bila ona nekome smesna ili prihvatljiva .
Nemamo dovoljno materijala , jednostavno ne znamo , a ko zna hocemo li ikada saznati odgovore koje trazimo . Sta ako je celom covecanstvu zacrtano da se to ne sazna .
Mozda neko zna odgovore ?
Sta nama vredi da citamo Bibliju ? Samo da bi nas bolje upoznalo kroz veru , dobar ili los nacin zivota , kao npr opomena za Sodomu I Gomoru . Biblija nam pruza neku nadu , na neki nacin mozda i dize samopouzdanje da bi bili jaki i verovali u veru sto je mozda najbitnije .
U kojoj godini mi zivimo , a u kojoj je nastala biblija ? U kojoj godini je biblija pocela sa masovnom "proizvodnjom" ?
Ko nam to garantuje da se neko nije "zezao" i upotrebio bujniju mastu pa to sve u nekim delovima biblije prebacio?
Videcete da u ovom mom postu ima jako puno pitanja , dovoljno je jednom zapitati se , samo jednom da bi vam promenilo misljenje i pogled o nekim stvarima .
Daleko od toga da ja omalovazavam Hriscanstvo , samo pokusavam da kazem da smo "pred vremenom nemocni" .
Jednostavno je receno jednom , to jedno je poznato celom svetu pa na osnovu toga se dele misljenja . Hajde kad znamo to jedno monotono , pa razmislimo o drugim mogucnostima i solucijama . A zasto da uzimamo u obzir i neku drugu ideju ?
Rekla sam vec , jednostavno ne znamo a mozda nikad i ne saznamo :beee:
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
U potpunosti te razuijem
Milankoviću ti si faktički postavijo pitanje.
Ako je Bog Dobar zašto dozvoljava da se događaju loše stvari?

Pogodi ga brate Jukići u sridu!

Božji ljudi u prošlim vremenima postavljali su ovakva pitanja. Kad je prorok Habakuk, naprimjer, vidio prezira vrijedno stanje koje je vladalo među Božjim narodom, žalosno je uzviknuo: ”Dokle ću, Bože, zapomagati, a da ti ne čuješ? Vikati k tebi ’Nasilje!‘ a da ti ne spasiš? Zašto mi nepravdu iznosiš pred oči, zašto gledaš ugnjetavanje?“ (Habakuk 1:2, 3,). Danas neki proživljavaju sličnu emocionalnu bol
Ako smem da se distanciram od tih emopcionalno bolnih, toga u meni nema. Jedino neverica da neko ne može da sabere 2 + 2.
Tvrdnja 1: Svemoćni Bog je bezgranično milostiv prema ljudima.
Tvrdnja 2: U zemljotresu u Haitiju poginulo 120.000 ljudi, među kojima i hiljade dece.

Meni ovo nije logično.
Čestitam na veštini onima koji ili sami sebe ili uz pomoć drugih ubede sebe da im ovo ovo jeste logično. Ali dobro, da vidimo "argumentaciju" cenjenog kolege.


Kako se dakle možeš čuvati od toga da se ne prepustiš osjećajima srdžbe i ogorčenosti? Prije svega, moraš shvatiti odakle zlo dolazi.
Alo, Juki, već sam ti objasnio da je u pitanju obično trezveno rezonovanje i zaključivanje. Kakva srdžba, kakva ogorčenost?

Biblija jasno pokazuje da Bog nikada nije namjeravao da ovako patimo.
Bog je rekao Adamu da će u slučaju neposlušnosti umrijeti
(1. Mojsijeva 2:17). Ðavo je pak rekao Evi da neće umrijeti ako bude jela sa zabranjenog drveta!
(1. Mojsijeva 3:1-5). Sotona je ustvari Boga nazvao lašcem. Osim toga, Sotona je indirektno rekao da će čovjeku biti bolje ukoliko bude sam donosio odluke, a ne da mu Bog govori što da učini!
Ko je tu kome imputirao i šta, ne bih ulazio. To su njihova posla.
Jedino me ovde kopka ovoliko insistiranje Boga na poslušnosti. Ako me ne slušaš, umrijećeš (čitaj: ubiću te). Prilično ekstravagantna izjava za nekog čija je milost beskrajna.

(što znači da su bili već prije uspostavljeni neki zakoni od Boga kao što je i zakon gravitacije - np. To je kao kad bi ja tebi reko Milankoviću zanemari zakon gravitacije skoči sa 12 sprata neć ti se ništa desit ako bi odlučijo da skočiš onda moraš prihvatiti posljedice Zakon gravitacije je već davno postavljen prije tvog skoka)
Jukiću, ja sam pre neki dan koristio zakon gravitacije objašnjavajući mojoj dragoj drugarici Kalisti da u ovom svetu u kojem trenutno živimo oduvek postoje fizički i duhovni zakoni i da nikakav bog ne može da ih promeni. Dakle, obojica se slažemo da zakon gravitacije postoji. A ja tvrdim da Bog ne postoji, dok ti tvrdiš da postoji. E lepo. Onda ti zanemari zakon gravitacije, a uzmi u obzir tvog boga koji je jači od zakona, jer ga je kako kažeš sam stvorio, pa izvoli skači sa 10 sprata. Šta je to tvom patronu da očas isključi zakon - kvrc - i ti ostade da lebdiš u vazduhu i diviš se pogledu. Ne? tako jednostavno. :)

Tim postupkom Adam je čitavo svoje potomstvo osudio na grijeh i njegove razorne posljedice (Rimljanima 5:12).
Nezgodan neki tip taj Adam. Sve je uprskao. Ko Marfi.
I ti meni sve tako citiraš šta su rekli ti tvoji Rimljani, šta je reko Adam, a šta Sotona, (ko da si bio prisutan), a da li se upitaš ima li trunke logike u svemu tome. Jedan čovek pre (recimo) 10.000 godina napravio neko sr*nje, gazda ga izbacio iz stana i on se potucao od nemila do nedraga dok nije umro. OK, recimo i da je to zaslužio. E ali i njegova deca bila kažnjena, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca, pa njihova deca... pa jbt dokle više, ni ovi u Aušvicu što su terali milione u gasne komore, pa im ni deca nisu u zatvoru već pišu memoare i snimaju dokumentarce, a ne njihovi čukun-čukun-čukun-praunuci. Pa gde to ima? Šta je taj Adam morao da napravi da bi 10.000 godina posle njega ljudi i dalje bili nešto krivi. I to čim se rodi već je grešan! Pa jel tebi to logično. AKo jeste, onda definitivno ne postoji bilo šta na ovom svetu što ti ne bi bilo nelogično.

Pa čoveče čitav ovaj svet je stvoren na ravnoteži i nekakvoj unutrašnjoj harmoniji, imaš dan i imaš noć, imaš toplotu i imaš hladnoću, imaš levo i imaš desno. Jedino ovde na jednoj strani imaš jednog mrava, tačku, a drugoj strani imaš slona, ma kakvog slona Ajfelovu kulu. Potpuno apsurdno. Da ne kažem nešto neprimerenije.Šta hoću d akažem? Samo to da možeš da se opustiš. Nisi grešan ni za šta, sem za ono što si sam zasro i za to ćeš da platiš po savesti grizući se kad god na to pomisliš. A ako imaš nešto ozbiljnije, nešto si lapio ili ne daj bože kriješ Ratka, tu je za tebe BIA, pa vidi sa njima. Mene nemoj zvati.


Tog su istog dana Adam i Eva počeli osjećati posljedice svoje pobune. Odbacivanjem Božje vladavine lišili su sebe zaštite i blagoslova, što su dotad uživali jer su bili podložni Bogu.
OK. Ovo đene-đene, kao odgovaraju za svoje postupke, pa još i da neko proguta. Mada, ovo "odbacili božiju vladavinu". Pa jel njih neko pitao hoće li tu vladavinu. Jel Adam došao i rekao: Ej bože ajde me napravi, a ja ću uvek trpeti "tvoju milosrdnu vladavinu".
Ovo me stvarno podseća na one reketaše. Nećeš da te štitim!? E sad ćeš da vidiš svoga boga.

Bog ih je istjerao iz Raja, a Adamu je rekao: ”Zemlja da je prokleta s tebe; s mukom ćeš se od nje hraniti do svojega vijeka; sa znojem lica svojega ješćeš kruh, dokle se ne vratiš u zemlju“ (1. Mojsijeva 3:17, 19). Adam i Eva postali su podložni bolesti, boli, starosti i smrti. Patnje su postale sastavni dio ljudskog života (1. Mojsijeva 5:29).
Znači, šut karta. Pa Jukiću i ti bi postao podložan bolesti da te gazda šutne na ovih minus 20. Jel vidiš šta kažu danas u Paraćinu, najhladnije na Balkanu, eeej!

Jasno je da Bog nije bio taj koji je donio zlo čovječanstvu, već sam čovjek (5. Mojsijeva 32:5; Propovjednik 7:29). Doista, sve loše stvari koje se ljudima danas događaju — bolest, smrt, ratovi i nepravde — posljedica su Adamovog svojevoljnog čina neposlušnosti. Osim toga, svi smo izloženi onome što Biblija naziva ’vrijeme i nepredviđeni događaji‘ (Propovjednik 9:11,). I zli i pravedni doživljavaju slučajne nesreće i tragedije.
Ne, iz ovoga što si do sada rekao jasno se da zaključiti da sve zlo (kao i dobro) ne dolazi od Adama, već upravo od onoga ko ga je napravio. Kao prvo, niko ga nije tukao po ušima da pravi Adama. A ni Evu. Kao drugo, čista sujeta ga je terala da kinji tog Adama do stupnja ropske poslušnosti (bolje da je napravio onda oma robota). Kao treće, kad ga je Adam kao svaki normalan čovek otkačio, popi*deo je i još počeo da se sveti! I to ne samo na Adamu, već na deci (jel zna on onu Čorbinu, "samo ti decu ne mogu oprostiti"). I sad šta? U džepnom izdanju njegove PR agencije kaže da je Adam za sve kriv. I ti Jukiću ko papagak za njima... Pa daaaj molim te... uključi malo rezon.

Odbacivanje Božje vlasti rezultiralo je neopisivim patnjama. Stoga je na mjestu da Bog svoju vlast izrazi na jedan poseban način kako bi okončao ljudske patnje i ostvario svoj prvobitni naum sa Zemljom.
A gospodin je imao naum? I onda mu sve nešto krenulo po krivu. Pa kad je već tako moćan, svemogući, sveznajući, kako da je napravio tako loš biznis plan? Tebi tu sve jasno? Ili se samo praviš da jeste.
I na kraju šlag na tortu. Hteo bi da reši jadne čukun-čukun-čukun-(pa još na 341 stepen)-praunuke muka i to jednim lepim zemljotresom. Nemoj nas više braniti i rešavati, ko boga te molim!!!!


Isus je spomenuo to Božje uređenje kad je svoje sljedbenike učio da se mole: ”Oče naš, koji jesi na nebesima. Neka dođe kraljevstvo tvoje. Neka bude volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji (Matej 6:9,10).
I opet kraljevstvo, opet neka vlast, čija je volja, čija će biti poslednja - pa jel misli on uopšte o bilo čemu drugom sem o tome nad kim će da vlada. Kad se okrenem oko sebe i vidim šta se dešava, očigledno da ne.

Period tokom kojeg je Bog dopustio ljudima eksperimentiranje s vladavinama uskoro će završiti.
Juki, ne bih da te prekidam, ali počinješ da brkaš fabule... to su Maje, horoskop, 2012 i ostalo....

Onim što je činio tokom svoje kratke službe na Zemlji Isus je omogućio ljudima da si predstave blagoslove koji će biti izliveni na čovječanstvo nakon ponovne uspostave Božje vlasti.
Ej nemoj više o vlasti, sav sam se osuo već od tog control freak-a.
Ko o čemu, baba o uštipcima.

Biblija nam jamči da ćemo jednog dana biti ’oslobođeni od ropstva raspadljivosti i imati slavnu slobodu Božje djece‘ (Rimljanima 8:21).
No dotad bi još mnogi dobri ljudi mogli patiti.
Čime jamči? Misliš, svojom neumoljivom logikom. Ako je i ostatak logičan kao ovo što si ovde nabacao, neka fala, žurim...
I samo da ne skrenemo suviše sa teme, razradi malo ovu poslednju rečenicu: Zašto ljudi koji su kako kažeš dobri ipak pate? Oko toga se stalno vrtimo, a ti me gađaš Rimljanima non stop.

Neka ti utjehu pruži saznanje zbog čega se to događa — i da to neće još dugo trajati.
Meni "utehu" i pruža saznanje zašto se to događa. Zbog pomeranja tektonskih ploča. Mnogo bi mi bilo teže da živim u jednom takvom košmaru od nelogičnosti koje si ti ovde izneo, u kojem jedan apsurd da bi koliko-toliko objasnio moraš da izmišljaš drugi apsurd, pa zbog njega neki treći... i na kraju ni sam ne znaš gde si od tolikog maštanja. Ej Juki, Juki, znaš kako kažu: isključi TV, uključi glavu. I sve će oma biti jasnije...
 
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
U stvari, DidiGenovese, ti si ovde dotakla dva veoma vazna i pametna pitanja, ako smem da primetim:)
Prvo je pitanje Bozijeg Providjenja, dakle razloga zbog kojih se nesto desava u svetu sa Bozijim dopustenjem, a mi, ljudi ograniceni umom i iskustvom, to ne shvatamo.
Drugo pitanje je ptanje aktuelnosti biblijskih istina.
i jedno i drugo se mogu tumaciti verom, a ti to mozes, jer se izjasnavas kao vernica, s tim sto na ovo drugo mozes i da se uveris licnim opitom.
 
Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
15
Ko je tu kome imputirao i šta, ne bih ulazio. To su njihova posla. Jedino me ovde kopka ovoliko insistiranje Boga na poslušnosti. Ako me ne slušaš, umrijećeš (čitaj: ubiću te). Prilično ekstravagantna izjava za nekog čija je milost beskrajna.

Pravoslavni hrišćani ne znaju, već VJERUJU da Bog postoji i sva ostala pitanja koja prate vjeru, kao i pitanje Dobrote Božije. Bog ti nama dođe kao roditelj. Pazi nemoj tamo opržićeš se! Tako i ovo, nemoj jesti sa drveta poznanja dobra i zla, jer u koji dan okusiš umrijećeš. Umrijećeš jer si relativno besmrtan. To je stanje koje je Adam trebao da održi u raju da bi dostigao savršenstvo. Čovjek je stvoren po slici i prilici Božijoj. Slika je duša, prilika ili ti obličje jeste to nešto za šta treba da se izborimo - oboženje. Adam je upropasti priliku da dostigne PRILIKU -obličje, prasliku, a Hristos je svojim dolaskom na zemlju i životom i stradanjem omogućio ljudima sve iz početka.

Onda ti zanemari zakon gravitacije, a uzmi u obzir tvog boga koji je jači od zakona, jer ga je kako kažeš sam stvorio, pa izvoli skači sa 10 sprata. Šta je to tvom patronu da očas isključi zakon - kvrc - i ti ostade da lebdiš u vazduhu i diviš se pogledu. Ne? tako jednostavno. :)
Zakon, opet po Vjeri pravoslavnih, jeste isti za sve. Kao i smrtnost i sve ostalo. Hristos jeste rekao da ako imaš vjere ko zrno gorušičino možeš pomjerati i gore. Ali to je vjera za one savršene. Mi koji smo nesavršeni ne možemo prkositi zakonima.

Pa jel njih neko pitao hoće li tu vladavinu. Jel Adam došao i rekao: Ej bože ajde me napravi, a ja ću uvek trpeti "tvoju milosrdnu vladavinu".
Ovo me stvarno podseća na one reketaše. Nećeš da te štitim!? E sad ćeš da vidiš svoga boga.

Pa ko je tebe, recimo, pitao bilo šta. Da li želiš da se rodiš? Da li želiš da poštuješ zakone prirode? Probaj da ne poštuješ zakone prirode pa vidi šta će ti se desiti! Tako je i sa Bogom, s tim što je Bog nasuprot prirode razumno biće.

Opet, što se tiče žrtava, to se događalo vijekovima, od postanka do danas! Utjeha za vjernika jeste u tome što život poslije ovog života jeste Istina, a ovaj je kako kaže Ap. Pavle kao u ogledalu! Čovjek u teškoj nesreći ili postane vjernik ili se totalno suprostavi vjeri i Bogu. To i jeste Bog dao svakom čovjeku da izabere. Ako želim život Životodavac će mi dati život. Pitanje grijeha nije toliko sporno jer će se svaki grijeh oprostiti ljudima -parafraziram Novi Zavjet. Dovoljno je samo da se čovjek pokaje, ono iskreno je suvišno napominjati. Hristos je na krstu razbojniku oprostio njegove grijehe, a samo pretpostaviti možemo kakvi su to grijesi bili.
Hula na Duha Sv. neće se oprostiti, jer Bog poštuje tvoj izbor, tvoje protivljenje. Ako ne želiš u zajednicu sa Životodavcem ima da te nema. Šala. Ponavljam, ovo je sve VJERA, nije znanje i nije nametanje.

Ja, recimo, poštujem tvoje opredjeljenje, ako si nevjernik. Poštuj i ti to što sam vjernik i nemoj omalovažavati. :hi2:
 
Natrag
Top