Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Dugo već pratim komentare u ovom podforumu, i čitam kako pokušavate jedni druge da nadmudrite ponekad sitnim, pakosnim, sebičnim komentarima, a ponekad i vrlo inteligentnim i mudrim pitalicama i logičkim zavrzlamama... Mislim da je verska tvrdoglavost i zatucanost (mislim i na venike i ateiste) vemo opasna i kobna, i kroz istoriju su se ratovi mahom vodili pod plaštom religije (i pljačkaškim porivima)! Samo bespotrebno trošenje vremena i energije, niko ovde nikoga neće ubediti u suprotno...

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Milankoviću...oženi me!:girl_crazy:(toliko o medjusobnim simpatijama:)...ahh kad sam pusto zensko...pa jos plavusa...).

E, a sad racio.Sve sam procitala.Detaljno.I zahvaljujem na paznji kojom si, uprkos medjusobnim prepucavanjima, ipak skapirao da diskusija, ma kako zucna bila, nema nikakve veze sa licnostima, tim pre sto smo...da prostis...virtuelni likovi...

Kalista, šalji što pre na PP broj mobilnog, stižem časom na belom biciklu :heart:... šta ću kad sam pusto muško... pa još i volim plavuše (al ne one iz viceva) ;)

E sad... nema dalje. Sve smo se razumeli. Tačnije razumeli smo se mi još od početka, ali nije loše malo proćaskati. Eto sad kad smo se bolje upoznali, izgleda da nam je samo nebo granica :yahoo:

Bilo mi je zadovoljstvo.

Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Dugo već pratim komentare u ovom podforumu, i čitam kako pokušavate jedni druge da nadmudrite ponekad sitnim, pakosnim, sebičnim komentarima, a ponekad i vrlo inteligentnim i mudrim pitalicama i logičkim zavrzlamama... Mislim da je verska tvrdoglavost i zatucanost (mislim i na venike i ateiste) vemo opasna i kobna, i kroz istoriju su se ratovi mahom vodili pod plaštom religije (i pljačkaškim porivima)! Samo bespotrebno trošenje vremena i energije, niko ovde nikoga neće ubediti u suprotno...

Pa, slažem se...
Čitam ovu diskusiju i par puta sam htela da se ubacim ali onda vidim da ljudi navode citate, da su u pitanju ozbiljni tektovi i onda nekako odustanem...
Da li je Bog dobar? Koja je suština pitanja u stvari? Čitam tu ako je dobar zašto se događuju nesreće i postoje lopovi i ubice?... Jednom je moj deda, mudar čovek izjavio: "na svetu moraju da postoje i pametni i budale jer kako bi pametan znao da je pametan da nema svoju budalu!".
Mislim da je to negde odgovor...Mora da postoji i jedna i druga strana da bi mogli da procenimo...Da li je Bog dobar? Meni jeste! Ako me pitate zašto? Moj odgovor je da nemam racionalan odgovor...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Ne znam zašto samtraš da su ove polemike i sukobljavanja mišljenja, - gubljenje vremena? Čuj, pa sve je gubljenje vremena! Po takvom rezonu, ljudi uopšte ne bi trebali polemisati. A upravo je polemika ono polje gdje se izoštrava misao, spoznaje nešto novo, dolazi do nekih istina...

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Ne znam zašto samtraš da su ove polemike i sukobljavanja mišljenja, - gubljenje vremena? Čuj, pa sve je gubljenje vremena! Po takvom rezonu, ljudi uopšte ne bi trebali polemisati. A upravo je polemika ono polje gdje se izoštrava misao, spoznaje nešto novo, dolazi do nekih istina...
Ne, ne... Mislim samo na ovu temu (odnosno kompletnu religiju), a zdrava polemika i iznošenje svog mišljenja, slušanje i prihvatanje (barem razumevanje) tuđeg donosi napredak i spoznaju pojedincu, zajednici, državi, naravno! Ali ovo je jedna specifična i škakljiva oblast, nešto što kod pojedinca ne možeš promeniti (ili vrlo, vrlo teško), i svako će se tvrdoglavo držati svoje "strane" do fanatičnosti! Na temu religije se ne može polemisati "hladne" glave, jer se mišljenja frontalno sučeljavaju i dolazi do konflikta (ovde verbalnog).

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne, ne... Mislim samo na ovu temu (odnosno kompletnu religiju), a zdrava polemika i iznošenje svog mišljenja, slušanje i prihvatanje (barem razumevanje) tuđeg donosi napredak i spoznaju pojedincu, zajednici, državi, naravno! Ali ovo je jedna specifična i škakljiva oblast, nešto što kod pojedinca ne možeš promeniti (ili vrlo, vrlo teško), i svako će se tvrdoglavo držati svoje "strane" do fanatičnosti! Na temu religije se ne može polemisati "hladne" glave, jer se mišljenja frontalno sučeljavaju i dolazi do konflikta (ovde verbalnog).

Da, na ovoj sekciji se sučeljavaju krajnje radikalna mišljenja. To je tačno. Ali ovo je forum! Nije skup istomišljenika. Kada se na forumu otvori neka tema, ne može se ograničiti pristup toj temi, ili odrediti na koji će se način pisati na njoj. Onda ovo ne bi bio forum. Priznaj, kada bi se na nekoj temi javljali samo istomišljenici, bila bi krajnje neinteresantna i monotona. Ako ljudi nalaze snage i volje u sebi, da ubjeđuju druge u svoje stavove, i pored toga što su svjesni da su nikakvi izgledi da u tome uspiju, treba im to omogućiti, pa ko voli nek izvoli!

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603

Sto se mene tice, jer samo za sebe mogu da tvrdim, ovakve diskusije su vrlo zanimljive i nemam za cilj da nekoga menjam.Polazim od onoga:"Nisam slomljen-nemoj pokusavati da me popravis".S druge strane, diskusija sa istomisljenicima je nemoguca.
Dakle, licno volim da diskutujem sa ljudima suprotnih, razlicitih stavova jer mislim da nas razlike bogate, a ne osiromasuju. Takodje, forumi su upravo pravo mesto za to.Gde i na kom mestu i sa kojim osobam je to primerenije?To ne umanjuje znacaj teme niti njemu svetost, ako mislis na Boga. Istina je istina.Nju neko moze da prihvati ili ne, ali u diskusiji ona istinitom tragaocu moze da se jos vise otkrije, da se iskristalise.Bar je to moje iskustvo.Takodje, diskusiju ne smatram konfliktom, na protiv, to je najzdravija moguca komunikacija.
Osobe koje nemaju svoje stavove niti se za njih bore, bez obzira na vestinu argumentacije, cak su i u Otkrovenju nazvane "bljutavim".

Član
Učlanjen(a)
27.07.2009
Poruka
32
E Srbi moji o cemu vi raspravljate! samo mogu da kazem "sa verom u BOGA, Srbe spasava SLOGA!"

Tema je jadna, treba da se obrise sa 4uma!

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
E Srbi moji o cemu vi raspravljate! samo mogu da kazem "sa verom u BOGA, Srbe spasava SLOGA!"

Jednoumlje nije sloga.Sloga je biti tolerantan prema sagovorniku, postovati ga i saslusati iako se vasi stavovi mogu razlikovati.
Svi smo mi individue, jedinstvene i posebne.Zasto bismo morali da mislimo isto?Ja delim uveranja koji se nazivaju Pravoslavnim, ali je moj odnos sa Bogom i put ka Njemu i iskustva koja sticem jedinstven, neponovljiv,lican.

Kao sto vidis, razlika u stavovima ne mora znaciti konflikt.Neki clanovi ovog foruma ne misle kao ja, pa opet ih smatram gotivnim likovima i jedva cekam da opet ostrimo svoje mozgove.
A rekla bih da smo Srbi.Sta je tu lose?Ne boj se za Srbiju...nasa je ona, makar se i raspravljali.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464

Nisam siguran da je tema jadna, no, isto tako nisam siguran u kakvu kategoriju spada tavo tvoje mišljenje, Srbine? Ti bi uveo cenzuru, šta li?

Natrag