Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ne da je dobro, to je odlično čoveče!To je stih Svetog Pisma, upravo zato je tako fenomenalan!
A šta ti tu nije jasno?

Moj Milankoviću, bre, pa ništa ne znaš!Jel se ti to zezaš il stvarno tako...ono...ne kontaš?
A i sa telefonom me nasmeja,majke mi!Prvo, igra gluvih telefona se tako ne igra, ko te bre učio da je to ta igra?A drugo, kad telefon zvoni pa se ti javljaš i trućaš gluposti nema sa spoznajom blage veze!
Evo šta ti predlažem:prvo, da nadješ neke drugare da te nauče extra igricu gluvih telefona, da ne živiš u neznanju.
Drugo, da smanjiš roditeljima račune za telefon.
Treće da mi objasniš kako ti npr.znaš da gledaš baš u taj telefon, a ne npr.u dizalicu.Šta je to čime ti dolaziš do saznanja?
Jel se slažeš da moraš prvo nešto da percipiraš?Čulima svojim obradiš.Jel tako?
Šta se posle dešava u mozgu?Mozak te čulne draži obradjuje i preradjuje i povezuje sa tvojim prethodnim iskustvom i tako ti formiraš neki pojam.Jel tako?
E, a vidiš. u Bibliji se celokupna ta psihologija, sve: i percepcija i um i osećanja i iskustvo zovu jednim imenom - DUH LJUDSKI.Tada nije bilo psihologije, pa su ljudi tako nazivali svoj unutrašnji život.Takav, sličan duh, imaju i životinje.To je potvrdila i savremena psihološka nauka, kao i svi koji imaju kućne ljjubimce, da životinje imaju emocije, da osećaju, da mogu da misle i da imaju i inteligenciju.
Takvo poimanje, spoznaja sveta, u staro vreme se nazivala svedočanstvom duha, to je ono što se smatralo da je DUŠA.
Medjutim, Biblija nas uči da čovek, pored duše (čula+emocija+kognicija+iskustvo) ima još jedan, potpuno drugačiji način spoznaje, pročitaj prve glave Poslanice Jevrejima, tamo ti sve lepo piše.
Ali, Bog se dušom, ne može spoznati.On je posebna "kategorija", za Njega je potreban poseban kanal spoznaje, poseban organ.Taj organ se zove vera.Takodje, pitanje je koji ipostas, koji "deo Boga" je taj koji komunicira sa čovekom.Taj deo, Božije Lice je Duh Sveti.On direktno, bez ikakve potrebe da prolazi perceptivni put, direktno komunicira sa čovekovom dušom, sa njegovim bićem.
To je ono što taj biblijski stih znači, da Duh Sveti svedoči duhu našem da Bog postoji.
Ti, osim svoje spoznaje sveta perceptivnim kanalima, ne možeš da spoznaješ stvarnost.Ali Boga možeš.
Jel ti sada jasnije malo?:)

Ti mi ništa ne odgovaraš na ono što te ja pitam, nego mi objašnjavaš kako se sa bogom igraš gluvih telefona. Pa to je neozbiljno. Pričaš o nekakvom "organu" koji se zove vera. Ajde da si rekla ideja, pa bih te razumeo, ali "organ", gde li ga samo nadje? I za sve ti je glavni argument: piše u Bibliji. Pa u drugim knjigama drugo piše. Zato te i stalno vraćam na tvoje lično iskustvo, a ne na to šta je pisao Laza, a šta Pera. Oni su imali svoj problem, a tvoj je problem što nećeš da misliš svojom glavom. Valjda si tako izdrilovana odmalena. Dobro, nema problema, ali nemoj onda tražiti da i mi svi mislimo knjigom.

Ja sam te lepo pitao. Jurivaka te već dva puta isto pita, a ti o nekakvoj "direktnoj" komunikaciji duha i knjige u tvojoj glavi. Kako to mogu duh i knjiga da komuniciraju. Može tvoj um, to mi je već logičnije, i to sam sa sobom, pri čemu onog drugog zove "Sveti Duh". E ali ti taj svoj um ne pališ, ti samo listaš knjigu. Pa upali bre makar malo, oma će ti biti drugačiji zaključci, to jest u skladu sa stvarnošću, a ne sa knjigom. I onda nećeš imati problem da odgovoriš na postavljeno pitanje, jer ćeš shvatiti da je ideja boga takvog kakvog ga ti predstavljaš apsurdna i protivna svim činjenicama koje ti stoje pred nosom.

Ideja boga je jedino saglasna sa knjigom u tvojoj glavi. E zato lepo ostavi knjigu sa strane i otvori oči. Pa odgovori: kad je bog već tako dobar kako je moguće da se jedno dete rodi zdravo i pravo, a drugo bez ruku i nogu. Genetika je na to dala koliko-toliko prihvatljiv odgovor. Tvoja knjiga kaže da moramo da se igramo gluvih telefona. OK, igraj se i dalje, ali bez mene :dance2:

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Da li je pravedno da svi ljudi ispaštaju za pastari grijeh svoga pretka? Kažeš, Bog je opominjao, slao signale, žrtvovao sina..., neće biti da da ga baš niko nije slušao!? Neće biti da nije uvijek bilo pobožnih i bogobojažljivih ljudi. No, Bog pokažnjava i njih!!!
Ajde, praviću se da nisam razumela ono o kožama...
Ajde, neću se ni ljutiti što moj trud da napišem toliki tekst ne ceniš.

Samo ću ti postaviti dva pitanja na koja te molim da odgovoriš SEBI,ne meni:da li se smrću tvog pretka prekida tvoja rodbinska veza sa njim?Da li smrću tvog oca (pu, pu daleko bilo!)ti genetski prestaješ da budeš njegov sin?Da li greška u genetskom zapisu, koja se prenosi na potomke prestaje smrću njihovog pretka?

A kada to budeš sebi odgovorio, onda reci i meni sledeće:
1.Ako lekar kaže roditeljima da ne koriste narkotike jer će sigurno dobiti dete sa nekom vrstom naslednog poremećaja i oni ga ne poslušaju i takvo dete se rodi, šta bi ti rekao, ko je kriv:lekar koji ih je na vreme upozorio, roditelji ili dete?
2.Dete je nesumnjivo žrtva a ne krivac za roditeljsko ponašanje.Lekar ih je na vreme upozoravao.Vidiš, u prethodnom postu sam pokušala da objasnim uzrok takvog stanja stvari i da utvrdimo ko je žrtva a ko krivac; šta je uzrok, a šta posledica.
3.Sada ti pitaš da li je pravedno da svi ispaštaju za grehe jednog čoveka i tvrdiš da ima onih koji su slušali Boga. Pa to, čoveče, nije pitanje pravednosti, to je čista uzročno-posledična veza!I hvala Bogu, te je uvek bilo ljudi koji su slušali Boga i ostali u životu.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ajde, praviću se da nisam razumela ono o kožama...
Ajde, neću se ni ljutiti što moj trud da napišem toliki tekst ne ceniš.

Samo ću ti postaviti dva pitanja na koja te molim da odgovoriš SEBI,ne meni:da li se smrću tvog pretka prekida tvoja rodbinska veza sa njim?Da li smrću tvog oca (pu, pu daleko bilo!)ti genetski prestaješ da budeš njegov sin?Da li greška u genetskom zapisu, koja se prenosi na potomke prestaje smrću njihovog pretka?

A kada to budeš sebi odgovorio, onda reci i meni sledeće:
1.Ako lekar kaže roditeljima da ne koriste narkotike jer će sigurno dobiti dete sa nekom vrstom naslednog poremećaja i oni ga ne poslušaju i takvo dete se rodi, šta bi ti rekao, ko je kriv:lekar koji ih je na vreme upozorio, roditelji ili dete?
2.Dete je nesumnjivo žrtva a ne krivac za roditeljsko ponašanje.Lekar ih je na vreme upozoravao.Vidiš, u prethodnom postu sam pokušala da objasnim uzrok takvog stanja stvari i da utvrdimo ko je žrtva a ko krivac; šta je uzrok, a šta posledica.
3.Sada ti pitaš da li je pravedno da svi ispaštaju za grehe jednog čoveka i tvrdiš da ima onih koji su slušali Boga. Pa to, čoveče, nije pitanje pravednosti, to je čista uzročno-posledična veza!I hvala Bogu, te je uvek bilo ljudi koji su slušali Boga i ostali u životu.

Hajd' da pođemo redom:
- Zašto bi se pravila da nisi razumila ono o kožama? Nema tu ništa pežorativno. ...A i vrijeme je da izađemo iz mitova:)
- Nije da ne cijenim tvoj trud oko pisanja onolikog teksta, nego mi žao što svoj očiti intelektualni potencijal rasipaš na takav način i u svrhu čija je objektivna validnost vrlo diskutabilna.
- E, sad dolazi ono radi čega sam se, poslije dugo vremena, prekrstio! Zaista je neshvatljivo kao si mogla izvesti tako apsurdnu tezu - da se grijeh prenosi genima??? A onda još apsurdnije to povezuješ sa kauzalnošću. Ja ovdje ostajem bez riječi. Ovo zaista ne mogu komentarisati. Mogu samo reći da nisi položila! Pala si posve na ovom ispitu. Za tvoju utjehu, to niko ne bi ni mogao.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
E, sad dolazi ono radi čega sam se, poslije dugo vremena, prekrstio! Zaista je neshvatljivo kao si mogla izvesti tako apsurdnu tezu - da se grijeh prenosi genima??? A onda još apsurdnije to povezuješ sa kauzalnošću. Ja ovdje ostajem bez riječi. Ovo zaista ne mogu komentarisati. Mogu samo reći da nisi položila! Pala si posve na ovom ispitu. Za tvoju utjehu, to niko ne bi ni mogao.

E,ako si se prekrstio posle duze vremena, slava Bogu!:)

Samo, ja nisam iznela tezu da se greh prenosi genima!!!!
Ja sam gene uzela kao primer prenosenja nekog nasledja.Pa nisam pala s kruske, aman brate mili!(da se prekrstim i ja...)
I ne povezujem to sa kauzalnoscu, nego ti kazem da je posledica covekovog pada u greh uzrocno povezana sa onim sto se covecanstvu sada deseva.
Da uzrocna veza nije pitanje PRAVEDNOSTI, kao neke moralne osobine Boga, vec je to logicki sled dogadjaja, posledica covekovih postupaka.
Ako ti obujes stikle i zatrcis se po ledu, sta ce se dogoditi?Pasces!Tvoj pad nije pitanje da li je to sad pravedno ili ne, to je direktna posledica tvog trcanja stiklama po ledu, kapiras?

(E, a meni bi,naravno bilo zao da ti padnes i places, ali to nije tema...):)
:dance2:

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
E,ako si se prekrstio posle duze vremena, slava Bogu!:)

Samo, ja nisam iznela tezu da se greh prenosi genima!!!!
Ja sam gene uzela kao primer prenosenja nekog nasledja.Pa nisam pala s kruske, aman brate mili!(da se prekrstim i ja...)
I ne povezujem to sa kauzalnoscu, nego ti kazem da je posledica covekovog pada u greh uzrocno povezana sa onim sto se covecanstvu sada deseva.
Da uzrocna veza nije pitanje PRAVEDNOSTI, kao neke moralne osobine Boga, vec je to logicki sled dogadjaja, posledica covekovih postupaka.
Ako ti obujes stikle i zatrcis se po ledu, sta ce se dogoditi?Pasces!Tvoj pad nije pitanje da li je to sad pravedno ili ne, to je direktna posledica tvog trcanja stiklama po ledu, kapiras?

(E, a meni bi,naravno bilo zao da ti padnes i places, ali to nije tema...):)
:dance2:

Ma, čekaj, draga, moja, ja te pitam kako mogu ja biti grešan za grijeh moga oca, a ti mi odgovaraš srodstvom i genima! Kako onda da ne pomislim na ono što sam rekao? Zašto je kod odgovora na ovo pitanje potrebno pominjati srodstvo i gene? Odgovori mi na to! Ili, bolje, odgovori mi konačno na pitanje: zašto Bog mene kažnjava, za grijeh moga oca?
Kakve štikle i kakv led? Ako ih obujem i padnem na ledu, sam sam kriv; ali ako se moj otac klizao po ledu, zašto da Bog meni lomi nogu?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Da li je bog dobar

Ma ženo božija, kojeg čoveka? Ti pričaš kao da na svetu postoji samo jedan čovek, od postanka vrste pa do danas. I to što mu se sad događa je posledica onoga što je ranije radio. Shvataš li da postoje stotine generacija, milijarde ljudi i da jedni prave sra*ja i sve im u životu ide glatko, a drugi rintaju ko mazge, pošteno zarađuju svoj hleb i onda jedno jutro, hop, dete mu pregazio auto. Gde je tu logika, gde je tu pravda i milost o kojoj toliko pričaš? Zato ti i kažem, u ovom svetu nema pravde i božije milosti, samo uzroci i posledice...

I jeste, slazem se sa tobom, u OVOM SVETU nema pravde, ali ima BOZIJE MILOSTI.Ta milost i pravda se ne odigravaju na ovom svetu, u ovoj dimenziji naseg postojanja.

Pa dobro ženo božija (vidim da ti se ovo dopada, pa da te častim :) )
ti sama sebi protivrečiš. Prvo se slažeš da u ovom svetu ima samo božije milosti, a onda kažeš da se ona ne odigrava u ovom svetu. Je*ga, ako ovo neko razume, onda sam ja ikebana. Jel ima ili nema? Ja vidim da postoji samo uzrok i posledica, a nikakvu milost ne vidim. I pitaj ono dete na Haitiju što su ga juče izvadili iz ruševina posle tri dana šta ono misli o toj milosti. Stalno ti objašnjavam da ti projektuješ tu "milost" u svojoj glavi. Ali činjenice govore suprotno od te tvoje projekcije. Podsećaš me na Hegela. Kad su mu rekli da njegov sistem protivreči činjenicama. Odgovorio je: "Tim gore po činjenice". Koji lik :stupid:
I to je ono u sta JA verujem.Ti si ateista i ti ne verujes da postoji drugi svet, druga dimenzija postojanja od one koja ti je pred nosom.I ja to postujem.I zato se pitam sto je tebi toliko stalo da me ubedis da logicki gresim kada imam veru da je ovaj zivot senka pravog zivota?
Ja tebe ubeđujem? Pa nemaš ti tako kratku pamet, čini mi se. Pogledaj post #14 na ovoj temi. To je TVOJ odgovor na moju konstataciju da je ideja boga apsurdna. Tebe nisam ni pominjao. Ko tu koga ubeđuje? Ja bih rekao da ti sve vreme ubeđuješ mene, tako da moram da se branim. Nije lepo, a ni hrišćanski da tako izvrćeš stvari. Kako si ono rekla - greh gordosti ili tako već nekako. I savetovao sam ti da bežiš od tog greha. :dance2:

Tim pre sto ti nisi u stanju da logicki shvatis ono sto je ocigledno,
Nemoj više o logici, na početku poruke smo videli tvoju sposobnost logičkog zaključivanja.

Ovim definitivno zavrsavam svoju dalju diskusiju na ovu temu, jer ti ili ne citas moje postove ili ih ne razumes ili...?
Odlično. Znači nećeš me više ubeđivati. Mogu da odahnem :dance2:

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ima nesto u ovom tvom postu, u nacinu na koji postavljas pitanja, kako bih rekla, fer.(Naravno, nisam se primila na cast iako ti zahvaljujem na ljubaznosti.)

A sada te molim, ako zelis da odvojis par minuta, da pazljivo procitas ovo sto cu ti pisati.Ne zato da bih menjala tvoje uverenje, prosto radi zdrave komunikacije.Jel vazi?

Vidi, cinjenice se ne dokazuju, jel tako?O njima se ne diskutuje, one su stanje u kome se stvari nalaze. Cinjenice svakom razumnom coveku pokazuju da svet u kome zivimo predstavlja ruzno mesto, puno bola i patnje. Upravo zato mi je bilo krajnje nerazumljivo da sa tobom uopste i raspravljam o tome.Dakle, svet jeste dolina patnje i suza.I ne samo to:knez ovoga sveta, gospodar, je djavo.Da bih ti to ilustrovala, podseticu te na pricu o Isusovom kusanju u pustinji, kada mu je djavo nudio sva blaga zemaljska, slavu i moc svetsku ako mu se Isus bude poklonio_Odakle bi djavo to nudio, ako nije bas on, djavo, vladar ovozemaljskog sveta, a ne Bog.Da li smo sada usaglasili svoje glediste u vezi situacije u svetu?
Ja sam u prethodnim postovima insistirala na razlogu zbog koga se svet nasao u toj situaciji, isticuci da je besmisleno tragati za pravdom u takvom stanju u kome se svet nasao, jer je uzrocno-posledicna veza zakonistost koja vlada, a ne pravda itd. Da li se slazes sa ovim?To je ta logika na koju te pozivam da se oslonis. Dakle, kada je nesto izvesno, onda tu nema milosti i pravde."Zakon Boga ne moli".
Medjutim, Bozija milost se ne pojavljuje u tom smislu da intervenise menjajuci uzrocno-posledicu vezu, taj kosmicki, ultimativni zakon.Ona se pojavljuje u smislu da daje priliku coveku koji se vec nasao u toj bezizlaznoj situaciji, bezizlanoj u smislu svojih mogucnosti spasavanja, da se spase od posledica koje mu nuzno slede.
Tu je sada tacka u kojoj se razlikuju verujuci od ateista.Ateisti su svesni stanja i fatalisticki smatraju da izlaz ne postoji.Zato im je lakse da veruju da je zivot samo sada i zato se trude da ga zive sto vise hedonisticki.Verujuci ljudi, namerno ne govorim hriscani, smatraju da postoji izlaz iz te propasti i grozote u kome zivimo, koji dolazi od neke spoljasnje sile.
Tu, od te tacke, pocinju da se razdvajaju raznorazne religije, sistemi.Zato ti govorim da sve one propovedaju ljubav itd, da je to krajnje razumljivo, jer sve one tvrde da znaju koja je to spoljasnja sila koja moze biti spasonosna za coveka.Kapiras?
Medjutim, ja, koja sam, iskreno ti govorim, zaista u svom zivotu tragala za tom vrstom najboljeg resenja, sam ubedjena da sam pronasla pravo.To je moje misljenje i nemoj se ljutiti na mene sto to zelim drugima da kazem.Ako kazem, ne znaci da vrsim pritisak i da agitujem da ga ti prihvatis, kapiras?Ja postujem tvoj izbor, tvoje vidjenje resenja, tvoje pravo da uopste to resenje i ne trazis.Time ne mislim da si ti inferioran u odnosu na mene niti da sam ja superiorna.

A sada o tome gde, u cemu se ogleda Bozija ljubav i milost.Ona se ogleda u tome da pruza priliku svakom coveku na ovom svetu da prihvati Boziju strategiju izlazenja iz postojece neminovne propasti u kojoj se nasao, u cinjenici da zivi u svetu koji je strasan i jeziv.Ta strategija, ta pruzena ruka Boga coveku, postojala je oduvek u istoriji ljudske civilizacije i neki su je prihvatali, neki nisu.

I sad, konkretno, za stradalnike.Bog mi je svedok da mi srce place za njima.Ali sta je efikasnije, pametnije da uradim?Da sedim u svojoj rupi i bacam kamenje na Boga pljujuci ga da je On uzrocnik patnje covecanstvu?To ne mogu, jer znam da je patnja dosla kao neminovnost, da je ona logicki sled nekih dogadjaja, ma kako oni daleki bili.Moje je da se ja angazujem da se cinim sve sto mogu da pomognem onima koji stradaju, da svu svoju energiju, znanje, vrline, upotrebim da drugome pomognem.A kako cu to uraditi?Tako sto cu se uciti da volim ljude?a kako da ih volim ako sam puna mrznje,zavisti, samoljublja?Tako sto cu u Bibliji pronaci nacin na koji treba da se ponasam, a u Spisima svetih otaca i opisanu praksu, da bih mogla da budem od koristi.Na taj nacin, menjajuci sebe, svoje urodjeno lose osobine, vezbam se da volim druge, a kao vrhunac te ljubavi dolazi do spoznaje i Boga.

Zaista bi me povredilo ako bi ovaj moj post shvatio ikako drugacije od dobronamernog.

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ima nesto u ovom tvom postu, u nacinu na koji postavljas pitanja, kako bih rekla, fer.(Naravno, nisam se primila na cast iako ti zahvaljujem na ljubaznosti.)
Hvala na komplimentu, gledaću da se revanširam yes3

A sada te molim, ako zelis da odvojis par minuta, da pazljivo procitas ovo sto cu ti pisati.Ne zato da bih menjala tvoje uverenje, prosto radi zdrave komunikacije.Jel vazi?
Jao, znači ne mogu da odahnem suicide Dobro, neću se ubijem, samo da se umijem, pa da nastavimo gde smo stali :)
Šalim se naravno, jer humor leči sve rane, naročito ako nije na račun drugoga. Ma ti si meni ovde najsimpatičnija, mada znam da ja tebi nisam i da nisi pala na moj kompliment itd. ali nema veze, ja sam pao na tvoj i važno je da možemo civilizovano da razgovaramo ako nam je baš do razgovora. E sad da vidimo šta si napisala, pa da se razjasnimo.

Vidi, cinjenice se ne dokazuju, jel tako? O njima se ne diskutuje, one su stanje u kome se stvari nalaze. Cinjenice svakom razumnom coveku pokazuju da svet u kome zivimo predstavlja ruzno mesto, puno bola i patnje. Upravo zato mi je bilo krajnje nerazumljivo da sa tobom uopste i raspravljam o tome.Dakle, svet jeste dolina patnje i suza.
Ček, ček. Moja pozicija je malo drugačija. Na ovom svetu ima sra*ja koliko hoćeš, to smo se saglasili i to jeste činjenica. No bez obzira što smo mi dosad razgovarali samo o mukama čovekovim, jeste činjenica i da ima sreće, ljubavi i dobrote. Ne baš koliko hoćeš, ali ima. Dakle ja vidim ovaj naš svet kao mešavinu prijatnih i neprijatnih stvari. To smo razjasnili. Ajmo dalje.

I ne samo to:knez ovoga sveta, gospodar, je djavo.Da bih ti to ilustrovala, podseticu te na pricu o Isusovom kusanju u pustinji, kada mu je djavo nudio sva blaga zemaljska, slavu i moc svetsku ako mu se Isus bude poklonio_Odakle bi djavo to nudio, ako nije bas on, djavo, vladar ovozemaljskog sveta, a ne Bog.Da li smo sada usaglasili svoje glediste u vezi situacije u svetu?
Stop. Vidim da si sklona da personalizuješ sile koje deluju u ovom svetu i govoriš o đavolu koji gospodari svetom, kuša Isusa, nutka ovo i ono itd. Kao što vidim da ne postoji Bog (ili ako i postoji, da izvineš zabole ga za nas), tako vidim da ne postoji ni neki lik koji bi se zvao Đavo i koji ide unaokolo i nudi evre, jahte i provod na Maldivima u zamenu za ropstvo. Ja vidim jedino svoj um, koji kad vidi paćenika želi da pomogne i onda sam ja taj milosni bog o kojem neki govore i ako ja to dete ne izvadim iz ruševina ono će tamo skapati, makar se sva tri dana molilo velikom B. (Ti naravno možeš reći da to mene Bog navodi da ga spasem, ali ja kažem da me tera osećaj dobrote u meni - valjda ja bolje znam šta je u meni nego ti :). I ako se saglasimo da je ta dobro taj bog onda OK. Ali onda ono od mene zavisi, ali ne od čike gore koji nas sad gleda kako se dopisujemo i virka preko ramena da vidi šta čemo napisati). Isto tako kad taj isti um vidi zgodnu žensku počne da zamišlja **** i onda sam ja taj đavo koji sam sebi obećava najveće zadovoljstvo po cenu prevare sopstvene žene, ja sam taj koji odlučuje hoću li krenuti za njom ili sam sebi reći: Čekaj, sve je to lepo, ali šta ćemo za mesec-dva dana kad čarolija prestane i ostane samo gorak ukus preljube u ustima? itd... itd...

I kad tako posmatraš stvari: Uh, kakvo olakšanje, moja sudbina je u mojim rukama, od mojih odluka zavisi, a nisam ameba koja pluta kako je nose struje, makar ih zvali i božanskima.

Ja sam u prethodnim postovima insistirala na razlogu zbog koga se svet nasao u toj situaciji, isticuci da je besmisleno tragati za pravdom u takvom stanju u kome se svet nasao, jer je uzrocno-posledicna veza zakonistost koja vlada, a ne pravda itd. Da li se slazes sa ovim?
Sa dužnim poštovanjem, rekao bih: Ne. I ovo što pišeš mi stvarno deluje zbunjujuće. Kao da ja nevernik treba da branim svet kao Božije delo od tebe koja si vernik. Kako ti pišeš, ispada kao da je Bog stvorio svet i onda ga upustio ko oni neodgovorni roditelji koji zbubaju na brzinu čopor dece, pa kud koji mili moji, snalazite se kako znate. Ja mislim da postoji pravda u ovom svetu, ali da nju ne deli bog prema svom ćefu ili tome ko mu se više umilio. Kao što su je stari prikazivali, ona je slepa, jer kao što postoje fizički zakoni, postoje i slepi, neumoljivi zakoni u stvarima duha. Kad učinim nešto loše nema šanse da budem nagrađen i obrnuto. Ali ne zato što to tako hoće loš roditelj bog, već zato što je takav zakon. Kao što recimo imaš silu gravitacije i ako skočim sa 10. sprata rezultat se zna. Mogu se ja prethodno moliti bogu kojem hoćeš, postiti, gladovati u pustinji ili šta već. Rezultat se zna. Tras. Tako i na duhovnom planu. Ubijem. Tras - patnja. Spasem. Ahh - sreća. Ili na forumu: Uvredim te. Vraćaš uvredom i to boli. Dam ti kompliment. Zahvališ mi se i meni lepo :)

To je ta logika na koju te pozivam da se oslonis. Dakle, kada je nesto izvesno, onda tu nema milosti i pravde."Zakon Boga ne moli".
Medjutim, Bozija milost se ne pojavljuje u tom smislu da intervenise menjajuci uzrocno-posledicu vezu, taj kosmicki, ultimativni zakon.Ona se pojavljuje u smislu da daje priliku coveku koji se vec nasao u toj bezizlaznoj situaciji, bezizlanoj u smislu svojih mogucnosti spasavanja, da se spase od posledica koje mu nuzno slede.
Ovo sam već gore objasnio. Ne treba da mi nešto što ne postoji daje priliku, niti može da mi je daje. Jer sam ja već uočio gde je prava prilika. U motrenju na to šta radim i zašto. Dakle u motrenju mog uma. Ako sam priseban, ja sam sebi dajem priliku. A kako? Jednostavno. Sve što treba da učinim je da ne dopustim da me slepa želja za zadovoljstvima, moći, imetku, slavi, ugledu ili šta već toliko zaslepi da obnevideo činim ono što će mi posle doneti "Tras". Već da činim ono što će mi doneti "Ahh". Vidiš. Tako jednostavno :)

E da, kažeš ti, ali šta ćemo sa onim nesrećnicima pod ruševinama. Ništa. Niko njih ne kažnjava ni za šta, jer bi to bilo logički apsurdno (zašto baš tih 200.000 od miliona, a ne nekih drugih 200.000). Stvar je jednostavno u tome da su se našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu i na njih su delovali ovoga puta fizički zakoni gravitacije. Pao sprat odgore i tras. Gotovo. I kad tako posmatraš, sve odjednom postaje logično, a ne sa akrobacijama tipa milost, iskušenje, đavo, bog i ostala fikcija.

Uh, dođoh do kraja, a ti ako ovo čitaš, čestitam na strpljenju. Znam da te nisam ni u šta ubedio i nije mi ni bio cilj. Ali se nadam da ti je moja pozicija barem malo jasnija.

Ajd sad si ti na redu :dance2:

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Milankoviću...oženi me!:girl_crazy:(toliko o medjusobnim simpatijama:)...ahh kad sam pusto zensko...pa jos plavusa...).

E, a sad racio.Sve sam procitala.Detaljno.I zahvaljujem na paznji kojom si, uprkos medjusobnim prepucavanjima, ipak skapirao da diskusija, ma kako zucna bila, nema nikakve veze sa licnostima, tim pre sto smo...da prostis...virtuelni likovi...

Pozicija iz koje ti posmatras stvari je ona u kojoj svako ko ima mozga mora da je prihvati.I ja to postujem.I to prihvatam.Ali...ono sto moje glediste menja, ti mozes reci "zamagljuje", sto u neku ruku i jeste istina, jer cistu zdravorazumsku logiku na neki nacin umanjuje, je faktor x.Taj faktor utice na moje izvodjenje zakljucka i na pogled na svet i na pogled na tebe/mene/amebe/na nacin na koji funkcionisem u potpunosti, kapiras?Ti gledas samo ono sto je percepcija+racio.I to je tacno i tako treba.Ali shvati da, pored te dimenzije postoji jos jedna koja daje drugaciji rezultat jednacini koja se zove pogled na svet.
Sad, ja stvarno ne bih da se ti mene uplasis i pobegnes, posebno zbog moje recenice na pocetku posta, ali shvati da ja nisam osoba koja ti trkeljise neke frazetine iz kojekakvih knjiga.Takodje, jos manje sam sklona da prihvatim secerne vodice kojom nam pune glave manipulanti ljudskih dusa, niti sebe smatram nekakvom gubitnicom iz srceparajucih romana, pa ono, kao Skarlet OHara kazem:"Plakacu sutra..."Ali ono sto utice na moje gledanje na svet je licno iskustvo koje imam u svom hodu za Bogom. Stvari se tada menjaju. iz korena, da li mozes da pokusas da me razumes?
Vidi, nije dzabe napisano da su hriscani svesne budale,Hrista radi.Ja vidim to sto ti gledas, ali ne izvodim isti zakljucak kao ti, jer ti u svojoj zivotnoj jednacini imas a+b=c, a ja ne.

Natrag