kalista, kalista! Milanković ti je u nekom od prethodnih postova postavio suvislo pitanje, koje se odnosi na Božiju dobrotu, odnosno pravednost. Čovjek je pitao, parafraziram: ako je moj otac nekoga ubio, da li je pravedno da ja robijam zbog toga? Što će reći, ako je prvi čovjek zgriješio, zar je pravedno da svi ljudi zbog toga ispaštaju? Nisam primjetio da si odgovrila na ovo pitanje, (ako sam previdio odgovor, izvinjavam se), samo nemoj da tvoj odgovor bude tipa Boga zna najbolje!
Ajme ljudi ,pa ja zapenih pricajuci, jos ispade da izbegavam odgovor!Evo, ponovicu.Necu sad da boldujem, a vi pazite
1.Na suvislo pitanje Bozije pravednosti odgovor je sledeci:Bog nije samo pravedan, on je i milostiv.Jer da je pravedan samo, nas ne bi bilo na ovome svetu, svako bi bio kaznjen za greh, jer Pismo veli:"Kazna za greh je smrt."Dakle, ni jedan greh pred Bogom ne bi mogao da postoji.a samim tim ni gresnik.Ako je do savrsene pravde.Nema tu velikih i malih greha - greh je greh.To je znacenje svetosti i pravednosti.Dakle, za pocinjeni greh sledi automatska kazna.
2.Ali, Bog nije samo pravedan i svet, on je MILOSTIV I ON VOLI COVEKA.
On je coveku dao priliku da se pokaje.Da je Adam prihvatio svoje sagresenje, da se nije pravdao (u muskom maniru), "Zena KOJU MI TI DADE, prevari me, pa jedoh", kao i da je Eva prihvatila odgovornost za svoj greh, umesto da se vadila na zmiju, mi bismo jos uzivali u Raju.
3.Sta je Bog sa nasim praroditeljima uradio, zahvaljujuci kojima je greh, kao genetski zapis usao u celokupno covecansto?Sutnu ih u hladni svet i zakljucao vrata za njima i bacio kljuc, kako misli Milankovic?
4.Ne nije!Prvo im je dao odecu i sve vreme pazio na njih.Sta su oni radili?Jesu li se pokajali i vratili u sigurnost Njegove ruke, jok brale!Kain ubi rodjenog brata iz zavisti!Sta je dalje bilo?Jesu li se ljudi pokajali, jesu li se zahvalili bogu sto ih nije satro nego im DAO PRILKU DA ZIVE NE BI LI SE POKAJALI?
5.Idemo dalje.Zasto je Bog preko noja porucivao narodu da nailazi propast?Da bi ga satro?A sta je narod, sav, osim nojeve porodice uradio?Jesu mu se smejali?Jesu mislili da je lud, cudak, freak, da potopa nece biti?Jel tako bilo?
6.Pa posle potopa:sta se desavalo?Ko je slao Proroke da objavljuju Boga i zasto?Sta su oni govorili narodu?A narod, jel ih slusao?Da li je i tada Bog istrebi ljude?Nije!A jel bi ti, ruku na srce, trpeo neposlusnost svog deteta, mirno ga gledao kako propada i bilo te bas briga ili bi na sve nacine pokusavao da ga spases?a sta kada ono nece da te poslusa?Ti mu,covece pricas da srlja u propast, dajes mu resenje da se spase, a ono kaze:E bas necu!I sta, kad mu se desi to sto mu govoris, ko je kriv, ti ili dete?Ma daaaj...pa nismo deca, znamo mi da postoji licna odgovornost, dobro zna i malo dete kada ne uradi nesto sto ne valja...
7.I ultimativni Boziji cin:videvsi da se narod totalno iskvario, pazi sad ovo:Bog salje Sina svog da krvlju svojom pravednom, plati za nas praroditeljski greh!Da nam da izmirenje sa Bogom, da nase bude samo da tu zrtvu prihvatimo, da se vratimo svome Tvorcu.(A ti i Milankovic mi tu filozofirate.)
Sta biste vas dvojica uradili da treba da iscekirate racun koji je napravio neki vas prijatelj u kafani?Jel bi vam bilo pravo?A ako biste to uradili, jel bi blo pravedno da on to i ne prihvati, nego da mrsi nesto tipa:ma to sam ja sam, *nako, izasao iz corke, ko je bre taj Milankovi i Jurivaka?Ili bi ocekivali da se poklopi usima i bude zahvalan...A od Boga ocekujete, ej, bre, Tvorca svoga da vam se tu dokazuje da li On postoji ili ne postoji i da li je On kriv sto ste vi dopali u problem na koji Vas je on od pamtiveka upozoravao!
E, pa svi smo ti mi, covecanstvo, taj lik koji je dopao u corku.Ona je posledica nase, ljudske odgovornosti, naseg kolektivnog greha.Pa ne mozes ti pokusavati da spases grancicu drveta koje je celo u vatri!Ona nuzno mora da strada.Eto vam razum, mucnite glavom,log*ka ba*!
A sada ono najbitnije:zamisli da si fetus.Dakle, postojis u nekom svom svemiru i nemas pojma sta je napolju.I sad zamisli da neko stane da te ubedjuje da nema nicega izvan uterusa, da bi radjanje za tebe bilo totalna propast.Zamisli al je to laz!A upravo je to ovaj zivot u kome smo mi.Kao sto je radjanje samo prelazak u pravi zivot, tako je i smrt prelazak u pravi zivot.A svi cemo umreti.I ko si,opet, ti, da procenjues, iz perspektive fetusa, kada je za tu dusu pravo vreme da umre, tj.rodi se za vecni zivot?Pa sta mislis, zasto su svi svetitelji radosno isli u smrt?Jer su ZNALI da ih ceka bolji zivot.Kako se ovaj svet naziva?"dolina suza".