Da li je Bog dobar?

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
kalista, kalista! Milanković ti je u nekom od prethodnih postova postavio suvislo pitanje, koje se odnosi na Božiju dobrotu, odnosno pravednost. Čovjek je pitao, parafraziram: ako je moj otac nekoga ubio, da li je pravedno da ja robijam zbog toga? Što će reći, ako je prvi čovjek zgriješio, zar je pravedno da svi ljudi zbog toga ispaštaju? Nisam primjetio da si odgovrila na ovo pitanje, (ako sam previdio odgovor, izvinjavam se), samo nemoj da tvoj odgovor bude tipa Boga zna najbolje!:)

Jurivaka, Jurivaka. Pa zar ti stvarno očekuješ odgovor? Po logici se nameće samo jedan odgovor, ali njena knjiga kaže drugačije. I ona više veruje u knjigu nego u svoju moć rasuđivanja. Šteta. A ima je kao i svi mi. Samo treba malo isključiti "programiranje" i uključiti "prijemnik za činjenice" :)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
kalista, kalista! Milanković ti je u nekom od prethodnih postova postavio suvislo pitanje, koje se odnosi na Božiju dobrotu, odnosno pravednost. Čovjek je pitao, parafraziram: ako je moj otac nekoga ubio, da li je pravedno da ja robijam zbog toga? Što će reći, ako je prvi čovjek zgriješio, zar je pravedno da svi ljudi zbog toga ispaštaju? Nisam primjetio da si odgovrila na ovo pitanje, (ako sam previdio odgovor, izvinjavam se), samo nemoj da tvoj odgovor bude tipa Boga zna najbolje!:)

Ajme ljudi ,pa ja zapenih pricajuci, jos ispade da izbegavam odgovor!Evo, ponovicu.Necu sad da boldujem, a vi pazite:)
1.Na suvislo pitanje Bozije pravednosti odgovor je sledeci:Bog nije samo pravedan, on je i milostiv.Jer da je pravedan samo, nas ne bi bilo na ovome svetu, svako bi bio kaznjen za greh, jer Pismo veli:"Kazna za greh je smrt."Dakle, ni jedan greh pred Bogom ne bi mogao da postoji.a samim tim ni gresnik.Ako je do savrsene pravde.Nema tu velikih i malih greha - greh je greh.To je znacenje svetosti i pravednosti.Dakle, za pocinjeni greh sledi automatska kazna.
2.Ali, Bog nije samo pravedan i svet, on je MILOSTIV I ON VOLI COVEKA.
On je coveku dao priliku da se pokaje.Da je Adam prihvatio svoje sagresenje, da se nije pravdao (u muskom maniru), "Zena KOJU MI TI DADE, prevari me, pa jedoh", kao i da je Eva prihvatila odgovornost za svoj greh, umesto da se vadila na zmiju, mi bismo jos uzivali u Raju.
3.Sta je Bog sa nasim praroditeljima uradio, zahvaljujuci kojima je greh, kao genetski zapis usao u celokupno covecansto?Sutnu ih u hladni svet i zakljucao vrata za njima i bacio kljuc, kako misli Milankovic?
4.Ne nije!Prvo im je dao odecu i sve vreme pazio na njih.Sta su oni radili?Jesu li se pokajali i vratili u sigurnost Njegove ruke, jok brale!Kain ubi rodjenog brata iz zavisti!Sta je dalje bilo?Jesu li se ljudi pokajali, jesu li se zahvalili bogu sto ih nije satro nego im DAO PRILKU DA ZIVE NE BI LI SE POKAJALI?
5.Idemo dalje.Zasto je Bog preko noja porucivao narodu da nailazi propast?Da bi ga satro?A sta je narod, sav, osim nojeve porodice uradio?Jesu mu se smejali?Jesu mislili da je lud, cudak, freak, da potopa nece biti?Jel tako bilo?
6.Pa posle potopa:sta se desavalo?Ko je slao Proroke da objavljuju Boga i zasto?Sta su oni govorili narodu?A narod, jel ih slusao?Da li je i tada Bog istrebi ljude?Nije!A jel bi ti, ruku na srce, trpeo neposlusnost svog deteta, mirno ga gledao kako propada i bilo te bas briga ili bi na sve nacine pokusavao da ga spases?a sta kada ono nece da te poslusa?Ti mu,covece pricas da srlja u propast, dajes mu resenje da se spase, a ono kaze:E bas necu!I sta, kad mu se desi to sto mu govoris, ko je kriv, ti ili dete?Ma daaaj...pa nismo deca, znamo mi da postoji licna odgovornost, dobro zna i malo dete kada ne uradi nesto sto ne valja...
7.I ultimativni Boziji cin:videvsi da se narod totalno iskvario, pazi sad ovo:Bog salje Sina svog da krvlju svojom pravednom, plati za nas praroditeljski greh!Da nam da izmirenje sa Bogom, da nase bude samo da tu zrtvu prihvatimo, da se vratimo svome Tvorcu.(A ti i Milankovic mi tu filozofirate.):)

Sta biste vas dvojica uradili da treba da iscekirate racun koji je napravio neki vas prijatelj u kafani?Jel bi vam bilo pravo?A ako biste to uradili, jel bi blo pravedno da on to i ne prihvati, nego da mrsi nesto tipa:ma to sam ja sam, *nako, izasao iz corke, ko je bre taj Milankovi i Jurivaka?Ili bi ocekivali da se poklopi usima i bude zahvalan...A od Boga ocekujete, ej, bre, Tvorca svoga da vam se tu dokazuje da li On postoji ili ne postoji i da li je On kriv sto ste vi dopali u problem na koji Vas je on od pamtiveka upozoravao!
E, pa svi smo ti mi, covecanstvo, taj lik koji je dopao u corku.Ona je posledica nase, ljudske odgovornosti, naseg kolektivnog greha.Pa ne mozes ti pokusavati da spases grancicu drveta koje je celo u vatri!Ona nuzno mora da strada.Eto vam razum, mucnite glavom,log*ka ba*!:)

A sada ono najbitnije:zamisli da si fetus.Dakle, postojis u nekom svom svemiru i nemas pojma sta je napolju.I sad zamisli da neko stane da te ubedjuje da nema nicega izvan uterusa, da bi radjanje za tebe bilo totalna propast.Zamisli al je to laz!A upravo je to ovaj zivot u kome smo mi.Kao sto je radjanje samo prelazak u pravi zivot, tako je i smrt prelazak u pravi zivot.A svi cemo umreti.I ko si,opet, ti, da procenjues, iz perspektive fetusa, kada je za tu dusu pravo vreme da umre, tj.rodi se za vecni zivot?Pa sta mislis, zasto su svi svetitelji radosno isli u smrt?Jer su ZNALI da ih ceka bolji zivot.Kako se ovaj svet naziva?"dolina suza".

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
A po kojoj logici ti znas da postojis? Imas svedocanstvo svog duha, jel tako?
A Bog postoji po sledecoj logici:"Jer Duh svedoci duhu nasem da Bog postoji".

Jao ovo je dobro :lol:
Pa tebi treba taj tvoj duh da ti kaže da postojiš, jel ti to ne znaš :stupid:
I onda Duh kaže duhu da i bog postoji. A duh onda kaže tebi. Jesi li ti čula za onu igru gluvi telefoni :grin:

I dobro, kako to taj Duh kaže tvom duhu i šta kaže (jbt ovo spooky ko zona sumraka)? Dakle, sediš kod kuće i odjednom zazvoni telefon ili čuješ glasove iu podruma: "Bog postoji, bog postoji..." Kako to ide? Baš me zanima. Kod mene stalno zvoni telefon, ali sve neke prozaične poruke: Ćao kako si? Alo, ovde ja, jesi li to ti? Jel to stan Hadžimulahasanović? Ne greška... I sve tako. A podrum nemamo. :)

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Jao ovo je dobro :lol:
Pa tebi treba taj tvoj duh da ti kaže da postojiš, jel ti to ne znaš :stupid:
I onda Duh kaže duhu da i bog postoji. A duh onda kaže tebi. Jesi li ti čula za onu igru gluvi telefoni :grin:

I dobro, kako to taj Duh kaže tvom duhu i šta kaže (jbt ovo spooky ko zona sumraka)? Dakle, sediš kod kuće i odjednom zazvoni telefon ili čuješ glasove iu podruma: "Bog postoji, bog postoji..." Kako to ide? Baš me zanima. Kod mene stalno zvoni telefon, ali sve neke prozaične poruke: Ćao kako si? Alo, ovde ja, jesi li to ti? Jel to stan Hadžimulahasanović? Ne greška... I sve tako. A podrum nemamo. :)

Ne da je dobro, to je odlično čoveče!To je stih Svetog Pisma, upravo zato je tako fenomenalan!
A šta ti tu nije jasno?

Moj Milankoviću, bre, pa ništa ne znaš!Jel se ti to zezaš il stvarno tako...ono...ne kontaš?
A i sa telefonom me nasmeja,majke mi!Prvo, igra gluvih telefona se tako ne igra, ko te bre učio da je to ta igra?A drugo, kad telefon zvoni pa se ti javljaš i trućaš gluposti nema sa spoznajom blage veze!
Evo šta ti predlažem:prvo, da nadješ neke drugare da te nauče extra igricu gluvih telefona, da ne živiš u neznanju.
Drugo, da smanjiš roditeljima račune za telefon.
Treće da mi objasniš kako ti npr.znaš da gledaš baš u taj telefon, a ne npr.u dizalicu.Šta je to čime ti dolaziš do saznanja?
Jel se slažeš da moraš prvo nešto da percipiraš?Čulima svojim obradiš.Jel tako?
Šta se posle dešava u mozgu?Mozak te čulne draži obradjuje i preradjuje i povezuje sa tvojim prethodnim iskustvom i tako ti formiraš neki pojam.Jel tako?
E, a vidiš. u Bibliji se celokupna ta psihologija, sve: i percepcija i um i osećanja i iskustvo zovu jednim imenom - DUH LJUDSKI.Tada nije bilo psihologije, pa su ljudi tako nazivali svoj unutrašnji život.Takav, sličan duh, imaju i životinje.To je potvrdila i savremena psihološka nauka, kao i svi koji imaju kućne ljjubimce, da životinje imaju emocije, da osećaju, da mogu da misle i da imaju i inteligenciju.
Takvo poimanje, spoznaja sveta, u staro vreme se nazivala svedočanstvom duha, to je ono što se smatralo da je DUŠA.
Medjutim, Biblija nas uči da čovek, pored duše (čula+emocija+kognicija+iskustvo) ima još jedan, potpuno drugačiji način spoznaje, pročitaj prve glave Poslanice Jevrejima, tamo ti sve lepo piše.
Ali, Bog se dušom, ne može spoznati.On je posebna "kategorija", za Njega je potreban poseban kanal spoznaje, poseban organ.Taj organ se zove vera.Takodje, pitanje je koji ipostas, koji "deo Boga" je taj koji komunicira sa čovekom.Taj deo, Božije Lice je Duh Sveti.On direktno, bez ikakve potrebe da prolazi perceptivni put, direktno komunicira sa čovekovom dušom, sa njegovim bićem.
To je ono što taj biblijski stih znači, da Duh Sveti svedoči duhu našem da Bog postoji.
Ti, osim svoje spoznaje sveta perceptivnim kanalima, ne možeš da spoznaješ stvarnost.Ali Boga možeš.
Jel ti sada jasnije malo?:)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kalista, ti si, izgleda, "izašla iz medveđe kože"..., sad si u lisičijoj! Odgovaraš poput opsjednutog - poznatim bajkovitim teološkim stilom. Možeš pisati stranice i stranice na takav način... Daj malo se spusti na zemlju! Ne pozivaj se sada na kolektivnu odgovornost. To ne postoji ni u jednom pravu na kugli zemaljskoj. A ja se ne sjećam da negdje postoji ni u Božijem pravu. Ne stoji nigdje: ako sgriješi jedan, svi ste grešni! A Bog se upravo tako ponašao. Dakle, napisala si skoro cijeli stranicu, a nisi odgovorila na jednostavno pitanje: Da li je pravedno da svi ljudi ispaštaju za pastari grijeh svoga pretka? Kažeš, Bog je opominjao, slao signale, žrtvovao sina..., neće biti da da ga baš niko nije slušao!? Neće biti da nije uvijek bilo pobožnih i bogobojažljivih ljudi. No, Bog pokažnjava i njih!!!

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Forum baguje, tretura postove...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ma, čekaj, draga, moja, ja te pitam kako mogu ja biti grešan za grijeh moga oca, a ti mi odgovaraš srodstvom i genima! Kako onda da ne pomislim na ono što sam rekao? Zašto je kod odgovora na ovo pitanje potrebno pominjati srodstvo i gene? Odgovori mi na to! Ili, bolje, odgovori mi konačno na pitanje: zašto Bog mene kažnjava, za grijeh moga oca?
Kakve štikle i kakv led? Ako ih obujem i padnem na ledu, sam sam kriv; ali ako se moj otac klizao po ledu, zašto da Bog meni lomi nogu?

Jurivaka, pa u tvom pitanju se nalazi odgovor, dragi moj!Pitas kako ja mogu biti odgovoran za greh svog oca i zasato je potrebno pominjati srodstvo?
Pa zato sto ti nisi tikva bez korena, aman, brate mile, vec imas PRARODITELJSKI GREH sa kojim se radjas.To je cinjenicno stanje sa kojim se svako od nas radja!
A radja se sa njim jer nisi pao s Marsa niti bezgresno zacet, vec u sebi nosis sve svoje pretke, figurativno receno.Dakle nije u pitanju KRIVICA, niti ODGOVORNOST vec posledicna veza.
Krivica podrazumeva kaznu, a naravno da ne moze biti kriv onaj koji je posledicno zrtva odredjenog uzroka.

Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Ma ženo božija, kojeg čoveka? Ti pričaš kao da na svetu postoji samo jedan čovek, od postanka vrste pa do danas. I to što mu se sad događa je posledica onoga što je ranije radio. Shvataš li da postoje stotine generacija, milijarde ljudi i da jedni prave sra*ja i sve im u životu ide glatko, a drugi rintaju ko mazge, pošteno zarađuju svoj hleb i onda jedno jutro, hop, dete mu pregazio auto. Gde je tu logika, gde je tu pravda i milost o kojoj toliko pričaš? Zato ti i kažem, u ovom svetu nema pravde i božije milosti, samo uzroci i posledice...

Hvala za ovo "zeno Bozija", trudim se...:)
A sada se potrudi malo i mucni glavom da shvatis ono sto se ojadih pricajuci:u logici nema, pazi:NEMAAA milosti i pravde.Uzrok dovodi do posledice.Tacka.Nema dalje od toga.

I jeste, slazem se sa tobom, u OVOM SVETU nema pravde, ali ima BOZIJE MILOSTI.Ta milost i pravda se ne odigravaju na ovom svetu, u ovoj dimenziji naseg postojanja.I to je ono u sta JA verujem.Ti si ateista i ti ne verujes da postoji drugi svet, druga dimenzija postojanja od one koja ti je pred nosom.I ja to postujem.I zato se pitam sto je tebi toliko stalo da me ubedis da logicki gresim kada imam veru da je ovaj zivot senka pravog zivota?Tim pre sto ti nisi u stanju da logicki shvatis ono sto je ocigledno, da ce uzrok uvek imati svoju posledicu MA KAKO ONA VREMENSKI BILA UDALJENA.Jer vreme, kao dimenzija kojom ti baratas nije ista za sve.
Ovim definitivno zavrsavam svoju dalju diskusiju na ovu temu, jer ti ili ne citas moje postove ili ih ne razumes ili...?

Natrag