Član
- Učlanjen(a)
- 06.06.2010
- Poruka
- 320
Imam jednu malu zamerku. Zasto ne procitate postove od prvog do poslednjeg pa tek nakon toga date vidjenje stvari.U pravu si da treba razgraničiti priču o instituciji crkve i o verovanju u Boga. Ako govorimo o instituciji i kanonima onda postoje ateisti čije je uverenje da su ti kanoni besmisleni i da njima ne treba davati više pažnje. Tu nema potrebe za daljom pričom.
Uverenje se lako i često pretvori u verovanje pa tako i uverenje da je neki čovek sposoban ili pametan može da preraste u verovanje da je skoro pa nepogrešiv. Npr. komunisti su verovali u Tita iako su bili ateisti. Nisu bili uvereni nego su verovali u njega a mislili su da ne veruju ni u šta.
Teško da postoji čovek koji je ateista u svakom smislu jer čovek koji je apsolutni ateista i ni u šta ne veruje taj prosto ne bi mogao ništa i nikoga ni da voli jer i u ljubavi ima malo vere i obrnuto, ne bi mogao da voli ako ni u šta za šta nema dokaz postojanja, ne veruje. Hoću reći da onaj ko ne veruje i ne razmišlja o Bogu on tu svoju veru preokrene na neku drugu stranu.
Ako vernici veruju da postoji Bog, ateisti veruju da on ili nešto tako slično, ne postoji.
Ateizam naravno nema svoje kanone i institucije pa ne može da bude posmatran kao institucija, crkva ili klasična religija ali ipak vere u ateistima ima.
Smem li da pitam gde i kada je to bilo?
I zar nismo i mi sinovi Boga a ne samo Isus jer je i nas sve Bog stvorio kao i Isusa?
Evo josh jednom da citiramo kolegu forumasa koji je postavio definiciju :
Znaci, kao sto verovanje (citaj obozavanje) u Tita, Chegevaru, Deju Savichevica, Vladu Divca, Shumahera, Teslu itd. nema ni jedne veze sa bogopoklonistvom, odnosno religijom, tako i ne verovanje u postojanje vanzemaljaca,divova, patuljaka, zmajeva itd. ne mozemo zavesti pod pojam ATEIZAM. Dakle, taj pojam opisuje samo ne verovanje u postojanje Boga. Samo to i nista vise!Prvobitno napisao Milanković
Evo po knjizi
Ateizam = od grčkog atheos - bez boga, poricanje postojanja boga ili bogova.
Religija = učenje koje se tiče najvišeg bića (božanstva, boga); vera, veroispovest.
Eto, raskrstismo u dva reda. Ateizam nema veze sa religijom.
Ne znam, mozda je i tema kao teme pogresno postavljena :dntknw:
Razumem da neko da svoje vidjenje npr. boga " ja mislim da je Bog to i to" ili "mislim da Mesec nije prirodni Zemljin satelit" pritom navodeci raznorazne stvari...
Pojmovi zajedno sa njihovim definicijama su upravo utvrdjeni da bi pomogli ljudima u laksoj i kvalitetnijoj komunikaciji. Da bi smo se razumeli.
Ali avaaj, ljudska priroda ne bi bila to shto jeste da neshto ne izvitoperi ili u najmanju ruku zaobidje. To isto stvoreno da olaksa i pomogne coveku u komunikaciji, danas je kamen spoticanja za mnoge