Reci mi, da li smatraš da je ispravno da poučavamo religiju u školama samo zato što postoji veliki broj vernika u našoj zemlji?
Ikreno, mislim da ne bi bilo loše da postoji neko učenje o veri i učenje o molitvama, jer bi mnogo manje bilo depresivnih ljudi. Ono što čoveka drži u životu jesu pre svega vera i nada koja poslednja umire. Pri tome vera, kao vera ne mora biti samo vera u Boga, vera i molitva ti pomažu da se uzdigneš iznad svih onih sitnica koje razaraju dušu, i da ostaneš duhovno zdrava osoba. Tebi kao nereligioznom čoveku ovo može delovati trivijalno, ali veruj mi da nije. Sama molitva (pri tome, treba znati kako se pomoliti), te napaja pozitivnom energijom. Verovao ili ne....
To što ti nazivaš "nekim natucanjima" stručno se zovu hipoteze i one se moraju postaviti u takvoj formi da budu proverljive (što je još jedna karakteristika naučnog saznanja) te se onda pristupa njihovoj empirijskoj proveri. Ništa od ovoga ne poseduje religija. Savetujem ti da pročitaš temu "O nauci" koju sam napisao kako bi se upoznala sa osnovnim naučnim pojmovima.
Nemoj savetovati nekoga ko ti savet nije ni tražio i ne donosi zaključke o nekome ’’sa visoke tačke gledišta’’, pogotovo ako ga ne poznaješ!
Nauka treba da omogući eksperimentalnu proveru i da pruži koliko toliko neke pojave predvidljivim. Ali to je u mnogočemu nemoguće, zato i kažem da je dobar deo nauke natucanje, jer se mnogo toga sastoji od pretpostavki ili hipoteza.
Čovek je nesavršeno biće, jer bi u suprotnom mogao odgonetnuti na sva nerazjašnjena pitanja i naći lek za svaku boljku. Čovek stalno napreduje, mnogo toga je unapredio, čini se da tome nema granica...I nema...Jer će uvek nailaziti na nove prepreke, a one ga opet dalje teraju da se usavršava.
Japanci su sve dobro predvideli, potpuno organizovana nacija, prepametna i građevine su prilagodlili jakim zemljotresima, ali su zaobravili da nema potpune sigurnosti. Jer mnogo toga ipak ne zavisi od čoveka. Desio se cunami, koji nikako nisu mogli predvideti...I sada su potpuno zbunjeni...Da, moglo bi se reći da je u pitanju zakon prirode...A kako se čovek još uvek nije usavršio da ’’kontroliše zakone prirode’’...I nikada je neće ni usavršiti...Ali naravno, ne treba stati u istraživanju...
Ali moramo priznati, da je priroda takva da se ne može kontrolisati...Ona uvek ume da ’’iznenadi’’...
Ljudska vrsta ima potrebu da osmišljava stvari, o tome sam već govorio. Kada neko kaže to što sad ti govoriš lako će poverovati "da postoji nešto" što ga je štitilo. No, reč je samo o nizu verovatnoća i slučajnosti. Naravno, mnogo se bolje osećamo kada uverimo sebe da nam je pomogla "viša sila" nego da nam je sadašnje stanje plod interakcije varijabli i verovatnoća različitih ishoda.
Veruj mi, mnogo bih se bolje osećala kada bih ja sama svoj život mogla da kontrolišem i da ostvarim ono što želim i što sam naumila, ali vrlo često me te kako ti kažeš ’’slučajnosti’’ uvere, da mnogo toga ne zavisi od mene...O tome je reč...To je ono nešto, što ni sami ne možemo da objasnimo...
I uopšte nisam uobičajena osoba, ja sam neko ko je više puta šetao na ivici života i smrti...I nekom srećom i dalje sa tobom komuniciram....Kada ti se jendom nešto desi, možeš pomisliti da je slučajnost, ali kada se ta ’’slučajnost’’ više puta ponovi, onda ona prestaje da bude slučajnost.....Naravno, ja sam racionalna osoba, i na mnogo toga se ne obazirem....
Ne postoji organizovan sistem, ne postoje simboli niti organizacije koje bi se okupljale sa ciljem održavanja, jačanja i širenja ateizma kao takvog. Prema tome, ateizam nije religija.
Postoje razne organizacije, kao na pr.:Udruženje ateista Srbije, Pokret ateista, a da ti ne pričam koliko imaš sajtova...
Po meni je bolje, da se neko ne izjasni po pitanju religije, jer nije ni doveo u sebe u poziciju da li treba da veruje ili ne, nego da se deklariše kao ateista...koji ne veruje da Bog postoji, ali ako slučajno postoji, da mu pomogne...
Ja sam obrazovana i racionalna osoba i nije me sramota da priznam, da sam teista...Mislim, ne osećam se manje inteligentnom i racionalnom samo zato što verujem....Mnogi naučnici su vernici....Ne vidim da u tome ima nešto loše...
Ateisti su vernici, jer nemaju 100% pozitivnog znanja da Boga nema...
Ateisti ne veruju da Bog postoji, jer se plaše da priznaju, da svoj život ne mogu u potpunosti kontrolisati...A ne mogu ga kontrolisati zbog neobičnih ’’slučajnosti’, koje nas uvek prate...yes3