Evo da se i ja umešam, kad već nema ko drugi
Moje lično verovanje, koje pretpostavljam da se neće prihvatiti, je da Ateizam u određenom smislu jeste religija, religija koja štuje i obožava čoveka kao centar univerzuma. To je najčešće u tolikoj meri suptilno i blago da se može primetiti jedino nakon pažljivog posmatranja, ali razmislite o osnovnom nagonu koji poseduje svaki čovek. Da li su ubice, silovatelji, lopovi... zaista tako posebni?
Kada se zapitate i razmislite o sebi, o tim 'tamnim' tajnama najdubljih dubina vašeg srca, zar ne stanuje u svima nama mogući ubica, silovatelj, lopov...? Oni, koje izvodimo pred sudove i zatvaramo, zapravo su samo pokazatelj šta se krije u svima nama bez razlike.
Neki kažu da je čovek u suštini dobro i moralno biće. Ja se slažem sa drugom grupom; čovek je sam po sebi sposoban samo za zlo, i ništa više. Beba kad se rađa, rađa se sebična. Kako raste, bez potrebe za 'edukacijom' zna da slaže, da čuva svoju kožu, zna da ošamari druga u zabavištu, otme igračku... Kada odraste, samo nauči da se prilagodi sredini, ali ona osnovna sebičnost i požuda ostaju. Kad bude već čovek, pokušaće na svaki mogući 'moralan' način da zaradi što više para, da ugodi sebi, da uživa... I kada pređe onu granicu neispunjenosti, onda moral više ne vredi. Tu dolazi do svih onih užasnih stvari koje sam naveo, a koje su samo ono što se prelije iz čaše (našeg srca).
Ono što pokušavam da kažem jeste da su sve religije zapravo samo pokušaj da se to zlo koje je u nama na neki način ili kanališe, ili samosavlada. A ateizam u startu isključuje svaki pokušaj odnosno potrebu za bilo kakvom akcijom po tom pitanju. Zato ja ne vidim zbog čega je ateizam bolji ili gori od bilo koje druge religije. Kažete da je ateizam sloboda. Ali o kakvoj slobodi mi tu pričamo ako sam ja i dalje rob sam sebi? SVE što radim ili ne radim, radim ili ne radim zbog samog sebe. Priznaćete da svaki ugođaj samom sebi ispuni čoveka samo za trenutak, a kad prođe ostavlja prazninu. Bilo da je u pitanju orgazam, ubod iglom, 'šmrk', povećanje plate, godišnji odmor, novi kompjuter...
Ja nikako nisam za spomenutom vrstom religioznosti koja stvarno predstavlja izvesnu vrstu zarobljenosti - ovo smeš, ono ne smeš, i ako ne poslušaš trpećeš takve i takve kazne i ograničenja, do potpunog isključenja ili anateme. To sve funkcioniše dok čoveku ne prekipi pa počne da zlostavlja malu decu (kao što smo videli nedavne žalosne primere), ili dok mu ne isperu mozak do kraja pa da više ni ne zna da razmišlja svojom glavom. Dakle, nijedan skup pravila ili odsustvo pravila ne može čoveka IZNUTRA da promeni, da ga učini boljim. To su sve pokušaji da se čovek od spolja ukalupi, i to je zaista strašno! Ježim se od pomisli na to.
Sada ću vam predstaviti jedino rešenje za ljudski problem. ISUS! Da, Isus. Ali zašto mogu da osetim toliko uzdaha razočarenja od mnogih od vas? Zato što se o Isusu slušali već mnogo, mnogo puta, i imali mnogo polemika na tu temu, i smatrate da je to već otrcana fraza. Ali da vam kažem nešto, i još ću biti i optimista: 80% ljudi koji su vam pričali o Isusu zapravo ne poznaju Isusa. Oni verovatno jako mnogo znaju o Njemu, jer su čitali Evanđelja, ali veliko je pitanje da li poznaju Njega, da li su se sreli s Njim licem k licu. Ja vam ne predstavljam religiju, nekog dalekog boga, neki skup zakona i pravila. Ja vas pozivam da upoznate jednu OSOBU. Zaboravite na pravila, zaboravite na ono što mislite da znate da Isus traži od vas, očekuje od vas, zaboravite na strašni sud... Razmislite o potrebama vaše duše. Razmislite o tome da li ste i koliko ste zaista srećni? Da li ste zadovoljni, sada u ovom momentu? Da li imate mir i sigurnost kada razmišljate o svojoj budućnosti? Ili o prošlosti? Da li ste sposobni da volite svakoga? Ili gajite mržnju u svom srcu, ljubomoru, zavist... zar ne osećate kako vas to sve više stiska i jede? Da li imate osobu koja istinski voli vas? I kod koje ne morate da 'zaradite' tu ljubav? Prava ljubav ne poznaje 'ako'. Ona voli.
Nemojte se bojati da budete iskreni sami sa sobom, jer postoji rešenje. Ali problem kod tog rešenja je taj što više nećete moći da budete svoji bogovi. Ono traži žrtvu, da se odreknete službe sebi, sebičluka, požude... Za uzvrat dobijate ispunjen život, dobijate sposobnost da volite, dobijate sigurnost i mir po pitanju vaše prošlosti i vaše budućnosti... Dobijate Prijatelja koji vas uvek voli, i koji ne traži od vas ništa više nego da priznate svoju nemoć u borbi protiv samog sebe i da mu dođete. Bez obzira na to koliko ste grešni ili niste grešni, to je sve što treba da uradite; da mu dođete. Bez obzira na sve grešne stvari koje činite i koje ne želite da ostavite, On vas prihvata takve kakvi jeste, ali traži od vas da mu priznate i da ga zatražite.
Ono što izdvaja Njega iznad svih religija i nereligija, jeste to što Njemu nisu potrebna pravila i zakoni da bi se čovek drugačije ponašao; On menja čoveka iznutra. On nije religija, On je živa i stvarna osoba, kao što smo to ti i ja.. On ima moć da omekša i najokorelija srca svojom ljubavlju.
Ako vam trebaju dokazi, ja ću vam reći da ih nemam. Nemam ih za vas, imam ih za sebe. Svako ko ga potraži, dobija ih za sebe. Ako budete odgovorili na ovaj komentar sa neverovanjem i pobijanjem bilo kakve vrste, ja to prihvatam, imate pravo na to. Ali ću biti siguran da niste ni probali, niste ga potražili, jer niste spremni odreći se svog boga, tojest sebe.