Član
- Učlanjen(a)
- 03.01.2011
- Poruka
- 1.573
Postoje mnogobrojne bezboznick kalkulacije sa trojstvom.
Covjek je na Sliku i Priliku Bozju? Jeste?
Onda se moze, prema tome, zakljuciti:
Bog je Zivi, Bice, u Kojem je slicno nasoj dusi Bozji, Sveti Duh.
Koliko je Duh djeljiv od Bica i da li je jedno i u kojem smislu moze se beskrajno "tamburati", bez da mi pojma nemamo o tome.
Ono sto se rodi od nas, ili ono sto mi nacinimo, mozemo nazvati sinom, uslovno.
Koliko je to s nama jedno, takodje se moze filozofirati do besvijesti, ali ako ne bi poremetili zdrav um, ne mozemo reci da mi bez toga sto smo nacinili ne postojimo.
Opet se moze filozofirati: da nije naseg sina ko bi znao da postojimo itd.
Sve su to spekulacije koje su neoptrebne isto kao Laokidejina otrcana prica o negiranju Boga, jer mu se ne svidja sto se na arapskom jeziku Bog kaze Allah, i o tme sta toboze obozavaju muslimani, prica u kojoj on nema argumenta ni za temelje svoje vjere, a kamo li za osporavanje islama - pokoravanja iskljucivo Bogu.
Covjek je na Sliku i Priliku Bozju? Jeste?
Onda se moze, prema tome, zakljuciti:
Bog je Zivi, Bice, u Kojem je slicno nasoj dusi Bozji, Sveti Duh.
Koliko je Duh djeljiv od Bica i da li je jedno i u kojem smislu moze se beskrajno "tamburati", bez da mi pojma nemamo o tome.
Ono sto se rodi od nas, ili ono sto mi nacinimo, mozemo nazvati sinom, uslovno.
Koliko je to s nama jedno, takodje se moze filozofirati do besvijesti, ali ako ne bi poremetili zdrav um, ne mozemo reci da mi bez toga sto smo nacinili ne postojimo.
Opet se moze filozofirati: da nije naseg sina ko bi znao da postojimo itd.
Sve su to spekulacije koje su neoptrebne isto kao Laokidejina otrcana prica o negiranju Boga, jer mu se ne svidja sto se na arapskom jeziku Bog kaze Allah, i o tme sta toboze obozavaju muslimani, prica u kojoj on nema argumenta ni za temelje svoje vjere, a kamo li za osporavanje islama - pokoravanja iskljucivo Bogu.