Bozic kojim tradicionalni Hriscani 25 Decembra obelezavaju dan Hristovog rodjenja je mnogobozackog porekla i predstavlja paganski praznik "DIES NATALIS SOLIS INVICTI" ili dan rodjenja Boga sunca.
Isus nije rodjen 25 Decembra, vec u kasno prolece.
Detaljnom analizom biblijskog i istorijskog konteksta, mozemo doci do tacnog vremena Isusovog zaceca, rodjenja i smrti.
U bibliji pise da je andjeo objavio rodjenje Isusovo u sesti mesec, i to kalendarski po kome se dolazi u tacno vreme Isusovog zaceca i smrti nakon 33 ipo godine.
Dakle, Isusovo rodjenje je najavljeno u sesti mesec, sto je po biblijskom racunanju vremena mesec Septembar.
Godina je pocinjala meseca Aviva, odnosno 21 marta na ravnodnevicu.
Zacela je od Duha Svetoga posle tri meseca, odnosno u Decembru, nakon tromesecne posete Marti koja je bila u drugom stanju i nosila Jovana Krstitelja vec sest meseci.
Isus je rodjen nakon devet meseci, odnosno u Septembru.
Racunajuci Isusovih 33 ipo godina njegovog zivota, dolazi se u mesec Mart - April kada je umro na praznik Pashe, odnosno u toku praznika obrtnog snopa.
Marta je zacela u Martu meseca Aviva, a rodila je Jovana krstitelja u Decembru, u vreme kada je Marija zacela od Duha Svetoga.
Jovan je stariji od Isusa 9 meseci.
Biblijski kontekst:
"A u šesti mjesec posla Bog anđela Gavrila u grad Galilejski po imenu Nazaret
K djevojci isprošenoj za muža, po imenu Josifa iz doma Davidova; i djevojci bješe ime Marija.
I ušavši k njoj anđeo reče: raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama.
A ona vidjevši ga poplaši se od riječi njegove i pomisli: kakav bi ovo bio pozdrav?
I reče joj anđeo: ne boj se, Marija! Jer si našla milost u Boga.
I evo zatrudnjećeš, i rodićeš sina, i nadjeni mu ime Isus.
On će biti veliki, i nazvaće se sin najvišega, i daće mu Gospod Bog prijesto Davida oca njegova;
I carovaće u domu Jakovljevu vavijek, i carstvu njegovom neće biti kraja.
A Marija reče anđelu: kako će to biti kad ja ne znam za muža?
I odgovarajući anđeo reče joj: duh sveti doći će na tebe, i sila najvišega osjeniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se sin Božij.
I evo Jelisaveta tvoja tetka, i ona zatrudnje sinom u starosti svojoj, i ovo je šesti mjesec njojzi, koju zovu nerotkinjom.
Jer u Boga sve je moguće što reče.
A Marija reče: evo sluškinje Gospodnje; neka mi bude po riječi tvojoj. I anđeo otide od nje.
A Marija ustavši onijeh dana otide brzo u gornju zemlju u grad Judin.
I uđe u kuću Zarijinu, i pozdravi se s Jelisavetom.
I kad Jelisaveta ču čestitanje Marijino, zaigra dijete u utrobi njezinoj, i Jelisaveta se napuni Duha svetoga,
I povika zdravo i reče: blagoslovena si ti među ženama, i blagosloven je plod utrobe tvoje.
I otkud meni ovo da dođe mati Gospoda mojega k meni?
Jer gle, kad dođe glas čestitanja tvojega u uši moje, zaigra dijete radosno u utrobi mojoj.
I blago onoj koja vjerova; jer će se izvršiti što joj kaza Gospod.
I reče Marija: veliča duša moja Gospoda;
I obradova se duh moj Bogu spasu mojemu,
Što pogleda na poniženje sluškinje svoje; jer gle, otsad će me zvati blaženom svi naraštaji;
Što mi učini veličinu silni, i sveto ime njegovo;
I milost je njegova od koljena na koljeno onima koji ga se boje.
Pokaza silu rukom svojom; razasu ponosite u mislima srca njihova.
Zbaci silne s prijestola, i podiže ponižene.
Gladne napuni blaga, i bogate otpusti prazne.
Primi Izrailja slugu svojega da se opomene milosti;
Kao što govori ocima našijem, Avraamu i sjemenu njegovu dovijeka.
Marija pak sjedi s njom oko tri mjeseca, i vrati se kući svojoj.
A Jelisaveti dođe vrijeme da rodi, i rodi sina" ( Luka 1 glava )