Dakle, zvanična nauka i istorija ne zna za nekakav veliki raskol među hrišćanima u drugom vijeku. To je definitivno i to je validno.
Sve druge priče, pa i zapisi pojedini istoričara i kvazi istoričara, su na tragu negiranja izvornosti današnje hrišćanske crkve. Svrha radi koje se to radi poznata je svima, a ja sam je već apostrofirao u postu No.123 na ovoj temi.
Zvanična nauka i istorija poznaje činjenice da je Rim svojim priznanjem Hrišćanstva kao državne religije uneo mnogobožačke elemente u crkvu. odnosno da su se ti elementi transformisali od mnogobožačkih u Hrišćanske, kao što smo mogli videti iz navedenih primera, naprimer da je zbog antijevrejske kampanje i zabrane svetkovanja Subote, Rimska crkva premestila dan Bogosluženja sa Subote na Nedelju, otvorivši joj vrata, da u vreme Konstantina njegovim ediktom Subota bude potpuno izbrisana kao Božji dan odmora a na njeno mesto postavljen DIES SOLIS - Rimski dan Boga sunca.
Takođe, Rimska idolatrija je preuzela jedno novo ruho, s time da su uništeni idoli mnogobožačkih Bogova, i zamenjeni idolima Hrišćanskih svetaca.
Rimska arhitektura i hramski enterijer koji su imali svoje specifičnosti u građenju hramova sa poznatom mnogobožačkom simbolikom, je ustupljena Hrišćanskoj crkvi, kao i sam ritualno obredni sistem, i drugi elemente vezane za formu crkvenog delovanja, kao i pojedini praznici, učenja, simboli, itd.
Još jedna važna pojedinost koja je bitna a o kojoj sam ja već pisao je ta, da je sveštenstvo Rimske crkve nakon 2 veka stvoreno po uzoru na Vavilonsko, u kome je vrhovni svešenik imao titulu PONTIFEX i ta titula iz Vavilona prenesena u Rim gde je svaki novi imperator preuzimao ovu titulu kao Cezar Pontifex Maksimus, a kasnije ova titula prenesena na vrhovnog vođu Rimske crkve ili papu.
Dakle, postoje istorijski podaci ranijih crkvenih istoričara iz kojih zvanična istorija crpi informacije, koliko to čini objektivno to je drugo pitanje, činjenica je ta, da je istorija progresivna, i da iziskuje dublje izučavanje, jer nešto se ipak ne može na prvi pogled uočiti iz postojeće literature, ako ne postoji dublje i svestranije sagledavanje istorijskih činjenica, a s tim u vezi o zloupotrebama šturim istorijskim informacijama treba posebno govoriti, jer su one vidljive na svakom koraku.
Što se tiče Nazarena i toga da su oni verovali da je Isus Mesija, u tome nema ništa nelogično, jer Isus i jeste bio Mesija ( Jevrejski ) - Hristos ( Grčki ) što znači Pomazanik, i ovo je bila jedna od centralnih vesti koje su apostoli objavljivali ljudima, da je Isus onaj koji je najavljen u starom zavetu kao Mesija ili pomazanik koji će izbaviti svoj narod iz greha.
Sama njegova priroda je tema za sebe, ali u kontekstu biblije, njegova Mesijanska uloga ne pobija istinu da je on jednak Ocu, da je pre svog dolaska bio oduvek sa Bogom na nebu, i da je zajedno sa Ocem bio Bog.