Covid 19 i Bog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus je rekao: "Tako i vi kad vidite sve ovo, znajte da je blizu pred vratima" Matej 24,33

Ne treba ovo da nas uplaši jer strah nije Bogu po volji. Ovo treba da nas ohrabri, i verujem Izabel da si ti bez predrasuda i da kao hrišćani se možemo složiti oko reči Hristovih. To je najvažnije. Ne bitne su razlike od koga šta dolazi..već gledajmo je li ispravno..je li po onome što je Hristos najavio.

Svima naravno puno zdravlja želim i da nas ovo ohrabri a ne rastuži i uplaši. Amin.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

I ja te pitam, sta ti bi da se vratis ovde medju ove lazne Katolike koji sramote tvoju veru, koji su sliku o Katolickoj crkvi tako unizili, da mislim da kada bi njihovi Katolicki svestenici i vodje znali sta oni ovde pisu i rade, da bi bili naglavacke izbaceni iz crkve.

U Katolickoj crkvi ima odista dobrih pojedinaca, ali ovi ovde su sramota za Katolicku crkvu.

Da sam Katolik javno bi ih se ovde odrekao
.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
"Ljudi će umirati od straha i od čekanja onoga što ide na zmelju.."Luka 21,26
Strah je ono što je danas prisutno kod ljudi.
Strah je ono što parališe čoveka da učini ispravan korak i da ima uravnotežen stav u svemu. Sve proizilzai iz straha. Dakle, Isus jeste najavio nešto na šta ljudi neće imati odgovora..šta je, odakle dolazi, kuda vodi?
On je uvek delovao i deluje i sada. Ali Izabel, ovo su znaci i trebamo verovati upravo onome što je Isus i rekao. A verne Isus zna izbaviti. Samo On može i hoće pobediti.

U hrvatskom i srpskom jeziku riječ vjera/vera ima svoju negaciju nevjera i nevera. I u mnogim drugim jezicima je tako. Slušala sam jedno predavanje da je u hebrejskom drugačije. Imaju riječ vjera, a suprotno tome je strah.
Meni se to jako svidjelo. Kao što savršena ljubav izgoni strah, tako i vjera i bezuvjetno povjerenje u Boga izgoni strah. Imamo u Bibliji puno primjera ljudi i proroka koji su strašljivi dok im Bog ne ojača vjeru.

Što želim s ovim reći? Bojimo se, to je u ljudskoj prirodi, ali vjerujemo Bogu koji sve može. Pitam te (i samu sebe pitam): zašto i da li bi se trebali bojati nakon toliko primljenih milosti i dobročinstava Božjih? Zar nismo Gospodina nastojali ljubiti i Njemu služiti sve do sada?
Dakle, ja ne mogu sa sigurnošću znati da su ovo posljednja vremena, ali mogu (i želim) dalje vjerovati Gospodinu da On zna i sve vodi.
Osim toga, Bog nas neće "uhvatiti" na prevaru ili neznanje, kao ono, idu zadnji dani, a ja nisam znala. Nisam razumjela proroštva ili nisam povjerovala da ću dobiti " žig Zvijeri" ako se cijepim. Ne, to je nakaradno. Pripadati Kristu znači uvijek se opredijeliti za ono što je dobro, časno, pravedno...Pravednik živi od vjere. A ako treba trpjeti, e pa onda ćemo morati trpjeti i tek tako ćemo biti Kristu suobličeni.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što želim s ovim reći? Bojimo se, to je u ljudskoj prirodi, ali vjerujemo Bogu koji sve može. Pitam te (i samu sebe pitam): zašto i da li bi se trebali bojati nakon toliko primljenih milosti i dobročinstava Božjih? Zar nismo Gospodina nastojali ljubiti i Njemu služiti sve do sada?

Slažem se potpuno sa tobbom u onome što je zaključak teksta. Da mi ne treba da se bojimo. Upravo u tome i jeste razlika. Svetovni duh je duh straha..svet se boji..tojest "neznabošci" kako je to u hebrejskom tekstu ove reči za "ljudi" u grčkom zapravo značenje. Međutim, strah koji oni imaju se ogleda u dve stvari. To je možda tebi i poznato u psiholigiji. Prvi je klasičan..naravno panika, strah, smetnje, nesigurnost. To je prvi vid straha. Ljudi priznaju da postoji problem(korona) i plaše se tj. strahuju jer nemaju nadu. Ali ovde sam pisao o drugom vidu ispoljavanja straha..ti znaš da u psihologiji strah neki ispoljavaju negiranjem problema. Nema problema, ništa se ne dešava neoubičajno, nema korone, nema potrebe ni za kakvim merama. E vidiš to je temelj onoga što sam pisao ovde u vezi TZ. Zapravo svi oni koje negiraju ne da su uplašeni nego su toliko preplašeni da prosto ne mogu drugačije osim da negiraju uopšte..to ne postoji i čak postoji već izreka od strane TZ zagovornika da "koronu dobiju oni koji veruju u nju". Dakle, pokazalo se savim suprotno.

E zato kada Isus govori o strahotama i događajima koji su znak Njegovog brzog povratka On naglašava i ovo iz Luke 21,26 a to je strah i smetnje. Ljudi će biti pometeni strepnjom za ono što dolazi. Jer ne znaju odakle dolazi(zato teoretišu), ne znaju na šta će da izađe i mnoge druge stvari. To je zapravo taj strah o kome govorim. Strah o suočavanju sa stvarnošću. Mi hrišćani, ne treba da se bojimo tako što ćemo negirati kao što radi svet već suočivši se sa stvaranošću znati da i pored toga što je to stvarnost Isus je još veća stvarnost. On ima rešenje, On ima plan. Nemamo nikakvog razloga za strah i iz još jednog razloga Znamo da i da neko umre od virusa, Božijom promisli, on nije izgubljen za večnost. Mi verujuemo u vaskrsenje i uopšte ne brinemo za konačni ishod.

Naravno, ljudski je uplaštiit se, i to je normalno. S tim da naš strah ne treba da bude kao strah svetovnih ljudi ni u kom smislu. Mi imamo nadu i ona je u Hristu.

Osim toga, Bog nas neće "uhvatiti" na prevaru ili neznanje, kao ono, idu zadnji dani, a ja nisam znala. Nisam razumjela proroštva ili nisam povjerovala da ću dobiti " žig Zvijeri" ako se cijepim.

Naravno Izabel, da to nikakve veze sa žigom nema. Naravno....možeš biti spokojna. Ako odlučiš da se cepiš nićeš pogrešiti. Naravno, ako imaš bolju alternativu svakako i to probaj. Nije moranje. Ali naša obaveza jeste da učinimo sve što je do nas da ostanemo zdravi. To je volja Božija za nas.

Pripadati Kristu znači uvijek se opredijeliti za ono što je dobro, časno, pravedno...Pravednik živi od vjere. A ako treba trpjeti, e pa onda ćemo morati trpjeti i tek tako ćemo biti Kristu suobličeni.

Tako je. Ne bojimo se i pretpeti ako je to volja Božija.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
I ja te pitam, sta ti bi da se vratis ovde medju ove lazne Katolike...
Da sam Katolik javno bi ih se ovde odrekao
.

Haha, Laodikeja, pa nemoj tako...
Vidim da vi vodite "muške " razgovore, ono ne štedite se... :)
Negdje sv. Pavao piše o riječoborstvu koje nije poželjno među kršćanima, ali vjerujem i nadam se da to što pišete nije sa zlom namjerom.

Nego da te pitam nešto. Sjećam se tvog puta obraćenja o kojem si pisao i trenutka kad si pristupio Adventističkoj crkvi. Da li ikad pomisliš da bi iste milosti zadobio da si ostao u pravoslavnoj vjeri? Pretpostavljam da ti nije lako biti adventist u pravoslavnom okruženju. Ima stihova psalama koji govore: Tvoj sam sluga, sin službenice tvoje...ti si Bog moj, Bog oca moga, tebe ću veličati, itd. Nisi li ti ipak prihvatio jednu stranu vjeru, mislim jednu Amerikanku koja nije ni postojala dok su tvoji roditelji, djedovi, pradjedovi već živjeli i posvetili se u pravoslavnoj vjeri koju ste baštinili kao narod.
To mi je malo neobično, znaš, zato pitam. Jer mislim da si ostao u pravoslavlju možda bi danas bio svećenik i to dobar svećenik i ne bi imao toliko muke.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Isabeleta.
Bio sam u mladosti u Pravoslavlju, uglavnom formalno.
Ali sam u to vreme citao i drugu razlicitu literaturu, uglavnom o zivotu posle smrti, parapsihologiji, cudnim pojavama, vanzemaljcima..itd.

Prvi komplet knjiga koji sam tada nabavio bio je 7 knjiga Ahmeda bosnica o raznim misterijama sveta.

Inace, koliko znam - uvek sam imao veru u Boga, i bio nekako drugaciji od ostatka sveta.

Verujem da na ovom svetu postoje predodredjenih, i da me je Bog jos pre rodjenja predodredio za sluzbu.
Tako da je on sve vodio u mom zivotu da dodjem u kontakt sa Adventistima, i dao mi je od pocetka takva upecatljiva iskustva - da me je osvedocio da je to Bozja crkva.

Sve ostalo je istorija.
Studiozno proucavanje biblije, istorije..itd..

Zelim jos nesto da napisem.

Covek se ne radja sa verskim obelezjem.
On se radja sa slobodom izbora.

To sto su moji roditelji, ili bilo ciji drugi Pravoslavne vere, a recimo tvoji ili bilo ciji u Hrvatskoj Katolicke - to nema veze sa podnevljem gde se ko rodio, vec sa slobodom izbora.

Moranje da covek bude one vere koja je u jednoj zemlji vecinska, i zato sto se on tu rodio i sto su mu roditelji bili te vere - to je velika prevara.

Kada bi tako gledali - onda i svi Hindusi treba da ostanu Hindusi, Muslimani Islamisti, a Afrikanci Zulu.

Dakle, covek se radja bez icega, on je prazna ploca, i njegova odluka treba da bude samostalna.

Ali nazalost, i decama se manipulise, i ona se silom usmeravaju na puteve koje mozda i ne bi izbirali kada bi se oni pitali da imaju svest i razum odraslih.

To je identicno komunizmu.
Nekada su se deca vaspitavala u ateistickom duhu, danas u duhu vecinske crkve.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ti nikada u životu nisi bio u istoj sobi s Biblijom ili nekom povijesnom knjigom, a kamoli što pročitao iz tih knjiga. Ti se, u svom čitanju i proučavanju, nisi maknuo od Velike borbe Ellen White.

Isto kao što se braća im po Milleru, Russellovi svedoci ne maknuše dalje od Watch Tower....

Uostalom, ako li im je za "sve" dovoljna samo "Biblija", iz kog onda razloga publikuju svoje "prevode"? Istovremeno su pri tome gori od svojih miljenika muhamedanaca kojima na pamet ne pada da bez "blagoslova" mešihata prevode kuran, a svi se prevodi moraju u potpunosti slagati sa "originalom"...

O tome da niti jednom muhamedancu na pamet ne bi palo da drugačije tumači tekst kurana da i ne govorim....

PS. Kada smo već kod muhamedanaca, moderni islamski fundamentalizam (islam je oduvek takav kakav je) nastao je uz "nesebičnu" podršku Sola Scriptura "hrišćana" koji su i te kako što finansirali, što podržali i ponukali prevođenje kurana na druge jezike, ujedno primoravajući muhamedance da dozvole "kafirima" (nevernicima) da uopšte dodirnu "svetu knjigu".

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag