Covid 19 i Bog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa, gdje je to objavio? :oops:

U spisima proročice plagijatorice, babe Jele. :)

Pa i ne mora pisati, to je zapisano u srcu i razum lako prihvaća tu istinu. Onaj koji nije prosvjetljen Duhom lako može reći da je dijete/čovjek slika Božja, ali da je dijete u nastajanu ili fetus -smeće, pa je s njim tako i dopušteno postupati.

Subotarima je sve smeće što ne dolazi iz "duha proroštva" - Jeleninih spisa. Oni su jedini nepogrešivi tumač Biblije, tako vjeruju i ispovjedaju EGWisti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali, zar vi niste dobri poznavaoci Biblije, potraži sam...iako, sumnjam da ćeš biti zadovoljan, jer kažeš: ne piše izričito.
Pa i ne mora pisati, to je zapisano u srcu i razum lako prihvaća tu istinu. Onaj koji nije prosvjetljen Duhom lako može reći da je dijete/čovjek slika Božja, ali da je dijete u nastajanu ili fetus -smeće, pa je s njim tako i dopušteno postupati.

Izabelita, piše izričito samo jedno. To je ono što sam pisao i drugima, piše u Mojsiju da ne postoji jednaka naknada ili kazna za stradanje fetusa kao i za stradanje čoveka tj.rođenog. Žena samo ako je povređena kada dete izađe(desi se abrtus) samo se to naknađuje onom ko ju je udario. To sam ranije navodio.

Radi se kažem o specifičnoj temi iaz to je otrebno ostaviti predrasude. Biti otvoren za razumevanje.

Svi stihove koji si navela svakako ukazuju da je Bog taj koji zna sve o nekome dok je još u utrobi. Stihovi ne naglašavaju njega u utrobi jer sve što je postigao i svi blagoslovii Božiji koje on uživa jesu za života njegovog. Pisac se samo retrospektivno vraća na začeće svoje ne da bi fetusu dao taj značaj već da bi pokazao da je Bog znao sve to dok je on bio fetus. To samo pkazuje na neki način da ono što je bilo "fetus" postaje nešto veliko i značajno kada je postao čovek zahvaljujći Božijem blagoslovu.

Što se tiče pak samog abortusa..već sam naglasio Biblija daje afirmaciju životu. Dakle, hoće da nam kaže da treba da podstičemo rađanje i da dajemo prednost životu..da se ne odlučujemo tako olako da sprečimo dolazak na svet novog čoveka. I ja bih se vrlo rado uključio u bilo koju aktivnost po pitanju sprečavanja abortusa, reklamirao bih protiv toga, bez problema. Ali moramo samo imati jednu stvar..Biblija ne da nema tekst koji zabranjuje abortus u svakom slučaju, niti da ga podiže na nivo zapovesti ne ubij, već kada o tome govori vidimo da sam Bog ne gleda na fetus nai sti način kao na rođeno dete.

Mi trebamo sada biti mudri i videti sa svih strana ovo pitanje. Bog dakle nije omeđao ovo na nivo zapovesti ali to ne znači da to treba da radimo kada god hoćemo i kad mislimo da treba već da to zapravo gledamo da izbegnemo kada god je to moguće.

Dakel, da ne shvati neko da je stav da Bibija podstiče abortus. Ne, obrnuto. Ali nesmemo pasti ni u drugu krajnost i reć da to Bog izričito zabranjuje i da je onaj ko to učini iz bilo kog više, manje opravdnog razloga krov za kršenje zapovesti. Nije, naravno. Ali umeren i ispravan stav je da Bog želi da damo šansu novorođenčetu.

Eto da ne bude zabune. Nije zapovest ali jeste podsticaj od Boga da se abortusi ne vrše.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
sjećam se da ima i direktnih zabrana da se ne ubija dijete u majčinoj utrobi, ali nemam vremena za traženje.

Ima i te kako ima.

Knjiga Zakona, Zakoni ponovljeni.

Svako ko izazove smrt deteta u majčinoj utrobi dužan je krv detetovu. Ako li majka umre, dužan je i krv majke. Tačnije kriv je dva ubistva.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa, gdje je to objavio?

2. Mojsijeva 21,22.23:

"Ako se posvade ljudi i pritom ženu trudnu tako udare, da pometne, ali nikakve daljne štete ne bude, onda ima krivac platiti novčanu globu, koliko mu naloži muž ženin i presude suci. Ako li nastane daljna šteta onda imaš dati život za život. Oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nogu za nogu"

Zapazi ovde, ako žena pobaci(dakle rodi mrtvo dete), krivac plaća samo novčanu globu.

Ali ako "nastane daljna šteta"..tj. ako je žena povređena ili umre onda ide oko za oko, zub za zub.

Dakle, ekvivalent za odraslu osobu tj. rođenu je oko za oko...ekvivalnet za fetus je samo novčana globa.

O ovome sam govorio..evo stihova.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Vidi Laodikeja, važno je ovde jednu drugu stvar razumeti. Da li oni to rade ili ne rade..nije to način da se pokaže da su upravu, kada adventistima i drugima koji ne podižu na nivo zpovesti ono što Bog nije rekao, tako što ćemo navoditi argumente kako se deca ubijaju u katoličanstvu. Ja da sam na Željkovom mestu, ja bih ti ovako argumentovao(pošto ni on ne radi kako treba) i rekao ti..pa dobro ako bi se i dokazalo da mi to radimo(govorim sada na njegovom mestu da sam) i da mi to činimo a što vi Adventisti pravdate našim ubijstvima ubijstva koja se događaju kod vas? Ja bih te na njegovom mestu tako pitao. Tako da ovde nije stvar opravdati navodni zločin(što se prebacuje Adventistiama) tako što im nabaciš njihove zločine. Zato Laodikeja, želim da te uputim da neradimo to na taj način. Nego da mi vidimo je li njihova optužba tačna i jesu li upravu za kritiku da oni koji vrše abortus neizostavno krše zapovest Božiju.

Upravo to treba razjasniti. Kao što si možda video ja sam tražio Biblijski argument za ono što tvrde da im je svetinja i vidiš i sam da nemaju. Radi se o tome. Dakle i da se vrše abortusi u adventističkim bolnicama(mada ovaj momak koji mi liči na Vučićevića, onog novinarčića-poltroničića..isti on..i zato mislim da je zapravo čovek ubačen od strane katolika..neću da kažem sigurno..deluje mi tako..po njegovim gestikualacijma, argumentacijama..itd..napada sada i Fajta i sl..priča kako su adventsiti opsednuti jezuitima..svašta momak priča tako da mi ne bi bilo čudno da je zaista ubačen element..ali neću bez dokaza čvršćih to i reći za sigurno) treba pokazati stvarnu Biblisku pozadinu ovog pitanja. Nema potrebe na njegovo puštanja Vučićevića2 da stavljaš ono oko pape itd..mislim da je kontraproduktivno.

Važno je da vidimo Biblisjki argument.

Moj samo predlog tebi. Pozdrav.

Jovane.

Nemoj da mislis sa ja nisam za razuman pristup, jesam i te kako, ali oni nisu.

Taj princip da ne sagledavaju svoje grehe ili svoje crkve - upravo koriste oni, ne zeleci da se sa njima suoce, vec primenjuju princip "napad je najbolja odbrana"

Ipak, ja sam zbog razlike pojma ubistva ili klanja - postavljao kontraargumente.

Smatram da je zlocin utoliko veci ako ti taj zlocin cinis bilo da si naredio drugima ili licno - nacinom na koji je to cinila Rimokatolicka crkva, jer pobude su drugacije.

Legalni Abortus nema veze sa time.
Abortus je medicinski tretman odobren u svim drzavama Evrope i sveta ( ne znam gde nije ), u kome se zene oslobadjaju trudnoce, i to prethodno bez prisile, vec na licno trazenje pacijentkinje trudnice.

Da li to cine Adventisti - ja sam dao stav crkve na nivou generalne konferencije po tom pitanju.

Ako cine - onda oni jedno govore a drugo cine.

Ja jesam malo istrazivao, i istina je da postoje pojedinci koji ne postuju stav svoje crkve.

Dao bih primer.

Recimo, u severno Americkoj diviziji postojala je neka crkva ili vise njih koje su pocele da primaju gej svestenike.

Tada se oglasio sam Ted Wilson predsednik generalne konferencije Adventisticke crkve, i na osnovu temelja ucenja crkve objasnio da to nije biblijski princip, i zakljucio da crkva ne treba da prima gej svestenike, a koja crkva to cini suprotno zakljuccima i odlukama generalne konferencije po ovom pitanju, one ne mogu da se nazovu Adventisticke.

Licno sam gledao ovaj video.

Dakle, neke crkve ili pojedinci mogu da cine suprotno principima temelja Adventisticke crkve svojevoljno, ne postujuci ih, ali to cine samoinicijativno.

Meni nije toliko ni bitno da li Adventisti danas cine ovo ili ono, cine sigurno i cinice, jer zivimo na kraju Laodikejskog doba kada i crkva pravi odredjene kompromise.

Zato ce Bog vrlo uskoro sam sve urediti
.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane.

Nemoj da mislis sa ja nisam za razuman pristup, jesam i te kako, ali oni nisu.

Taj princip da ne sagledavaju svoje grehe ili svoje crkve - upravo koriste oni, ne zeleci da se sa njima suoce, vec primenjuju princip "napad je najbolja odbrana"

Ipak, ja sam zbog razlike pojma ubistva ili klanja - postavljao kontraargumente.

Smatram da je zlocin utoliko veci ako ti taj zlocin cinis bilo da si naredio drugima ili licno - nacinom na koji je to cinila Rimokatolicka crkva, jer pobude su drugacije.

Legalni Abortus nema veze sa time.
Abortus je medicinski tretman odobren u svim drzavama Evrope i sveta ( ne znam gde nije ), u kome se zene oslobadjaju trudnoce, i to prethodno bez prisile, vec na licno trazenje pacijentkinje trudnice.

Da li to cine Adventisti - ja sam dao stav crkve na nivou generalne konferencije po tom pitanju.

Ako cine - onda oni jedno govore a drugo cine.

Ja jesam malo istrazivao, i istina je da postoje pojedinci koji ne postuju stav svoje crkve.

Dao bih primer.

Recimo, u severno Americkoj diviziji postojala je neka crkva ili vise njih koje su pocele da primaju gej svestenike.

Tada se oglasio sam Ted Wilson predsednik generalne konferencije Adventisticke crkve, i na osnovu temelja ucenja crkve objasnio da to nije biblijski princip, i zakljucio da crkva ne treba da prima gej svestenike, a koja crkva to cini suprotno zakljuccima i odlukama generalne konferencije po ovom pitanju, one ne mogu da se nazovu Adventisticke.

Licno sam gledao ovaj video.

Dakle, neke crkve ili pojedinci mogu da cine suprotno principima temelja Adventisticke crkve svojevoljno, ne postujuci ih, ali to cine samoinicijativno.

Meni nije toliko ni bitno da li Adventisti danas cine ovo ili ono, cine sigurno i cinice, jer zivimo na kraju Laodikejskog doba kada i crkva pravi odredjene kompromise.

Zato ce Bog vrlo uskoro sam sve urediti
.
Jasno, znam da si ti odmeren i nisam misli samo na ovaj post tvoj zadnji nego generalno vidim da Adventisti postavljaju stalno post gde katolici(navodno ili možda zaista tajno...ne znamo) prinose decu na svaki post koji oni postave u vezi abortusa. E zato sam samo rekao da možda to nije pravi metod ni argument.

Samo to brate. Mir Hristov.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Svi stihove koji si navela svakako ukazuju da je Bog taj koji zna sve o nekome dok je još u utrobi. Stihovi ne naglašavaju njega u utrobi jer sve što je postigao i svi blagoslovii Božiji koje on uživa jesu za života njegovog.

Ok, Bog je taj koji zna sve o nekome dok je još u majčinoj utrobi. Bog zna i ljubi to malo stvorenje koje je u nastajanju, s kojim On ima jedan plan i onda dođe čovjek tj. žena i uništi taj Božji plan. Zar tako? :oops:
Jedna majka koja u vjeri i odgovornosti prihvaća svoje majčinstvo kao suradništvo s Bogom, Darivateljem života ne gleda na svoje dijete koje nosi u utrobi kao na fetus, nego znajući da u sebi nosi Život, raduje se njegovom prvom i drugom i trećem mjesecu...živi s njim, osjeća ga i ljubi prije nego u sebi osjeti njegove pokrete. To potvrđuje i majka Makabejaca kad kaže: »Ne znam kako ste nastali u mojoj utrobi, jer nisam vam ja darovala ni duh ni život, niti vam tkivo složila..."

(Maloj djeci u vrtiću daju da posade sjeme (pšenice ili graha) u plastičnu čašicu i da promatraju njegov rast. Zanimljivo je kako neka djeca, dok zalijevaju svoju čašicu koja je prozirna, zaviruju i vesele se koliko im je sjeme proklijalo. Klica je još ispod zemlje, ali oni znaju da će to biti njihova biljčica.)
Interesantno je da klinci razumiju i prihvaćaju neke tajne bolje nego odrasli.

Eto da ne bude zabune. Nije zapovest ali jeste podsticaj od Boga da se abortusi ne vrše.

Da li su žene ondašnjeg vremena kad je nastajala Biblija, vršile abortuse i da li su ga činile iz razloga kako to danas čine? Sigurno ne. Zabrana abortusa se podrazumjeva pod 6-om zapovijedi: Ne ubij!
Za Izraelku je bilo važno, to znamo, da bude plodna i ima puno djece. Moguće je da žene nisu radile abortuse, već ubijale novorođenčad. Ahh, ovo je teška tema, ne znam ni kako je započeta na temi o Covidu, ali ja samo želim istaknuti: kršćanin koji vjeruje u Boga koji je Život i Čovjekoljubac, Tvorac svega stvorenoga "koji ljubi sva svoja bića i ne mrzi ni jedno koje je stvorio" neće ubiti nerođeno dijete. Neće. Kako će Bog suditi onim ženama koje to čine i ljudima koji promiču i bjesomučno se bore za prava žene na pobačaj, ne znam...
Znamo, abortusi su dozvoljeni u večini zapadnih zemalja, kao i eutanazija, istospolni brakovi...sve se dozvoljava i sve se može, zlo nazivati dobrim, a dobro ismijavati...itd. To je znak da vlada duh svijeta (koji je protivan Ocu) Nitko se ne čudi ako žena kaže da joj je draže imati psa nego dijete. Diže se galama i plača se kazna ako se posiječe drvo ili štenci bace u vodu, a za nerođenu djecu nikoga nije briga. Pravi se kompromis s Đavlom, lašcem i mrziteljem ljudi. Toga je bilo i bit će, ali kršćanin koji doista pripada Bogu, činit će kao i On: ljubiti i poštivati život od začeća do prirodne smrti. samo Gospodin zna pravi čas u koji dolazimo i odlazimo s ovoga svijeta.

.Biblija ne da nema tekst koji zabranjuje abortus u svakom slučaju, niti da ga podiže na nivo zapovesti ne ubij, već kada o tome govori vidimo da sam Bog ne gleda na fetus nai sti način kao na rođeno dete.

Bog ne gleda na fetus...? Kako ti to znaš? :confused:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bog ne gleda na fetus...? Kako ti to znaš?

Evo ovde sam naveo citat iz Mojsija koji samo ukazuje kako Bog gleda drugačije u odnosu na rođeno:

2. Mojsijeva 21,22.23:

"Ako se posvade ljudi i pritom ženu trudnu tako udare, da pometne, ali nikakve daljne štete ne bude, onda ima krivac platiti novčanu globu, koliko mu naloži muž ženin i presude suci. Ako li nastane daljna šteta onda imaš dati život za život. Oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nogu za nogu"

Ništa nam jasnije ne daje ovu sliku kako Bog gleda u odnosu na čoveka. Ne zaboravimo..u odnosu na čoveka koji je rođen. To ne znači da Bog uopšte ne mari za fetus i da ga smatra beznačajnim. Nikako. Ali, postoji da kažem "garadacija"...kao što postoji gradacija da li je u pitajnu rob ili slobodan u samom ovom poglavlju...2. Mojsijeva 21...imaš propise o robovima šta sledi ako neko povredi ili ubije roba, šta ako vo ubode čoveka i šta ako vo ubode vola..šta ako vo strada, šta ako čovek od vola strada itd...jednostavno postoji gradacija u kazni i prestupu.

Kao drugo, ako malo pažljivije pogledaš tekst u 2. Mojsijevoj 21,22.23...videćeš da ekvivalencija "oko za oko, zub za zub" zaista važi samo za odrasle tj. rođene. Fetus nema zub, jasno je da onaj ko izbije ženi zub plaća izbijanjem zuba..ili modrica...sve to može biti naneto samo ženi a ne fetusu jer ono je u utrobi majke.

Dakle, postoji gradacija u kazni krivnje za stradanje fetusa u odnosu za stradanje žene...za fetus samo novčana kazna za ženu pak ako strada ista je ekvivalencija.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kako će Bog suditi onim ženama koje to čine i ljudima koji promiču i bjesomučno se bore za prava žene na pobačaj, ne znam...

Ntko to do li On sam i ne može znati. No možemo naslutiti...Ima Bog svojih načina... Napisao bih primer iz mog okruženja, ali ne želim da mi akoliti američkog soja Sola Scriptura pljuju po napisanom.

Reći ću samo da jedna gospođa iz moje župe, svake nedelje plaća misu za pobačenu decu.

Bog ne gleda na fetus...? Kako ti to znaš? :confused:

Gatao je preko čitanja Daniela i Apokalipse...

Ironičan sam, naravno da on to ne može znati, nego iz njega govori ona anatema, američki soj Sola Scriptura... i kult po kome je dozvoljeno sve što ukida savest i kajanje (jer kajanje i savest štete "psihofizičkom sustavu" po rečima žene koja im je "jedini vodič i tumač" Svetog PIsma.

Nadam se da razumeš čije epitete oni pripisuju smrtnoj ženi koja nije znala šta govori.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ok, Bog je taj koji zna sve o nekome dok je još u majčinoj utrobi. Bog zna i ljubi to malo stvorenje koje je u nastajanju, s kojim On ima jedan plan i onda dođe čovjek tj. žena i uništi taj Božji plan. Zar tako?

Ne može čovek da uništi plan nikako..Bog zna kako bi to dete živelo i Bogu nije problem da o vaskrsu to nerođeno dete bude u savršenom telu odraslog čoeka..Bogu ništa nije teško. Tako da što se deteta tiče nikakav to nije problem što se njega tiče..jer Isus kaže: "ne bojte se onih koji mogu samo telo ubiti(ovaj život oduzeti), već se bojte onoga ko može i telo i dušu(života zauvek lišiti) u paklu(grobu) pogubiti".

Znači, nikakav problem za Boga niti za dete. Na nebu će mnoga deca biti deca ne onih koji su ih rodili već i onih kojima Bog to bude odredio. No, posebna tema.

Jedna majka koja u vjeri i odgovornosti prihvaća svoje majčinstvo kao suradništvo s Bogom, Darivateljem života ne gleda na svoje dijete koje nosi u utrobi kao na fetus, nego znajući da u sebi nosi Život, raduje se njegovom prvom i drugom i trećem mjesecu...živi s njim, osjeća ga i ljubi prije nego u sebi osjeti njegove pokrete.

Tako treba da bude,ali postoje nekada užasni razlozi za drugačiju odluku. Ako žena bude opterećena i tom mišlju da ne sme pošto poto pa čak i ona bila ugrožena još više će stvoriti ionako velike patnje kroz koje prolazi. Treba u tim momentima dopustiti ženi da zaista priupita Boga šta treba da radi a ne da ima misao da je već unapred kažnjena ako ipak uradi. To su delikatne situacije.

Dakle, ti kao žena si još pozvanija od nas u vezi ovog pitanja i ja poštujem tvoja osećanja i naklonost detetu, sve to razumem. Samo pokušavam, nadam se da ćeš razumeti, da ukažem na jedan uravnotežniji stav koji dakle ne svodi svaki abortus na kršenje zapovesti što smo mogli videti da jeste tako, već da ukažemo na lepotu roditeljstva u onom pravom smislu ne kroz strašenje protiv abortusa već afirmativno. Da ljudi budu motivisani da to ne rade ne zbog kazne i navodnog kršenja 6-te zapovesti već zbog Božije afirmacije života.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag