On kaže "vidim od početka kraj". To je Jahve to je Bog.
Dakako da Bog moze videti unapred sve, jer je iznad vremena. Ali to ne znaci da on uvek koristi tu svoju sposobnost!
To najbolje vidimo po "uslovnim prorocanstvima" (prorok prenosi Bozju objavu sta ce se dogoditi ukoliko se bude sprovodila Bozja volja ili naredbe, i sta ce se desiti ako to ne bude slucaj).
Ne bi bilo razloga da se propoveda ili da se ljudi pozivaju na pokajanje, ako se unapred zna da se to nece dogoditi!
A mi znamo da je Noje propovedao, ali bez efekta! Pa zasto ga je Bog uopste slao da propoveda bezveze?
Znamo da je Bog prorekao da ce jerusalim biti dom svih naroda, da ce se kroz izrael obnoviti planeta, da ce oni objaviti Boga celom svetu, da ce se slaviti mladine i sabati, te da ce ljudi umirati od 100 godina pa navise, ali se nista od toga nije desilo, niti ce se ikada desiti! Jer Bog je promenio svoj plan usled ljudskog neposluha!
Da je Bog unapred znao da se to nece desiti, ne bi davao takva prorocanstva! Znaci, Bog ne koristi svoje predznanje neprestano, vec samo onda kada je to potrebno!
Isti je slucaj i u vezi poslednjih dana!
Vreme Hristovog dolaska diktiraju najpre ljudi, a ne sam Bog!
Dolazak Hristov zavisi od propovedanja evandjelja.. I Hristos svakako "ne zna kada ce se to desiti", niti zeli znati, jer je ostavio Bogu da se za to pobrine!
Sumnjam da i Bog zna unapred! Vec ce delovati kada ljudi prevrse meru!
A ti izgleda mislis da je Bog "osudjen na predznanje"? To nije tako jer bi onda on bio ogranicen i zakljucan umom, a zivot bi mu bio kosmar!
Jahve nema ni jednu objavu gde On kaže da nešto ne zna.
Da ce Adam sagresiti, Bog nije znao unapred! Znao je za tu mogucnost, pa je napravio plan spasenja unapred, ali nije hteo proniknuti u buducnost, jer bi se razocarao!
Naravno da ga je iznenadio ljudski neposluh, pa se pokajao sto je stvarao coveka! I zato odlucuje da ga istrebi sa zemlje, i to bi uradio da nije naisao na Noja!
Cak je hteo kasnije da istrebi Jevreje, i da od Mojsija napravi novi narod, jer su ga j oni razocarali! Ali Mojsije se molio Bogu da to ne uradi, pa su zato ostali u zivotu!
Dakle, ti ne razumes Boga!
Bog ne koristi svoje prekognitivne sposobnosti neprestano, a ni Hristos nije duzan da ih koristi!
Kada Histos kaze da nesto "ne zna", to ga ne deklarise kao nize bice od Boga, jer i Bog mnoge stvari unapred nije znao!
Meni nije smešno jer sam Isus kaže da ne zna. Šta je tu nejasno
Vidimo gore da ni Otac nije znao mnoge stvari o buducnosti, pa tako ni Hristovo nepoznavanje buducnosti ne cini ga manje Bogom! On jednostavno bira da to prepusti Ocu!
Sta ovde ima nejasno? Nejasno je samo onome koji ne zeli da prihvati istinu!