Covid 19 i Bog

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Moja predstava o Jahvi je ovakva:

Iv 14,9: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca."

P.S. Priznate li vi judeo-muhamedanci ove tekstove Novog zavjeta?
Karakterno. Ne vizuelno. Kada bi znao Jahvea, ne bi ovako tvrdio jer Jahve kaže, ne može čovek mene videti i ostati živ. Vizuelnan prikaz nije moguć čoveku, ali karakteran da.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jahvea ti nikada upoznao nisi na žalost. Ono što ti poznaješ jeste Zevs, Artemida i sl...Jahvea ni 1% ne poznaješ

Jovane, zašto tako? :oops:
Govorim u svoje ime, ali Slap je katolik i znam što nas uči Katolička Crkva kojoj je Krist isti, jučer i danas i uvijeke.
Boga ne zovemo Jahve
od vremena kad nas je Isus naučio moliti Oče naš. I u sinovskom odnosu možemo Boga nazvati s tisuću lijepih imena, ali najčešće mu kažemo: "Abba- Oče moj ". On je Dobri Pastir, Bog je i Svijetlost koja dođe na ovaj svijet u liku Isusa Krista. On je naša jedina nada.

Nećemo ugasiti jedinu nadu, nećemo se odreći Isusa Krista i dopustiti da budemo izgubljeni u lutanjima i krivovjerjima koja su prisutna u svijetu. Mi nećemo, a ti kako hoćeš.

Isus je tako jasno rekao da "tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti neka bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.»

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Karakterno. Ne vizuelno. Kada bi znao Jahvea, ne bi ovako tvrdio jer Jahve kaže, ne može čovek mene videti i ostati živ. Vizuelnan prikaz nije moguć čoveku, ali karakteran da.

Bog je duh, i ne možemo ga vidjeti očima. Ali zato očima možemo vidjeti Bogočovjeka, Isusa Krista koji je i Bog i čovjek. Ne pola Bog i pola čovjek, nego potpuni i pravi Bog i potpuni i pravi čovjek. Isus nije lažov, osim vama subotarima, i da ovo nije istina, Isus ne bi rekao: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca."

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, zašto tako? :oops:
Govorim u svoje ime, ali Slap je katolik i znam što nas uči Katolička Crkva kojoj je Krist isti, jučer i danas i uvijeke.
Boga ne zovemo Jahve
od vremena kad nas je Isus naučio moliti Oče naš. I u sinovskom odnosu možemo Boga nazvati s tisuću lijepih imena, ali najčešće mu kažemo: "Abba- Oče moj ". On je Dobri Pastir, Bog je i Svijetlost koja dođe na ovaj svijet u liku Isusa Krista. On je naša jedina nada.

Nećemo ugasiti jedinu nadu, nećemo se odreći Isusa Krista i dopustiti da budemo izgubljeni u lutanjima i krivovjerjima koja su prisutna u svijetu. Mi nećemo, a ti kako hoćeš.

Isus je tako jasno rekao da "tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega. A ovo je taj sud: Svjetlost je došla na svijet, ali ljudi su više ljubili tamu nego svjetlost jer djela im bijahu zla. Uistinu, tko god čini zlo, mrzi svjetlost i ne dolazi k svjetlosti da se ne razotkriju djela njegova; a tko čini istinu, dolazi k svjetlosti neka bude bjelodano da su djela njegova u Bogu učinjena.»
Žao mi je, Isabel. Samo sam rekao svoje mišljenje. Nikoga ne bih uvredititi, kao što se ni ja ne vređam kada on daje svakojake epitete za nekatolike na forumu i mene lično. Ništa strašno, a svako neka preispita svoje stavove.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bog je duh, i ne možemo ga vidjeti očima. Ali zato očima možemo vidjeti Bogočovjeka, Isusa Krista koji je i Bog i čovjek. Ne pola Bog i pola čovjek, nego potpuni i pravi Bog i potpuni i pravi čovjek. Isus nije lažov, osim vama subotarima, i da ovo nije istina, Isus ne bi rekao: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca."
Nemožeš videti Bogo. Jer Jahveovo prisustvo je nemoguće čoveku.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nemožeš videti Bogo. Jer Jahveovo prisustvo je nemoguće čoveku.

Točno. Ali može se vidjeti Bogočovjeka, i vidjeli su ga mnogi, svjedoče apostoli i Kristova Crkva. A sam Isus, Bogočovjek, kaže: "Tko je vidio mene, vidio je i Oca." Zašto ti ne vjeruješ ono što je rekao Isus i prenio sveti pisac, a vjeruješ pijanoj proročici?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Žao mi je, Isabel. Samo sam rekao svoje mišljenje. Nikoga ne bih uvredititi, kao što se ni ja ne vređam kada on daje svakojake epitete za nekatolike na forumu i mene lično. Ništa strašno, a svako neka preispita svoje stavove.

U redu je, lako za mene. Žao mi je da je to tako s tobom.
Ja ću preispitati svoje, ne stavove ( jer stavovi se mijenjaju), nego vjeru, ali moja vjera u Isusa je neraskidivi dio mog života. I ne pretjerujem ako kažem da je vjernom katoliku ime Isusovo ugravirano u srce i zakodirano u pamet i nemoguće ga je izbrisati.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Boga ne zovemo Jahve od vremena kad nas je Isus naučio moliti Oče naš.

Nisu ga ni židovi u apostolska vremena zvali Jahve.... Zaboravli su izgovor YHWH, no sve i da im je Isus bio mrzak, sve i to što ga ne prepoznaše, kada su ga imenom zvali, zvali su Jahvu

Isus jest YHWH, YHWH u tijelu.

Čak mu i ime to govori.

Isus se na hebrejskom pisalo YHWSHW - IAHOSHUA.

Otac je u Sinu i Sin u Ocu...

Bog je Echad (Jedan) Otac i Sin su ECHAD

Upravo tako, no subotari će matrati da je Isus mislio na djela, a ne na sebe, iako je čitav kontekst toga takav da Isus nedvosmilseno govori da je on Bog.

Uostalom zbog djela Ga i ne raspeše, nego zbog toga što je otvoreno rekao da je On Ego Eimi, (rekao im je na Hebrejskom, ne na grčkom), doslovno im je rekao: JA SAM KOJI JESAM. JA SAM YHWH.

Tko je po židovima Adonai (Gospodar) shabata? Sam Bog, Šta isus kaže za sebe: "Sin Čovečiji je Adonai Shabat".

Kako Ezekiel opisuje YHWH u svom viđenju?

Neko kao Sin Čovečiji.

Točno. Ali može se vidjeti Bogočovjeka, i vidjeli su ga mnogi, svjedoče apostoli i Kristova Crkva.

Boga je Adam gledao, Yaakob se rvao (raspravljao se) s nekim ko je u najstarijm manuskriptima hebrejski signiran, opisan ne kao anđeo, nego kao Sin Čovečiji, Ezekiel je vidio YHWH na prestolju Slave, i opisao Ga je kao SIna Čovečijeg.

Da ne govorim o ovome:

"Jer, dijete nam se rodilo,
sina dobismo;
na plećima mu je vlast.
Ime mu je:
Savjetnik divni, Bog silni,
Otac vječni,
Knez mironosni"

Svi ovi epiteti su imena, epiteti kojima su židovi nazivali YHWH.

No, opet će se subotarski boigohulnici setiti trika, pa će u pomoć pozvati Talmud i Majoretski kanon, stolećima mlađi od originalnog Isaije koji preveden, kanoski preveden beš u 2 stoleću pre Krista, u kome rabini drugojačije tumače ovo. Šta više tvrde da je drugačije pisano.

No uzalud im je, jer najstariji sačuvani manuskrpti knjige proroka Isaije, donose tekst upravo onakav kakav je u Crkvenom kanonu Starog Zavjeta.

Ja ću preispitati svoje, ne stavove ( jer stavovi se mijenjaju), nego vjeru, ali moja vjera u Isusa je neraskidivi dio mog života. I ne pretjerujem ako kažem da je vjernom katoliku ime Isusovo ugravirano u srce i zakodirano u pamet i nemoguće ga je izbrisati.

Ja, na njegovu žalost, to neću učiniti.

Nikada neću preispitivati svoju reč datu Bogu.

Ponovit ću, Boga kome sam dao reč, menjati za Jovanovog NEĆU.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
I ne pretjerujem ako kažem da je vjernom katoliku ime Isusovo ugravirano u srce i zakodirano u pamet i nemoguće ga je izbrisati.

Tako je, i Otac je ime našeg Boga, i Sin je ime našeg Boga i Duh Sveti je ime našeg Boga. Ovo su imena Boga kojima karakteriziramo suodnos triju Božanskih osoba, ali kad Isus, u Iv 17,6, svome Ocu kaže da je "ljudima objavio Njegovo ime", onda misli upravo na svoje ime, ime Isus Krist. Ovo nam svjedoči sveti evanđelist Luka, ovako:

Dj 4,10-12, Neka bude znano svima vama i svemu narodu Izraelovu: po imenu Isusa Krista Nazarećanina, kojega ste vi raspeli, a kojega Bog uskrisi od mrtvih! Po njemu ovaj stoji pred vama zdrav! On je onaj kamen koji vi graditelji odbaciste, ali koji postade kamen zaglavni. I nema ni u kome drugom spasenja. Nema uistinu pod nebom drugoga imena dana ljudima po kojemu se možemo spasiti.«

Pravo Božje ime saznajemo tek u potpunoj (novozavjetnoj) Božjoj Objavi. Najprije saznajemo od Isusa da je On ljudima objavio Božje ime (Iv 17,6). Potom od svetog Luke saznajemo da je to ime, ime Isus Krist (Dj 4,10-12). I na koncu, da je to jedino ime na čije prizivanje možemo biti spašeni upravo ime Isusa Krista, svojim autoritetom potvrđuju i sveti apostoli Petar i Pavao, ovako:

Dj 2,14 .. 21: A Petar zajedno s jedanaestoricom ustade, podiže glas i prozbori: ...... I tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen.

Rim 10,12-14: Nema uistinu razlike između Židova i Grka jer jedan je Gospodin sviju, bogat prema svima koji ga prizivlju. Jer: Tko god prizove ime Gospodnje, bit će spašen. Ali kako da prizovu onoga u koga ne povjerovaše?

Dakle, Božje ime koje je Isus Krist objavio ljudima upravo je Njegovo ime - Isus Krist.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, Božje ime koje je Isus Krist objavio ljudima upravo je Njegovo ime - Isus Krist.

"Zato Bog njega preuzvisi i darova mu Ime, Ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnikâ, zemnikâ i podzemnikâ” (Fil 2,10) i da svaki jezik prizna: “Isus Krist jest Gospodin – na slavu Boga Oca.” (Fil 2,11).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag