Porijeklo nauka o čistilištu
Stari Grci vjerovali su u limb i čistilište. Pod utjecajem grčke filozofije, Klement Aleksandrijski tvrdio je da mrtvi mogu biti očišćeni od grijeha u čistilišnoj vatri. No prema djelu The History of Christian Doctrines, čistilišnu vatru kao nepobitno vjerovanje Crkve uveo je papa Grgur I. Veliki (papa od 590. do 604). U tom djelu stoji da se Grgura Velikog “obično naziva ‘izumiteljem čistilišta’”. Katolička crkva definirala je službeni nauk o čistilištu na saboru u Lionu (1274) i Firenzi (1439) te ga je potvrdila na Tridentskom koncilu (1563).
A gde su ti dokazi da je neko preuzeo grcku mitologiju i uneo je u crkveno ucenje?
Gde pise - "svestenik taj i taj po imenu, te i te godine, je preuzeo ucenje od grka i naredio svim Hriscanima da u to veruju?"
Gde je dokument koji to potvrdjuje?
Zar ti ne vidis da vi sve bazirate na "slicnostima"!? A slicnosti nisu dokaz nicega, na temelju slicnosti mi mozemo i celu bibliju svesti pod mit!
U grckoj, egipatskoj i vavilonskoj religiji imas i ucenje potopu, svetoj planini, oltarima, zrtvenicima, andjelima, tamjanu, hramovima, dvanaestorici, vaskrsenju, vaznesenju, pricescu...
Tako mozes i bibliju svesti pod mit, a svetovne skole je zato i odbacuju.
Tako isto imamo i ucenje o raju, paklu i cistilistu kod drugih naroda i vera, ali to nije dokaz da su te stvari preuzete od pagana!
Nije dovoljno reci - "ti si lopov jer imas veliki nos i buljave oci" , jer za tako ozbiljne optuzbe je neophodno izneti DOKAZE koji to potvrdjuju, a vi osim "slicnosti" apsolutno nista nemate!
Zato je ovo sve sto pricate u domenu "fikcije", tipa Zeitgaist i Den Braun! I nijedan ozbiljan istoricar ili strucnjak se nece sa tim sloziti! Postoje slicnosti u svim religijama! Zato je Ralf Vudrou i povukao knjigu, jer nema istorijskih i materijalnih dokaza za takve tvrdnje, niti se "slicnostima" moze dokazati kradja! jedino vi i dalje prodajete tu knjigu, jer sami sebi ne zelite priznati da zivite u lazi!
Nasa crkva nije paganizovana, to je prica masona i satanista, koji bi da je uniste! Sve nase simbole su oni ukrali izvrnuli (kao na primer i krst sto su ukrali i okrenuli) i onda tvrde da smo mi iste simbole preuzeli od njih.. I tek kada zadjes dublje u istoriju, ustanovislces da smo svu ovu simbologiju praznike i ucenja koje oni pripisuju sebi, mi imali davno pre njih!