- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Brate ne mogu da prihvatim tu ideju! Jer kao sto i sam znas Biblija je "Bozansko ljudska knjiga" i ljudi su vodjeni Svetim Duhom zapisivali onako kako su oni razumevali poruku - "svojim recima"! Zato tu moze biti dosta i "njihovih misljenja"!
Postoji u teologiji princip, da mi mozemo biti sigurni u nadahnutost neke izjave, samo ako u tekstu stoji - "Tako govori Gospod..", drugacije ne mozemo, jer biblija je prozeta i ljudskim faktorom!
Brate, ne slazem se.. Rekao sam i zasto.
I David pise o sebi a Duh javlja o Hristu a da on nije toga ni svestan! Ne mozes ti njegove reci uzeti doslovno, jer ako ih uzmes naici ces na kontradikciju! Ono sto moras uraditi je "izvaditi ih van konteksta" i posmatrati u sirem kintekstu!
Isto tako, ne mozes zakljuciti da Jov pise svesno znajuci sta pise, vec moras razumeti da Bog govori kroz njega, a njegove reci posmatrati u sirem kontekstu!
Kazem, ti ovde na silu pokusavas da uskladis Stari i Novi Zavet, a to ne treba da radis. To je silovanje biblije.
Bog je cak i namerno sakrio od njih pravu istinu o mesiji, zato i Pavle to zato naziva "tajnom sakrivenom od postanja sveta".
Njima je otkrivana istina o mesiji delimicno, a oni uospte nisu razumevali smisao tipologije niti su znali bilo sta o senkama, a obavljali su sve te stvari i ne znajuci sta one predstavljaju..
Ok, brate Mire ja mogu samo reći da ipak smatram i Stari Zavet jednako nadahnutim i što je najvažnije ja ne vidim kontradikciju u ovim tekstovima iz Torah i Novog Zaveta. Vidim sklad zato što ideje koje su zastupljenje po ovom pitanju u Starom Zavetu su uskladive sa idejam u Novom Zavetu i sa onim za koje mislimo da su možda u kontradikciji.
Kao što rekoh i pomenuh prema Starom Zavetu i tekstu iz Torah nakon smrti susret sa Gospodom ne poznaje fazu postepenosti tj. fazu nepotpune blagodati ili očekivanja već se zasniva na ideji da verni sledeće što vide nakon smrti jeste potpuni blagoslov i blaženstvo.
Ako bismo ovo pitanje sagledali u Novom Zavetu, vidimo iz priče o Lazaru i bogatašu da Hristos zapravo sledi Starozavetni koncept direktnog i neposrednog blaženstva u opisu susreta vernih sa Gospodom. Priča o Lazaru i bogatašu to potvrđuje iz jednog bitnog razloga. U priči Lazar "dobija utehu" tj. suprotno onome što je proživeo na zemlji...potpuno blaženstvo i nigde se ne naznačava faza očekivanja niti se Lazar izjednačava sa bogatašem. Bogataš je u mukama prema priči.
Međutim, mi vidimo da je ovaj koncept zagrobnog života Isus malo modifikovao..da modifikovao ga je i nije ga preneo autentično verovanju ondašnjih ljudi. Najpre za Lazara..on nije u očekivanju jer se to ne spominje i jasno se naglašava da je Lazar "primio utehu". Prema konceptu hebrejskog učenja tog vremena koje je došlo iz helenizma a u opisu Josifa Flavija verovalo se da su verne duše u stanju očekivanja i da još nisu primele potpunu utehu ili blaženstvo. Dakle drugačiji malo koncept u odnosu na ovaj autentični poznat hebrejima tog vremena. Međutim, sa bogatašem je još upadljivija modifikacija u Isusovom pričanju. Bogataš je kako kaže "u mukama" i to vatrom ognja jer traži da Lazar umoči svojom rukom na njegove rane i ublaži bol koji dolazi od ognja. Međutim, u autentičnoj verziji bogataš ne bi trebao da je u vatri još jer prema ovom konceptu duše umrlih nevernih čekaju na konačni sud i vide oganj ali nisu u njemu još. Oni zapravo samo strahuju od ognja ali nisu u njemu bačene. Vidiš, Isus ovu priču modifikuje zato što želi da se približi konceptu Torah da duše pravednih ne prebivaju u nepotpunoj blagodati a duše zlih bi trebale sledeće što vide da je to oganj a ne čekanje na oganj.
Evo proveri pre svega pa vidi kakav je koncept zagrobnog života u helenizmu tj. heleno-judaizmu kod Jevreja od II veka p.n.e. Videćeš razliku u Hristovoj priči a razlog tome jeste što Hristos u priči koristi jezik verovanja ondašnjih ljudi ali ga modifikuje prema Biblijskom konceptu direkten i neposredne blagodati ili kazne.
Ja u ovome vidim da i Hristos sledi upravo koncept Torah u ovom pogledu sa stilskim opisom verovanja ondašnjeg vremena.
Zato smatram da je koncept Torah i Novog Zaveta apsolutno u saglasnosti..i zapravo tako i treba da bude. Verujem da kao što David i Jov i dr..kada su opisivali jasno da će Spasitelj stati nad grobom i vaskrsnuti u život a znamo da je to zaista tako, upravo onda i ostale stvari su verujem verno opisane i nisu deo njihvog promišljanje bez vođstva Duha Svetoga.
Pozdravljam te i laku noć! Do sutra i novog pisanja.