ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nazalost,adventisti na ovaj nacin obezvredjuju reci Isusa Hrista i njegovih apostola...
Ako lepo pise da niko nikoga ne osudjuje,zasto onda ipak to mnogi rade?
Ovo se ne odnosi na "cistu i necistu hranu" uopste vec na "meso zrtvovano idolima", tako da je vasa interpretacija njegovih reci skroz pogresna.
Nigde nije receno da se ukida zakon i podela na cistu i necistu hranu. Imas dokaz i u otkrivenju gde se kaze: "Pade, pade Babilon veliki, i postade stan ...i tamnica SVAKOJ PTICI NECISTOJ I MRSKOJ;" (otkrivenje 18:2)
[ako je ''ocistio sve zivotinje'' odakle onda i dalje neciste?]..

Dakle u NZ i dalje vazi podela, a to se vidi i po zapovesti "da se ne jede krv" sto je takodje deo tog zakona koji ostaje na snazi..

Citiracu tekstove gde se vidi paralela:

A za meso što je klato idolima znamo, jer svi razum imamo...
Ali se čuvajte da kako ova sloboda vaša ne postane spoticanje slabima.
..neće li njegova savest, slaba budući, osloboditi se da jede idolske žrtve?
I s tvog razuma poginuće slabi brat, za kog Hristos umre....
Zato, ako jelo sablažnjava brata mog, neću jesti mesa doveka, da ne sablaznim brata svog.
[1. korincanima 8..]

Netko vjeruje da smije sve jesti, slabi opet jede samo povrće.
[Rim 14,2 ]

Dakle u obe poslanice se radi o ''mesu zrtvovanom idolima''.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nigde nije receno da se ukida zakon i podela na cistu i necistu hranu.

OK, ali zašto onda vi adventisti kršite Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Kako mislite Bogu ugoditi i spasiti se kada, prema vašoj proročici, kršite odredbu o najvažnijoj Božjoj zapovijedi iz Zakona?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
OK, ali zašto onda vi adventisti kršite Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu? Kako mislite Bogu ugoditi i spasiti se kada, prema vašoj proročici, kršite odredbu o najvažnijoj Božjoj zapovijedi iz Zakona?

Ovo nije tema o suboti, vec je dat odgovor na to..
Pitanje je kako ti nama prigovaras za zakon(sto nikog ne kamenujemo), kada ti isto drzis Hristov zakon ''ne cini preljube'' koji zahteva smrt za prestupnike? Zasto ti onda ne ubijes onog koji ''cini preljube'' kamenovanjem do smrti, jer se i sam drzis istog zakona? Hristos ''oslobodi zenu uhvacenu u preljubi'' a ti bi da mi zbog subote kamenujemo prestupnike???

Ovo nije u duhu evandjelja, vec farisejsko shvatanje i pokazuje tvoj duh, te namerno optuzivanje za one koji se drze ''duha'' a ne ''slova zakona''. A ti bi da nam nametnes suprtono. Ovo je licemerno.

Ni taj zakon o ''preljubi'' nije ''ukinut'' vec je unapredjen u skladu sa novozavetnim shvatanjem zakona o ''milosti'', koje ti ocigledno nemas, pa bi onog koji ''krsi subotu kamenovao'' i nas optuzujes jer si farisej koji podmece.

Hristos nije dosao ''da ukine'' taj zakon vec da ga ''ispuni'', sto znaci da ''unapredi i ucini boljim'' te da ga svojim zivotom ispuni, kao i sva ostala ''prorocanstva u tom zakonu'' koji je obuhvacen u Tori i Pismima.

Sav zakon u Hristu dobija novi znacaj i ispunjenje pa tako i ova zapovest: ''Culi ste da je receno starima ne cini preljube, A JA VAM KAZEM da svaki koji pogleda na zenu sa zeljom vec je ucinio preljubu sa njom U SRCU SVOM'' - dakle zapovest nije ''ukinuta'' vec je ''podignuta na visi duhovni nivo''.

To znaci da nema vise ''slova zakona'' vec se gleda na ''duh zakona'' tj. ono sto je ''U SRCU'' i milost.
Ti ocigledno srca nemas da bi razumeo i shvatio da je ''kamenovanje'' suprotno ''duhu zakona'' koji je Hristos od svog Oca primio i objavio, kao sto mi shvatamo da jeste.

Tvoje optuzbe su neosnovane i namerne, jer si i sam toga svestan, ali podmeces.
Nazdravlje!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ovo nije tema o suboti, vec je dat odgovor na to..

Kakav odgovor? Kakav odgovor uopće možeš dati kada istovremeno tvrdiš da Zakon nije ukinut, dakle, vrijedi i obvezuje kršćane sve iz Zakona i priznaješ da vi adventisti kršite Božju zapovijed iz Zakona da pogubite onoga tko bi radio kakav posao u subotu. Baš me interesira kakav je to tvoj odgovor koji ove tvoje dvije pozicije čini suvislima.

Pitanje je kako ti nama prigovaras za zakon(sto nikog ne kamenujemo), kada ti isto drzis Hristov zakon ''ne cini preljube'' koji zahteva smrt za prestupnike? Zasto ti onda ne ubijes onog koji ''cini preljube'' kamenovanjem do smrti, jer se i sam drzis istog zakona? Hristos ''oslobodi zenu uhvacenu u preljubi'' a ti bi da mi zbog subote kamenujemo prestupnike???

Kršćanima, koje obvezuje Novi zavjet, nigdje nije zapovjeđeno da pogube preljubnika. Dapače, Isus je u Novom zavjetu svojim primjerom prema uhvaćenoj preljubnici pokazao kako se kršćanin treba prema tome odnositi. Zato je tvoje pitanje meni - "Zašto ja ne ubijem preljubnika", besmisleno, ali ja tebe ponovo pitam, zašto vi adventisti kršite Božju zapovijed da se pogubi svakoga tko bi radio kakav posao u subotu, jer ti sam reče kako Zakon nije ukinut i kako vrijede sve zapovijedi iz Zakona. Ne očekuješ valjda ne netko drugi prihvaća i brani tvoje teze koje su već na prvi pogled besmislene. Ako besmislenosti ne možeš braniti, bar se suzdrži od njihova iznošenja.

Ovo nije u duhu evandjelja, vec farisejsko shvatanje i pokazuje tvoj duh, te namerno optuzivanje za one koji se drze ''duha'' a ne ''slova zakona''. A ti bi da nam nametnes suprtono. Ovo je licemerno.

:roll::roll::roll: Veliš, drže se ''duha'' a ne ''slova zakona''. Zaista nevjerojatno. Ovo izlazi iz usta istih onih koji tvrde da je "kupus najbolji za jačanje vjere". Još samo da ljudima kažete na koji način kupus, kako ga pripremiti. A može li sarma, kako ona djeluje na vjeru?

Ni taj zakon o ''preljubi'' nije ''ukinut'' vec je unapredjen u skladu sa novozavetnim shvatanjem zakona o ''milosti'', koje ti ocigledno nemas, pa bi onog koji ''krsi subotu kamenovao'' i nas optuzujes jer si farisej koji podmece.

Naravno da si farizej. Tvrdiš kako Zakon nije ukinut i kako vrijede sve zapovjedi iz Zakona, a onda se pravdaš za kršenje zapovijedi iz tog istog Zakona. Ovo je školski primjer farizejštine.

Hristos nije dosao ''da ukine'' taj zakon vec da ga ''ispuni'', sto znaci da ''unapredi i ucini boljim'' te da ga svojim zivotom ispuni, i kao i sva ostala ''prorocanstva u tom zakonu'' a koji je obuhvacen u Tori i Pismima ''ispuni''.
Sav zakon u Hristu dobija novi znacaj i ispunjenje pa tako i ova zapovest: ''Culi ste da je receno starima ne cini preljube, A JA VAM KAZEM da svaki koji pogleda na zenu sa zeljom vec je ucinio preljubu sa njom U SRCU SVOM'' - dakle zapovest nije ''ukinuta'' vec je ''podignuta na visi duhovni nivo''.

Isus je sve učinio boljim i savršenijim, jedino kupusu nije uspio naći bolju zamjenu. Kupus je i dalje najbolji za jačanje vjere. :mig:

To znaci da nema vise ''slova zakona'' vec se gleda na ''duh zakona'' tj. ono sto je ''u srcu'' i milost.

Pojma ti nemaš ni što si ovdje napisao ni što si htio reći.

Ti ocigledno srca nemas da bi razumeo i shvatio da je ''kamenovanje'' suprotno ''duhu zakona'' koji je Hristos od svog Oca primio i objavio, kao sto mi shvatamo da jeste.

Sad i Boga optužuješ, vidi se da si Jelenin. Bogu, koji je u Starom zavjetu propisao i subotu i odredbe za kršenje subote, i zapriječio preljub i dao odredbe za prekršitelje, ti pripisuješ kontradiktornosti i suprotnosti između zapovijedi i odredbi za prekršitelje. Zaista nevjerojatno.

Tvoje optuzbe su neosnovane i namerne, jer si i sam toga svestan, ali podmeces.
Nazdravlje!

Zato su tvoje i adventističke optužbe na račun Boga opravdane i utemeljene.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nigde nije receno da se ukida zakon i podela na cistu i necistu hranu.
Zakon nije ukinut vec ISPUNJEN sto znaci da vise nema potrebe da se postuje, apostoli su na sabory jednoglasno doneli odluku o postovanju obicaja i obreda iz Starog Zaveta na saboru, bilo je judeohriscana koji su hteli da ubiju Pavla zato sto je dozvoljavao hriscanima iz mnogobostva da ne postuju judejske obrede i obicaje.Ova tema bu trebalo da se zatvori jer je cinjenica da hriscani vise ne treba da postuju taj zakon.

Nigde nije receno da se ukida zakon i podela na cistu i necistu hranu. Imas dokaz i u otkrivenju gde se kaze: "Pade, pade Babilon veliki, i postade stan ...i tamnica SVAKOJ PTICI NECISTOJ I MRSKOJ;" (otkrivenje 18:2)
[ako je ''ocistio sve zivotinje'' odakle onda i dalje neciste?]..
Niko nije rekao da je podela nestala, neciste zivotinje su i dalje neciste a ciste su i dalje ciste, samo sto je hriscanima dozvoljeno da jedu i neciste zivotinje kao sto su Noja i svi ostali do Mojseja jeli.

Adventisticki koncept spasenja "Nece se spasti ko ne praznuje subotu" govori o totalno drugacijem Bogu od onog kakvim ga sveti oci i apostoli prikazuju.Jednom recju ja u nemislosrdnog Boga zakona ne verujem.

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kakav odgovor? Kakav odgovor uopće možeš dati kada istovremeno tvrdiš da Zakon nije ukinut, dakle, vrijedi i obvezuje kršćane sve iz Zakona i priznaješ da vi adventisti kršite Božju zapovijed iz Zakona da pogubite onoga tko bi radio kakav posao u subotu. Baš me interesira kakav je to tvoj odgovor koji ove tvoje dvije pozicije čini suvislima.

Mani me te filozofije, ovo je vise nego podmuklo, sve ti je jasno a pravis se blesav.
Zakon ''nije ukinut'', da neces mozda sad reci da ''jeste ukinut''?
Suprotis se Hristu koji kaze: ''NISAM DOSAO DA UKINEM''?
Pa lepo!

Naravno da si farizej. Tvrdiš kako Zakon nije ukinut i kako vrijede sve zapovjedi iz Zakona, a onda se pravdaš za kršenje zapovijedi iz tog istog Zakona. Ovo je školski primjer farizejštine.

''NISAM DOSAO DA UKINEM NEGO DA ISPUNIM'' - ako je Isus farisej i ja sam.

Isus dodje da sve zapovesti iz starog zaveta ''ispuni'' podigavsi ih na ''visi duhovni nivo'' , dajuci im novi smisao i duhovno znacenje, koje ti ne razumes jer si farisej, pa optuzujes nas za ''farizejstinu'' a sam si taj ''koji bi ubio ZBOG SUBOTE''.
To rade fariseji! Adventisti ne bi ubili nikog, ali ti bi ubio, ''jer duha nemas'' a ne poznajes ni ''duh zakona''.

Isus je sve učinio boljim i savršenijim, jedino kupusu nije uspio naći bolju zamjenu. Kupus je i dalje najbolji za jačanje vjere. :mig:

Mi cemo kupus, a ti jedi ''gljivu ludaru''.

Pojma ti nemaš ni što si ovdje napisao ni što si htio reći.

Ma idi begaj, pojma ti nemas o Zakonu i ''duhu''.
Idi ''spaljuj vestice'' jedino to znaju fariseji..

Sad i Boga optužuješ, vidi se da si Jelenin. Bogu, koji je u Starom zavjetu propisao i subotu i odredbe za kršenje subote, i zapriječio preljub i dao odredbe za prekršitelje, ti pripisuješ kontradiktornosti i suprotnosti između zapovijedi i odredbi za prekršitelje. Zaista nevjerojatno.

Nema tu kontradiktornosti, nego ti hoces tako da predstavis, jer si mrzitelj duhovnih.
Hristos ''nije pogubio zenu uhvacenu u preljubi'' jer je ''milost preca'' i ''evandjelje i dobra vest o oprastanju'' , a mi nismo ''pod zakonom vec pod miloscu'' je nas Hristos oslobodi, da ne sluzimo ''slovu''(farisejski kao ti) vec ''duhu''(po srcu razumevajuci). Blage ti veze sa zakonom nemas , a samo ogovaras ko baba neka.

Zato su tvoje i adventističke optužbe na račun Boga opravdane i utemeljene.

Optuzbe na Boga iznosis ti, jer on rece: ''NISAM DOSAO DA UKINEM NEGO DA ISPUNIM'' a ti tvrdis da nas ''TAJ ZAKON NE OBAVEZUJE''. E nazdravlje!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niko nije rekao da je podela nestala, neciste zivotinje su i dalje neciste a ciste su i dalje ciste, samo sto je hriscanima dozvoljeno da jedu i neciste zivotinje kao sto su Noja i svi ostali do Mojseja jeli.

Gde je Hriscanima ''dozvoljeno da jedu neciste zivotinje u NZ, nadji mi''???

Niko ne tvrdi da se onaj ko jede ''necistu hranu'' ne moze spasiti, ovo je prvenstveno dato zbog zdravlja, a ako je zbog zdavlja, vaznost toga ne prolazi..

Noje nije jeo neciste zivotinje:

''Uzmi sa sobom od svih životinja čistih po sedmoro, sve mužjaka i ženku njegovu; a od životinja nečistih po dvoje, mužjaka i ženku njegovu''(1. moj 7:2)

-Od cistih uzima po sedmoro(vise)
-A od necistih po dvoje(manje)

Zato sto su morali da imaju ''ciste za hranu''.

Adventisticki koncept spasenja "Nece se spasti ko ne praznuje subotu" govori o totalno drugacijem Bogu od onog kakvim ga sveti oci i apostoli prikazuju.Jednom recju ja u nemislosrdnog Boga zakona ne verujem.

Nigde adventisti ne kazu da se ''nece spasiti oni koji ne praznuju subotu'', to su lazi. Inace ja sam pravoslavac, ali ovi bezrazlozni napadi na adventiste su nesto sto pravedan covek ne moze gledati..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Mani me te filozofije, ovo je vise nego podmuklo, sve ti je jasno a pravis se blesav.
Zakon ''nije ukinut'', da neces mozda sad reci da ''jeste ukinut''?
Suprotis se Hristu koji kaze: ''NISAM DOSAO DA UKINEM''?
Pa lepo!

OK, nije ukinut, ali kršćanima niti je dat niti ih obvezuje. Kada bi ti to shvatio, onda bi prestao biti kontradiktoran sam sebi.

''NISAM DOSAO DA UKINEM NEGO DA ISPUNIM'' - ako je Isus farisej i ja sam.

Iv 5,16:-17: Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

Ako hoćeš biti "frajer" kao Isus, onda ga slijedi u ovome. Nemoj meni govoriti - "Ako je Isus farizej i ja sam", nego reci svojim adventistima: "Ako je Isus radio subotom i ja ću, što ćete mi".

Isus dodje da sve zapovesti iz starog zaveta ''ispuni'' podigavsi ih na ''visi duhovni nivo'' , dajuci im novi smisao i duhovno znacenje, koje ti ne razumes jer si farisej, pa optuzujes nas za ''farizejstinu'' a sam si taj ''koji bi ubio ZBOG SUBOTE''.
To rade fariseji! Adventisti ne bi ubili nikog, ali ti bi ubio, ''jer duha nemas'' a ne poznajes ni ''duh zakona''.

Ipak si farizej ti. Meni ćeš na forumu svašta reći, ali se ne usudiš otvoreno i u oči reći adventistima: "Ako je Isus radio subotom i ja ću, što ćete mi".

Mi cemo kupus, a ti jedi ''gljivu ludaru''.

Sad se vidi da je kupus dobar za farizejštinu.

Nema tu kontradiktornosti, nego ti hoces tako da predstavis, jer si mrzitelj duhovnih.
Hristos ''nije pogubio zenu uhvacenu u preljubi'' jer je ''milost preca'' i ''evandjelje i dobra vest o oprastanju'' , a mi nismo ''pod zakonom vec pod miloscu'' je nas Hristos oslobodi, da ne sluzimo ''slovu''(farisejski kao ti) vec ''duhu''(po srcu razumevajuci). Blage ti veze sa zakonom nemas , a samo ogovaras ko baba neka.

Ipak je po tebi Isus "sve uzdigao", jedino kupusu nije našao bolju zamjenu.

Optuzbe na Boga iznosis ti, jer on rece: ''NISAM DOSAO DA UKINEM NEGO DA ISPUNIM'' a ti tvrdis da nas ''TAJ ZAKON NE OBAVEZUJE''. E nazdravlje!

Kako će obvezivati onoga kome nije ni dat. A kršćanima Zakon niti je dat niti ih obvezuje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Iv 5,16:-17: Zbog toga su Židovi počeli Isusa napadati što to radi subotom. Isus im odgovori: "Otac moj sve do sada radi pa i ja radim."

Ako hoćeš biti "frajer" kao Isus, onda ga slijedi u ovome. Nemoj meni govoriti - "Ako je Isus farizej i ja sam", nego reci svojim adventistima: "Ako je Isus radio subotom i ja ću, što ćete mi".

Necu odgovarati na gluposti koje pises.
Odgovoricu samo na ovo:

JESTE, AKO JE ISUS RADIO SUBOTOM RADICU I JA!
JA I RADIM SUBOTOM..
isto kao sto je i Hristos radio, pomazuci bolesnima i vrseci svaku radnju koja pomaze mom bliznjem. A ti, sta ti radis subotom? Nista!

Ne trebam ja uciti adventiste da i oni ''subotom trebaju raditi'', oni subotom rade sve ovo sto je Hristos radio ''pomazuci bolesnima i svakome kome je takva pomoc potrebna, cineci dobra dela''. Subota nije dan za ''besposlicarenje''.
Ali tebi sigurno jeste. Ti niti razumes sta je rad niti razumes Hrista...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Necu odgovarati na gluposti koje pises.
Odgovoricu samo na ovo:

JESTE, AKO JE ISUS RADIO SUBOTOM RADICU I JA!
JA I RADIM SUBOTOM..
isto kao sto je i Hristos radio, pomazuci bolesnima i vrseci svaku radnju koja pomaze mom bliznjem. A ti, sta ti radis subotom? Nista!

Ipak nisi frajer kao Isus. Opet ćeš ti meni odgovoriti na forumu, a ne smiješ adventistima.

Ne trebam ja uciti adventiste da i oni ''subotom trebaju raditi'', oni subotom rade sve ovo sto je Hristos radio ''pomazuci bolesnima i svakome kome je takva pomoc potrebna, cineci dobra dela''. Subota nije dan za ''besposlicarenje''.
Ali tebi sigurno jeste. Ti niti razumes sta je rad niti razumes Hrista...

Bog je u Zakonu Židovima subotu odredio upravo za "besposličarenje". Ali šta Bog zna, i tko bi njega slušao, kad je Jelena tu.

Natrag