ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Apostolski sabor se nije bavio deset zapovestima, već obrednim zakonom i obrezanjem, jer su neki Jevreji insistirali da se neznabošcima zapovedi da drže obredna pravila, da prinose žrtve, da praznuju starozavetne praznike i da se obrezuju, jer tekst tako i kaže:

"I neki sišavši iz Judeje učahu braću: Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevom, ne možete se spasti" ( dela 15. 1 )

Apostol Pavle u pogledu obrezanja a u korist držanja Božjih zapovesti napominje:

"Je li ko pozvat obrezan, neka se ne gradi neobrezan; ako li je ko pozvat neobrezan, neka se ne obrezuje.
Obrezanje je ništa, i neobrezanje je ništa; nego držanje zapovesti Božijih" ( 1 Korinćanima 7. 18 - 19 )

Sledeći tekst jasno kaže da Isus nije došao da ukine niu jednu zapovest iz dekaloga, već da sam praktično sprovede u život, i da pokaže primer da i drugi trebaju da održe kao što je i on.
Takođe, da zakon ostaje do kraja sveta, i dato je prokletstvo za onoga ko ukine i najmanju zapovest i blagoslov za onoga ko održi i nauči druge da treba da drže.

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom"
( Matej 5. 17 - 19 )

Sledeći tekst jasno potvrđuje jedinstvo SVIH deset zapovesti:

"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona"
( Jakovu poslanica 2. 10 - 12 )

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
nego da ispunim.
Hristos je ispunio zakone i samim tim nema potrebe za njigovo postovanje, i sam je dao 2 zapovesti umesto 10 starih.
"Jer koji sav zakon održi a sagreši u jednom, kriv je za sve,
Jer Onaj koji je rekao: Ne čini preljube, rekao je i: Ne ubij. Ako dakle ne učiniš preljube a ubiješ, postao si prestupnik zakona"
( Jakovu poslanica 2. 10 - 12 )
Poslanica ap. Jakova je upcena jevrejima a ne hriscanima iz mnogobostva, jeverji su i dalje postovali ceo zakon.
"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom"
( Matej 5. 17 - 19 )
Ovo je opet do tumacenja, sta je on smatrao zakonom?
Zakon koji je on dao ili starozavetni zakon, on je mislio na zakon koji je on dao a onaj stari zakon on je ispunio, subota je postala nedelja, zakon o nejedenju necistih zivotinja je postao post, obrezanje je postalo krstenje.......................
Sve zapovesti iz Starog Zaveta su preobrazene u zakon LJUBAVI koji je dao Hristos, pogledaj samo sta je on rekao o preljubi!
I to je zakon a on ga je sam ukinuo u njegovom starom izdanju i dao nov, i sam je rekao da je taj zakon takav zbog otvrdnulih srca jevreja.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pusti ljudske interpretacije..reč Božja je jasna i ne podleže ljudskom tumačenju.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pusti ljudske interpretacije..reč Božja je jasna i ne podleže ljudskom tumačenju.
Naravno da podleze tumacenju, Sveto Pismo nije bukvalno napisano, covek ga cita i on ga tumaci, covek ga i pise i izbira medju mnogim jevandjeljima.
Ti verujes kanonu koji je sastavio Sv. Atanasije Veliki a ne verujes njegovom tumacenju, kako to?
Ako mislis da je njegovo tumacenje pogresno, akao onda verujes u njegov izbor knjiga sv. Pisma?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema potrebe kad oni vec rade tako.
Al evo: ''Adventisti morate subotom raditi kao Isus, ako ste gladni napravite hleb, ako ste zedni a nemate vode idite nadjite vodu u drugi grad ako treba i peske, ako je neko vam drag bolestan kupite mu lek, ako vam se desi subotom neki kvar u kuci popravite, koji su zaposleni po bolnicama moraju na posao...
Jel dovoljno? :)

Ali vi adventisti, sve ovo što si nabrojio, radite potpuno isto i nedjeljom. Jesam li u pravu? Napravite li kruh nedjeljom ako ste gladni? Potražite li vodu ako ste žedni? Odete li kupiti lijek nekome tko vam bolestan i drag? Popravite li ako vam se što pokvari? Odete li na posao ako radite u bolnici? :mig: I, mire? Kakva je onda razlika između poslova koje vi adventisti obavljate subotom i poslova koje obavljate nedjeljom. Baš nikakva. Evo ti sam, kao adventist, svjedočiš ovdje da zapravo i nema razlike u tome koje poslove obavljate subotom a koje nedjeljom. Ali nije ovo sve. Sve ovo što si ti nabrojio da adventisti rade i subotom i nedjeljom, potpuno isto čine kršćani nedjeljom. A vidi vaše "mudrosti". Vi adventisti naučavate i kažete kako ćemo mi kršćani primiti "žig zvijeri", i to baš zbog toga što nedjelju tako provodimo. Pa evo, po tvojoj priči, vi je provodite potpuno isto kao i mi kojima kažete da će zbog toga primiti "žig zvijeri". Pa onda ćete i vi primiti "žig zvijeri", jer nedjeljom činite isto što i mi. Ali, s obzirom da vi u druge upirete prstom i kažete kako će primiti "žig zvijeri" a činite potpuno isto, dakle i ovdje ste farizeji, vi adventisti ćete primiti "tri žiga zvijeri". I nećete samo brojčano po žigovima biti nagrađeni, nego će ih vama na čelo "lupati" sa puno težim čekićima. Što da ti kažem? Čeliči čelo!

Kazes ''nikakvog tereta''?
Da li to znaci da ''im je sve ostalo dozvoljeno, ono sto tu nije navedeno''?

Da vidimo sta pise:

''Stoga smatramo da ne treba uznemiravati one koji se od mnogobožaca obraćaju Bogu, nego da im se piše da se uzdržavaju od idolskih pogani, i od bluda, i od udavljenoga, i od krvi. Stoga smatram da ne treba uznemiravati one koji se od mnogobožaca obraćaju Bogu, nego da im se piše da se uzdržavaju od idolskih pogani, i od bluda, i od udavljenoga, i od krvi. Jer Mojsije ima svoje propovednike u svakom gradu od davnih vremena: čita se po sinagogama svake subote.''

Da li to znaci da sada mogu: krasti, lagati i ubijati [posto to nije zabranjeno]?..

Prvi susreti apostola s poganima bili su ujedno i njihovo naviještanje Radosne vijesti (Evanđelja). Što su im naviještali i propovijedali imaš upravo zapisano u Evanđeljima. A tamo ćeš, ako se malo potrudiš i prolistaš, naći sve i o krađi, laganju, ubijanju, ... Dakle, uopće i nipošto ne znači da kršćani mogu krasti, lagati, ubijati i slično. Dakle, za kršćane vrijedi ono što su im apostoli navijestili u Radosnoj vijesti + one gore četiri stvari koje si ti citirao.

Zapazi da je osnovna tema bilo ''obrezanje'' i drugi problemi u crkvi.

Kako drugoga možeš upozoravati sa "Zapazi", a da sam niti čitaš niti paziš. Vidi što tamo piše:

Dj 15,5: Onda ustanu neki od onih što iz farizejske sljedbe bijahu prigrlili vjeru pa reknu: "Treba ih obrezati i zapovjediti im da opslužuju Zakon Mojsijev."

Dakle, riječ je o Mojsijevu zakonu. Neki kršćani iz židovstva traže da se kršćanima iz poganstva zapovjedi opsluživanje čitavog Mojsijeva zakona. I apostoli odlučiše da ih obvezuju samo one četiri stvari što se tiče Mojsijeva zakona - "uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva." (Dj 15,29).

Oni se dakle ovde ne bave ''opstom verom'' tj. onim sto se samo po sebi ''podrazumeva''.

Točno, "općom vjerom" apostoli se bave prilikom naviještanja Evanđelja poganima.

Mi nemozemo tvrditi da su ove njihove reci ''pravila vere'' i da sve sto ovde nije spomenuto jeste i ''dozvoljeno'', jer bi smo onda mogli reci i da: ''krasti, lagati, ubijati i na kraju ''jesti necistu hranu'' nije greh.

To bi mogao reći samo idiot. O krađi, laganju, ubijanju, čistoj i nečistoj hrani kršćani iz poganstva su čuli od apostola slušajući Radosnu vijest - Evanđelje.

O ''pravilima vere'' se ovde uopste i ne govori, vec su oni raspravljali o ''problemima'', a to je obuhvatalo:

-obrezanje
-meso zrtvovano idolima
-blud

Niko nije spomenuo necistu hranu, prosto zato, sto to nije bio problem.

Vidjesmo da je ipak bila riječ o čitavom Mojsijevu zakonu. Kome onda vjerovati? Tebi i adventistima ili onome što jasno piše u Svetom Pismu?

I jos nesto, zapazi sta je Jakov rekao na kraju, jos nesto se zahtevalo, a cime se oni nisu bavili na sastanku:

''Jer Mojsije ima svoje propovednike u svakom gradu od davnih vremena: čita se po sinagogama svake subote.''

Dakle oni su se samo ''dotakli problema'' a ucenici ce o drugim temeljima vere moci cuti od ''rabina'', ''jer se u svakom gradu cita po sinagogama svake subote''.

:mig: Zar su židovski rabini učitelji kršćanima? Bože, Bože. A ovo gore kako se "Mojsije čita po sinagogama svake subote"!? :mig: Zar misliš da su se kršćani sastajali po sinagogama? Zar misliš da su možda Euharistiju imali u nekoj sinagogi? Euharistija kršćana bila je najveće svetogrđe Židovima, što misliš kako bi završilo da su im to još u sinagogi priredili? Jesi li zaista pri sebi?

Oni su morali znati Mojsijev zakon[a tu je i zakon o cistoj i necistoj hrani], da bi mogli shvatiti Hriscanstvo.

Kupus je najvažniji za kršćanstvo. :roll::roll::roll:

Sta god ja rekao ti ces reci da je po mom nahodjenju i bez nadahnuca, i to je u redu.
Ja nisam tu da ubedjujem tebe ili bilo koga drugog, vec svako ima svoju veru pred Bogom, ja nikog ne navodim da on ''mora jesti cistu hranu'' ili drzati jos neku od par zapovesti koje ja drzim, to nije ono sto spasava vec Hristos.
Ja bi voleo kada bi se samo on propovedao, a ne razlike, ali to je nemoguce s obzirom na sagovornike..

Kakva korist propovijedati Krista onome tko vjeruje da kupus jača vjeru?

Moj odgovor je - nisu ni trebali da zabrane nejevrejskim Hrišćanima da jedu svinjetinu, jer su nejevresjski hrišćanii imali reč Božju i zdravstveni zakon zapisan u starom zavetu u kojoj to piše.

Kako nisu trebali zabraniti, kad su kršćani iz poganstva prije toga jeli svinjetinu!? Točno je da im nisu zabranili, točno je da su pogani, prije nego što su postali kršćani, jeli svinjetinu, dakle, jedino je moguće i točno da su kršćani koji su došli iz poganstva nastavili jesti svinjetinu.

Samo koristeći razum - zar bi Bog ljude upućivao da jedu svinjsko meso koje je uzročnik najvećih bolesti i smrtnih slučajeva u svetu, i time uništavao ljudske živote.
Bog tada ne bi bio ono za šta se izdaje - Bog ljubavi koji želi svojim stvorenjima dobro.

Najnotornija je laž da je svinjsko meso uzročnik najtežih bolesti i uzročnik najvećih smrtnih slučajeva. A najskandaloznije i najsvetogrdnije je Sveto Pismo zlorabiti koristeći ga kao paravan bolesnoj potrebi da se ostane "mlad, zdrav i lijep". "Tko hoće život svoj sačuvati, izgubit će ga", kaže Isus.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nelsim, nužno je da promeniš ideologiju ako ne želiš da ostaneš u tom stanju zbrke, a jedini put je molitva prazne glave da te on uputi na istinu.

Tvoja je odluka.

---------------------------

Stvarnoslap, već sam jednom napomenuo - tvoje neznanje po pitanju zdravlja je za rubriku verovali ili ne..ali to je tvoj propust, jer danas su prilike za ovu vrstu edukacije velike pored toliko informacija koje stižu brzinom svetlosti sa jednog kraja sveta na drugi.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
a jedini put je molitva prazne glave da te on uputi na istinu.

Ili da ga netko mlatne kamenom u glavu. :mig: Brže djeluje.

Stvarnoslap, već sam jednom napomenuo - tvoje neznanje po pitanju zdravlja je za rubriku verovali ili ne..ali to je tvoj propust, jer danas su prilike za ovu vrstu edukacije velike pored toliko informacija koje stižu brzinom svetlosti sa jednog kraja sveta na drugi.

Znam za tu "priliku edukacije". Dva tjedna "večernjeg kursa" u američkim adventističkim kampovima, i još dobijete titulu "prof.dr." kao Miroljub Petrović. Nakon toga možete osnovati i medicinski fakultet, opet kao Miroljub Petrović. Evo link ako se netko želi upisati:
HTML:
http://institutpm.com/ipm.php?Fakultet-Doktor-prirodne-medicine-5&Institut-za-prirodnu-medicinu

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nelsim, nužno je da promeniš ideologiju ako ne želiš da ostaneš u tom stanju zbrke, a jedini put je molitva prazne glave da te on uputi na istinu.
Molitva je razgovor sa Bogom, ja se molim, sveti oci su se molili i njihovo bogoslovlje iznosim oni su bili veliki podviznici, ljubav je nacin spasenja ne molitva.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ljubav je način spasenja - ali molitvom se uspostavlja veza sa Bogom i traži se od njega da on uputi čoveka u istinu, ako toga nema, i ako nema Božanskog prosvetljenja duhom koji daje razumevanje istine - onda su sva naša mišljenja samo naša.

Podvig se ne sastoji u tome da čovek provede ceo život u pustinji ili nekoj mračnoj pećini ( na šta se uglavnom misli kada se govori o podvigu unutar Pravoslavlja ) već doživeti lično duhovno savršenstvo kroz posvećenje i zajednicu sa Bogom u čemu se ostvaruje savršen život po Božjim zapovestima i ljubav koja će se pokazati u odnosima sa ljudima i u delima ljubavi, u propovedanju istine i težnji da se ljudima prenese radosna vest o spasenju u Isusu Hristu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Netacno je da je podvig glavni nacin za obozenja, on je jedan od dva, a prvi je cist zivot medju gresnim ljudima, ljudi koji se udaljuju u pustinju dostizu ociscenje i smirenje zatim sledi period kad priroda pocinje da slusa coveka, zivotinje ih ne napadaju, bolesti ih ne zahvataju, i na kraju trezveno pijanstvo deo kad ti ljudi dostignu stanje apostola za vreme pedesetnice i vidljive duhovne i fizicke darove, cine cuda i sl.Oni ostvaruju zajednicu sa Bogom u divljini ljube tvorevinu i dive joj se, na taj nacin oni ostvaruju zajednicu.Mako ti u sutini znas o pravoslavlju.

Natrag