ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Post ima svoju svrhu, ali ono što čovek pojede u to se pretvara ( kaže jedna narodna posovica ).
Pusti ti narod, znas sta u Svetom Pismu o narodu pise.
Biblijski post predstavlja jedan vid žrtve koju čovek čini prema Bogu u svojstvu svog duhovnog uzrastanja i unapređenja odnosa sa njim.
Post je u bibliji okarakterisan kao plakanje, koje rezultuje pokajanjem - koje podrazumeva odricanje od greha i okretanje čoveka ka Bogu.
Post u praktičnoj primeni ima i duhovni i telesni značaj, jer pospešuje lični odnos sa Bogom i razvija duh samosavlađivanja i moć volje, stišava telesne strasti koje mogu biti izazvane prekomernom i jakom ishranom, i podstiče telesne funkcije i duhovne snage usmerava ka umerenosti u jelu i piću.
Sa druge strane - kroz čin posta se ostvaruje čovekova težnja da se približi Bogu, tako što će odvojiti jedno vreme, koje će provesti u molitvi i odricanju od hrane i zemaljskih dobara.
Sama svest i spremnost čoveka da uđe u ovo sveto vreme posta - pokreće Boga da na čoveka izlije jedan poseban vid blagoslova, u čemu se ostvaruje i jedna prisnija zajednica sa Bogom.
Vreme posta nije precizno definisano u Božjoj reči, i ono se određuje individualnom odlukom i u skladu sa potrebama svakog čoveka da odvoji vreme u toku sedmice ( bilo jedan ili više dana ), u kojima će postiti.
U bibliji vreme se računa od zalaska do zalaska sunca, pa bi i post trebao da se praktikuje u ovom vremenskom periodu od zalaska do zalaska sunca.
Biblijski post podrazumeva odricanje od bilo kakve hrane i po mogućnosti vode - u vremenu koje je čovek odredio za post.
Naravno to je post.
O svemu ovome uci i pravoslavna crkva.
Beli mrs, je post propisan poslednje nedelje pred veliki cetrdesetodnevni post, u tom jednonedeljnom postu ljudi smeju jesti sve sem bilo kakvog mesa.
Post na ribi se dozvoljava sredom i petkom u toku godine kad nije u toku veliki post, post na ribi se takodje dozvoljava na velike i radosne praznike koji padaju za vreme velikog posta i taj nacin se prekida post na taj jedan dan jer i u Novom Zavetu imamo svedocanstvo da apostoli nisu jos postili jer je Hristos bio sa njima, post je uvek zalosnog karaktera i period u kom se covek moli i trudi da mi se oproste gresi.
Post na ulju je dozvoljen samo nedeljom za vreme velikih postova i zabranjuje jelo bilo kakvog mesa i ribe.
Post na vodi je post u kom ne sme da se jede nista zivotinjskog porekla kao i post na ulju samo sto ni upotreba ulja nije dozvoljena sto nas svodi na voce povrce i tetenine.
Post na hlebu i vodi se vrsi u par dana u godini na najzalosnije praznike.
Post bez hleba i vode se posti jednom u godini na Veliki petak kada je hristos postradao.
Monasi na Svetoj Gori ne jedu meso i unos mesa je na Svetoj Gori zabranjen, monasi u ostalim manastirima takodje nebi trebalo da jedu meso ali im to nije zabranjeno niti je prakticno.
Post u 1. veku je bio vrsen u sredu i petak jer su kako kaze DIDAHI fariseji postili utorak i cetvrtak.Pred krstenje vernih u prvim vekovima bio je propisivan visednevni post.

Mi Pravoslavni hriscani postimo vise od 1/3 godine.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ako nisi adventisttta kojoj crkvenoj zajednici pripadas?

Ja pripadam Pravoslavnoj, s tim sto imam slicna verovanja sa adventistickim, izmedju ostalog i subotu kao dan odmora.
Mozda je tebi poznato, posto vidim da si nacitan, da je jedan od glavnih razloga razlaza izmedju istocne i zapadne crkve bio ''post subotom'', ali ne samo post, nego i cinjenica da su istocni Pravoslavni Hriscani ''svetkovali subotu kao dan odmora''.
To pokazuje i istorija. Kardinal Humbert optuzujuci pravoslavne(istocne Hriscane), kaze:

ONI SVAKAKO SVETKUJU SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; oni poste, i uvek prekidaju post u subotu.
Zato što VI SVETKUJETE SUBOTU SA JEVREJIMA I S NAMA DAN GOSPODNJI(nedelju) vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate SEKTU NAZARENA...''

[Humbert. adversus Calamnias graecorum, chap. 6, in migne s patrologia latina „ vol CXLII, sols 777-778]

Da li su ovo bile neosnovane optuzbe?
Koliko vidimo nisu, jer se i sam Patrijarh ne brani od njih, vec ih priznaje. Evo sta on kaze:

''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]

Dakle i sam Patrijarh svedoci da je cela istocna crkva(pod njegovom upravom) ''svetkovala subotu'' i da je to bilo zapovedjeno. Ko im je zapovedio? Hristos!
Vremenom je i Pravoslavna crkva to napustila, ali se zadrzao obicaj Bogosluzenja subotom..
Dakle ja se pridrzavam onoga sto je crkva vekovima drzala svetim a to je ''subota kao dan stvaranja i nedelja kao dan vaskrsenja''.

Sto se tice ishrane i podele na ''cistu i necistu hranu'' smatram da to nije nesto sto ce odrediti nase spasenje, kao ni subota. Ali je svakako dobro da covek bude upoznat sa tim stvarima...

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ja pripadam Pravoslavnoj, s tim sto imam slicna verovanja sa adventistickim, izmedju ostalog i subotu kao dan odmora.
Mozda je tebi poznato, posto vidim da si nacitan, da je jedan od glavnih razloga razlaza izmedju istocne i zapadne crkve bio ''post subotom'', ali ne samo post, nego i cinjenica da su istocni Pravoslavni Hriscani ''svetkovali subotu kao dan odmora''.
To pokazuje i istorija. Kardinal Humbert optuzujuci pravoslavne(istocne Hriscane), kaze:

ONI SVAKAKO SVETKUJU SUBOTU I VI JE SVETKUJETE; oni poste, i uvek prekidaju post u subotu.
Zato što VI SVETKUJETE SUBOTU SA JEVREJIMA I S NAMA DAN GOSPODNJI(nedelju) vi izgleda da takvim svetkovanjem imitirate SEKTU NAZARENA...''

[Humbert. adversus Calamnias graecorum, chap. 6, in migne s patrologia latina „ vol CXLII, sols 777-778]
Optuzbe Humbertove protiv Istocne crkve su bile lazne i to je i modernoj istoriji znano a kamoli hriscanskoj.
''Jer nama je zapovedjeno da svetkujemo SUBOTU isto kao i dan Gospodnji NEDELJU I DA NE RADIMO NIKAKAV POSAO NA TAJ DAN
[Cerularius,Letter I, to the Patriarch of Antioch, chap. 24, in Migne's Patrologia Graeca, Vol. CXX, cols. 777,778.]
I dan danas je subota neradan dan ali promasujes poentu.
Sto se tice ishrane i podele na ''cistu i necistu hranu'' smatram da to nije nesto sto ce odrediti nase spasenje, kao ni subota. Ali je svakako dobro da covek bude upoznat sa tim stvarima...
Ne zapravo si pogodio poentu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Optuzbe Humbertove protiv Istocne crkve su bile lazne i to je i modernoj istoriji znano a kamoli hriscanskoj.

Kako su bile lazne, kada Patrijah Kerularije potvrdjuje te iste optuzbe svojim recima?
(da nemas mozda nekih istorijskih podataka da me razuveris?)
On se nije od ovih optuzbi branio, vec sta vise, on je svaku optuzbu potvrdio!

Evo ti odgovor legata na dvoru u Lisabonu 1054.:

"Pošto se Bog posle savršenog stvaranja odmorio u sedmi dan, slavljenje toga dana je po Božjoj volji i pre će propasti i zemlja i nebo nego li reč zakona o tome danu. Mi ne slavimo subotu podržavajući Jevreje nego na osnovu naše poslušnosti prema Hristu i apostolima."

Dakle radi se iskljucivo o ucenju crkve.

I dan danas je subota neradan dan ali promasujes poentu.

Da, jeste neradan dan, ali on ovde kaze: ''nama je zapovedjeno''. Ko im je zapovedio, sigurno ne covek, vec Isus Hristos.
On ovde navodi ''ucenje crkve'' u to vreme, i to je ono sto je bitno, da je Hriscanima ''zapovedjeno svetkovati subotu''.
Mozemo li ga nazvati ''jeretikom'', buduci da ovo govori Patrijarh istocne crkve?

Ne zapravo si pogodio poentu.

To jeste, subota nije neophodna za spasenje, niti 'hrana', jer nema nikakve moralne implikacije ni uticaja na nasu okolinu, vec je iskljucivo to u vezi naseg odnosa prema Bogu i zahvaljivanje njemu za dar zivota i zdravlje..

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Dali bi molim te mogao da mi navedes izvore, istina je nazalost da su se u pravoslavlje uvukle katolicke lazi a pogotovo sholasticko ucenje u srednjem veku, mnoga verovanja u pravoslavlju koja nisu dogma ja ne podrzavam kao npr. molitva za mrtve je besmislena, hodanje cetrdeset dana, neki krugovi govore o bukvalnoj vatri u paklu(materijalnoj), ne prihvatam lestvicu na koju dusa staje (mitarstva) i Bog joj sudi, mi sami sebe osudjujemo.I mnoga druga kao paljenje sveca, cetrdesetodnevno hodanje duse zemljom i sl. sva narodna praznoverja a na osnovu tih praznoverja sekte kao adventisti nam sude jer nemaju znanje vezano za teologiju, mesaju narodna verovanja i dogmu sto je najveci problem.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije suština u postu kao nekom nužnom ritualu koji će čovek odraditi, i nakon njega otići i nastaviti svoj život koji je do tada vodio - već je suština u čovekovoj nameri da od tog trenutka doživi promenu u svom biću i da iz te promene čovek počne da rađa duhovne rodove.

"Viči iz grla, ne usteži se, podigni glas svoj kao truba, i objavi narodu mom bezakonja njegova i domu Jakovljevom grehe njihove, Premda me svaki dan traže i radi su znati puteve moje, kao narod koji tvori pravdu i ne ostavlja sud Boga svog; ištu od mene sudove pravedne, žele približiti se k Bogu.
Zašto postismo, vele, a Ti ne pogleda, mučismo duše svoje, a Ti ne hte znati? Gle, kad postite, činite svoju volju i izgonite sve šta vam je ko dužan.
Eto postite da se prete i svađate i da bijete pesnicom bezbožno. Nemojte postiti tako kao danas, da bi se čuo gore glas vaš.

Takav li je post koji izabrah da čovek muči dušu svoju jedan dan? Da savija glavu svoju kao sita i da stere poda se kostret i pepeo? To li ćeš zvati post i dan ugodan Gospodu?
A nije li ovo post što izabrah: da razvežeš sveze bezbožnosti, da razrešiš remenje od bremena, da otpustiš potlačene, i da izlomite svaki jaram?
Nije li da prelamaš hleb svoj gladnome, i siromahe prognane da uvedeš u kuću? Kad vidiš golog, da ga odeneš, i da se ne kriješ od svog tela?

Tada će sinuti videlo tvoje kao zora, i zdravlje će tvoje brzo procvasti, i pred tobom će ići pravda tvoja, slava Gospodnja biće ti zadnja straža.
Tada ćeš prizivati, i Gospod će te čuti; vikaćeš, i reći će: Evo me. Ako izbaciš između sebe jaram i prestaneš pružati prst i govoriti zlo;
I ako otvoriš dušu svoju gladnome, i nasitiš dušu nevoljnu; tada će zasjati u mraku videlo tvoje i tama će tvoja biti kao podne.
Jer će te Gospod voditi vazda, i sitiće dušu tvoju na suši, i kosti tvoje krepiće, i bićeš kao vrt zaliven i kao izvor kome voda ne presiše.
I tvoji će sazidati stare pustoline, i podignućeš temelje koji će stajati od kolena do kolena, i prozvaćeš se: Koji sazida razvaline i opravi puteve za naselje.

Ako odvratiš nogu svoju od subote da ne činiš šta je tebi drago na moj sveti dan, i ako prozoveš subotu milinom, sveti dan Gospodnji slavnim, i budeš ga slavio ne idući svojim putevima i ne čineći šta je tebi drago, ni govoreći reči, 14 Tada ćeš se veseliti u Gospodu, i izvešću te na visine zemaljske, i daću ti da jedeš nasledstvo Jakova oca svog; jer usta Gospodnja rekoše" ( Isaija 58 glava )

U ovom tekstu se zapažaju dva elementa koji predstavljaju suštinu pravog posta, odnsno efekti koji se iz takvog posta ispoljavaju u čoveku.
To su "Ljubav" i "poslušnost zapovesti o "Suboti"

Pošto neki tvrde da je Subota ukinuta u novom zavetu - onda treba ukinuti i post, jer po ovom tekstu - post vodi do poslušnosti kao rodu vere.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Znaci ti hoces da kazes da je subota sustina posta?
Ja sam mislio da je sustina posta ociscenje i umiljenje u Bogu.U hriscanstvu subota je preobrzena u nedelju jos u prvom veku, kao sto rekoh sveti Ignatije Antiohijski koji je ucenik Jovana apostola svedoci o ovome, znaci ti ne verujes Ignatiju Antiohijskom?
Didahi je spis iz 1. veka u kom se izlaze hriscansko bogosluzenje koje se vrsi nedeljom, u samom Svetom Pismu pise "U prvi dan nedelje sabrase se ucenici da lome hleb", oni su se zajedno sabirali nedeljom na bogosluzenju cije sam elemente izeno na istoimenoj temi.Zar ti ne verujes Didahiju koji je nastao pre smrti sv. Jovana?
U pismu Diognetu se takodje izlaze bogosluzenje nedeljom, a to je spis iz 2.veka takodje, znaci ti ne verujes ovim spisima?
Subota kako kaze fundulis je preobrazena u nedelju, ceo zakon je ispunjen i dobio je novi karakter.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nije Subota suština posta, već post i čovekova težnja da doživi unutrašnju promenu - dovodi do rađanja rodova ljubavi koja se ispoljava u poslušnosti zapovestima.

Subota nikada nije promenjena u Nedelju i za to nigde nema dokaza u Svetom pismu, da su Hristos i apostoli ukinuli Subotu i postavili nedelju kao novi dan.
Da su to učinili, onda bi oni bili pod biblijskim prokletstvom koje aže "da će se najmanji nazvati u carstvu nebeskom ko promeni ili ukine i najmanju zapovest iz zakona i nauči ljude da tako čine.

Nedelja je došla iz mnogoboštva sa otpadom sredinom 2 veka.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije Subota suština posta, već post i čovekova težnja da doživi unutrašnju promenu - dovodi do rađanja rodova ljubavi koja se ispoljava u poslušnosti zapovestima.
Nravno ali Novozavetnim zapovestima, nebi Hristos dao zapovesti u Novom Zavetu ako treba da se postuju one iz Starog Zaveta u toj formi, nebi dao ni 2 velike zapovesti da je ok postovati 10 starih u njihovoj formi.
Subota nikada nije promenjena u Nedelju i za to nigde nema dokaza u Svetom pismu, da su Hristos i apostoli ukinuli Subotu i postavili nedelju kao novi dan.
Zasto bi ukinuli subotu u hriscanstvu kad ona nikad nije ni postojala kao dan odmora u hriscanstvu?
Vec sam ti naveo materijalne istorijske izvore koji protivrece adventistickoj teologiji.
Da su to učinili, onda bi oni bili pod biblijskim prokletstvom koje aže "da će se najmanji nazvati u carstvu nebeskom ko promeni ili ukine i najmanju zapovest iz zakona i nauči ljude da tako čine.
Nisu oni ukinuli subotu, subota nije ukinuta, ona je preobrazena u nedelju hristovim vaskrsenjem.
Naveo sam istorijske materijalne dokaze iz 1. veka o postovanju nedelje, u cemu je problem?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uzmi reč Božju, govoriš svoja mišljenja i mišljenja onih koji su do otpada u prvoj crkvi i doveli.

Natrag