ČISTA i NEČISTA HRANA (3.Mojs.11) - Da li i dalje važi za Hrišćane?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zato je Isus pogane ljude uporedio sa svinjama i psima.

Matej 7,6Ne dajite psima ono što je sveto, ne bacajte svoje bisere svinjama, iz straha da ih ne zgaze i da, okrenuvši se vas ne rastrgaju.

Nije uzeo jagnje ili jare da uporedi. Znači da je i dalje prljava svinja.

Au argumenta :)

Znamo da Isus "prica price" , i on se koristi onim sto je ljudima bilo poznato iz svakodnevnog zivota, svinja je poznata kao "opasna i prgava zivotinja" on nije aludirao na "jedenje i necist". Da je to istina vidimo i na drugom mestu kada prica sa Samarjankom , tada je "pas zivotinja" koja se koristi u prici, i opet niko nije "jeo psa", ali on koristi psa jel je on "besna zivotinja" kao i svinja i ukazuje na one koji "nisu podobni" svojim zivotom stavom i licnoscu , i oni su "nedostojni" i "neprijemcivi" za evandjelje..

Dakle ovde se ukazuje na "nedostojne ljude", ova prica nema nikakvu nameru da ukaze na "ciste i neciste zivotinje"!

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Au argumenta :)

Znamo da Isus "prica price" , i on se koristi onim sto je ljudima bilo poznato iz svakodnevnog zivota, svinja je poznata kao "opasna i prgava zivotinja" on nije aludirao na "jedenje i necist". Da je to istina vidimo i na drugom mestu kada prica sa Samarjankom , tada je "pas zivotinja" koja se koristi u prici, i opet niko nije "jeo psa", ali on koristi psa jel je on "besna zivotinja" kao i svinja i ukazuje na one koji "nisu podobni" svojim zivotom stavom i licnoscu , i oni su "nedostojni" i "neprijemcivi" za evandjelje..

Dakle ovde se ukazuje na "nedostojne ljude", ova prica nema nikakvu nameru da ukaze na "ciste i neciste zivotinje"!

Ne čitam besmislene komentare bez dokaza iz Biblije.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne čitam besmislene komentare bez dokaza iz Biblije.

Vidi se tvoja neozbiljnost, iskljucivost i pristrasnost.
Sam si dao besmislen komentar(uvek ih dajes), a ocekujes odgovor, dok svaki ozbiljan izucavalac pisma, ce se samo nasmejati i odmahnuti rukom! Ovo sto ti radis je ''lakrdija'', i ''ismejavanje'' Bibliji..

Ja ako nisam naveo stih a na njega sam ukazao, moj odgovor je ipak validan, i to ''svakom poznavaocu Pisma'' . Ali ne i tebi. Jer se ti , em pravis lud, em ne znas Sveto Pismo.

Ovakav komentar ne bi dalo ni ''malo dete'', ali su takvi komentari svojstveni tebi.

Evo ti stih:

"Treba li uzeti hleb od DECE i baciti ga PSIMA"???

Tvoja gornja konstatacija za onaj stih gde se spominje ''svinja'' je citiram:

"Nije uzeo jagnje ili jare da uporedi. Znači da je i dalje prljava svinja."

Da je uzeo ''jagnje ili jare'' , na sta bi prica licila?
I jagnje i Jare su ''bezazlene zivotinje'', dok su ''psi i svinje'' ''prgave i opasne zivotinje'', zato ih i koristi.

Kad bi bilo tacno to sto si ti rekao, da on spominje ''svinju'' zato sto je ''necista" , zasto bi upotrebio ''psa''?
DA SE MOZDA PAS NE JEDE???

Dakle smisao Hristovih reci u oba slucaja nije ''NECISTA ZIVOTINJA'' i "JELO" vec njihove ''OSOBINE''.

I iz samog stiha u nastavku vidimo da se ne radi o ''necistoci'' , vec da se radi o OSOBINAMA ZIVOTINJE(NJENOJ ZLOJ NARAVI):

"Ne dajite psima ono što je sveto, ne bacajte svoje bisere svinjama, iz straha da ih ne zgaze i da, okrenuvši se vas ne rastrgaju."

DAKLE OVDE VIDIMO DA ISUS GOVORI O "OSOBINI ZIVOTINJE"(DA VAS SVINJA NE RASTRGA) A NE O "NECISTOCI"!

Sem toga, Isus se pridrzavao zakona o ''cistim i necistim zivotinjama'' kao i svaki Jevrejin, i trebalo je da odrzi sav zakon. Zato cak i da ova prica ukazuje na ''necistocu''(A NE UKAZUJE) , to nije dokaz da nakon njegove smrti taj zakon i dalje vazi!
Hristos je odrzao i Pashu i ostale Jevrejske praznike, pa to nije dokaz da trebamo i mi!

Dakle Tripo koristi argumente tipa "malog deteta od 4-5 god".

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Da li Vi konzumirate svinjsko meso?

Takođe, da li pijete alkohol? Da li upotrebljavate nezdrave namirnice?

Zašto biste to radili ako volite Boga i samoga sebe?

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Svi koji su odlučili da daju svoj život Bogu u službu da bude Njegov hram...

Rom 12:1 Stoga vas, braćo, zaklinjem Božijim milosrđem da svoja tela prinesete na živu, svetu, Bogu ugodnu žrtvu, da to bude vaše duhovno služenje Bogu.
Rom 12:2 I nemojte više da se saobražavate ovome svetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma da razaberete šta je Božija volja, šta je dobro, ugodno i savršeno.

... poštovaće zakone zdravlja!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pitanje.

ZAŠTO APOSTOL JOVAN U NOVOM ZAVETU SPOMINJE - DA NEČISTE PTICE ( orlovi, sove..itd ) GRADE SVOJA GNEZDA U RUŠEVINAMA VAVILONA.
OTKUD NEČISTE PTICE U VREME APOSTOLA JOVANA, KADA JE BOG NAVODNO U NOVOM ZAVETU SVE OČISTIO ZA ČOVEKOVU ISHRANU?

Hvala?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Evo ti stih:

"Treba li uzeti hleb od DECE i baciti ga PSIMA"???

Tvoja gornja konstatacija za onaj stih gde se spominje ''svinja'' je citiram:

"Nije uzeo jagnje ili jare da uporedi. Znači da je i dalje prljava svinja."

Pa zato i nije uzeo. Jevreji su pogane smatrali svinjama i psima. I ovaj stih što si dao je dokaz toga. Isus nije ženu i pogane nazvao svinjama nego joj je dao pouku da prvo Jevreji moraju da prime vjeru pa tek onda pagani. Što se vidi u nastavku razg. sa pagankom.

I jagnje i Jare su ''bezazlene zivotinje'', dok su ''psi i svinje'' ''prgave i opasne zivotinje'', zato ih i koristi.

I to je dokaz da još podjela važi.

Kad bi bilo tacno to sto si ti rekao, da on spominje ''svinju'' zato sto je ''necista" , zasto bi upotrebio ''psa''?
DA SE MOZDA PAS NE JEDE???

Pa što ti ne jedeš psa. Jako je licemjerno da nko kaže da je očišćeno sve a onda neće da jede sve.

Dakle smisao Hristovih reci u oba slucaja nije ''NECISTA ZIVOTINJA'' i "JELO" vec njihove ''OSOBINE''.

Pa to dokazuje da svinja nije za jelo, kao ni pas.

I iz samog stiha u nastavku vidimo da se ne radi o ''necistoci'' , vec da se radi o OSOBINAMA ZIVOTINJE(NJENOJ ZLOJ NARAVI):

Nego šta je ljudska nečistoća ngo zla narav. Svinja je nečista za jelo.

"Ne dajite psima ono što je sveto, ne bacajte svoje bisere svinjama, iz straha da ih ne zgaze i da, okrenuvši se vas ne rastrgaju."

I baš uzeo 2 životinje koje se ne jedu da bi s time pokazao ljudsku pokvarenost onih koji preziru riječ Božju i omalovažavaju je.

DAKLE OVDE VIDIMO DA ISUS GOVORI O "OSOBINI ZIVOTINJE"(DA VAS SVINJA NE RASTRGA) A NE O "NECISTOCI"!

Pa osobina ljudi je pokvarenost. A Isus ej ovdje izdvojio posebno te ljude. Dakle sa tim je dokazana i podjela hrane.

Sem toga, Isus se pridrzavao zakona o ''cistim i necistim zivotinjama'' kao i svaki Jevrejin,

Pa bi bilo licemjerno da onda propovijeda da se može jesti a On sam nije jeo. I sa tim primejrom je i to propovijedao.

Glup arg. pa i za subotu kažete da je držao jer je Jevrejin a u SZ je subota zapovijest za sve ljude kao i u NZ.

i trebalo je da odrzi sav zakon.

Ko kaže da je svaki Jevrejin trebao da održi svaku odrdbu zakona. Ni to ne znaš, dio zakona se odnosio na hramsku službu.

Iz moralnog zakona treba svaku odredbu. A da drži svih 613 odredbi samo neko ko isključi razum može da pomisli.

Zato cak i da ova prica ukazuje na ''necistocu''(A NE UKAZUJE)

Nego na šta ukazuje ako je pogane ljude koji hule na riječ Božju uporedio sa svinjama i psima.

to nije dokaz da nakon njegove smrti taj zakon i dalje vazi!

Nego šta nego važi. On ga je držao i nama postavio ugled. Pavle paganima kaže da se ugledaju na njega kao on na Hrista.

Nisu pagani dali vjeru Jevrejima nego Jevreji paganima. Dakle pagani su ti koji moraju da mijenjaju ponašanje.

Hristos je odrzao i Pashu i ostale Jevrejske praznike, pa to nije dokaz da trebamo i mi!

Pa to je ukinuto na krstu. Ali podjela hrane nije ukinuta na krstu kao ni Dekalog ni druge moralne odredbe.

Isus nije jeo svinju, ne trebamo ni mi.

Dakle Tripo koristi argumente tipa "malog deteta od 4-5 god".

I oborio sve tvoje arg. Hvala Bogu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Evo kako su JS promijenili Bibliju da bi sebi dokazali kako mogu da jedu svinjetinu.

19 jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu, te izlazi u zahod?”+ Tako je sva jela proglasio čistima--Marko 7,19 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------Marko 7,19 Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.-------------------------------------------------------------------------------------------------------JS žele da ovom korupcijom u stihu
Marko 7,19 dokazati kako je Bog očistio sva jela, da bi mogli mirne savjesti da jedu svinjetinu i drugu nečistu hranu.----------------------------------------------------------------------------------------------------------Nigdje ne stoji da je sva hrana proglašena čistom.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
ČISTOME JE SVE ČISTO Trile jel tebi sva hrana čista ili ne reci da znam jesi li ti čist?

Nereče mi okupaše li te oni plaćenici?

Tile te kritikuje evo poslušaj:

1:15 Čistima je sve čisto; a poganima i nevernima ništa nije čisto, nego je opoganjen njihov i um i savest.

Trile ovaj Tito te baš nevoli šta mu je..?
Ja kažem NEMOJ TILE ON JE SAMO ADVENTISTA U PRIPREMI ali Tile ne mari i kažeda si POGAN i NEČIST da ti je UM OPOGANJEN i SAVEST OPOGANJENA....Trile reci šta da prenesem Maršalu.

Poslednja izmena:
Natrag