Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Lijo zaboravio si samo da ovde postiraš tvoj načešće postiraniji stih na ovom forumu:Uglavnom da ali ne potpuno.Niko od njih ne jede divlje zivotinje, bube, gmizavce, uglavnom se ceo svet vodi po biblijskom modelu ishrane, a svinjetinu sanm pomnuo kao jednu koju svi uglavnom koriste a ne bi trebalo.
Pa samo da te podsetim u vezi svinjetine i ovog tvog posta......
"Jer koji sav zakon (deset zapovesti)odrzi a sagrijesi u jednome, kriv je za sve.Jer onaj koji je rekao: ne cini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne ucinis preljube a ubijes, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji ce zakonom slobode biti sudjeni" ( poslanica Jakovu 2. 10- 12 )
.....
Lijo zaboravio si samo da ovde postiraš tvoj načešće postiraniji stih na ovom forumu:
Pa samo da te podsetim u vezi svinjetine i ovog tvog posta.
I Laodikejin odgovor:........"Jer koji sav zakon (deset zapovesti)odrzi a sagrijesi u jednome, kriv je za sve.Jer onaj koji je rekao: ne cini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne ucinis preljube a ubijes, postao si prestupnik zakona. Tako govorite i tako tvorite kao oni koji ce zakonom slobode biti sudjeni" ( poslanica Jakovu 2. 10- 12 )
...........
A gde to piše ?Ovo se tiče moralnog zakona deset zapovesti.
I Laodikejin odgovor:
A gde to piše ?
Ja nevidoh ni dekalog, ni 10 zapovesti, ni kamene ploče, ni Mojsija, pa te molim boldiraj mi ih CRVENIM da ih i ja vidim.Upravo si citirao odgovor i opet pitas gde pise.
Ovde apostol pavle upravo citira dve zapovesti iz moralnog zakona deset zapovesti.
"Jer koji sav zakon odrzi a sagrijesi u jednome, kriv je za sve.Jer onaj koji je rekao: ne cini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne ucinis preljube a ubijes, postao si prestupnik zakona. Tako govorite i tako tvorite kao oni koji ce zakonom slobode biti sudjeni" ( poslanica Jakovu 2. 10- 12 )
Ja nevidoh ni dekalog, ni 10 zapovesti, ni kamene ploče, ni Mojsija, pa te molim boldiraj mi ih CRVENIM da ih i ja vidim.
Verovatno mi je oslabio vid, hvala.
Apostol Pavle ovde pominje zakon i potom objasnjava koji je to zakon, da su to deset zapovesti, jer citira dve zapovesti iz dekaloga - sestu i sedmu zapovest ( ima ih deset ).
Dakle kada on kaze "Jer koji sav zakon odrzi a sagrijesi u jednome, kriv je za sve" on tu misli na bilo koju od DESET Bozjih zapovesti.
"Jer koji sav zakon (deset zapovesti)odrzi a sagrijesi u jednome, kriv je za sve.
Jer onaj koji je rekao:ne cini preljube, rekao je i: ne ubij. Ako dakle ne ucinis preljube a ubijes, postao si prestupnik zakona.
Tako govorite i tako tvorite kao oni koji ce zakonom slobode biti sudjeni" ( poslanica Jakovu 2. 10- 12 )
Тада рече Бог све ове речи говорећи:
"Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље мисирске, из дома ропског.
Немој имати других богова уза ме.
Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.
Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог кољена, оних који мрзе на мене;
А чиним милост на хиљадама оних који ме љубе и чувају заповести моје.
Не узимај узалуд име Господа Бога свог; јер неће пред Господом бити прав ко узме име Његово узалуд.
Сећај се дана од одмора да га светкујеш.
Шест дана ради, и свршуј све послове своје.
А седми је дан одмор Господу Богу твом; тада немој радити ниједан посао, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.
Јер је за шест дана створио Господ небо и земљу, море и шта је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га.
Поштуј оца свог и матер своју, да ти се продуже дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој.
Не убиј.
Не чини прељубе.
Не кради.
Не сведочи лажно на ближњег свог.
Не пожели кућу ближњег свог, не пожели жену ближњег свог, ни слугу његовог, ни слушкињу његову, ни вола његовог, ни магарца његовог, нити ишта што је ближњег твог" ( 2 Mojsijeva 20 poglavlje ).
Pavle je citirao zakon ljubavi !
Jer da je citirao DEKALOG, kao što ti kažeš, onda bi Bibliju mogli baciti u đubre:
Лука 16:16Закон и пророци су до Јована; одселе се царство Божије проповеда јеванђељем, и сваки наваљује да уђе у њега.
Јован 1,17 Јер се закон даде преко Мојсија, а благодат и истина постаде од Исуса Христа.
Amin, ovo poglavlje govori o osudi prema onima koji krse zapovesti, i sam apotol Pavle napominje na jednom mestu "NISAM POD ZAKONOM NEGO SAM U ZAKONU HRISTOVOM" odnosno nije pod osudom zakona vec ga je Hristos opravdao i dao mu silu da drzi zakonРимљ.6:14 Јер грех неће вама овладати, јер нисте под законом него под благодаћу.
Дела 13:[SUP]39[/SUP] И од свега, од чега се не могосте оправдати у закону Мојсијевом, оправдаће се у Њему сваки који верује.
Римљ. 8:[SUP]1[/SUP]Никаква, дакле, сад нема осуђења онима који су у Христу Исусу и не ходе по телу него по Духу.
[SUP]2[/SUP]Јер закон Духа који оживљава у Христу Исусу, опростио ме је од закона греховног и смрти.
[SUP]3[/SUP] Јер што закону беше немогуће, јер беше ослабљен телом, посла Бог сина свог у обличју тела греховног, и за грех осуди грех у телу,
[SUP]4[/SUP]Да се правда закона испуни у нама који не живимо по телу него по духу;
[SUP]5[/SUP]Јер који су по телу телесно мисле, а који су по духу духовно мисле.
[SUP]6[/SUP] Јер телесно мудровање смрт је, а духовно мудровање живот је и мир.
[SUP]7[/SUP] Јер телесно мудровање непријатељство је Богу, јер се не покорава закону Божијем нити може.
[SUP]8[/SUP] А који су у телу не могу Богу угодити.
[SUP]9[/SUP] А ви нисте у телу него у духу; јер Дух Божји у вама живи. А ако ко нема Дух Христов, он није Његов.
[SUP]10[/SUP] А ако је Христос у вама, онда је тело мртво греха ради а дух жив правде ради.
Римљ. 10:
[SUP]4[/SUP]Јер је Христос свршетак закона: који Га год верује оправдан је.
[SUP]5[/SUP] Јер Мојсије пише за правду која је од закона: Који човек тако чини живеће у том.
[SUP]11[/SUP] Јер писмо говори: Који Га год верује неће се постидети.
[SUP]12[/SUP] Јер нема разлике међу Јеврејином и Грком: јер је Он Бог свих, и богат за све који Га призивају.
[SUP]13[/SUP]Јер који год призове име Господње спашће се.
Галатима 3 :
[SUP]24[/SUP]Тако нам закон би чувар до Христа, да се вером оправдамо.
[SUP]25[/SUP]А кад дође вера, већ нисмо под чуваром.
[SUP]26[/SUP]Јер сте ви сви синови Божји вером Христа Исуса;
[SUP]27[/SUP] Jер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте.
[SUP]28[/SUP]Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.
Коринћанима 3:
[SUP]1[/SUP] Почињемо ли се опет сами хвалити вама? Или требамо као неки препоручене посланице на вас или од вас?
[SUP]2[/SUP] Јер сте ви наша посланица написана у срцима нашим, коју познају и читају сви људи;
[SUP]3[/SUP] Који сте се показали да сте посланица Христова, коју смо ми служећи написали не мастилом него Духом Бога Живога, не на каменим даскама него на месним даскама срца.
[SUP]4[/SUP] А такво поуздање имамо кроз Христа у Бога,
[SUP]5[/SUP] Не да смо врсни од себе помислити шта, као од себе, него је наша врсноћа од Бога;
[SUP]6[/SUP]Који и учини нас врсним да будемо слуге новом завету, не по слову него по духу; јер слово убија, а дух оживљује.
[SUP]7[/SUP] Ако ли служба смрти која је у камењу изрезана словима, би у слави да синови Израиљеви не могоше погледати на лице Мојсијево од славе лица његовог која престаје:
[SUP]8[/SUP] А камоли неће много већма служба духа бити у слави?
[SUP]9[/SUP] Јер кад је служба осуђења слава, много већма изобилује служба правде у слави.
[SUP]10[/SUP] Јер и није славно што се прослави с ове стране према превеликој слави.
[SUP]11[/SUP]Јер кад је славно оно што престаје, много ће већма бити у слави оно што остаје.
[SUP]12[/SUP] Имајући дакле такву наду с великом слободом радимо;
[SUP]13[/SUP] И не као што Мојсије меташе покривало на лице своје, да не би могли синови Израиљеви гледати свршетак онога што престаје.
[SUP]14[/SUP] Но заслепише помисли њихове; јер до самог овог дана стоји оно покривало неоткривено у читању старог завета, јер у Христу престаје.
[SUP]15[/SUP] Него до данас кад се чита Мојсије, покривало на срцу њиховом стоји.
[SUP]16[/SUP] А кад се обрате ка Господу, узеће се покривало.
[SUP]17[/SUP]А Господ је Дух: а где је Дух онде је слобода.
[SUP]18[/SUP] Ми пак сви који откривеним лицем гледамо славу Господњу, преображавамо се у оно исто обличје из славе у славу, као од Господњег Духа.
2.Коринћ. 5:17 Зато, ако је ко у Христу, нова је твар: старо прође, гле, све ново постаде.
Ефежанима 2:
[SUP]12[/SUP] Да бејасте у оно време без Христа, одвојени од друштва Израиљевог, и без дела у заветима обећања, наду не имајући, и безбожни на свету:
[SUP]13[/SUP] А сад у Христу Исусу, ви који сте некада били далеко, близу постадосте крвљу Христовом.
[SUP]14[/SUP] Јер је Он мир наш, који обоје састави у једно, и развали плот који је растављао, непријатељство, телом својим,
[SUP]15[/SUP]Закон заповести наукама укинувши; да из обога начини собом једног новог човека, чинећи мир;
Jevreji 8:13Rekavši » novi savez«, onaj prvi je proglasio zastarelim. A ono što zastareva i oveštava, nije daleko od nestanka.