Budizam

Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Hm....saznao si da treba da radis vezbe disanja (to ti je pranayama) kako bih mogao da meditiras?! Opet, s obzirom da smo na temi budizam, reci cu ti da u budistickoj meditaciji ne treba da prethodno vezbas bilo sta. Mozes krenuti od 5 minuta i napredovati polako do 45 min.
Najcesce koriscene budisticke meditacije su anappanasati i vipassana. Koliko sam primetio, informacije koje dobijas o meditaciji nisu vezane za budizam vec za neke oblike joge.

Pa ta pranayama, kao što kažeš, jel to nije budizam.
Ja sam čuo da je budistička meditacija najbolja, pa bih to i da vežbam.
Daj neka uputstva, ako ti nije problem...

I ako može što jednostavnije, bez tih stranih reči.
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Pa ta pranayama, kao što kažeš, jel to nije budizam.
Ja sam čuo da je budistička meditacija najbolja, pa bih to i da vežbam.
Daj neka uputstva, ako ti nije problem...

I ako može što jednostavnije, bez tih stranih reči.

Izvini sto kasnim ali aktivan sam na drugom forumu....

Ne, pranayama nema nista sa budistickom meditacijom. Pranayama je vezba disanja, moram da kazem da ume da bude veoma korisna ako se praktikuje umereno, ali ja je licno ne koristim. Zasto? Pa nije vezana za ono cime se budizam bavi. O pranayami mogu jos da kazem da je vise vezana za razlicite vrste yoge i u tim vezbama mozes naci vezbe za razvijanje unutrasnje energije, gipkost tela i jos puno toga ali to bi ostavio nekom strucnijem da prica o tome jer sam se veoma malo interesovao za tu temu.

Budizam je nesto totalno drugacije. On se ne bavi telom tj. fizickim oblikom...budizam se bavi umom. Sve ono sto vidis oko sebe je kreacija tvog uma. Ne znam kako to da ti najlakse docaram ali da probam: kao dete desavalo ti se da se srecem sa stvarima koje nikada u zivotu nisi video. Onda si bio znatizeljan i sve to gledao sa velikom fascinantnoscu. Medjutim, nasla se neka starija osoba i lepo ti objasnila sta ti to gledas. Tvoj um je to registrovao i napravio obrazac za tu pojavu. Svaki put kada vidis nesto slicno ili isto tome, tvoj um automatski vuce te informacije iz arhive i daje ti znak kako da reagujes. To moze da bude pozitivno ako recimo naletis na lava pa ti um kaze da bezis....:):):) Ali isto tako, to moze i da bude negativno jer ne uspevas da vidis jedinstvenost onoga sto posmatras nego sve svrstavas u jedan kalup. Budizam se bavi reakcijama uma zbog kog mi ustvari stvaramo patnju u zivotu. Budizam je put koji te uci kako da budes skoncetrisan na sadasnji momenat i kako da uneses ljubav, saosecanje, svesnost i razumevanje u svakodnevni zivot.

I na kraju, meditacija. Pa za pocetak bih mogao da ti objasnim osnovu. Osnova je koncentracija na dah ili ti anappana-sati meditacija. Najbitnije je da zauzmes udoban polozaj. Ne znam koliko si razgiban ali ako nisi, sedni na neku obicnu stolicu. Sedi na ivici stolice, nemoj se naslanjivati i ispravi ledja. To je ono osnovno o stavu koji treba da zauzmes. Glavu blago povi napred. Oci mogu da budu otvorene a mogu i zatvorene ali za pocetak da bi smanjio ulaz informacija, predlazem zatvaranje oci. Pokusaj da osetis svoje disanje. Kada udises, pokusaj da svojom svescu ispratis taj udah. Veoma bitno je da ne kontrolises disanje....nemoj svesno disati jer disanje je nesvesna radnja koju telo izvodi da bi zivelo. Znaci, SAMO POSMATRAJ disanje....ne utici na njega. Prati udisaj tako sto ces osetiti recimo kako ti se stomak nadima zbog vazduha i recimo oseti kako u nosu struji vibracija vazduha. Potom izdisaj....prati kako izdises...prati kako se stomak smanjuje i kako na gornjoj usnici struji vazduh zbog izdisaja. Pokusaj da svest prati samo to, da ne razmisljas o nicemu drugom. Koncentrisi se na disanje, kao sto se koncentrises na neku napetu scenu nekog filma. To nece ici tako lako....tvoj mozak ce posle prvog minuta poceti da razmislja o drugim stvarima....ali to nije nikakav problem. Kada shvatis da ti um luta ko zna gde, nemoj se ljutiti na sebe sto ne pratis disanje. Samo se nasmej lagano sebi i vrati svest na disanje. U pocetku, vezbaj samo nekih 15 min...bice to puna kapa. Treba da znas jedno....Ne postoji losa budisticka meditacija. Cak i ako si od tih 15 min uspeo da budes koncentrisan samo 1 min da disanje a ostalo si lutao ko zna gde....i to je uspeh. Stvari su takve kakve jesu....i nema razloga da se ljutis na sebe i da mislis da si lose meditirao. Trudi se da sledeci put budes koncentrisaniji....ali ako i sledeci put budes bio samo 1 min koncentrisan....i to je ok. Poenta je da naucis da prihvatis stvari takve kakve jesu....a ne da juris za svojim predstavama o tome kakve stvari treba da budu.

Probaj pa se javi...da vidimo kako ti ide. Bicu cesce ovde.

Pitao si da li je budisticka meditacija bolja od drugih. Kao budista, mogao bih da ti kazem da je to najbolja meditacija....ali to necu reci. Sve su meditacije odlicne....samo je pitanje sta zelis da postignes...zbog cega meditiras. Kada znas svoj cilj, a to je prvo sto treba da zapitas sebe pre nego sednes da meditiras....onda ces lako videti sta tebi odgovara.

Pozdrav!
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ne, pranayama nema nista sa budistickom meditacijom. Pranayama je vezba disanja, moram da kazem da ume da bude veoma korisna ako se praktikuje umereno, ali ja je licno ne koristim. Zasto? Pa nije vezana za ono cime se budizam bavi.

pa kakve veze ima ako se time taj tvoj budizam ne bavi. ako je korisna, vežbaš i bude ok.

O pranayami mogu jos da kazem da je vise vezana za razlicite vrste yoge i u tim vezbama mozes naci vezbe za razvijanje unutrasnje energije, gipkost tela i jos puno toga ali to bi ostavio nekom strucnijem da prica o tome jer sam se veoma malo interesovao za tu temu.
jel vidiš kako je korisno to disanje. uopšte te ne kapiram. ti navrzo na taj budizam, a ovamo imaš lek u rukama. ta gipkost me naročito zanima, leđa me nešto koče. valjda puno sedim. jbg a ko ne sedi.

Au brale ovo ostalo što pišeš mi je totalno konfuzija. pa kud sa glavom da se zezaš. tu ako nešto kvrcne, ode mast u propast. to samo da poludiš. ovi pravoslavci ovde navalili o bogu kojeg niko nije ni video ni čuo, ali svi 100% ubeđeni da postoji. što bi ti reko, tako im rekli kad su bili mali :)
a ti opet o umu. ni njega nisam vido, ali dobro, valjda je tu negde u glavi...
priznajem, lava sam vido u zološkom vrtu :)

I na kraju, meditacija. Pa za pocetak bih mogao da ti objasnim osnovu.
čekaj bre. za početak objasni šta se postiže tom meditacjom. sigurno i njih ima raznih. jedna za ovo, druga za ono. nego, kolko ti već radiš tu meditaciju. jel si ti iskusan?

Osnova je koncentracija na dah ili ti anappana-sati meditacija. Najbitnije je da zauzmes udoban polozaj. Ne znam koliko si razgiban ali ako nisi, sedni na neku obicnu stolicu. Sedi na ivici stolice, nemoj se naslanjivati i ispravi ledja. To je ono osnovno o stavu koji treba da zauzmes. Glavu blago povi napred. Oci mogu da budu otvorene a mogu i zatvorene ali za pocetak da bi smanjio ulaz informacija, predlazem zatvaranje oci. Pokusaj da osetis svoje disanje. Kada udises, pokusaj da svojom svescu ispratis taj udah. Veoma bitno je da ne kontrolises disanje....nemoj svesno disati jer disanje je nesvesna radnja koju telo izvodi da bi zivelo. Znaci, SAMO POSMATRAJ disanje....ne utici na njega.
početak mi je jasan. sednem na stolicu i ispravim leđa. to je jasno. možda ću ipak morati malo da se naslanjam. kazao sam ti da me leđa bole nekad.

ali totalno te ne kapiram za ovo da ne kontrolišem disanje. pa moram da dišem. ne mogu na škrge.

i ovo kad udišeš, šta ti to znači da ispratiš svojom svešću


Prati udisaj tako sto ces osetiti recimo kako ti se stomak nadima zbog vazduha i recimo oseti kako u nosu struji vibracija vazduha. Potom izdisaj....prati kako izdises...prati kako se stomak smanjuje i kako na gornjoj usnici struji vazduh zbog izdisaja. Pokusaj da svest prati samo to, da ne razmisljas o nicemu drugom. Koncentrisi se na disanje, kao sto se koncentrises na neku napetu scenu nekog filma. To nece ici tako lako....tvoj mozak ce posle prvog minuta poceti da razmislja o drugim stvarima....ali to nije nikakav problem. Kada shvatis da ti um luta ko zna gde, nemoj se ljutiti na sebe sto ne pratis disanje. Samo se nasmej lagano sebi i vrati svest na disanje. U pocetku, vezbaj samo nekih 15 min...bice to puna kapa. Treba da znas jedno....Ne postoji losa budisticka meditacija. Cak i ako si od tih 15 min uspeo da budes koncentrisan samo 1 min da disanje a ostalo si lutao ko zna gde....i to je uspeh. Stvari su takve kakve jesu....i nema razloga da se ljutis na sebe i da mislis da si lose meditirao. Trudi se da sledeci put budes koncentrisaniji....ali ako i sledeci put budes bio samo 1 min koncentrisan....i to je ok. Poenta je da naucis da prihvatis stvari takve kakve jesu....a ne da juris za svojim predstavama o tome kakve stvari treba da budu.

Probaj pa se javi...da vidimo kako ti ide. Bicu cesce ovde.
ej sad sam probao i stvarno kroz glavu samo lete neke slike. ko na tv kad menjaš kanale. ma otkazaću kablovsku, majke mi :)

hvala ti za ova uputstva. nije tu meni još mnogo toga jasno, ali probam pa se javim. najviše mi se sviđa ovaj deo što nema promašaja. kako god da bude, dobro je. to mi je totalno gotivno :)

Pitao si da li je budisticka meditacija bolja od drugih. Kao budista, mogao bih da ti kazem da je to najbolja meditacija....
e znao sam! ti to onako objektivno. što jes jes :)

ali to necu reci. Sve su meditacije odlicne....
e ovde si se izvadio. strašno mrzim ono: svaki ciga svoga konja hvali. čim pitaš nekog nešto, a on ko da si uključio ploču. iz usta mu med i mleko, sve neka obećanja, te raj na nebu, blaženstvo, idila, san snova. a posle ga vidiš, mrzi samog sebe. čekaj, polako, čoveče, prvo sebe preslišaj šta si postigo sa tim svojim andrmoljama, pa posle drugima popuj.

dobro, za sad si položio, bar kod mene. al nemoj sad mnogo da mi hvališ, jel odmah prelazim na oni prananjamu :)

samo je pitanje sta zelis da postignes...zbog cega meditiras. Kada znas svoj cilj, a to je prvo sto treba da zapitas sebe pre nego sednes da meditiras....onda ces lako videti sta tebi odgovara.
e pa to sam te pitao odma na početku. šta ti nudiš? za šta je po tebi dobra ta meditacija. ja sam čuo od nekih opet one hvale što sam ti piso, ali sam to domah pola bacio u kontejner
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
pa kakve veze ima ako se time taj tvoj budizam ne bavi. ako je korisna, vežbaš i bude ok.

jel vidiš kako je korisno to disanje. uopšte te ne kapiram. ti navrzo na taj budizam, a ovamo imaš lek u rukama. ta gipkost me naročito zanima, leđa me nešto koče. valjda puno sedim. jbg a ko ne sedi.

Au brale ovo ostalo što pišeš mi je totalno konfuzija. pa kud sa glavom da se zezaš. tu ako nešto kvrcne, ode mast u propast. to samo da poludiš. ovi pravoslavci ovde navalili o bogu kojeg niko nije ni video ni čuo, ali svi 100% ubeđeni da postoji. što bi ti reko, tako im rekli kad su bili mali :)
a ti opet o umu. ni njega nisam vido, ali dobro, valjda je tu negde u glavi...
priznajem, lava sam vido u zološkom vrtu :)

čekaj bre. za početak objasni šta se postiže tom meditacjom. sigurno i njih ima raznih. jedna za ovo, druga za ono. nego, kolko ti već radiš tu meditaciju. jel si ti iskusan?

početak mi je jasan. sednem na stolicu i ispravim leđa. to je jasno. možda ću ipak morati malo da se naslanjam. kazao sam ti da me leđa bole nekad.

ali totalno te ne kapiram za ovo da ne kontrolišem disanje. pa moram da dišem. ne mogu na škrge.

i ovo kad udišeš, šta ti to znači da ispratiš svojom svešću


ej sad sam probao i stvarno kroz glavu samo lete neke slike. ko na tv kad menjaš kanale. ma otkazaću kablovsku, majke mi :)

hvala ti za ova uputstva. nije tu meni još mnogo toga jasno, ali probam pa se javim. najviše mi se sviđa ovaj deo što nema promašaja. kako god da bude, dobro je. to mi je totalno gotivno :)

e znao sam! ti to onako objektivno. što jes jes :)

e ovde si se izvadio. strašno mrzim ono: svaki ciga svoga konja hvali. čim pitaš nekog nešto, a on ko da si uključio ploču. iz usta mu med i mleko, sve neka obećanja, te raj na nebu, blaženstvo, idila, san snova. a posle ga vidiš, mrzi samog sebe. čekaj, polako, čoveče, prvo sebe preslišaj šta si postigo sa tim svojim andrmoljama, pa posle drugima popuj.

dobro, za sad si položio, bar kod mene. al nemoj sad mnogo da mi hvališ, jel odmah prelazim na oni prananjamu :)

e pa to sam te pitao odma na početku. šta ti nudiš? za šta je po tebi dobra ta meditacija. ja sam čuo od nekih opet one hvale što sam ti piso, ali sam to domah pola bacio u kontejner

Da, mogu da pohvalim pranayamu. Koliko sam upucen, vazno je u pocetku da se umereno radi da ne bi doslo do neke hiperventilacije pluca. Pojma ti ja nemam sta tacno moze da se desi. A zasto to ne radim kada ga hvalim? Ja mogu mnogo stvari u zivotu da pohvalim ali ih ne upraznjavam jer ili meni ne odgovaraju ili iz nekog drugog razloga mi se to ne radi. Recimo pasulj je zdrav da se jede, mogu da ga preporucim ali ja ga ne jedem. Posto se bavim sportom i posto redovno aktiviram pluca i srce, mene ne zanima da sada radim i vezbe disanja a uz to mi i ne treba to za meditaciju koju radim.
Ako imas bol u ledjima, hatha yoga nije losa. Tamo imas pranayamu i jos dosta dobrih vezbi za celo telo. Tu jogu bih izdvojio od ostalih jer barem na nasem prostoru ta joga se koncentrise na vezbe a ne na religijske rituale.
Za Boga ne znam sta da ti kazem jer ga jos uvek nisam sreo. Ako ga nekada budem sreo, necu biti ljubomoran, vec cu vas upoznati. Do tada, veze nemam sta je Bog.
Sta se postize tom meditacijom? Ako hoces konkretno, ova opisana meditacija ima za cilj da te koncentrise. Vec si primetio da ti um luta od jedne do druge tacke non stop. To znaci da nisi koncentrisan. Posto dovoljno dugo budes radio ovu vezbu meditacije, tvoj um ce postati koncentrisaniji pa ces uvek moci da se usredsredis na ono sto radis. Ako hodas, tvoje misli ce hodati sa tobom, ako pricas tvoje misli ce pricati isto sto i ti....itd. Znaci, osnovno u ovoj vezbi, barem za pocetak, je koncentracija. Propratni efekti ce biti smirenje (manje ces se nervirati) i opustanje tela (manja napetost tokom dana). U budizmu, meditacija je samo sredstvo da se spozna ono sto se teorijski cita i radi. Naravno, neko ko nije zainteresovan za budizam, koristi budisticku meditaciju samo kao relax sredstvo a neko ko je zainteresovan za budizam, on ulazi dublje u meditaciju. Tu ti se necu mesati. Tvoja stvar je sta ti zelis od ovoga.
Meditaciju mozes da radis bukvalno u bilo kom polozaju ali se pocetniku preporucuje polozaj koji sam ti opisao iz razloga da se ne uspava, da postoji blaga tenzija u telu. Recimo ako se vratis umoran sa posla i naslonis se u fotelju da meditiras, vrlo lako ces se uspavati (posle moraju ukucani da te bude da te ne bi nosili do kreveta :)).
Kada kazem da ne kontrolises disanje, to znaci da pustis disanje da samo funkcionise. Kada ne mislis na svoje disanje, pluca sama rade svoj posao. To je nekontrolisano disanje. Kontrolisano disanje je kada odes kod lekara, on te slusa slusalicama i kaze ti: "Udahni duboko" i ti svesno pojacas disanje. E, u meditaciji je bitno da bude nekontrolisano. Disi prirodno a umom budi uz to disanje. Umesto da razmisljas sta ces gledati kasnije na kablovskoj, pokusaj da pratis disanje. Kada udises, ti znas da udises, kada izdises, ti znas da izdises. Da li me sada shvatas? Stvarno ne bih znao kako drugacije da objasnim.
Ja ovu meditaciju radim aktivno nekih 2 godine. Aktivno mi podrazumeva dva puta dnevno po 45 min do 60 min. Posecivao sam ritrite (povlacenja) gde sam meditirao i po 5 dana po 10 sati dnevno. Te ritrite su vodili budisticki monasi iz Italije, Engleske....Sada slabije radim tu meditaciju, vec sam presao na nesto sto ima direktno veze sa spoznajom onoga sto budizam propoveda. Mislim da ne vredi o tome da ti pricam jer koliko sam ukapirao tebe zanima malo relaxa a ne budizam.
 
Član
Učlanjen(a)
12.12.2009
Poruka
160
Ej hvala ti na odgovoru. Da meni je više do relaksacije. Znaš kako stresovi su danas veliki. Na sve strane neka trka. A i ovi me novoverci ovde na forumu iznerviraju, pa posle moram da se ladim :)

Važi probam da svesno dišem, al da ne menjam ritam, pa ću vidim šta ispadne...

:drinks:
 
Član
Učlanjen(a)
21.06.2009
Poruka
80
Budizam je nesto totalno drugacije. On se ne bavi telom tj. fizickim oblikom...budizam se bavi umom.
Da, na prvi pogled budizam ima praktičniji pristup čoveku (čitaj: umu) od hriščanstva, recimo, iako je krajnji cilj za obe religije u najmanju ruku sličan. U budizmu bi to bio prekid ciklusa rađanja i smrti, a u hrišćanstvu Raj. Jedno učenje to postiže kroz Prosvetljenje, a drugo kroz spoznaju Boga (šta god to značilo). Naravno, u obe varijante se taj cilj dostiže nakon smrti.
Sve ono sto vidis oko sebe je kreacija tvog uma
Super, znači, zbir svih umova na planeti i kreacija, jednako je realnosti u kojoj živimo. Jasno.
Hrišćani se recimo plaše da će zbog greha, u koji je čovek zapao, doći do uništenja kreacije, i pozivaju na pokajanje u nadi da će je spasiti.
E sad, ako postaneš svestan da živiš u kreaciji, a možeš da utičeš na nju, da je menjaš, zašto bi mi bio cilj da prekinem taj ciklus?


Ipak i za budizam se može reći da je pretrpeo modifikacije. Tako da postoji Japanska, Kineska, Indijska, Tibetska varijanta. U kojoj varijanti, stilu, učenju, pravcu... sebe nalaziš?
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
I ja sam sam dosta dugo mislio da budizam i hriscanstvo na nekom kraju ipak imaju isti cilj samo sto ga malo drugacije zamisljaju i drugacije ga definisu. Ali, sada mislim da nisam bio upravu. Postoji dosta velika razlika u ucenju. Podji od toga da se budisticko ucenje zasniva na proucavanju sebe, svojih misli, svojih postupaka i slicno bez da verujes u bilo sta i da stremis bilo cemu vec sve nalazis u sadasnjem momentu. Hriscanstvo sa druge strane sa naslanja ne nesto nepoznato, na nesto u sta je potrebna dosta jaka vera. Medjutim, poznajem neke hriscane koji hriscanstvo svataju na nacin da treba verovati u Boga ali ne u Boga kao svest, vec u Hrista coveka. Veruju da je svako od nas jedan Hrist samo da treba da otkrije tu svoju prirodu i da se ujedini sa njom. U takvom slucaju, hriscanstvo i budizam bi imali zajednicko ucenje samo sa drugacijim terminima. U slucaju gde hriscanstvo veruje u neku svesnu nebesku silu, tu budizam i hriscanstvo sem pravila morala nemaju dodirnih tacaka.

Malo me zamislila ova tvoja definicija realnosti kroz skup umova i kreacije. Nisam siguran sta da kazem.
Kreaciju ne mozes da menjas. Mozes postati svestan kreacije i napustiti je. Onda ostaje stvarnost. Valjda pod kreaciom mislimo isto????

Da, budizam je menjas u zavisnosti od toga gde je otisao. Osnova budizma je takva da moze biti prikljucen bilo kojoj veri ili religiji, pa tako u zavisnosti od prostora, menjale su se neke stvari ali je osnova uvek bila ista.
Ne svrstavam sebe ni u jednu grupu. Cak mi je mrsko i kada kazem da sam budista jer time lepis etiketu na sebe i onda ljudi u tebi gledaju obrazac a ne jedinstveno ljudsko bice.
Kao sto po nekada kazem da sam budista, isto tako mogu da kazem i da sam bio veliki ljubitelj theravade ali da lagano prelazim na zen.
 
Član
Učlanjen(a)
21.06.2009
Poruka
80
Znači ne govorimo o budizmu u smislu rituala i običaja (pošto se oni razlikuju, od slučaja do slučaja), već govorimo o stanju svesti koje se postiže kroz budističko učenje i praksu?
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Znači ne govorimo o budizmu u smislu rituala i običaja (pošto se oni razlikuju, od slučaja do slučaja), već govorimo o stanju svesti koje se postiže kroz budističko učenje i praksu?

Stanje svesti? Najlakse mi je da kazem praznina. Da li si upucen sta je praznina? Praznina je rezultat tog vezbanja.
 
Natrag
Top