Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Moj je prazan mozak, tako da ova opcija otpada
Nažalost ne mogu,meditacija ima jako mnogo i ono što meni odgovara nikako ne mora značiti da će i tebi odgovarati.Ali ti zato mogu preporučiti, uostalom na našem forumu imaš dosta knjiga vezanih za meditaciju i koncentraciju,jel po meni da bi neko počeo da meditira,prvo treba da savlada tehnike koncentracije pa zatim polako dalje
Pa jasno je da ne mora, ali možda može da odgovara. Sve što treba da uradim jeste da probam, pa ću već sam videti. A da bih probao, moram prvo da znam šta treba da radim. Da bih znao šta da radim, pitam tebe, jer ti možeš i da mi odgovoriš na eventualna pitanja, a knjiga ne može. Tako prosto, ne?
Sad ako ti je neprijatno o tome da pišeš OK. Ali pošto sam video da si sama rekla da meditiraš, pomislih evo prave osobe :yea:
Upravo ovo što sam ti boldovala,isto tako sam i ja probala jedno ne ide drugo isto...i tako dok nisam pronašla ono što mom telu usklađenom vremenu i redovitosti odgovara.Recimo mogu ti reći da svaki dan ujutru kad ustaneš i uveče pre nego legneš da spavaš uvek možđeš naći i odvojiti 5 minuta za meditaciju....naravno u početku,kako vreme bude odmicalo sam ćeš po sebi primetiti da tih 5 minuta prelazi u više dok ne dostigneš nekih recimo 20 min. ujutru ili uveče(jel to ti je po meni najpogodnije vreme za meditiranje).
A da je prosto isto ćeš proceniti sam mnogui krenu sa meditiranjem i odustanu posle dve nedelje,jel ih mrzi ili nemaju vremena da odvoje za sebe i tih 5 min.E sad najbitnije ti je da pre nego počneš sa bilo kojom vrstom meditacije naučiš pravilno disanje to je veoma bitno.
Mislim da sam ti koliko toliko pomogla
Takođe, saznao sam da pre nego što krenem zaista da meditiram, moram neko vreme raditi vežbe disanja da bi ono bilo pravilno. Dobro i to je nešto. Ali ajde kaži mi koje su to vežbe, pa da krenem već jednom.
Hvala ti na odgovorima
Pa jedino da dođeš kod mene kući pa da te naučim vežbama disanja ....šalim se naravno,vidi ovako kao što ti reče meni kao da ti vadim zub,tako isto i ja mogu reći tebi ...e vidiš sada radi tako i tako i tebi se desi nešto što ne treba da se desi ja da snosim odgovornost,pod prvo uopšte nemam nikakvog prava tako nešto raditi i objašnjavati ti šta kako treba da radiš,to je skroz besmisleno,jel meditacija nije baš tako bezazlena kako se čini da jeste.Zato ti i kažem sve što te zanim i interesuje,imaš mnogo knjiga sa praktičnim objašnjenjima...znači lepo prvo izuči teoriju,pa tek onda pređi na praksu.
Praktična meditacija
Pošto smo utvrdili da je za početnike dovoljno 5 min., ujutro ili uveče (može i ujutro i uveče), slediti sledeće korake:
1. Zauzeti udoban položaj (može i ležanje iz ličnog iskustva)
2. Primeniti tehniku disanja, tako što ćete duboko udisati (prvo napumpati stomak, pa širiti grudi i nakraju blago podići ramena), a zatim izdisati suprotno istim ritmom, spustiti ramena, ispumpati grudi pa stomak.
3. Vizuelizacija. U početku je dovoljno koncentrisati se na disanje, ako vam se stvar svidi možete preći na slike, i to prilikom udisanja zamisliti sliku, recimo, avatara naše urednice wacko2. Kad udahnemo do kraja i slika postane kristalno jasna, zapitamo se, naprimer, da li je avatar=osoba koja se njime koristi. Tada preći u izdisaj i jasnu sliku zameniti slikom koja bledi u boju po želji (ja lično glasam za crnu).
Jel možeš da daš neke instrukcije? Kako ti meditiraš?
Nemoj se ljutiti, ali mi ovo malo liči kao da ti vadim zub
Sve nešto na kašičicu. Pošto vidim da si ti urednica ovde, priznajem očekivao sam da ti podstičeš razgovor, a ne ja da te teram puškom
OK. Za sada sam saznao da treba da meditiram ili ujutro ili uveče. Krenem sa pet minuta i pokušavam vremenom da to produžavam do 20 minuta. Meni nije problem ni da odvojim pola sata, ako vidim da mi prija.
Takođe, saznao sam da pre nego što krenem zaista da meditiram, moram neko vreme raditi vežbe disanja da bi ono bilo pravilno. Dobro i to je nešto. Ali ajde kaži mi koje su to vežbe, pa da krenem već jednom.
Hvala ti na odgovorima