Čovek je bio prisutan u sadašnjem trenutku. Nije bio u odnosu sa situacijom da visi iznad gladnog tigra. On je prihvatio i nije se trudio da opravda ili negira situaciju. Gladan tigar je Um-Ego, večita patnja koja ti se prikrada. Razlog tome jeste tvoje poistovećivanje sa umnim konceptima, stavovima i ubeđivanjima koje si prihvatila/primila nesvestno.
Dok hodaš ulicom ti gledaš izloge i pitaš se ‚‚da sam imala para kupila bih ovo" (odnos sa vremenom-budućnost) ili prilikom šetnje parkom pomisliš ‚‚da si ipak trebala da učiš/završiš neki posao (odnos sa vremenom- prošlost). 99,98% radi ovo (uključujući i mene) a niko nije u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku. Niko nije u svom Biću. Niko nema misao o sebi i o svom Postojanju.
Kada si potpuno svestna sadašnjosti ne možeš misliti da će se nešto desiti ili kako se nešto nije desilo, tada ne postoji iluzija. Tada je sve onako kako izgleda. Nebo je plavo, trava je zelena, gladan tigar je ispod mene a jagoda je zaista ukusna. Tada ne postoji nešto da je ružno, lepo, strašno, veselo... Sve je onako kako treba da bude. Čovek je prihvatio situaciju i nije zbog toga nikoga/ništa osuđivao.
Zen ne može da se objasni, on se desi. Koliko god pokušavao da ti objasnim toliko samo mogu da budem konfuzan. Jedini način na koji možeš da shvatiš ovu pouku jeste jedna jedina reč >>>PRIHVATANJE<<<
Ako ti se desi da se zbog neke reči od tvog bližnjeg sablazniš i naljutiš na njega, nije on kriv što je to rekao, već tvoj logički um koji kaže da je postupio rđavo jer si ti dobro vaspitana a on nije. Da si svesna situacije videla bi da je on postupio baš onako kako JESTE postupio (niti dobro niti loše, jer je to do njega a ne do tebe) nego je tvoja umna projekcija napravila odnos (ja sam u pravu a on nije). Dokle god budeš pravila odnos da je nešto dobro a nešto loše, ti nisi u stanju da prihvatiš bilo koju situaciju-Istinu. Pa i tu da visiš iznad provalije a da ostale stvari su oko tebe i radi tebe prisutne.
Sada je 02.43 ujutru i najverovatnije da je zbog toga konfuzija još veća ali sada mi je pao jedan primer koji će ti možda objasniti pričiu. Više dođe kao lični primer ili konstatacija. Meni se nebrojeno puta u životu desilo da sam okupiran svojim mislima, projekcijama, strahovima i... propuštao mnoge važne situacije koje bi mi pomogle na nekom planu. Jednostavno sam se grčevito držao onih stvari koje sam mogao da ‚‚razumem". Reč razumem je pod znacima navoda jer nisam prihvatio Istinu o nekom događaju, osobi ili predmetu već sam dodelio, ili bolje rečeno, Um je dodelio ono što je njemu odgovaralo i tako sam postao rob Ega.
Kada budeš čitala post, možda ćeš osećati neki poriv da negiraš ovo napisano. Upravo je to to. Nisi bila u stanju da prihvatiš da jeste to tako ili da je to moje mišljinje. Čak i ako budeš u sebi odobravala da je to uredu opet si napravila odnos. Jer kada prihvataš nešto onda tu nema
to jeste ili
nije tako. Čim dodeljuješ neki epitet ti onda ne vidiš Istinu, već se poistovećuješ sa umom.
Visim iznad tigra a jagoda je ukusna. Ni dobro ni loše. Sve je onako kako jeste.
Molimte nemoj misliti da te osuđujem. Jednostavno ja počinjem da prihvatam, ili bolje rečeno učim da prihvatam. Kada jednom pronikneš u to, tada šta god da se desi, to jeste i to je istina. Ni dobro ni loše. Desilo se baš ono što se trebalo desiti. Možda će Mindfulness to bolje da kaže, ako bude hteo. Ipak je on na tom polju prisutniji, hehehe.
Dodato posle 21 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
4shared.com - document sharing - download Tol, Ekart - Nova Zemlja, Budjenje radi pronalazenja svrhe zivota.pdf
U ovoj knjizi se nalazi jedno od naravučenija. Knjiga nije strašna niti je konfuzna i nema nikakvih veza sa verom niti sa religijama, bavi se samo Čovekom.