Budizam

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
A kada vi spavate kada pisete u 3h izjutra? Salim se. :) S obzirom da Jokshir praktikuje meditaciju, suvisno je da kazem da se slazem sa time jer slaganje ili ne-slaganje je samo odnos ;). Ali cu ipak reci da su postovi lepi. Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
A kada vi spavate kada pisete u 3h izjutra? Salim se. :) S obzirom da Jokshir praktikuje meditaciju, suvisno je da kazem da se slazem sa time jer slaganje ili ne-slaganje je samo odnos ;). Ali cu ipak reci da su postovi lepi. Pozdrav.

E dobro si rekao za spavanje. Svojim aktivnostima sam poremetio delovanje po danu i period spavanja. Ovo što si napisao podseća me na "Solarnu jogu", mada više volim da kažem 'solarna meditacija' (meni je to razumljivo).

http://www.youtube.com/watch?v=mqsYDAOuwXU&feature=related

Prošle godine u avgustu sam bio na selu mesec dana (moja okupacija tokom prošle godine bio je diplomski, i pošto sam na dizajnu, možete zamisliti presiju (doduše svaki diplomski je presija)). U trenutku sam upao u tu "stvaralačku blokadu" jer non-stop sam nešto dodavao, oduzimao, menjao. Um mi je bio rezerviran samo za to. I dan i noć ja sam bio u kalkulacijama (odnos : ) dok na kraju više nisam mogao da izdržim. Osetio sam potrebu da promenim mesto i odem u prirodu.

Namerno sam se pasivno izležavao u bezuspešnim pokušajima da ostavim diplomski kod kuće. Ali džaba, bio je samnom i tada. Bio je sve do trenutka kada sam se setio serije o solarnoj jogi (nadam se da će se prezentovati link). I počeo primenjivati. Prvih 5 dana, naravno (kao izgubljen čovek, od drveta nevidim šumu) gledao sam u sunce oko 10-15 minuta pred zalazak, onda kada su nijanse sunca žuto-zlatne i idu ka crvenkastoj. I naravno gledao sam kako da memorišem i iskoristim tu boju za rad. Nakon 6-7 dana, počeo sam da primećujem igru svetlosti u samom suncu. Nekao su, unutar sunca, boje pocele da menjaju mesta (mozda je to bio i neki oftamološki proces u samom oku, neka to ostane kao tajna). Ali je to bilo sasvim dovoljno da za trenutak 'zaboravim'-otpustim svoju teženju i samo posmatram sunce. Naravno, prvih dana nisam gledao duže od 3 sekunde. Objašnjeno je u snimku, da neponavljam. Ali i kada sam sklanjao pogled, nekako sam perifernim vidom ipak zadržavao boju, kolko sam mogao. Posle desetak dana, desilo se nešto veoma lepo. Odjedanput sam primetio prostor oko sunca. Prostor je bio na mah bez svetlosti, na mah ispunjen svetlošću. I to me je oduševilo. Nikada pre nisam to video. I što je još super, polako je nestajala nervoza i mogao sam sa mirom da legnem u 10 sati uveče i da se probudim oko 7.30 ujutru (predhodno je bilo legnem oko pola četiri četiri, ustanem u 12). To je bilo poslednje nedelje, i baš kada sam počeo da se interesujem za taj prostor oko sunca, desio se unutrašnji poziv da je vreme da krenem nazad.

Ovo je moje iskustvo i video sam šta može da se desi za tako malo vremena. Kao što je rekao i sam Raten Manek "ovde nije potreban vodič niti je potrebno znanje. Gledanje u sunce je nešto prirodno još od preistorije. Možete kad god hoćete." Kada gledate u sunce (naravno kada je ono bezbedno za oko, u zoru ili suton) nemojte ništa očekivati da će te videti. Prepustite se. Dozvolite da se ono samo pokaže.

(ovo nema veze sa budizmom, ili ima jedan milimetar, ali možda je i takođe jedan od puta da se on lakše upozna : )
pozz

=/: )><

P.S. što se tiče lopte i površine, to je baš dobra vodilja za meditaciju. Dok sam tonuo u san i slušao kišu, javila mi se sfera koja se napumpava i ispumpava (manifestacija udisaja i izdisaja). Na taj način je u potpunosti menjala dimenziju beskonačnosti. Sviđa mi se taj deo, jako lepo si rekao!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
:) Upravu si kada kazes da solarna joga nema nista sa budizmom. Budisticka meditacija ne zahteva ni jedan spoljni uticaj. Recimo, u tvom primeru sa diplomskim radom, budisticka meditacija bi se sastojala u tome ne da napustis grad, vec da budes u svojoj sobi gde si inace bio, da se opustis, koncentrises na sadasnji trenutak pomocu sopstvenog daha i da onda jednostavno posmatras svoj um koji je trenutno opterecen diplomskim radom. Ne bi bio cilj da zaboravis na diplomski (to bi bilo potiskivanje problema sto budizam inace ne radi) vec da se maksimalno usredsredis na sadasnji trenutak a to je trenutak problema sa diplomskim. Pazljivo posmatrajuci svoj um, video bi razlog zasto si toliko opterecen diplomskim (u pitanju je neka tvoja veza zbog cega se opterecujes), shvatio bi prirodu svog opterecenja i opterecenje bi samo prirodnim putem nestalo a potiskivanja problema ne bi bilo. Nakon toga bi mogao da nastavis mirnim umom rad na diplomskom. Nista tesko i ne trazi nikakve prethodne pripreme smile3

Ovo o cemu govoris me neodoljivo podseca na zajednicu koja se bavi proucavanjem snova. Ta zajednica se zove nekako na slovo E: valjda Escankar ili tome nesto slicno po nekom coveku. Da li sam upravu?

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Da, sada mi je to što si rekao prihvatljivo. Takođe sam nov što se tiče budizma i kako teče ta priča. Najverovatnije da ću se neko vreme pogrešno izražavati, sve dok ne budem bio u skladu sam sa sobom. Ja sam jednostavno osetio prezaisićenje od cele te priče sa diplomskim. Jednostavno sam hteo da odem. Možda se radilo i o potiskivanju (vidiš, nisam o tome na taj način posmatrao-sada mi deluje kao odlična vežba). A možda je i bio proces prekidanja odnosa (u globalu) jer sam onda video moje cele rezrviranosti za neke objekte i situacije (najviše porodične odnose i odnos brige zbog budućnosti-da li ću stići ili ne da zvaršim sa tim itt.). I dan danas, imam utisak da je taj proces morao da se desi tada. Sada mi je razumiljivo ovo što si mi poručio:

Ne bi bio cilj da zaboravis na diplomski (to bi bilo potiskivanje problema sto budizam inace ne radi) vec da se maksimalno usredsredis na sadasnji trenutak a to je trenutak problema sa diplomskim.

Stoga, na kraju, i zeleni izdanak postane bambus.
pozz

P.S.
A ovo za snove, to ne znam. Ali zvuči super. Znam samo za Junga i Adlera koji su na tom polju dosta uradili. Voleo bih da neko ostavi komentar.
Eee da. Dok sam slušao neku emisiju na TV-u ali sam pročitao negde ali ne znam u kojoj knjizi (da li od Lobsang Rampe "Treće oko" koja je extremno lepa knjiga o tibetu i lamama), provlačilo se da su mladi budisti u razgovoru sa svojim starijim duhovim bratstvom ili od starešine hrama, uveče dobijali zadatak ili upute šta da sanjaju i kako. Najčešće se bazira da pogledaju svoje ruke (da prvo uspeju da prepoznaju san i potom da vide svoje ruke ili nekog puta i svoje lice). To je manifestacija buđenja u snu. Kada više nisi nemi svedok, već kada si ti tvorac. Ovo mi je toliko prirodno, ali ne znam ništa na tom polju i voleo bih i to da 'proživmi'-ako bude taj trenutak-super, ako ne bude super i tad. Ako imaš neki kometnar, naravno : )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Nemam komentar jer se u ovom trenutku ne bavim snovima. Drzim se svesnog stanja. Sto se tice tibetanskog budizma, ja nisam toliko upucen. Oni imaju dosta toga sto su uveli samostalno. I ako je Buda u spisima nastalim na osnovu njegovih govora jasno pokazao nacin na koji je potrebno meditirati i koji je put ka oslobodjenju od patnje, mnoge grupe su pokusavale da na to dodaju jos mnogo toga, sto je recimo slucaj sa tibetancima. Ne bi me cudilo da imaju nesto sa snovima ali ja za to nisam cuo. Postoji dosta grupa koje se pozivaju na budizam i predstavljaju se budistima ali nemaju ni b... od budizma. Tu su recimo Sri Cinmoja, Osho grupe, Niciren Sosu, razlicite joga grupe i jos dosta njih. Ali nije ovo tema za to. Ako proucavas budizam, proucavaj theravada budizam (kao najizvorniji oblik budizma a nama sada dostupan, takodje spor ali siguran put ka oslobodjenju) ili zen budizam (kao jedan savremeniji oblik za oslobodjenje od patnje).

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Prihvatio sam Zen (možda je ipak bolje da kažem da sam prihvatio taj put kojim ću poći). Jer na kraju krajeva "zen se ne može naći, on se desi" (iz knjige "101 zen priča"). Zen priče su mi najbliskije od svih mogućih uputa. Još samo da prestanem da ga tumačim i biće super; doćiće i taj trenutak :)

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Podeliću sa vama jednu piču. Neki je možda i znaju, ali je naravno, odlična. Priča je iz knjige ‚‚101 zen priča".

Buda je u jednj sutri preneo poučnu priču:
Čovek je išao poljem i naleteo na tigra. Nagnu u beg, a tigar
pojuri za njim. Stigavši do ivice provallije, čovek se uhvati za koren
divlje loze i ostade tako viseći. Tigar je bio tako blizu da ga je
odozgo mogao onjušiti. Drhteći, čovek baci pogled dole i opazi još
jednog tigira kako čeka da ga proždere. Život mu je zavisio od jačine
loze.
Dva miša, jedan crni a drugi beli, počela su, malo po malo, da
glođu lozu. Gledajući oko sebe, čovek opazi sočnu jagodu. Držeći se
jednom rukom za lozu, drugom je uzbrao jagodu. Kako je samo bila
ukusna!

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Podeliću sa vama jednu piču. Neki je možda i znaju, ali je naravno, odlična. Priča je iz knjige ‚‚101 zen priča".

Buda je u jednj sutri preneo poučnu priču:
Čovek je išao poljem i naleteo na tigra. Nagnu u beg, a tigar
pojuri za njim. Stigavši do ivice provallije, čovek se uhvati za koren
divlje loze i ostade tako viseći. Tigar je bio tako blizu da ga je
odozgo mogao onjušiti. Drhteći, čovek baci pogled dole i opazi još
jednog tigira kako čeka da ga proždere. Život mu je zavisio od jačine
loze.
Dva miša, jedan crni a drugi beli, počela su, malo po malo, da
glođu lozu. Gledajući oko sebe, čovek opazi sočnu jagodu. Držeći se
jednom rukom za lozu, drugom je uzbrao jagodu. Kako je samo bila
ukusna!

Naravoučenije?:dntknw:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Čovek je bio prisutan u sadašnjem trenutku. Nije bio u odnosu sa situacijom da visi iznad gladnog tigra. On je prihvatio i nije se trudio da opravda ili negira situaciju. Gladan tigar je Um-Ego, večita patnja koja ti se prikrada. Razlog tome jeste tvoje poistovećivanje sa umnim konceptima, stavovima i ubeđivanjima koje si prihvatila/primila nesvestno.

Dok hodaš ulicom ti gledaš izloge i pitaš se ‚‚da sam imala para kupila bih ovo" (odnos sa vremenom-budućnost) ili prilikom šetnje parkom pomisliš ‚‚da si ipak trebala da učiš/završiš neki posao (odnos sa vremenom- prošlost). 99,98% radi ovo (uključujući i mene) a niko nije u sadašnjosti, u sadašnjem trenutku. Niko nije u svom Biću. Niko nema misao o sebi i o svom Postojanju.

Kada si potpuno svestna sadašnjosti ne možeš misliti da će se nešto desiti ili kako se nešto nije desilo, tada ne postoji iluzija. Tada je sve onako kako izgleda. Nebo je plavo, trava je zelena, gladan tigar je ispod mene a jagoda je zaista ukusna. Tada ne postoji nešto da je ružno, lepo, strašno, veselo... Sve je onako kako treba da bude. Čovek je prihvatio situaciju i nije zbog toga nikoga/ništa osuđivao.

Zen ne može da se objasni, on se desi. Koliko god pokušavao da ti objasnim toliko samo mogu da budem konfuzan. Jedini način na koji možeš da shvatiš ovu pouku jeste jedna jedina reč >>>PRIHVATANJE<<<

Ako ti se desi da se zbog neke reči od tvog bližnjeg sablazniš i naljutiš na njega, nije on kriv što je to rekao, već tvoj logički um koji kaže da je postupio rđavo jer si ti dobro vaspitana a on nije. Da si svesna situacije videla bi da je on postupio baš onako kako JESTE postupio (niti dobro niti loše, jer je to do njega a ne do tebe) nego je tvoja umna projekcija napravila odnos (ja sam u pravu a on nije). Dokle god budeš pravila odnos da je nešto dobro a nešto loše, ti nisi u stanju da prihvatiš bilo koju situaciju-Istinu. Pa i tu da visiš iznad provalije a da ostale stvari su oko tebe i radi tebe prisutne.

Sada je 02.43 ujutru i najverovatnije da je zbog toga konfuzija još veća ali sada mi je pao jedan primer koji će ti možda objasniti pričiu. Više dođe kao lični primer ili konstatacija. Meni se nebrojeno puta u životu desilo da sam okupiran svojim mislima, projekcijama, strahovima i... propuštao mnoge važne situacije koje bi mi pomogle na nekom planu. Jednostavno sam se grčevito držao onih stvari koje sam mogao da ‚‚razumem". Reč razumem je pod znacima navoda jer nisam prihvatio Istinu o nekom događaju, osobi ili predmetu već sam dodelio, ili bolje rečeno, Um je dodelio ono što je njemu odgovaralo i tako sam postao rob Ega.

Kada budeš čitala post, možda ćeš osećati neki poriv da negiraš ovo napisano. Upravo je to to. Nisi bila u stanju da prihvatiš da jeste to tako ili da je to moje mišljinje. Čak i ako budeš u sebi odobravala da je to uredu opet si napravila odnos. Jer kada prihvataš nešto onda tu nema to jeste ili nije tako. Čim dodeljuješ neki epitet ti onda ne vidiš Istinu, već se poistovećuješ sa umom.
Visim iznad tigra a jagoda je ukusna. Ni dobro ni loše. Sve je onako kako jeste.

Molimte nemoj misliti da te osuđujem. Jednostavno ja počinjem da prihvatam, ili bolje rečeno učim da prihvatam. Kada jednom pronikneš u to, tada šta god da se desi, to jeste i to je istina. Ni dobro ni loše. Desilo se baš ono što se trebalo desiti. Možda će Mindfulness to bolje da kaže, ako bude hteo. Ipak je on na tom polju prisutniji, hehehe.

Dodato posle 21 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

4shared.com - document sharing - download Tol, Ekart - Nova Zemlja, Budjenje radi pronalazenja svrhe zivota.pdf

U ovoj knjizi se nalazi jedno od naravučenija. Knjiga nije strašna niti je konfuzna i nema nikakvih veza sa verom niti sa religijama, bavi se samo Čovekom.

Poslednja izmena:
Natrag