Ovdje se nameće pitanje, zašto Bog nije harmonizovao ono što je stvorio? Zašto je stvarao nešto što će škoditi čovjeku? Postoji li suvisli odgovor na ovo pitanje?
I ne samo to. Nego I da li je ČISTA HRANA – ZAPOVEST ZA SVE LJUDE, ili samo za Jeveje.
Evo par stihova iz teme za razmišljanje:
>> Bolje provera nego prevara! I zato:[FONT=&] <<
[/FONT]
[FONT=&]1. [/FONT][FONT=&]Коринћ.9:4[/FONT][FONT=&]Еда ли немамо власти јести и пити[/FONT][FONT=&]?[/FONT][FONT=&]{[/FONT][FONT=&]Na šta se odnosi ovo? Da li na čistu hranu i vodu, ili na nečistu hranu i alkoholna pića?[/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]3[/FONT][FONT=&]. Мојс[/FONT][FONT=&].[/FONT][FONT=&] 11:[/FONT][FONT=&] 1[/FONT][FONT=&]И рече Господ Мојсију и Арону говорећи им:[/FONT][FONT=&]2.[/FONT][FONT=&] Кажите синовима Израиљевим и реците: Ово су животиње које ћете јести између свих животиња на земљи:[/FONT][FONT=&]3.[/FONT][FONT=&] Шта год има папке и папци су му раздвојени и прежива између животиња, то једите.[/FONT][FONT=&]4.[/FONT][FONT=&] Али оних што само преживају или што само имају папке раздвојене, не једите, као што је камила, јер прежива али нема папке раздвојене; да вам је нечиста;[/FONT][FONT=&]5.[/FONT][FONT=&] И питоми зец, јер прежива али нема папке раздвојене; нечист да вам је.[/FONT][FONT=&]6.[/FONT][FONT=&] И зец дивљи, јер прежива али нема папке раздвојене; нечист да вам је.[/FONT][FONT=&]7.[/FONT][FONT=&] И свиња, јер има папке раздвојене али не прежива; нечиста да вам је;[/FONT][FONT=&]8.[/FONT][FONT=&] Меса од њих не једите нити се стрва њиховог додевајте; јер вам је нечисто.[/FONT][FONT=&]9.[/FONT][FONT=&] А између свега што је у води ово једите: Шта год има пера и љуску у води, по мору и по рекама, једите.[/FONT][FONT=&]10[/FONT][FONT=&]. А шта нема пера и љуску у мору и у рекама између свега што се миче по води и живи у води, да вам је гадно.[/FONT][FONT=&]11[/FONT][FONT=&]. Гадно да вам је, меса да им не једете, и на стрв њихов да се гадите.[/FONT][FONT=&]12[/FONT][FONT=&]. Шта год нема пера и љуске у води, то да вам је гадно.[/FONT][FONT=&]13[/FONT][FONT=&]. А између птица ове да су вам гадне и да их не једете: орао и јастреб и морски орао,[/FONT][FONT=&]14[/FONT][FONT=&]. Еја и крагуј по својим врстама,[/FONT][FONT=&]15[/FONT][FONT=&]. И сваки гавран по својим врстама,[/FONT][FONT=&]16[/FONT][FONT=&]. И совуљага и ћук и лиска и кобац по својим врстама,[/FONT][FONT=&]17[/FONT][FONT=&]. И буљина и гњурац и ушара,[/FONT][FONT=&]18[/FONT][FONT=&]. И лабуд и гем и сврака,[/FONT][FONT=&]19[/FONT][FONT=&]. И рода и чапља по свим врстама, и пупавац и љиљак.[/FONT][FONT=&]20[/FONT][FONT=&]. Шта год гамиже, а има крила и иде на четири ноге, да вам је гадно.[/FONT][FONT=&]21[/FONT][FONT=&]. Али између свега што гамиже а има крила и иде на четири ноге једите шта има стегна на ногама својим, којима скаче по земљи.[/FONT][FONT=&]22[/FONT][FONT=&]. Између њих једите ове: арба по врстама његовим, салема по врстама његовим, аргола по врстама његовим и агава по врстама његовим.[/FONT][FONT=&]23[/FONT][FONT=&]. А што гамиже, а има крила и четири ноге, да вам је гадно.[/FONT][FONT=&]26[/FONT][FONT=&]. Свака животиња која има папке али нераздвојене и не прежива, да вам је нечиста; ко их се год дотакне, да је нечист.[/FONT][FONT=&]27[/FONT][FONT=&]. И шта год иде на шапама између свих животиња четвороножних, да вам је нечисто; ко би се дотакао стрва њиховог, да је нечист до вечера.[/FONT][FONT=&]29[/FONT][FONT=&]. И између животиња које пужу по земљи да су вам нечисте: ласица и миш и корњача по врстама својим,[/FONT][FONT=&]30[/FONT][FONT=&]. И јеж и гуштер и твор и пуж и кртица. [/FONT][FONT=&]31[/FONT][FONT=&]. То вам је нечисто између животиња које пужу; ко их се дотакне мртвих, да је нечист до вечера.[/FONT][FONT=&]41[/FONT][FONT=&]. И све што пуже по земљи, да вам је гадно, да се не једе.[/FONT][FONT=&]42[/FONT][FONT=&]. Шта год иде на трбуху и шта год иде на четири ноге или има више ногу између свега што пуже по земљи, то не једите, јер је гад.[/FONT][FONT=&]43.[/FONT][FONT=&] Немојте се поганити ничим што гамиже и немојте се скврнити њима, да не будете нечисти с њих.[/FONT][FONT=&]44[/FONT][FONT=&]. Јер ја сам Господ Бог ваш; зато се освећујте и будите свети, јер сам ја свет; и немојте се скврнити ничим што пуже по земљи.[/FONT][FONT=&]46[/FONT][FONT=&]. Ово је закон за звери и за птице, и за све животиње што се мичу по води, и за сваку душу живу, која пуже по земљи.[/FONT][FONT=&]47[/FONT][FONT=&]. Да се распознаје нечисто од чистог и животиња која се једе од животиње која се не једе.[/FONT]
[FONT=&] { [/FONT][FONT=&]Čiste životinje koje je Bog dao Mojsiju[/FONT][FONT=&]. Е [/FONT][FONT=&]sada ovde je sve jasno! Pa zar je trebalo 19 vekova da neko (Adventisti) to otkrije tako PROSTU STVAR! I pri tom sem Adv. niko drugi tako prostu stvar nije mogao otkriti!? Mnogo je nelogično[/FONT][FONT=&]. Međutim kada se sagleda CELO PISMO VIDI SE ZAŠTO JE TO TAKO,[/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]1. Мојс. 1:[/FONT][SUP][FONT=&]21[/FONT][/SUP][FONT=&] И створи Бог китове велике и све живе душе што се мичу, што проврвеше по води по врстама својим, и све птице крилате по врстама њиховим. И виде Бог да је добро;[/FONT][SUP][FONT=&]22[/FONT][/SUP][FONT=&] И благослови их Бог говорећи: Рађајте се и множите се, и напуните воду по морима, и птице[/FONT][FONT=&] нека се множе на земљи.[/FONT][SUP][FONT=&]23[/FONT][/SUP][FONT=&] И би вече и би јутро, дан пети.[/FONT][SUP][FONT=&]24[/FONT][/SUP][FONT=&] Потом рече Бог: Нека земља пусти из себе душе живе по врстама њиховим, стоку и ситне животиње и звери земаљске по врстама њиховим. И би тако.[/FONT][SUP][FONT=&]25[/FONT][/SUP][FONT=&] И створи Бог звери земаљске по врстама њиховим, и стоку по врстама њеним, и све ситне животиње на земљи по врстама њиховим. И виде Бог да је добро.[/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT]Ovde se vidi da je sve dobro što je Bog stvorio. I čiste I nečiste životinje. Zašto? Zato što je čiste životinje Bog svorio za Jevreje, a konzumiranje nečistih ne utiče na DUHOVNOST I LJUBAV! Što se uostalom I vidi iz daljeg teksta:
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]1.Мојс.7:2,8[/FONT][FONT=&] Узми са собом од свих животиња чистих по седморо, све мужјака и женку његову; а од животиња нечистих по двоје, мужјака и женку његову, 8. Од животиња чистих и од животиња нечистих и од птица и од свега што се миче по земљи[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]{[/FONT][FONT=&]Čemu i nečiste životinje!? Pa nije Bog naš mučitelj I eksperimentalni naučnik. Da nam stvori nečiste i nezdrave životinje! Čemu to? Već je čiste dao za Jevreje da bi se razlikovali od drugih naroda![/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]1. Мојс. 9:[/FONT][FONT=&] [SUP]1[/SUP] И Бог благослови Ноја и синове његове,и рече им;рађајте се и множите се и напуните земљу; [SUP]2[/SUP] И све звери земаљске[/FONT][FONT=&] и све птице небеске и све што иде по земљи и све рибе морске нека вас се боје и страше; све је предано у ваше руке.[/FONT][SUP][FONT=&]3[/FONT][/SUP][FONT=&] Шта се год миче и живи, нека вам буде за јело, све вам то дадох као зелену траву. [SUP]4[/SUP] Али не једите меса с душом његовом, а то му је крв.[/FONT]
[FONT=&]{[/FONT][FONT=&]Potvrda prethodnog. Nečiste životinje se takođe mogu jesti. Jer gde ovde piše da se ne smeju jesti nečiste životinje! [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]3. Mojs. 20:23-26[/FONT][FONT=&] Nemojte živeti po zakonima naroda koje ja ispred vas teram.Ta oni su činili sve to,i zato mi se zgadili. A vama sam ja rekao: vi ćete zaposesti njihovu zemlju; vama ću je predati u posed - zemlju kojom teče mleko i med. Ja sam Jahve, vaš Bog, koji sam vas odvojio od tih naroda. Pravite, dakle, razliku između čiste životinje i nečiste; između čiste ptice i nečiste. Nemojte sami sebe opoganjivati ni životinjom, ni pticom, ni bilo čim što zemljom puže:što sam vam ja odlučio kao nečisto.Budite mi dakle sveti, jer sam ja,Jahve,svet; ja sam vas odvojio od tih naroda da budete moji.[/FONT]
[FONT=&]{[/FONT][FONT=&]Stihovi koji govore o ovoj odvojenosti od drugih naroda i čiste hrane su jedan pored drugog. (24 i 25 stih). ZNAČI između ostalog čista i nečista hrana je data da bi se razlikovali Jevreji od pagana! I fakat je: da je data Jevrejima. [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT][FONT=&]Jer ako za izneto nisam u pravu kako onda protumačiti sledeće stihove:!? [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]Римљанима,[/FONT][FONT=&] глава[/FONT][FONT=&] 14[/FONT][FONT=&] !?[/FONT][FONT=&]
[/FONT]
[SUP][FONT=&]1[/FONT][/SUP][FONT=&]А слабога у вери примајте лепо, да се не смета савест. [SUP]2[/SUP]Јер један верује да сме свашта јести, а који је слаб једе зеље. [SUP]3[/SUP]Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими. [SUP]4[/SUP]Ко си ти који судиш туђем слузи? Он свом господару стоји или пада. Али ће устати; јер је Бог кадар подигнути га.[/FONT][FONT=&] [SUP]5[/SUP][/FONT][FONT=&]Тако један разликује дан од дана, а други држи све дане да су једнаки: сваки да буде уверен за своју мисао. [SUP]6[/SUP]Који разликује дане, Господу разликује; и који не разликује дана, Господу не разликује. Који једе, Господу једе: јер хвали Бога; и који не једе, Господу не једе, и хвали Бога. [SUP]7[/SUP]Јер ни један од нас не живи себи, и ни један не умире себи. [SUP]8[/SUP]Јер ако живимо, Господу живимо; а ако умиремо, Господу умиремо. Ако, дакле, живимо, ако умиремо, Господњи смо. [SUP]9[/SUP]Јер зато Христос и умре и васкрсе и оживе да овлада и мртвима и живима. [SUP]10[/SUP]А ти зашто осуђујеш брата свог? Или ти зашто укораваш брата свог? Јер ћемо сви изићи на суд пред Христа. [SUP]11[/SUP]Јер је писано: Тако ми живота, говори Господ, поклониће ми се свако колено, и сваки језик славиће Бога. [SUP]12[/SUP]Тако ће, дакле, сваки од нас дати Богу одговор за себе. [SUP]13[/SUP]Зато да не осуђујемо више један другог, него место тога ово гледајте да не постављате брату спотицања или саблазни. [SUP]14[/SUP]Знам и уверен сам у Христу Исусу да ништа није погано по себи, осим кад ко мисли да је погано, ономе је погано. [SUP]15[/SUP]А ако је брат твој јела ради жалостан, већ се не владаш по љубави: не губи јелом својим оног за ког Христос умре. [SUP]16[/SUP]Гледајте, дакле, да се не хули на ваше добро. [SUP]17[/SUP]Јер царство Божије није јело и пиће, него правда и мир и радост у Духу Светоме. [SUP]18[/SUP]Јер који овим служи Христу угодан је Богу и мио људима. [SUP]19[/SUP]Тако, дакле, да се старамо за мир и за оно чим водимо на боље један другог. [SUP]20[/SUP] Не раскопавај дело Божије јела ради; јер је све чисто; него је погано за човека који једе са спотицањем. [SUP]21[/SUP] Добро је не јести меса, и вина не пити, и оно не чинити на шта се твој брат спотиче, или ода шта гори постаје или слаби. [SUP]22[/SUP]Ти имаш веру? Имај је сам у себи пред Богом. Благо ономе који не осуђује себе за оно шта нађе за добро. [SUP]23[/SUP]А који се сумња осуђен је ако једе, јер не чини по вери: а шта год није по вери грех је.[/FONT]
[FONT=&]Марко 7:[/FONT][SUP][FONT=&]7[/FONT][/SUP][FONT=&] Но залуду ме поштују учећи наукама,заповестима људским.[/FONT][SUP][FONT=&]8[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер остависте заповести Божје, а држите обичаје људске,[/FONT][FONT=&] прање жбанова и чаша; и друга многа таква чините.[/FONT][SUP][FONT=&]9[/FONT][/SUP][FONT=&] И рече им: Добро укидате заповест Божју да свој обичај сачувате.[/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер Мојсије рече: Поштуј оца свог и матер своју; и:Који опсује оца или матер смрћу да умре.[/FONT][SUP][FONT=&]11[/FONT][/SUP][FONT=&] А ви кажете: Ако каже човек оцу или матери: Корван, то јесте: прилог је чим бих ти ја могао помоћи.[/FONT][SUP][FONT=&]12[/FONT][/SUP][FONT=&] И тако не дате му ништа учинити, оцу свом или матери својој,[/FONT]
[SUP][FONT=&]13[/FONT][/SUP][FONT=&] Укидајући реч Божју својим обичајем који сте поставили;и овако много којешта чините.[/FONT][SUP][FONT=&]14[/FONT][/SUP][FONT=&] И дозвавши сав народ рече им:Послушајте[/FONT][FONT=&] мене сви,и разумите.[/FONT][SUP][FONT=&]15[/FONT][/SUP][FONT=&] Ништа нема што би човека могло опоганити да уђе споља у њега,него што излази из њега оно је што погани[/FONT][FONT=&] човека.[/FONT][SUP][FONT=&]16[/FONT][/SUP][FONT=&] Ако ко има уши да чује нека чује.[/FONT][SUP][FONT=&]17[/FONT][/SUP][FONT=&] И кад дође од народа у кућу питаху Га ученици Његови за причу.[/FONT][SUP][FONT=&]18[/FONT][/SUP][FONT=&] И рече им: Зар сте и ви тако неразумни? Не разумете ли да шта год у човека споља улази не може га опоганити?[/FONT][FONT=&] { [/FONT][FONT=&]2[/FONT][FONT=&] X ponovljeno![/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]A sam stih
Marko 7,19 glasi ovako: [/FONT]
[FONT=&]SSP[/FONT][FONT=&] – [/FONT] zato što mu ne ulazi u srce, nego u trbuh i izbacuje se iz tela? Tako sva jela proglasi čistima.
DAKA –Jer mu ne ulazi u srce nego u trbuh; i izlazi napolje čisteći sva jela.
DS – Jer ne ulazi u srce njegovo, nego u trbuh, i odlazi u zahod. Tako je sva jela proglasio za čista.
ČA–jer ne ulazi u njegovo srce nego u stomak, te izlazi u zahod, - čisteći sva jela?
LB – Jer mu ne ulazi u srce, nego u trbuh, i ide u skrivena mesta koja čiste sva jela.
Bir– jer to mu ne ulazi u srce, nego u želudac, a zatim se izbacuje iz tela. Sva jela su, dakle, čista.
NS – jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu, te izlazi u zahod?” Tako je sva jela proglasio čistima.
JB – Jer mu ne ulazi u srce, nego u utrobu te izlazi u zahod?" Tako on očisti sva jela.
TD – jer, to ne prodire u njegovo srce, već u njegov trbuh, potom odlazi u jamu? ` On također izjavi da su sve namirnice *čiste.
BBE – Because it goes not into the heart but into the stomach, and goes out with the waste? He said this,
making all food clean.
[SUP][FONT=&]NAS[/FONT][/SUP][FONT=&] because it does not go into his heart, but into his stomach, and is eliminated?" (
Thus He declared all foods clean.)[/FONT]
[FONT=&]Nova Američka standardna verzija[/FONT]
Vulgata – [FONT=&]quia non introit in cor eius sed in ventrem et in secessum exit purgans omnes escas ([/FONT]
[FONT=&]Зато што[/FONT][FONT=&] не улази у његовом срцу, али стомак и излази у нацрту, чистећи све месо?[/FONT][FONT=&])[/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT][FONT=&]J[/FONT][FONT=&]este ovde u pitanju zakon jedenja neopranim rukama – ali taj zakon je nepostojeći! To su Jevreji izmislili i dodasli S.Z. Što i potvrđuje [/FONT]
[FONT=&]8-mi stih[/FONT][FONT=&]. Tako da je iluzorno da bi Hrist o njemu raspravljao. Poenta je da ne može ORGANIZAM ništa opoganiti što ulazi spolja u njega [/FONT][FONT=&]! - Jer A7D se pozivaju na zdravstvenu reformu - da je zdravlje jako bitno za našu duhovnost! A ovde vidimo da je Hrist odobrio konzumiranje čiste hrane prljavim rukama! Pa stavite ljudi prst na čelo - šta je štetnije i nezdravije po naš organizam - konzuniranje prljavim rukama čistu hranu ili nečistu čistim rukama!? Ako hoćete malo trezveno i logički da razmišljate. Poenta ove glave je da čoveka ne prlja ono što ulazi u njega, već ono što izlazi. [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]
Del[/FONT][FONT=&]а[/FONT][FONT=&] 11[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]5-16[/FONT][FONT=&](Molio sam se, reče, u Jopi kadli u zanosu ugledam viđenje: posudu neku poput velika platna,uleknuta s četiri okrajka,[/FONT][FONT=&]gde silazi s neba i dolazi do mene. Zagledah se, promotrih je i videh četvoronošce zemaljske, zveri i gmazove te ptice nebeske.[/FONT][FONT=&] I čuh glas koji mi govori : Ustani, Petre, zakolji i jedi. [/FONT][FONT=&]A ja rekoh : Nipošto, Gospode, jer ništa pogano ili nečisto nikada ne uđe u moja usta. I odgovori mi glas sa neba po drugi put: Što je Bog očistio, ti ne pogani! To se ponovi do triput, a onda se sve opet povuče na nebo." Gleda on nebo rastvoreno i posudu neku poput velika platna: uleknuta s četiri okrajka,[/FONT][FONT=&]silazi na zemlju.[/FONT][FONT=&]U njoj bijahu svakovrsni četveronošci,[/FONT][FONT=&] gmazovi zemaljski i ptice nebeske. I glas će mu neki: "Ustaj, Petre! Kolji i jedi!" Petar odvrati: "Nipošto, Gospodine! Ta nikad još ne okusih ništa okaljano i nečisto".A glas će mu opet, po drugi put: "Što Bog očisti, ti ne zovi okaljanim!" To se ponovi do triput, a onda je posuda ponesena na nebo.). [/FONT]
[FONT=&]1.Tim. 4 : 1 – 5 [/FONT][FONT=&]zapisano je: Duh izričito govori da će u poslednja vremena neki otpasti od vere i prikloniti se prevarnim duhovima i zloduhovskim naucima.A sve to pod utecajem licemerstva lažljivaca otupele savjesti,koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji veruju i znaju istinu . Doista, svako je Božje stvorenje dobro i ne valja odbaciti ništa što se uzima sa zahvalnošću, jer se posvećuje rečju Božjom i molitvom. [/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT][FONT=&]Ko to u poslednji danima neće dozvoljavati da se ljudi žene i udavaju i konzumirati jela što ih je Bog stvorio? [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]1. Kor.6:13[/FONT][FONT=&] "Jela trbuhu, a trbuh jelima; Bog će i jedno i drugo uništiti . "Ali ne telo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin telu! [/FONT]
[FONT=&]1. Kor. 8 : 8-13[/FONT][FONT=&] A k Bogu nas ne privodi jelo.Niti što gubimo ako ne jedemo; niti što dobivamo ako jedemo.A pazite da ne bi možda ta vaša sloboda bila spoticaj nejakima.Jer vidi li ko tebe koji imaš znanje za stolom u hramu idolskomu, neće li se njegova savest, jer je nejaka,"izgraditi" da jede žrtvovano idolima? I s tvoga znanja propada nejaki, brat za kojega je Krist umro. Tako grešeći protiv braće i ranjavajući njihovu nejaku savest, protiv Hrista grešite. Zato ako jelo sablažnjava brata moga,ne,neću jesti mesa doveka da brata svoga ne sablaznim.[/FONT]
[FONT=&]1. Kor. 10:25-33[/FONT][FONT=&] Sve što se prodaje na tržnici, jedite ništa ne ispitujući poradi savesti. Ta Gospodnja je zemlja i sve na njoj!Pozove li vas koji nevjernik i želite se odazvati, jedite što vam se ponudi ništa ne ispitujući poradi savesti.Ako vam ko reče:"To je žrtvovano", ne jedite poradi onoga koji vas je upozorio,i savesti. Savesti mislim,ne svoje, nego onoga drugoga. Ta zašto da moju slobodu druga savest sudi?Ako sa zahvalom sudelujem, zašto da me grde zbog onoga za što zahvaljujem? Dakle,ili jeli,ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist,nego što koristi mnogima na spasenje.[/FONT]
[FONT=&]Филипљ. 3:12-19[/FONT][FONT=&]Не као да већ достигох или се већ саврших, него терам не бих ли достигао као што ме достиже Христос Исус. Браћо! Ја још не мислим да сам достигао; једно пак велим: Шта је остраг заборављам, а за оним што је напред сежем се, И трчим[/FONT][FONT=&] к белези, к дару горњег звања Божијег у Христу Исусу. Који смо год дакле савршени овако да мислимо; ако ли шта друго мислите, и ово ће вам Бог открити. Али шта достигосмо у ономе једнако да мислимо, и по оном правилу да живимо. Угледајте се на мене, браћо, и гледајте на оне који тако живе као што нас имате за углед. Јер многи ходе, за које вам много пута говорих, а сад и плачући говорим, непријатељи крста Христовог; Којима је свршетак погибао, којима је Бог трбух, и слава у сраму њиховом, који земаљски мисле.[/FONT]
[FONT=&]Колош[/FONT][FONT=&].2:[/FONT][SUP][FONT=&]14[/FONT][/SUP][FONT=&] И избрисавши писмо уредбе која беше против нас,и то узевши са среде прикова га на крсту;[/FONT][SUP][FONT=&]15[/FONT][/SUP][FONT=&] И свукавши поглаварства[/FONT][FONT=&] и власти изведе их на углед слободно, и победи их на њему.[/FONT][SUP][FONT=&]16[/FONT][/SUP][FONT=&] Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе;[/FONT][SUP][FONT=&]17[/FONT][/SUP][FONT=&] Које је све било сен од оног што хтеде да дође, и тело је Христово.[/FONT][SUP][FONT=&]18[/FONT][/SUP][FONT=&] Нико да вас не вара по својој вољи изабраном понизношћу и службом анђела, истражујући и шта не виде, и узалуд надимајући се умом тела свог,[/FONT][SUP][FONT=&]19[/FONT][/SUP][FONT=&] А не држећи се главе, из које је све тело с помоћу зглавака и свеза састављено, и расте за раст Божји.[/FONT][SUP][FONT=&]20[/FONT][/SUP][FONT=&] Ако дакле умресте с Христом стихијама света, зашто се као живећи у свету препирете:[/FONT][SUP][FONT=&]21[/FONT][/SUP][FONT=&] Не дохвати се, не окуси, не опипај; које је све на погибао ономе који чини,[/FONT][SUP][FONT=&]22[/FONT][/SUP][FONT=&] По заповестима и наукама људским?[/FONT][SUP][FONT=&]23[/FONT][/SUP][FONT=&] Које је само по речи премудрост самовољно избране службе и понизности и нештеђења тела, не за част какву, за пуњење тела.[/FONT]
[FONT=&]Titu 1:15[/FONT][FONT=&] Чистима је све чисто; а поганима и невернима ништа није чисто, него је опогањен њихов и ум и савест.[/FONT]
[FONT=&]Pošto je sve ovo zbunjivalo prve i prave Hriščane zakazan je sabor u Jerusalimu 50-tih godina I veka. Predsedavao je Jakov, a bili su svi važniji Hrišćani tog vremena. Posle rasprave, koja je verovatno dugo trajala, Pavle je zaključio da za one koje dolaze iz nejevrejstva ili bezbožštva u Hrišćanstvo treba da se uzdržavaju:
1.Priloga idolskih,
2.Kurvarstva,
3.Udavljenog,
4.Krvi. [/FONT]
[FONT=&]Dela 15 gl.[/FONT][FONT=&]([/FONT]
[SUP][FONT=&]19[/FONT][/SUP][FONT=&] Зато ја велим да се не дира у незнабошце који се обраћају к Богу; [/FONT][SUP][FONT=&]20[/FONT][/SUP][FONT=&] Него да им се заповеди да се чувају од прилога[/FONT][FONT=&] идолских и од курварства и од удављеног и од крви, и што њима није мило другима да не чине. [/FONT][SUP][FONT=&]23[/FONT][/SUP][FONT=&] И написаше рукама својим ово: Апостоли[/FONT][FONT=&] и старешине и браћа поздрављају браћу која су по Антиохији и Сирији и Киликији што су од незнабожаца. [/FONT][SUP][FONT=&]24[/FONT][/SUP][FONT=&] Будући да ми чусмо да неки од нас изишавши сметоше вас речима, и раслабише душе ваше говорећи вам да се обрезујете и да држите закон, којима ми не заповедисмо; [/FONT][SUP][FONT=&]25[/FONT][/SUP][FONT=&] Зато нађосмо за добро ми једнодушно сабрани избране људе послати вама с љубазним нашим Варнавом и Павлом, [/FONT][SUP][FONT=&]26[/FONT][/SUP][FONT=&] С људима који су предали душе своје за име Господа нашег Исуса Христа. [/FONT][SUP][FONT=&]27[/FONT][/SUP][FONT=&] Посласмо дакле Јуду и Силу, који ће то и речима казати. [/FONT][SUP][FONT=&]28[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер нађе за добро Свети Дух и ми да никаквих тегоба више не мећемо на вас осим ових потребних: [/FONT][SUP][FONT=&]29[/FONT][/SUP][FONT=&] Да се чувате од прилога идолских и од крви и од удављеног и од курварства, и шта нећете да се чини вама не чините другима; од чега ако се чувате, добро ћете чинити. Будите здрави[/FONT].
[FONT=&])[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]{[/FONT][FONT=&]Pa ako je sabor sazvat zbog pitanja obrezanja – otkud onda sve odluke da nemaju veze sa obrezanjem, već je pola odluka o jelu![/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&] Koliko na naše spasenje utiče i šta je važije – č.hrana ili LJUBAV[/FONT]
[FONT=&]2. [/FONT][FONT=&]Петр. 1: 3-13 [/FONT][SUP][FONT=&]3[/FONT][/SUP][FONT=&] Будући да су нам све божанствене силе Његове, које требају к животу и побожности, дароване познањем Оног који нас позва славом и добродетељи,[SUP]4[/SUP] Кроз које се нама дароваше часна и превелика обећања, да њих ради имате део у Божјој природи, ако утечете од телесних жеља овог света.[SUP]5[/SUP] И на само ово окрените све старање своје да покажете у вери својој добродетељ, а у добродетељи разум,[/FONT][SUP][FONT=&]6[/FONT][/SUP][FONT=&] А у разуму уздржање, а у уздржању трпљење, а у трпљењу побожност,[/FONT][SUP][FONT=&]7[/FONT][/SUP][FONT=&] А у побожности братољубље, а у братољубљу љубав.[/FONT]
[SUP][FONT=&]8[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер кад је ово у вама, и множи се, неће вас оставити лене нити без плода у познању Господа нашег Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&]9[/FONT][/SUP][FONT=&] А ко нема овог слеп је, и пипа заборавивши очишћење од старих својих греха.[/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] Зато, браћо, постарајте се још већма да своју службу и избор утврдите; јер чинећи ово нећете погрешити никад;[/FONT][SUP][FONT=&]11[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер вам се тако обилно допусти улазак у вечно царство Господа нашег и спаса Исуса Христа.[/FONT][SUP][FONT=&]12[/FONT][/SUP][FONT=&] Зато се нећу оленити опомињати вам једнако ово, ако и знате и утврђени сте у овој истини;[/FONT][SUP][FONT=&]13[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер мислим да је право докле сам год у овом телу да вас будим опомињањем,[/FONT]
[FONT=&]{[/FONT][FONT=&]A gde je ovde čista hrana? Uostalom gde je u CELOM N.Z. čista hrana! [/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]Jevr.[/FONT][FONT=&]13:9[/FONT][FONT=&] Ne dajte se zanijeti različitim tuđim naucima! Jer bolje je srce utvrđivati milošću nego jelima, koja nisu koristila onima što su ih obdržavali.[/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT][FONT=&]Koliko Adventista danas se pridržava čiste hrane, a koliko ima ljubavi u srcu svom prema bližnjem? I koliko čista hrana utiče na duhovnost I ljubav![/FONT]
[FONT=&]}[/FONT]
[FONT=&]Матеј 7:[/FONT][SUP][FONT=&]17[/FONT][/SUP][FONT=&]Тако свако дрво добро родове добре рађа,а зло дрво родове зле рађа.[/FONT][SUP][FONT=&]18[/FONT][/SUP][FONT=&] Не може дрво добро родова злих рађати, ни дрво зло родова добрих рађати.[/FONT][SUP][FONT=&]19[/FONT][/SUP][FONT=&] Свако дакле дрво које не рађа род добар, секу и у огањ бацају.[/FONT][SUP][FONT=&]20[/FONT][/SUP][FONT=&] И тако дакле по родовима њиховим познаћете их.[/FONT][SUP][FONT=&]21[/FONT][/SUP][FONT=&] Неће сваки који ми говори: Господе! Господе! Ући у царство небеско; но који чини по вољи Оца мог који[/FONT][FONT=&] је на небесима.[/FONT]
[FONT=&]Јов. 13:33-35[/FONT][FONT=&]Дечице! Још сам мало с вама; тражићете ме, и као што рекох Јудејцима: Куда ја идем ви не можете доћи,и вама говорим сад.Нову вам заповест дајем да љубите један другог, као што ја вас љубих, да се и ви љубите међу собом.[/FONT][FONT=&]По томе ће сви познати да сте моји ученици,[/FONT][FONT=&]ако будете имали љубав међу собом[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]Јак.[/FONT][FONT=&]2[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]8[/FONT][FONT=&] Ако, дакле, закон царски извршујете по писму: Љуби ближњег као самог себе, добро чините[/FONT]
[FONT=&]Гал. 5 : [/FONT][FONT=&]14[/FONT][FONT=&]Јер се сав закон извршује у једној речи, то јест: Љуби ближњег свог као себе.[/FONT]
[FONT=&]3.[/FONT][FONT=&]Мојс.[/FONT][FONT=&]19:18[/FONT][FONT=&]Не буди осветљив, и не носи срдњу на синове народа свог; него љуби ближњег свог као себе самог;[/FONT][FONT=&] ја сам Господ[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]Еф.5:[/FONT][FONT=&]2[/FONT][FONT=&] И живите у љубави,[/FONT][FONT=&]као што је и Христос љубио нас,[/FONT][FONT=&]и предаде себе за нас у прилог и жртву Богу на слатки мирис.[/FONT]
[FONT=&]1. Сол. 4:[/FONT][FONT=&]9[/FONT][FONT=&]А за братољубље не треба да вам се пише, јер сте сами од Бога научени да се љубите међу собом[/FONT][FONT=&].[/FONT]
[FONT=&]Мат. 22:[/FONT][FONT=&]37-40[/FONT][FONT=&]А Исус рече му: Љуби Господа Бога свог свим срцем својим, и свом душом својом, и свом мисли својом.[/FONT][FONT=&]Ово је прва и највећа заповест. А друга је као и ова:Љуби ближњег свог као самог себе. О овима двема заповестима виси сав закон и пророци.[/FONT]
[FONT=&]Мар.[/FONT][FONT=&]12[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]30,[/FONT][FONT=&]31[/FONT][FONT=&] И љуби Господа Бога свог свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. Ово је прва заповест. И друга је као и ова:Љуби ближњег свог као самог себе.[/FONT][FONT=&]Друге заповести веће од ових нема.[/FONT]
[FONT=&]Лука 10[/FONT][FONT=&]:[/FONT][FONT=&]27[/FONT][FONT=&], 28[/FONT][FONT=&]А он одговарајући рече:Љуби Господа Бога свог свим срцем својим,и свом душом својом,и свом снагом својом, и свом мисли својом, и ближњег свог као самог себе.[/FONT][FONT=&] Рече му пак: Право си одговорио; то чини и бићеш жив.[/FONT]
[FONT=&]Рим.13:[/FONT][FONT=&]8[/FONT][FONT=&] И не будите никоме ништа дужни осим да љубите један другог;јер који љуби другог закон испуни.[/FONT]
[FONT=&]Мат.7:[/FONT][FONT=&]12[/FONT][FONT=&] Све дакле што хоћете да чине вама људи,чините и ви њима: јер је то закон и пророци.[/FONT]
[FONT=&]1. Тим.1:5[/FONT][FONT=&]А намера је заповести љубав од чистог срца и добре савести и вере нелицемерне;[/FONT]
[FONT=&]1.[/FONT][FONT=&]Петр.1:[/FONT][FONT=&]22[/FONT][FONT=&]Душе своје очистивши у послушању истине Духом за братољубље недволично,од чистог срца љубите добро један другог,[/FONT]
[FONT=&]1.[/FONT][FONT=&]Јов.[/FONT][FONT=&]2:[/FONT][FONT=&]7[/FONT][FONT=&]-10[/FONT][FONT=&] Љубазни! Не пишем вам нове заповести,него заповест стару коју имасте испочетка. Заповест стара јесте реч коју чусте испочетка.Опет вам пишем нову заповест,која је заиста у Њему и у вама; јер тама пролази, и видело право већ светли. Који говори да је у виделу, а мрзи на свог брата, још је у тами.[/FONT][FONT=&] Који љуби брата свог, у виделу живи, и саблазни у њему нема. [/FONT]
[FONT=&]4 : 6-8[/FONT][FONT=&] Ми смо од Бога; који познаје Бога слуша нас, а који није од Бога не слуша нас. По овом познајемо духа истине и духа преваре. Љубазни! Да љубимо један другог; јер је љубав од Бога, и сваки који има љубав од Бога је рођен, и познаје Бога. А који нема љубави не позна Бога; јер је Бог љубав[/FONT]
[FONT=&]Филипљ. 3:[/FONT][FONT=&]7[/FONT][FONT=&]-11[/FONT][FONT=&]Но шта ми беше добитак оно примих за штету Христа ради.[/FONT][FONT=&]Јер све држим за штету према преважном познању[/FONT][FONT=&] Христа Исуса Господа свог, ког ради све оставих, и држим све да су трице, само да Христа добијем[/FONT][FONT=&], И да се нађем у Њему, не имајући своје правде која је од закона,него која је од вере Исуса Христа,правду која је од Бога у вери;Да познам Њега и силу васкрсења Његовог и заједницу Његових мука, да будем налик на смрт Његову, Да бих, како достигао у васкрсење мртвих;[/FONT]
[FONT=&]1.[/FONT][FONT=&]Коринћ[/FONT][FONT=&].[/FONT][FONT=&] 13[/FONT][SUP][FONT=&]1[/FONT][/SUP][FONT=&] Ако језике човечије и анђеоске говорим а љубави немам, онда сам као звоно које звони, или прапорац који звечи.[/FONT]
[SUP][FONT=&]2[/FONT][/SUP][FONT=&] И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам.[/FONT][SUP][FONT=&]3[/FONT][/SUP][FONT=&] И ако раздам све имање своје, и ако предам тело своје да се сажеже, а љубави немам, ништа ми не помаже.[/FONT][SUP][FONT=&]4[/FONT][/SUP][FONT=&] Љубав дуго трпи, милокрвна је; љубав не завиди; љубав се не велича, не надима се,[/FONT][SUP][FONT=&]5[/FONT][/SUP][FONT=&] Не чини шта не ваља,не тражи своје, не срди се, не мисли о злу,[/FONT][SUP][FONT=&]6[/FONT][/SUP][FONT=&] Не радује се неправди, а радује се истини,[/FONT][SUP][FONT=&]7[/FONT][/SUP][FONT=&] Све сноси, све верује, свему се нада,све трпи.[/FONT][SUP][FONT=&]8[/FONT][/SUP][FONT=&] Љубав никад не престаје, а пророштво ако ће и престати, језици ако ће умукнути, разума ако ће нестати.[/FONT][SUP][FONT=&]9[/FONT][/SUP][FONT=&] Јер нешто знамо и нешто пророкујемо;[/FONT][SUP][FONT=&]10[/FONT][/SUP][FONT=&] А кад дође савршено, онда ће престати шта је нешто.[/FONT][SUP][FONT=&]11[/FONT][/SUP][FONT=&] Кад ја бејах мало дете као дете говорах, као дете мишљах, као дете размишљах; а кад постадох човек, одбацих детињство.[/FONT]
[SUP][FONT=&]12[/FONT][/SUP][FONT=&] Тако сад видимо као кроз стакло, у загонетки, а онда ћемо лицем к лицу; сад познајем нешто, а онда ћу познати као што сам познат.[/FONT]
[SUP][FONT=&]13[/FONT][/SUP][FONT=&] А сад остаје вера, нада, љубав, ово троје; али је љубав највећа међу њима.[/FONT]
[FONT=&]{ [/FONT][FONT=&]A čista hrana, a čista hrana!? Nema je nigde u N.Z, [/FONT]
[FONT=&]![/FONT][FONT=&]}[/FONT]